Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Επίσκεψη στο Δέλτα Αξιού

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Επίσκεψη στο Δέλτα Αξιού"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Επίσκεψη στο Δέλτα Αξιού

2 Η περιήγηση μας, μας κίνησε το ενδιαφέρον να τραβήξουμε φωτογραφίες τη χλωρίδα και τη πανίδα της περιοχής.

3 Σας παρουσιάζουμε το εθνικό πάρκο δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα!
Το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα είναι μία από τις πολυτιμότερες περιοχές της Ελλάδας. Φιλοξενεί πλούσια βιοποικιλότητα και παρέχει σημαντικά αγαθά.

4 Το Εθνικό Πάρκο είναι ένας τόπος που μπορούμε να τον χαρούμε και να τον προστατεύουμε , όπως του αξίζει. Είναι αλήθεια πως προβλήματα όπως τα σκουπίδια και τα μπάζα αλλά και τα παράνομα κτίσματα τα οποία καταστρέφουν την περιοχή είναι πολύ βλαβέρα.

5 Φιλοξενεί εκατοντάδες είδη χλωρίδας και πανίδας, πολλά από τα οποία είναι προστατευόμενα, ενώ παράλληλα μας προσφέρει τα αγαθά του στον άνθρωπο: εύφορη γη και πολλά αγροτικά προϊόντα, όστρακα και αλιεύματα όμορφη φύση και αναψυχή.

6 Η περιοχή Η προστατευόμενη περιοχή ξεκινά περίπου 10 χλμ. νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης, όπου συναντά κανείς τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού και τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, την οποία περιηγηθήκαμε στην αρχή της εκδρομής και είδαμε ένα είδος πουλιού το οποίο ονομάζεται φοινικόπτερο.

7 Η διαδρομή Αρχικά, ξεκινήσαμε την εκδρομή μας από την λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου και στην συνέχεια ακολουθήσαμε μια διαδρομή προς το παρατηρητήριο. Στον γυρισμό διασχίσαμε την διαδρομή του Αξιού ποταμού βλέποντας φάρμες και είδη ζώων.

8 Στο παρατηρητήριο

9 Στον γυρισμό

10 Η χλωρίδα και η πανίδα Τα ποτάμια, οι λιμνοθάλασσες, οι αλμυρόβαλτοι , τα εύφορα χωράφια και η θάλασσα παρέχουν καταφύγιο για την επιβίωση εκατοντάδων ειδών φυτών και ζώων. Συνολικά υπάρχουν περισσότερα από 350 είδη και υποείδη φυτών. Ορισμένα είδη είναι σπάνια ή και προστατευόμενα, όπως ο κρίνος της θάλασσας, ενώ άλλα είναι πολύ κοινά. Δυστυχώς πολλά είδη ζώων κινδυνεύουν να εξαφανιστούν όπως είναι ο λαγόγυρος και η βίδρα.

11 Ο λαγόγυρος Απέναντι από την εκκλησία, και πίσω από τον περιφραγμένο χώρο εκδηλώσεων, θα δείτε «το λιβάδι του λαγόγυρου». Είναι ένα εκτεταμένο λιβάδι, στο οποίο καταγράφονται οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις λαγόγυρου σε όλο το Εθνικό Πάρκο. Ο λαγόγυρος είναι ένα μικρό τρωκτικό που τις προηγούμενες δεκαετίες το συναντούσε κανείς στην περιοχή σε μεγάλη αφθονία, αλλά σήμερα φαίνεται οι πληθυσμοί του έχουν περιοριστεί σημαντικά. Είναι ένα είδος εδαφοσκίουρο που τρέχει πολύ γρήγορα και στέκεται όρθιος. Ζει σε υπόγειες στοές που σκάβει βαθιά στο έδαφος και στην διάρκεια του χειμώνα πέφτει σε χειμέρια νάρκη.

12 Ο λαγόγυρος

13 Το παραποτάμιο δάσος του Αξιού
Ο Αξιός ποταμός , με συνολικό μήκος 380 χιλιόμετρων είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πόταμος της Βαλκανικής Χερσονήσου μετά τον Έβρο. Στις όχθες και στις νησίδες του πόταμου θα εντοπίσετε εύκολα αργυροπελεκάνους, κορμοράνους, λαγγόνες, μυοκάστορες κ.α. Στο έδαφος μπορείτε να συναντήσετε λαγόγυρους, νεροβούβαλους, άγρια άλογα, διάφορες κτηματικές μονάδες και στον αέρα διάφορα αρπακτικά και σπάνια είδη πουλιών όπως τα τρυγόνια και λευκοτσικνιάδες.

14 Τρυγόνια Το τρυγόνι είναι από τα χαρακτηριστικότερα «αγριοπερίστερα» της ελληνικής ορνιθοπανίδας, έχει υποστεί και εξακολουθεί να υφίσταται πολύ μεγάλη πίεση από το κυνήγι -νόμιμο ή παράνομο- τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες μεσογειακές χώρες. Τα τρυγόνια αναζητούν την τροφή τους σχεδόν αποκλειστικά στο έδαφος, συνήθως σε καλλιεργημένες εκτάσεις, κατά ομάδες, μαζί με άλλα περιστέρια. Τρέφονται με φυτικά τμήματα, κυρίως σπέρματα, που τρώγονται τόσο ώριμα όσο και σε ανώριμη κατάσταση.

15 Μυοκάστορες Ο μυοκάστορας είναι ένα ζώο το οποίο ζει μέσα στα ποτάμια αλλά μπορεί και να επιβιώσει και έξω από το νερό. Ήρθε στην χώρα μας από την Αμερική αλλά δυστυχώς κατατρώει τη χλωρίδα των υδροβιότοπων που ζει, χωρίς να έχει φυσικούς εχθρούς. Δεν μένει όμως εκεί. Επιτίθεται και εξαφανίζει τις καλλιέργειες των γεωργών και η εξάπλωση του καθώς και οι καταστροφικές συνέπειες αυτής, ανησυχούν έντονα τους επιστήμονες της χώρας μας.

16 Νεροβούβαλοι Στην περιοχή του γαλλικού πόταμου ζει ένα κοπάδι εντυπωσιακών νερβούβαλων. Οι νεροβούβαλοι κατά την δεκαετίας του΄90 είχαν σχεδόν καταλειφθεί. Οι νεροβούβαλοι δεν αντέχουν τις ακτίνες του ηλίου και για αυτό περνούν την μέρα τους μέσα στο νερό. Το γάλα τους είναι εξαιρετικής ποιότητας και ενδείκνυται για την ζαχαροπλαστική, ενώ το κρέας θεωρείται ιδιαίτερα υγιεινό.

17 Σας ευχαριστούμε που μας παρακολουθήσατε!!
Από τις μαθήτριες της Α΄: Ελευθερία Δήμου Ιωάννα Δαμιανού Αφροδίτη Καραδουλαμά


Κατέβασμα ppt "Επίσκεψη στο Δέλτα Αξιού"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google