Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ποια χώρα παράγει τα τρόφιμά μας; ΚΕ.Π.ΚΑ. Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών Τσεμπερλίδης Νικόλαος Πρόεδρος ΚΕ.Π.ΚΑ. Μέλος E.E.της Ο.Κ.Ε. Αναπληρωματικό Μέλος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ποια χώρα παράγει τα τρόφιμά μας; ΚΕ.Π.ΚΑ. Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών Τσεμπερλίδης Νικόλαος Πρόεδρος ΚΕ.Π.ΚΑ. Μέλος E.E.της Ο.Κ.Ε. Αναπληρωματικό Μέλος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ποια χώρα παράγει τα τρόφιμά μας; ΚΕ.Π.ΚΑ. Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών Τσεμπερλίδης Νικόλαος Πρόεδρος ΚΕ.Π.ΚΑ. Μέλος E.E.της Ο.Κ.Ε. Αναπληρωματικό Μέλος Ε.Ο.Κ.Ε

2 Γενικές πληροφορίες  Στην έρευνα, συμμετείχαν 1556 καταναλωτές, από όλη την Ελλάδα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε, το χρονικό διάστημα 1/9/2012- 30/9/2012.  Σκοπός της έρευνας ήταν να διαπιστώσει, πόσο σημαντική είναι για τους καταναλωτές η αναγραφή της χώρας προέλευσης, στη σήμανση των τροφίμων.

3 Εμφάνιση  Πολύ σημαντική: 19%  Αρκετά σημαντική: 44%  Όχι αρκετά σημαντική: 32%  Καθόλου σημαντική: 5%  Δεν γνωρίζω: 0%

4 Τιμή  Πολύ σημαντική: 60%  Αρκετά σημαντική: 37%  Όχι αρκετά σημαντική: 3%  Καθόλου σημαντική: 0%  Δεν γνωρίζω: 0%

5 Ημερομηνία λήξης  Πολύ σημαντική: 72%  Αρκετά σημαντική: 19%  Όχι αρκετά σημαντική: 8%  Καθόλου σημαντική: 1%  Δεν γνωρίζω: 0%

6 Προέλευση  Πολύ σημαντική: 62%  Αρκετά σημαντική: 30%  Όχι αρκετά σημαντική: 7%  Καθόλου σημαντική: 1%  Δεν γνωρίζω: 0%

7 Βιολογικό  Πολύ σημαντικό: 20%  Αρκετά σημαντικό: 31%  Όχι αρκετά σημαντικό: 35%  Καθόλου σημαντικό: 14%  Δεν γνωρίζω: 0%

8 Χωρίς Γ.Τ.Ο.  Πολύ σημαντικά: 66%  Αρκετά σημαντικά: 18%  Όχι αρκετά σημαντικά: 10%  Καθόλου σημαντικά: 3%  Δεν γνωρίζω: 3%

9 Χώρα προέλευσης: Κρέας  Πολύ σημαντική: 87%  Αρκετά σημαντική: 11%  Όχι αρκετά σημαντική: 2%  Καθόλου σημαντική: 0%  Δεν γνωρίζω: 0%

10 Χώρα προέλευσης: Γάλα  Πολύ σημαντική: 86%  Αρκετά σημαντική: 11%  Όχι αρκετά σημαντική: 3%  Καθόλου σημαντική: 0%  Δεν γνωρίζω: 0%

11 Χώρα προέλευσης: Γαλακτοκομικά - Τυροκομικά  Πολύ σημαντική: 83%  Αρκετά σημαντική: 14%  Όχι αρκετά σημαντική: 2%  Καθόλου σημαντική: 1%  Δεν γνωρίζω: 0%

12 Γιατί χώρα προέλευσης;  Με βοηθάει να εκτιμήσω την ποιότητα: 61%  Με βοηθάει να αποφύγω τρόφιμα, που θεωρώ λιγότερο ασφαλή: 71%  Με βοηθάει να αποφύγω τρόφιμα, από χώρες, για τις οποίες έχω ηθικές επιφυλάξεις: 52%  Με ενδιαφέρει, απλά, να ξέρω, από πού έρχεται η τροφή μου: 36%  Με βοηθάει, για να καταλάβω τις επιπτώσεις, που έχει, για το περιβάλλον, η τροφή μου (π.χ. μακρινές μεταφορές): 35%  Δεν γνωρίζω: 1%  Άλλος λόγος: 9%

13 Γιατί χώρα προέλευσης;

