Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

‘’Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ’’

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "‘’Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ’’"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ‘’Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ’’
‘’Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ’’ ΘΗΒΑ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗ: Στη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου Θήβα και Σπάρτη ήταν πόλεις συμμαχικές. Όταν τελείωσε ο Πελοποννησιακός πόλεμος η Θήβα πρωτοστάτησε σε συνασπισμούς πόλεων κατά της Σπάρτης. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ: Για πολλά χρόνια η πόλη της Θήβας ταλανιζόταν από τον εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα σε δύο παρατάξεις: των δημοκρατικών και των αριστοκρατικών. Στο α’ μισό του 4ου π.χ. αιώνα οι δημοκρατικοί με επικεφαλής τους: Πελοπίδα και Επαμεινώνδα επικρατούν και οδηγούν τη Θήβα στο απόγειο της δόξας της.

2 ‘’ΠΕΛΟΠΙΔΑΣ’’ 382 π.χ.: Η Σπάρτη με στρατιωτική παρέμβαση ανατρέπει το δημοκρατικό πολίτευμα της Θήβας και εγκαθιστά στην πόλη ολιγαρχική φρουρά. 379 π.χ.: Ο Πελοπίδας, επικεφαλής των δημοκρατικών, ανατρέπει την ολιγαρχική κυβέρνηση της Θήβας, εγκαθιστά τη δημοκρατία στην πόλη και ιδρύει αξιόμαχο στρατό με κεντρικό πυρήνα τον ‘’ΙΕΡΟ ΛΟΧΟ’’, που αποτελείτο από άνδρες και αποκρούει τις συνεχόμενες σπαρτιατικές επιθέσεις.

3 ‘’ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ’’ Λαμπρή στρατιωτική φυσιογνωμία στην αρχαία Ελλάδα.
Λαμπρή στρατιωτική φυσιογνωμία στην αρχαία Ελλάδα. Υπήρξε πολύτιμος συνεργάτης του Πελοπίδα. Το 371 π.χ. Στα Λεύκτρα, περιοχή της Βοιωτίας, ο στρατός της Θήβας υπό την ηγεσία του Πελοπίδα και Επαμεινώνδα συντρίβει το Σπαρτιατικό στρατό του βασιλιά Κλεόμβροτου. Ο ίδιος ο Σπαρτιάτης βασιλιάς σκοτώνεται στο πεδίο της μάχης. Η νίκη της Θήβας έχει διπλή σημασία: 1. Σηματοδοτεί την κυριαρχία της Θήβας στην Ελλάδα, που θα κρατήσει μέχρι το 362π.χ. και 2. Εφαρμόζεται στο πεδίο της μάχης η παράταξη της ‘’λοξής φάλαγγας’’ από τον Επαμεινώνδα, μιμητής της οποίας πολλά χρόνια μετά ήταν και ο Μέγας Αλέξανδρος.

4 ‘’Η ΜΑΧΗ ΣΤΗ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ’’
‘’Η ΜΑΧΗ ΣΤΗ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ’’ Το 370 π.χ. Ο Επαμεινώνδας εισβάλλει στην Πελοπόννησο και στην περιοχή της Λακωνικής. Νικά τους Σπαρτιάτες και ιδρύει την ‘’Αρκαδική Συμπολιτεία’’ με πρωτεύουσα τη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας. Την ίδια εποχή ο Πελοπίδας εισβάλλει στην περιοχή της Θεσσαλίας όπου σε μία μάχη πέφτει νεκρός. Μένει μόνος του ο Επαμεινώνδας. Το 362π.χ. ο Επαμεινώνδας εισβάλλει εκ νέου στη Σπάρτη. Θέλει να την αποτελειώσει σαν πόλη. Στη Μαντίνεια και στη μάχη που ακολουθεί με τους Σπαρτιάτες ο Επαμεινώνδας πέφτει νεκρός μολονότι οι Θηβαίοι νικούν. Ορφανοί οι Θηβαίοι από τους 2 αυτούς μεγάλους στρατηγούς στα επόμενα χρόνια σαν πόλη ατονούν και παύουν να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα ελληνικά πράγματα. Είναι η εποχή της Μακεδονίας.

5 ‘’ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗΣ’’
‘’ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗΣ’’ 1. Ποια υπήρξε η σχέση της Σπάρτης με τη Θήβα πριν και μετά τον Πελοποννησιακό πόλεμο; 2. Ποια κατάσταση κυριαρχούσε στη Θήβα πριν το α’ μισό του 4ουπ.χ. αιώνα και ποια μετά; Ποιοι επικράτησαν; 3. Με ποια ιστορικά γεγονότα συνδέονται άμεσα οι παρακάτω χρονολογίες: 382π.χ. και 379π.χ.; 4. Πότε έγινε η μάχη των Λεύκτρων; Ποια η σημασία της; 5. Τι έγινε το 362π.χ.; ‘’ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ: ΜΕΛΕΤΗ ΠΗΓΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ’’


Κατέβασμα ppt "‘’Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ’’"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google