Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

2 α. Προς αναζήτηση νέων δρόμων
Οι Ευρωπαίοι επηρεασμένοι από το έργο του Μάρκο Πόλο «Βιβλίο των Θαυμάτων», στο οποίο αφηγείται τις εντυπώσεις του από το ταξίδι του στην Ανατολή, θεωρούν την Ασία την πλουσιότερη περιοχή της γης.

3 Δεν υπάρχει όμως καμία δυνατότητα επικοινωνίας Ευρώπης- Ασίας, αφού οι Οθωμανοί Τούρκοι κυριαρχούν στη δυτική Ασία και τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και έχουν έτσι αποκλείσει κάθε δίοδο προς την Ασία

4 Συγχρόνως, οι Βενετοί και οι Άραβες κατέχουν το μονοπώλιο στο εμπόριο μπαχαρικών και σημειώνεται έλλειψη πολύτιμων μετάλλων στην Ευρώπη, για αυτό και δημιουργείται η ανάγκη αναζήτησης νέων δρόμων στην Ανατολή.

5 Επίσης, λόγω της διαμόρφωσης νέων κρατών και του έντονου ανταγωνισμού των μοναρχών οργανώθηκαν από τις ευρωπαϊκές χώρες (πρωτοστατούσαν η Ισπανία και η Πορτογαλία) εξερευνητικά ταξίδια χρηματοδοτούμενα από ηγεμόνες για την ενίσχυση του εμπορίου και γενικότερα της οικονομικής τους δύναμης.

6 β. Οι πρόοδοι στη ναυσιπλοΐα
Τελειοποίηση τεχνικών μέσων πλεύσης και προσανατολισμού, της πυξίδας, του αστρολάβου και του πορτολάνου. Ναυπήγηση ενός νέου τύπου πλοίου, της καραβέλας, που έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα και ταχύτητα και είναι περισσότερο ασφαλές. Οι ναυτικοί μπορούν πλέον να πλέουν στις ανοιχτές θάλασσες και τους ωκεανούς.

7 γ. Οι Ευρωπαίοι ανακαλύπτουν τον κόσμο
Οι Πορτογάλοι θαλασσοπόροι οργανώνουν με τη χρηματοδότηση του πρίγκιπα Ερρίκου του Θαλασσοπόρου ταξίδια για την ανακάλυψη δρόμων προς τις Ινδίες, παραπλέοντας την Αφρική. Οι εξερευνητικές αποστολές συνεχίζονται από τον Βαρθολομαίο Ντιάζ, που φτάνει στο ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας το 1478.

8 Ο Βάσκο ντα Γκάμα το 1498 προχωρά ως το Κάλικουτ των Ινδιών
Ο Βάσκο ντα Γκάμα το 1498 προχωρά ως το Κάλικουτ των Ινδιών. Έτσι το Σεπτέμβριο του 1499 επιστρέφει στη Λισαβόνα, ο νέος εμπορικός δρόμος προς τις Ινδίες είναι πραγματικότητα. Την ίδια εποχή ο Αλβαρέζ Καμπράλ πλέει μέχρι τη Βραζιλία και την καταλαμβάνει.

9 Ο Χριστόφορος Κολόμβος στην υπηρεσία του βασιλιά της Ισπανίας ακολουθεί δυτική κατεύθυνση προς την ανατολική Ασία. Έτσι όταν αποβιβάζεται στο Σαν Σαλβαδόρ πιστεύει πως έχει φτάσει στις Ινδίες.

10 Σύντομα όμως ο Αμέρικο Βεσπούκι στην υπηρεσία του βασιλιά της Πορτογαλίας διαπιστώνει ότι οι περιοχές που έχει ανακαλύψει ο Κολόμβος δεν ανήκουν στην Ασία αλλά σε μια νέα ήπειρο, η οποία αργότερα παίρνει το όνομά του.

11 δ. Η κατάκτηση του Νέου Κόσμου και οι αποικιακές αυτοκρατορίες
Οι Ισπανοί αναζητούν ένα σύντομο δρόμο προς την Ασία. Το σχέδιο αυτό ανέλαβε ο Φερδινάρδος Μαγγελάνος, ταξιδεύοντας δυτικά και παρακάμπτοντας τη Νότια Αμερική. Το ταξίδι διήρκησε δυόμισι χρόνια και αποδείχθηκε ότι η γη είναι σφαιρική.