14 Ποιά ακριβώς προέλευση;  Θέλω να γνωρίζω αν τα τρόφιμά μου προέρχονται, από την Ευρωπαϊκή Ένωση: 3%  Θέλω να γνωρίζω την ακριβή χώρα, από την οποία προέρχονται τα τρόφιμά μου: 60%  Θέλω να γνωρίζω την ακριβή περιοχή, από την οποία προέρχονται τα τρόφιμά μου: 37%  Δε με ενδιαφέρει να γνωρίζω, από πού προέρχονται τα τρόφιμά μου: 0%  Δε γνωρίζω: 0%

15 Ποιά ακριβώς προέλευση;

16 Νωπό κρέας: «Ελλάς»  Το ζώο γεννήθηκε, στην Ελλάδα: Ναι 37% / Όχι απαραίτητα 63%  Το ζώο ανατράφηκε, στην Ελλάδα: Ναι 68% / Όχι απαραίτητα 32%  Το ζώο σφάχτηκε, στην Ελλάδα: Ναι 89% / Όχι απαραίτητα 11%  Δε γνωρίζω: 6,68%

17 Επεξεργασμένο τρόφιμο από κρέας: «Ελλάς»  Το ζώο γεννήθηκε, στην Ελλάδα: Ναι 25% / Όχι απαραίτητα 75%  Το ζώο ανατράφηκε, στην Ελλάδα: Ναι 41% / Όχι απαραίτητα 59%  Το ζώο σφάχθηκε, στην Ελλάδα: Ναι 48% / Όχι απαραίτητα 52%  Το κρέας υπέστη επεξεργασία, στην Ελλάδα, για να παραχθεί το τελικό προϊόν: Ναι 92% / Όχι απαραίτητα 8%  Δε γνωρίζω: 5,41%

18 Επεξεργασμένο τρόφιμο από κρέας: «Ελλάς»

19 Εκτροφή ή επεξεργασία;  Είναι πιο σημαντικό να γνωρίζω, πού εκτράφηκε το ζώο, από το να γνωρίζω το που το κρέας του έγινε λουκάνικα, ζαμπόν, κ.λπ.: 11%  Είναι πιο σημαντικό να γνωρίζω, πού το κρέας έγινε λουκάνικα, ζαμπόν, κ.λπ., από το να γνωρίζω πού εκτράφηκε το ζώο: 5%  Και τα δύο είναι εξ ίσου σημαντικά: 82%  Κανένα, από τα δύο δεν είναι σημαντικό: 1%  Δε γνωρίζω: 1%

20 Εκτροφή ή επεξεργασία;

21 Οι καταναλωτές ζητούμε: Να αναγράφεται, σε όλα τα κρέατα:  χώρα γέννησης  χώρα εκτροφής  χώρα σφαγής

22 Xώρα εκτροφής Οι καταναλωτές ζητούμε:  χοιρινά:περίοδος εκτροφής τουλάχιστον 6 μήνες  αμνοερίφια: τουλάχιστον τα ¾ της ζωής τους  πουλερικά: τουλάχιστον ο τελευταίος μήνας πριν την σφαγή  βοδινά: είναι υποχρεωτική η αναγραφεί και των ανωτέρω τριών στοιχείων

23 Ασφάλεια Διατροφικά σκάνδαλα  Στα πλαίσια του ΤΤΙΡS (Διαντλαντική συμφωνία για το εμπόριο και τις επενδύσεις), οι Η.Π.Α. πιέζουν την Ε.Ε. για μείωση των νομοθετικών ρυθμίσεων, για την ασφάλεια των τροφίμων, ώστε αυτές να μη αποτελούν εμπόδιο, για τις εξαγωγές αμερικανικών τροφίμων, προς την Ευρώπη.  Η Ευρωπαϊκή βιομηχανία ζητά υποβάθμιση της νομοθεσίας για την ασφάλεια τροφίμων και γενικά για τα δικαιώματα των καταναλωτών γιατί θεωρεί ότι αποτελούν βάρος για τις επιχειρήσεις και εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα.

24 Οι καταναλωτές ζητούμε:  Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου  Αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας  Αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου για την ασφάλεια των τροφίμων  Εφαρμογή της αρχής της προφύλαξης, ιδιαιτέρα για τις νέες τεχνολογίες  Διαφάνεια στην τιμολόγηση  Υποχρεωτική αναγραφή χώρας προέλευσης με συγκεκριμένους κανόνες

25 Σας ευχαριστώ


Κατέβασμα ppt "Ποια χώρα παράγει τα τρόφιμά μας; ΚΕ.Π.ΚΑ. Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών Τσεμπερλίδης Νικόλαος Πρόεδρος ΚΕ.Π.ΚΑ. Μέλος E.E.της Ο.Κ.Ε. Αναπληρωματικό Μέλος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google