Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ» Άνθρωπος ή Απάνθρωπος;

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ» Άνθρωπος ή Απάνθρωπος;"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ» Άνθρωπος ή Απάνθρωπος;
Απόστολος Πρέκας Ντενίσα Κατσούλη Χατζή Δήμητρα Σταματά Αλεξάνδρα Καψάλας Αλέξανδρος Υπεύθυνος καθηγητής: Κωνσταντίνος Μπαράκος

2 Αρνητικά του εθελοντισμού
Δεν μπορούν να θεωρηθούν εθελοντισμός: α) μορφές πρακτικής εξάσκησης χωρίς αμοιβή οι οποίες έχουν στόχο τη λήψη πτυχίου ή επαγγελματικής ειδικότητας. β) η εθελούσια συμμετοχή σε δραστηριότητες που αφορούν προσωπικό όφελος ή προσωπικά ενδιαφέροντα (π.χ. η συμμετοχή σε πολιτικά κόμματα.) γ) η προσφορά μιας υπηρεσίας με αναγκαστική επιβολή (π.χ. η δεντροφύτευση από στρατιώτες, η συμμετοχή σε δραστηριότητες εμπορικού-κερδοσκοπικού χαρακτήρα.) δ) η εκμετάλλευση της διάθεσης για κοινωνική προσφορά με σκοπό το κέρδος (π.χ. αλίευση πελατών για ιατρικές παροχές.)

3 Προβληματισμοί αναφορικά με το ρόλο των Μ.Κ.Ο
Κάποιες φορές, οι Διεθνείς Οργανισμοί και ισχυρές κυβερνήσεις μετατρέπουν τις Μ.Κ.Ο σε εργαλεία τους και τις χρηματοδοτούν με μεγάλα ποσά. Η αύξηση του αριθμού των Μ.Κ.Ο. μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δημιούργησε ερωτήματα για το καθεστώς λειτουργίας τους. Απαιτούν, με άλλα λόγια, θεσμοθέτηση κριτηρίων πιστοποίησης των Μ.Κ.Ο.

4 Παρεκτροπές των Μ.Κ.Ο Ως παρεκτροπή επισημαίνεται η πράξη που χαρακτηρίζεται η φιλανθρωπία η οποία σκοπεύει σε φορολογικές ή άλλες διευκολύνσεις ή απαλλαγές, καθώς και αυτή που γίνεται με εξ’ αρχής στόχο την ευρεία προβολή του προσώπου ή του φορέα που την ασκεί. η ανάληψη εθελοντικής δράσης με την αναμονή ή υπόσχεση ανταμοιβής όπως για παράδειγμα υψηλότερη βαθμολογία ή υπόσχεση για αμειβόμενη εργασία στο μέλλον.

5 Εθελοντισμός στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα η εθελοντική προσφορά δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη όσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κι αυτό οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες όπως:  αλλαγές στον τρόπο ζωής διαμόρφωση αξιών με έμφαση στον ατομικισμό και στην απόκτηση υλικών αγαθών  έλλειψη ευαισθητοποίησης σε κοινωνικές δράσεις έλλειψη ενημέρωσης για δυνατότητες / ευκαιρίες για εθελοντική δράση έλλειψη προγραμματισμού για ουσιαστική εθελοντική συμμετοχή από την πλευρά φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

6 Η συμβολή της Εκκλησίας στην Κοινωνία
Η Εκκλησία συμπαραστέκεται με ευθύνη και αγάπη στην οικογένεια. Η συμβολή της λαμβάνει πληθώρα μορφών σε όλη τη χώρα. Τα μέτρα προστασίας της οικογένειας, της μητρότητας και του παιδιού διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: Στην πρώτη περιλαμβάνονται εκείνα που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της φυσικής οικογένειας. Στην δεύτερη εντάσσονται τα μέτρα για την προστασία των παιδιών έξω από την φυσική τους οικογένεια.

7

8 Συνέντευξη με τον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Ιερών Ναών Σκιάθου
Συνέντευξη με τον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Ιερών Ναών Σκιάθου. «Το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας στις ημέρες μας». ΕΡ: «Η Εκκλησία από πότε άρχισε να ενδιαφέρεται για τα προβλήματα των ανθρώπων και από πότε άρχισε να προσφέρει κοινωνικό έργο;» ΑΠ: Η Εκκλησία από τα πρώτα χρόνια ενδιαφερόταν για τις πνευματικές και υλικές ανάγκες των ανθρώπων. Πρώτος που ανέλαβε φιλανθρωπική δράση μέσα στην Εκκλησία είναι ο Απόστολος Παύλος, ο οποίος ενδιαφέρθηκε για τους δοκιμαζόμενους χριστιανούς. Αλλά και αργότερα η Εκκλησία συνέχισε να έχει πλούσια φιλανθρωπική δράση με κορυφαία αυτή του Μ. Βασιλείου ο οποίος είχε ιδρύσει την περίφημη «Βασιλειάδα», μια μικρή πόλη με ορφανοτροφεία, γηροκομεία, νοσοκομεία, ξενώνες που φιλοξενούσαν φτωχούς και αρρώστους δωρεάν. Το κοινωνικό έργο λοιπόν της Εκκλησίας δεν είναι τωρινό. Υπάρχει όσο υπάρχει και η Εκκλησία.

