Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ιμαλάια Μια εργασία για τα Ιμαλάια στη Γεωγραφία Α΄ Γυμνασίου της Δήμητρας Ευαγγελινίδη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ιμαλάια Μια εργασία για τα Ιμαλάια στη Γεωγραφία Α΄ Γυμνασίου της Δήμητρας Ευαγγελινίδη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ιμαλάια Μια εργασία για τα Ιμαλάια στη Γεωγραφία Α΄ Γυμνασίου της Δήμητρας Ευαγγελινίδη

2 Ιμαλάια Τα Ιμαλάια είναι η υψηλότερη οροσειρά της Γης. Βρίσκονται στην Ασία, όπου χωρίζουν την Ινδική υποήπειρο από το οροπέδιο του Θιβέτ.Τα Ιμαλάια είναι η υψηλότερη οροσειρά της Γης. Βρίσκονται στην Ασία, όπου χωρίζουν την Ινδική υποήπειρο από το οροπέδιο του Θιβέτ. Ιμαλάια ονομάζεται πολλές φορές και ολόκληρο το ογκώδες ορεινό συγκρότημα που περιλαμβάνει τα κυρίως Ιμαλάια, το Καρακορούμ, την οροσειρά του Ινδοκούς και πολλές μικρότερες οροσειρές.Ιμαλάια ονομάζεται πολλές φορές και ολόκληρο το ογκώδες ορεινό συγκρότημα που περιλαμβάνει τα κυρίως Ιμαλάια, το Καρακορούμ, την οροσειρά του Ινδοκούς και πολλές μικρότερες οροσειρές. Το όνομα Ιμαλάια προέρχεται από την σανσκριτική φράση himālaya, που σημαίνει «η κατοικία του χιονιού» (hima = χιόνι).Το όνομα Ιμαλάια προέρχεται από την σανσκριτική φράση himālaya, που σημαίνει «η κατοικία του χιονιού» (hima = χιόνι). Το εκτεταμένο συγκρότημα των Ιμαλαΐων περιέχει όλες τις βουνοκορφές της Γης που είναι υψηλότερες από 7.000 μέτρα, (πάνω από 140) και βέβαια την υψηλότερη όλων, την κορυφή του όρους Έβερεστ (8.848 μ.).Το εκτεταμένο συγκρότημα των Ιμαλαΐων περιέχει όλες τις βουνοκορφές της Γης που είναι υψηλότερες από 7.000 μέτρα, (πάνω από 140) και βέβαια την υψηλότερη όλων, την κορυφή του όρους Έβερεστ (8.848 μ.). To υψηλότερο σημείο του πλανήτη έξω από τα Ιμαλάια είναι η κορυφή Ακονκάγκουα των Άνδεων (6.962 μ.).To υψηλότερο σημείο του πλανήτη έξω από τα Ιμαλάια είναι η κορυφή Ακονκάγκουα των Άνδεων (6.962 μ.).

3

4

5

6

7 Ιμαλάια Τα Ιμαλάια εκτείνονται σε έξι χώρες:Τα Ιμαλάια εκτείνονται σε έξι χώρες: Την Κίνα, την Ινδία, το Πακιστάν, Την Κίνα, την Ινδία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Νεπάλ και το Μπουτάν. το Αφγανιστάν, το Νεπάλ και το Μπουτάν. Από την οροσειρά πηγάζουν τρία από τα μεγαλύτερα ποτάμια συστήματα της Γης: του Ινδού, των Γάγγη - Βραχμαπούτρα και του Γιανγκ-τσέ.Από την οροσειρά πηγάζουν τρία από τα μεγαλύτερα ποτάμια συστήματα της Γης: του Ινδού, των Γάγγη - Βραχμαπούτρα και του Γιανγκ-τσέ. Περίπου 750 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν από αυτό το ποτάμιο σύστημα, που εξαρτάται κυρίως από το λιώσιμο των χιονιών των Ιμαλαΐων, στις έξι παραπάνω χώρες καθώς και στο Μπαγκλαντές.Περίπου 750 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν από αυτό το ποτάμιο σύστημα, που εξαρτάται κυρίως από το λιώσιμο των χιονιών των Ιμαλαΐων, στις έξι παραπάνω χώρες καθώς και στο Μπαγκλαντές. Οι παγετώνες και τα χιόνια των Ιμαλαΐων θα περιορισθούν στο μέλλον σημαντικά από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.Οι παγετώνες και τα χιόνια των Ιμαλαΐων θα περιορισθούν στο μέλλον σημαντικά από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

