Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΞΕΝΟΦΩΝ ΓΡΥΛΛΟΥ ΕΡΧΙΕΥΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΞΕΝΟΦΩΝ ΓΡΥΛΛΟΥ ΕΡΧΙΕΥΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΞΕΝΟΦΩΝ ΓΡΥΛΛΟΥ ΕΡΧΙΕΥΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΓΡΥΛΛΟΥ ΕΡΧΙΕΥΣ Μεταξύ έως 356 π.Χ

2 ΚΑΤΑΓΩΓΗ Ήταν γιος του εύπορου κτηματία Γρύλλου από το Δήμο Ερχιάς Αττικής (σημερινά Σπάτα). Η οικογένειά του ανήκε στην τάξη των Ιππέων, δηλ. ήταν γόνος αριστοκρατικής πλούσιας οικογένειας και υπηρέτησε ο ίδιος στο σώμα των Ιππέων.

3 Έγινε μαθητής του Σωκράτη και αυτή του η μαθητεία τού καλλιέργησε έναν βαθύτατο σεβασμό για το δάσκαλό του σ' όλη του τη ζωή.

4 Ο Διογενης ο Λαερτιος λεει πως σ΄ενα στενο δρομο, συναντησε ο Σωκρατης τον Ξενοφωντα κι αφου τον εμποδισε με το ραβδι του να περασει, τον ρωτησε που οι ανθρωποι γίνονται καλοι και αγαθοι. Εκεινος δεν μπορεσε να απαντησει κι ο Σωκρατης του ειπε: «επου και μανθανε», δηλαδη ακολουθησε με και θα μαθεις. ετσι ο Ξενοφωντας απο τότε εγινε μαθητης του. Δεν μπορεσε ομως να καταλαβει τη φιλοσοφια του Σωκρατη και ασχοληθηκε περισσοτερο με τον αθλητισμο.

5 Έζησε τα ταραγμένα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου, την ήττα της Αθήνας το 404, την εποχή των Τριάκοντα τυράννων και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

6 Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΟΥ ΚΥΡΟΣ Ο ΝΕΟΤΕΡΟΣ Το 401 π.Χ με πρόσκληση του φίλου του Προξένου βρίσκεται στην Περσία. Εκεί αποφασίζει να λάβει μέρος, συμμετέχοντας μ΄ ένα ελληνικό εκστρατευτικό σώμα ανδρών μισθοφόρων («Μύριοι») στην εκστρατεία του Κύρου του Νεότερου κατά του αδελφού του Αρταξέρξη Β΄, γνωστή ως «Κύρου ανάβασις». ΚΥΡΟΣ Ο ΝΕΟΤΕΡΟΣ

7 H περσικη αυτοκρατορια 450π.Χ

8 «ΚΥΡΟΥ ΑΝΑΒΑΣΙΣ»

9 Η πορεια των «μυριων»

10 Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΜΥΡΙΩΝ Μετά το θάνατο του Κύρου στα Κούναξα το 401 π.Χ. ο Ξενοφών εκλέγεται ένας από τους πέντε στρατηγούς ,για να επιστρέψουν το μισθοφορικό εκστρατευτικό σώμα στην Ελλάδα. Κατορθώνουν να φτάσουν στην ελληνική Τραπεζούντα και ύστερα στο Βυζάντιο. Φτάνοντας στον Εύξεινο Πόντο αναφωνούν το ιστορικό: «Θάλαττα, θάλαττα». Όλη αυτή την πορεία εξιστόρησε o Ξενοφών στο έργο του: « Κύρου Ανάβασις».

11 «ΘΑΛΑΤΤΑ, ΘΑΛΑΤΤΑ…»

12 Η περιοχη του ποντου

13 Στην επιστροφΗ των ΕλλΗνων πολεμιστΩν απο την Περσια το 400 π. Χ
Στην επιστροφΗ των ΕλλΗνων πολεμιστΩν απο την Περσια το 400 π.Χ. ο Ξενοφων περιγραφει τον Ελληνικο Ποντο και ιδιαιτερα τη γιορτΗ που οργανωσαν οι κατοικοι της Κερασουντας και των Κοτυωρων και φυσικα τον  πυρριχιο που χορευτηκε σε αυτη. Ας σημειωθει οτι ο Ξενοφων αναφερει πως τον πυρριχιο χορο χορεψαν οχι μονο ανδρες αλλα και γυναικες, κατι που δεν ηταν ασυνηθιστο τοτε. ΠΥΡΡΙΧΙΟΣ- ΧΟΡΟΣ ΣΕΡΡΑ