9 ΕΡ: «Σαν ενορία έχετε αναλάβει κάποιου είδους κοινωνική δράση και ποια είναι αυτή;»
ΑΠ: Πάντα η ενορία βοηθούσε οικογένειες πνευματικά, ηθικά και υλικά. Τα τελευταία όμως χρόνια που δημιουργήθηκε το οικονομικό πρόβλημα η βοήθεια είναι αυξημένη. Συγκεκριμένα για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα οι ανάγκες των ανθρώπων το Πνευματικό Κέντρο των Ιερών Ναών Σκιάθου έχει αναλάβει εδώ και αρκετά χρόνια την συγκέντρωση τροφίμων τα οποία προσφέρει σε ανθρώπους που έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, ανεξαρτήτου εθνικότητας. Επίσης προσφέρει ρούχα, υποδήματα κλινοσκεπάσματα αλλά και φαρμακευτικό υλικό. Δίδει χρηματικά ποσά σε ασθενείς, για να ταξιδέψουν, για να επισκεφθούν γιατρούς, για να πραγματοποιήσουν ιατρικές εξετάσεις, για να προβούν σε χειρουργικές επεμβάσεις. Ακόμη δίδει χρηματικά ποσά για να πληρωθούν λογαριασμοί της Δ.Ε.Η και της Δ.Υ.Α.Σ. Και όλα αυτά σεβόμενοι την αξιοπρέπεια του κάθε ανθρώπου. ΕΡ: «Έχετε δεχτεί κάποιου είδους κριτική θετική ή αρνητική για το φιλανθρωπικό σας έργο κι αν ναι πως αντιδράτε;» ΑΠ: Όντως έχουμε δεχτεί κριτική από καλοπροαίρετους και κακοπροαίρετους. Το μόνο που κάνουμε είναι να σιωπούμε και να συνεχίζουμε το έργο μας.

10 ΕΡ: «Ο κόσμος ανταποκρίνεται θετικά στο κάλεσμα της Εκκλησίας για φιλανθρωπικό έργο;»
ΑΠ: Και βέβαια ναι. Εξάλλου Εκκλησία είναι όλοι οι χριστιανοί μαζί. Και το έργο της Εκκλησίας ουσιαστικά είναι έργο του καθενός, είναι έργο όλων. Έτσι λοιπόν αν οι χριστιανοί δεν βοηθούσαν τότε τίποτα από τα προαναφερθέντα δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν. Ο κόσμος λοιπόν βοηθά πλουσιοπάροχα και αυτό είναι πολύ σημαντικό και παρήγορο για εμάς που καλούμαστε να διαχειριστούμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο αυτά που προσφέρει με αγάπη, χρήματα, τρόφιμα και τόσα άλλα. ΕΡ: «Μέσα από τον εθελοντισμό πιστεύετε ότι ο άνθρωπος γίνεται καλύτερος;» ΑΠ: Σαφώς και ο άνθρωπος με τον εθελοντισμό γίνεται καλύτερος, γίνεται φιλάνθρωπος, ελεήμων, πονόψυχος, και έτσι ουσιαστικά το δημιούργημα ομοιάζει με τον Θεό Δημιουργό, διότι «ο Θεός αγάπη εστί».

11 Ερωτηματολόγιο Από την έρευνά μας, μέσω ενός ερωτηματολογίου που δημιουργήσαμε καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως από τους 61 μαθητές που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο, 58 απ’ αυτούς δήλωσαν πως γνωρίζουν τον όρο εθελοντισμό μέσω των οποίων 39 από αυτούς δήλωσαν πως υπήρξαν εθελοντές. 51 από αυτούς πιστεύουν πως πρέπει να ενημερώνονται από το σχολείο, 32 από τα ΜΜΕ, 31 από την οικογένεια. Ζητώντας τους τον λόγο για τον οποίο θα ήθελαν να γίνουν εθελοντές απάντησαν πως θα ήταν ευκαιρία για εκείνους να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι προσφέροντας στους συνανθρώπους τους θα ήθελαν να προσφέρουν στη συνολική προσπάθεια για επίλυση σύγχρονων προβλημάτων για να κερδίσουν χρήματα δεν θα τους ενδιέφερε η εθελοντική προσφορά Τέλος, ρωτήσαμε επίσης τα παιδιά σε ποιους τομείς θα ήθελαν να προσφέρουν αν το σχολείο διοργάνωνε μια εθελοντική δράση: συλλογή τροφίμων για την ενίσχυση συμμαθητών που αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα βάψιμο των σχολικών αιθουσών συγκέντρωση λογοτεχνικών βιβλίων για την ενίσχυση της σχολικής βιβλιοθήκης δεν θα τα ενδιέφερε να προσφέρουν.

12 Βιβλιογραφία: 1lyk-vyron.att.sch.gr El.m.wikipeia.org Ethelodismospaideia.gr


Κατέβασμα ppt "«ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ» Άνθρωπος ή Απάνθρωπος;"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google