12 Οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι μοιράζονται τη Συνθήκη της Τορντεζίλα για τις περιοχές που ανακαλύπτουν. Οι πρώτες χώρες που ανακαλύπτονται μετατρέπονται σε αποικίες τους. Μεταχειρίζονται απάνθρωπες μεθόδους στις χώρες της κεντρικής και νότιας Αμερικής, εξαφανίζοντας έτσι τους λεγόμενους προκολομβιανούς πολιτισμούς

13 Οι Πορτογάλοι από την Αφρική και τον Περσικό Κόλπο ως την Ιαπωνία και τη Βραζιλία, όπου αναπτύσσουν φυτείες τσαγιού, κακάου και ζάχαρης. Εγκαινιάζουν το εμπόριο μαύρων από την Αφρική.

14 Αντίθετα οι Ισπανοί δημιουργούν μια ηπειρωτική αυτοκρατορία προσοδοφόρα από το Μπουένος Άιρες ως την Καλιφόρνια. Ευνοούν ιδιαίτερα την ανακάλυψη και την εκμετάλλευση ορυχείων μετάλλου.

15 Η κυριαρχία όμως των Ισπανών και των Πορτογάλων δεν πρόκειται να διαρκέσει για πολύ. Οι Άγγλοι, οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί θα διεκδικήσουν μερίδιο από το νέο κόσμο, η Ευρώπη θα εισέλθει στη φάση του αποικιακού ανταγωνισμού και η σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη.

16 ε. Η Ευρώπη μετά τις ανακαλύψεις Οικονομικές μεταβολές
Σημαντική συνέπεια των γεωγραφικών ανακαλύψεων είναι ότι το κέντρο της παγκόσμιας οικονομίας μετατοπίζεται από τη Μεσόγειο στον Ατλαντικό Ωκεανό και τη Βόρεια Θάλασσα. Το ασήμι και το χρυσάφι που φτάνουν στην Ευρώπη αυξάνουν την κυκλοφορία του χρήματος και καταστούν το νόμισμα αποκλειστικό ανταλλακτικό μέσο.

17 Τα κεφάλαια που συσσωρεύονται από το εμπόριο αρχίζουν να επενδύονται σε διάφορες εμπορικές , τραπεζικές, χρηματιστηριακές και ασφαλιστικές εταιρείες. Έτσι θέτονται οι βάσεις του κεφαλαιοκρατικού συστήματος στην Ευρώπη, ενώ η φεουδαρχική δομή της οικονομίας αρχίζει να κλονίζεται.

18 Η βιοτεχνία παρουσιάζει σημαντική πρόοδο στους τομείς της υφαντουργίας, της μεταξουργίας και της τυπογραφίας. Η γεωργία εξακολουθεί να αποτελεί το θεμέλιο της οικονομίας. Εμπλουτίζονται σταδιακά με αποικιακά προϊόντα άγνωστα μέχρι τώρα στον ευρωπαϊκό χώρο. Η εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων πολύτιμων μετάλλων στην Ευρώπη προκαλεί πτώση της τιμής τους, ενώ αντίθετα για τους ίδιους λόγους οι τιμές των αγαθών αυξάνονται.

19 Οι οικονομικές μεταβολές φέρνουν μια ουσιαστική διαφοροποίηση της κοινωνίας. Είναι μια νέα κοινωνική τάξη, η αστική τάξη. Οι συνέπειες των οικονομικών μεταβολών στις άλλες κοινωνικές ομάδες ποικίλλουν. Για τους χωρικούς η άνοδος των τιμών έχει θετικά αποτελέσματα αλλά για τους ευγενείς και τους εργάτες οι επιπτώσεις είναι ολέθριες.

20 Η κοινωνία βρίσκεται σε μια φάση αναπροσαρμογών και έντονων αναταράξεων, η οποία πρόκειται να ωριμάσει τον 18ο αιώνα μέσα στο πλαίσιο του Διαφωτισμού.

21 Επίσης οδηγεί στην ανάπτυξη ποικίλων επιστημονικών κλάδων, όπως της γεωγραφίας, της αστρονομίας, των μαθηματικών, της ζωολογίας, της βοτανικής, της εθνογραφίας και άλλων που διεύρυναν τους πνευματικούς ορίζοντες των ανθρώπων.


Κατέβασμα ppt "ΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google