14 Η συναντηση με τον αγησιλαο
Μετά από αυτά ο Ξενοφών θα ενταχθεί στις σπαρτιατικές δυνάμεις και κάτω από την αρχηγία του βασιλιά Αγησιλάου, ο οποίος τον εντυπωσίασε με την προσωπικότητά του, θα πάρει μέρος στις επιχειρήσεις εναντίον των Περσών. Το 394 π.Χ τον ακολούθησε στη μάχη της Κορώνειας εναντίον των Αθηναίων. Γι' αυτό και εξορίζεται από την Αθήνα αλλά ανταμείβεται από τη Σπάρτη. Ως το 371 ζει στο Σκιλλούντα , στην Ηλεία στο αγρόκτημα που του παραχώρησαν. Εδώ ασχολείται με τη γεωργία ,το κυνήγι και τη συγγραφή των συγγραμμάτων του. ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ

15 Η επιστροφη στην πατριδα
Το 371, μετά την ήττα της Σπάρτης στα Λεύκτρα από τους Θηβαίους, θα καταφύγει στην Κόρινθο. Εδώ θα ζήσει πιθανώς ως το θάνατό του, με τα δύο παιδιά του Γρύλλο και Διόδωρο και τη γυναίκα του Φιλησία, αν και στο μεταξύ οι Αθηναίοι ανακάλεσαν το ψήφισμα για την εξορία του (365π.Χ.) Το 362 , ο γιος του Γρύλλος σκοτώνεται πολεμώντας μαζί με τους Αθηναίους στη μάχη της Μαντινείας. Το 356 πιθανώς πεθαίνει και ο ίδιος ο Ξενοφών.

16 Το εργο του

17 Α. Ιστορικά έργα 1."Κύρου Ανάβασις" 2."Ελληνικά" 3."Αγησίλαος 4."Κύρου Παιδεία" Β. Φιλοσοφικά έργα 1."Απομνημονεύματα Σωκράτους " 2."Απολογία Σωκράτους" 3."Συμπόσιον" 4."Οικονομικός" Γ. Πολιτικά έργα ή Πρακτικά ή Διδακτικά «Ιέρων» 5. «Λακεδαιμονίων πολιτεία» 2. «Περί Ιππικής» 6. «Κυνηγετικός» «Ιππαρχικός» «Πόρου ή περί προσόδων»

18 Τα «Ελληνικα» Είναι το μόνο ιστορικό σύγγραμμα του 4ου π.Χ. αιώνα που έχει σωθεί και αποτελεί τη σπουδαιότερη πηγή για τα γεγονότα της εποχής εκείνης. Είναι χωρισμένα σε 7 βιβλία από μεταγενέστερους μελετητές. Εξιστορούνται τα γεγονότα από το π.Χ. (μάχη της Μαντίνειας). Η αφήγηση τελειώνει έτσι: «ακρισία και ταραχή ετι πλείων μετά την μάχην εγένετο ή πρόσθεν εν Ελλάδι».

19 Τα προτυπα του ΣΩΚΡΑΤΗΣ, με το πρότυπο της ζωής που πρόβαλε.
ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ, με τα ηγετικά του προσόντα και την απλότητα της συμπεριφοράς.

20 ΟΙ Αξιεσ του Καταδικάζει την αυθαιρεσία και την ανηθικότητα της εξουσίας (περιγράφει με εντιμότητα τις αγριότητες του καθεστώτος των 30 τυράννων). Πιστεύει στην πρόνοια των θεών για την πορεία των ιστορικών εξελίξεων. Οι θεοί δεν αφήνουν ατιμώρητη την ασέβεια και τις ανόσιες πράξεις.  σταθερός στις ιδέες και στην πίστη του σε υψηλές αξίες

21 Τα χαρακτηριστικα της συγγραφησ του
Τα χαρακτηριστικα της συγγραφησ του Σαφήνεια και καθαρότητα νοημάτων Ακρίβεια και απλότητα έκφρασης Απόλυτη ακρίβεια περιγραφής χώρων Δραματική ένταση σκηνών Ζωντάνια και παραστατικότητα Ιδεολογική συνέπεια Σκιαγράφηση ηγετικών προσωπικοτήτων  αληθινός «ρεπόρτερ»

22 ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΟΣΧΟΡΗ ΦΑΝΗ 2008


Κατέβασμα ppt "ΞΕΝΟΦΩΝ ΓΡΥΛΛΟΥ ΕΡΧΙΕΥΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google