Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Γ’ ΤΑΞΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Γ’ ΤΑΞΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Γ’ ΤΑΞΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΑΞΑΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ & ΓΑΡΜΠΗ ΣΤΡΑΥΡΟΥΛΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

2 Ζώα Υπό Εξαφάνιση

3 Περιεχόμενα Ο Ελληνικός Ποιμενικός Η Αρκούδα Ο λύκος Η βίδρα
Ο γυπαετός

4 Ελληνικός Ποιμενικός Κίνδυνοι που απειλούν τη φυλή
Αλλαγές στη μορφή της κτηνοτροφίας. Η εφαρμογή νέων μεθόδων άσκησης της σύγχρονης κτηνοτροφίας Η εντατικοποίηση της παραγωγής έδωσε τα κίνητρα για τη σύσταση μικρότερων κοπαδιών Η σκόπιμη ή τυχαία διασταύρωση των σκύλων της φυλής ελληνικός ποιμενικός με άλλες φυλές οδήγησε σε ανεξέλεγκτες διασταυρώσεις που αλλοίωσαν τα χαρακτηριστικά τους. Τα ζώα που προήλθαν από επιμιξίες έχασαν σταδιακά τις ικανότητές που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική φύλαξη των κοπαδιών.

5 Ελληνικός Ποιμενικός Ο ελληνικός ποιμενικός σκύλος εκτρέφεται αιώνες τώρα, κυρίως για τη φύλαξη κοπαδιών, στις ορεινές περιοχές της χώρας μας. Η προσαρμογή του ελληνικού ποιμενικού στις αντίξοες συνθήκες της ορεινής κτηνοτροφίας, με την πάροδο των αιώνων του έδωσε την δυνατότητα να διαμορφώσει ορισμένα χαρακτηριστικά που τον καθιστούν πολύτιμο και αναντικατάστατο φύλακα, ικανό να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις μεγάλων σαρκοφάγων, όπως η αρκούδα και ο λύκος.  Σήμερα, με την εντατικοποίηση της κτηνοτροφίας και την εγκατάλειψη της υπαίθρου από τους κατοίκους της, η παραδοσιακή αυτή ελληνική φυλή σκύλων κινδυνεύει με εξαφάνιση.

6 Καφέ αρκούδα (Ursus arctos)
Μέσα από μία πορεία εξέλιξης 35 εκατομμυρίων χρόνων υπολογίζεται ότι μόνο κατά τους δύο τελευταίους αιώνες η κατανομή και οι πληθυσμοί της αρκούδας μειώθηκαν κατά 60% και 50% αντίστοιχα, με αποτέλεσμα τη δραματική συρρίκνωση και διάσπαση της άλλοτε ενιαίας ζώνης εξάπλωσης του είδους. Σήμερα, η αρκούδα επιβιώνει σε μικρούς πληθυσμούς, αποκομμένους στη νότια Ευρώπη, και θεωρείται πλέον και νομικά είδος υπό εξαφάνιση.

7 Καφέ αρκούδα (Ursus arctos)
Στην Ελλάδα οι αρκούδες, που υπολογίζονται γύρω στις 180, ζουν στις πιο απόμερες περιοχές των οροσειρών της Πίνδου και της Ροδόπης. Η αρκούδα κινδυνεύει μόνο από τον άνθρωπο και τις παράνομες ή εντατικές δραστηριότητές του.

8 Καφέ αρκούδα (Ursus arctos)
Απειλές:  Οι κυριότεροι κίνδυνοι για την αρκούδα είναι: Ο φόνος από τον άνθρωπο η καταστροφή και υποβάθμιση των βιοτόπων της η  απομόνωση των βιοτόπων σε μικρή και μεγάλη κλίμακα η διακοπή του χειμέριου ύπνου λόγω όχλησης. Καθεστώς προστασίας: Η καφέ αρκούδα προστατεύεται σήμερα από τη διεθνή, την κοινοτική και την ελληνική νομοθεσία. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το άρθρο 258 του Δασικού Κώδικα, απαγορεύεται ο φόνος, η αιχμαλωσία, η κατοχή και η έκθεση σε δημόσια θέα της καφέ αρκούδας. Στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ειδών η καφέ αρκούδα αναφέρεται ως κινδυνεύον είδος.

9 Λύκος (Canis lupus) Ο πρώτος πρόγονος του λύκου εμφανίστηκε πριν από 54 εκ. χρόνια στη Β. Αμερική ενώ ο λύκος στη σημερινή του μορφή πριν από 1,5 εκ. χρόνια.Πριν από μερικούς αιώνες ο λύκος ζούσε σε όλα τα μέρη του Βόρειου ημισφαιρίου του πλανήτη μας. Από τον 14ο αιώνα και ύστερα από συστηματικές προσπάθειες εξόντωσής του, εξαφανίστηκε από 14 χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης..

10 Λύκος (Canis lupus) Στην Ελλάδα ο λύκος δεν ζει πια στην Πελλοπόνησο και την Κρήτη και τον συναντάμε μόνο σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η μείωση της φυσικής λείας του λύκου και η αρνητική εικόνα που έχει διαμορφωθεί γι’ αυτόν στη συνείδηση των ανθρώπων σε συνδυασμό με τους άλλους κινδύνους που απειλούν το είδος οδηγούν στη μείωση των πληθυσμών με κύριο αίτιο τον άνθρωπο.

11 Λύκος (Canis lupus) Καθεστώς:  Ο λύκος προστατεύεται σε όλη την Ευρώπη από τη νομοθεσία, με τη Σύμβαση της Βέρνης και την Οδηγία 92/43 της ΕΕ.  Στην Ελλάδα, ο λύκος έπαψε να θεωρείται επιζήμιο είδος από το 1991 και χαρακτηρίζεται επίσημα «τρωτό» είδος. Απειλές:  Η ελάττωση της φυσικής λείας του λύκου σε συνδυασμό με τη  σταδιακή χαλάρωση εφαρμογής μεθόδων και τρόπων πρόληψης των ζημιών συνιστά γεγονός που επιτείνει τη σύγκρουση ανθρώπου-λύκου. 

12 Βίδρα (Lutra lutra) Η βίδρα είναι ένα μικρόσωμο ζώο που ζει στις όχθες των ορεινών ποταμών και των λιμνών και μόνο όπου τα νερά είναι πολύ καθαρά. Καθώς το είδος αποτελεί σημαντικό δείκτη υγείας των ορεινών υδάτων, προστατεύεται αυστηρά σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

13 Βίδρα (Lutra lutra) Οι σημαντικότεροι κίνδυνοι για την επιβίωση της βίδρας προέρχονται από τον άνθρωπο και είναι η ρύπανση των ποταμών και των λιμνών, η αποξήρανση των υγροτόπων και τα υδροηλεκτρικά φράγματα. Καθεστώς: Η βίδρα θεωρείται προστατευόμενο είδος στην Ελλάδα  (Π.Δ. 67/81) Απειλές: Η καταστροφή της παρόχθιας βλάστησης σε λίμνες και ποτάμια λόγω της επέκτασης των αγρών, της κατασκευής δρόμων, της ευθυγράμμισης της κοίτης στα ποτάμια και η οικιστική ανάπτυξη.

14 Γυπαετός Και εδώ ο συνδυασμός της καταστροφής των βιοτόπων μαζί με τη λανθασμένη αντίληψη ότι ο γυπαετός τρέφεται με αρνάκια και μικρά παιδιά ­ που είχε αποτέλεσμα το άγριο κυνήγι του ­ σχεδόν οδήγησαν αυτό το είδος στην εξαφάνιση. Στην Ευρώπη ζει ένα μόνο μικρό μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού ­ ο συνολικός πληθυσμός εκτιμήθηκε το 1997 σε 107 περίπου ζευγάρια.

15 Γυπαετός Το τελευταίο οχυρό τους στη χώρα μας, όπου ζει και ο πυκνότερος πληθυσμός της Ευρώπης, είναι η Κρήτη. Ενώ κατά το 1985 ο συνολικός αριθμός τους ήταν περίπου 35 ζευγάρια, οι έρευνες που έγιναν το 1996 τους υπολογίζουν περίπου σε ζευγάρια. Ένας από τους λόγους της μείωσής τους είναι και τα δηλητηριασμένα δολώματα που χρησιμοποιούνται για αλεπούδες και λύκους. Η αριθμητική τους κάμψη συνεχίζεται.

16 Τις πληροφορίες τις αντλήσαμε από:
Το Και


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Γ’ ΤΑΞΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google