8 Ιμαλάια Λόγω του μεγέθους και της έκτασής τους, τα Ιμαλάια αποτέλεσαν φυσικό εμπόδιο στις μετακινήσεις των λαών για χιλιάδες χρόνια.Λόγω του μεγέθους και της έκτασής τους, τα Ιμαλάια αποτέλεσαν φυσικό εμπόδιο στις μετακινήσεις των λαών για χιλιάδες χρόνια. Συγκεκριμένα, εμπόδισαν την ανάμειξη φυλών από την Ινδική Χερσόνησο με τους λαούς της Κίνας και της Μογγολίας, με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν διαφορετικές συνήθειες, γλωσσικά ιδιώματα και ήθη μεταξύ αυτών των περιοχών.Συγκεκριμένα, εμπόδισαν την ανάμειξη φυλών από την Ινδική Χερσόνησο με τους λαούς της Κίνας και της Μογγολίας, με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν διαφορετικές συνήθειες, γλωσσικά ιδιώματα και ήθη μεταξύ αυτών των περιοχών. Η οροσειρά επίσης δυσκόλεψε σε μεγάλο βαθμό το εμπόριο, και εμπόδισε στρατιωτικές εκστρατείες, όπως του Τζένγκις Χαν, ο οποίος δεν μπόρεσε να επεκταθεί νότια των Ιμαλαΐων.Η οροσειρά επίσης δυσκόλεψε σε μεγάλο βαθμό το εμπόριο, και εμπόδισε στρατιωτικές εκστρατείες, όπως του Τζένγκις Χαν, ο οποίος δεν μπόρεσε να επεκταθεί νότια των Ιμαλαΐων.

9 Ιμαλάια Αρκετές περιοχές των Ιμαλαΐων έχουν επίσης θρησκευτική σημασία για τους Ινδουϊστές και τους Βουδιστές.Αρκετές περιοχές των Ιμαλαΐων έχουν επίσης θρησκευτική σημασία για τους Ινδουϊστές και τους Βουδιστές. Στον Ινδουϊσμό, τα Ιμαλάια προσωποποιήθηκαν στο θεό Himavat, τον πατέρα της Παρβάτι, συντρόφου του Σίβα.Στον Ινδουϊσμό, τα Ιμαλάια προσωποποιήθηκαν στο θεό Himavat, τον πατέρα της Παρβάτι, συντρόφου του Σίβα. Ο θρύλος λέει ότι πέρα από τις χιονισμένες βουνοκορφές των Ιμαλαΐων βρίσκεται το μυθικό βασίλειο της Σαμπάλα.Ο θρύλος λέει ότι πέρα από τις χιονισμένες βουνοκορφές των Ιμαλαΐων βρίσκεται το μυθικό βασίλειο της Σαμπάλα.

10 Σχηματισμός της οροσειράς Τα Ιμαλάια ανήκουν στις νεότερες οροσειρές του πλανήτη και αποτελούνται κυρίως από ιζηματογενή και μεταμορφωμένα πετρώματα.Τα Ιμαλάια ανήκουν στις νεότερες οροσειρές του πλανήτη και αποτελούνται κυρίως από ιζηματογενή και μεταμορφωμένα πετρώματα. Σύμφωνα με τη θεωρία των τεκτονικών πλακών,Σύμφωνα με τη θεωρία των τεκτονικών πλακών, ο σχηματισμός των Ιμαλαίων είναι αποτέλεσμα της ορογένεσης κατά μήκος της ζώνης σύγκρουσης (σύγκλισης) μεταξύ της Ινδοαυστραλιανής και της Ευρασιατικής πλάκας. ο σχηματισμός των Ιμαλαίων είναι αποτέλεσμα της ορογένεσης κατά μήκος της ζώνης σύγκρουσης (σύγκλισης) μεταξύ της Ινδοαυστραλιανής και της Ευρασιατικής πλάκας. Η σύγκλιση αυτή ξεκίνησε πριν περίπου 70 εκατομμύρια χρόνια, όταν η Ινδοαυστραλιανή πλάκα κινούμενη προς το βορρά με ταχύτητα 15 εκατοστά ανά έτος, συγκρούστηκε με την Ευρασιατική πλάκα.Η σύγκλιση αυτή ξεκίνησε πριν περίπου 70 εκατομμύρια χρόνια, όταν η Ινδοαυστραλιανή πλάκα κινούμενη προς το βορρά με ταχύτητα 15 εκατοστά ανά έτος, συγκρούστηκε με την Ευρασιατική πλάκα.

11 Σχηματισμός της οροσειράς Περίπου πριν από 50 εκατομμύρια χρόνια η Ινδοαυστραλιανή πλάκα είχε πλήρως εξαφανίσει τον ωκεανό της Τιθύος, την ύπαρξη του οποίου μαρτυρούν τα ιζηματογενή πετρώματα του ωκεάνιου πυθμένα.Περίπου πριν από 50 εκατομμύρια χρόνια η Ινδοαυστραλιανή πλάκα είχε πλήρως εξαφανίσει τον ωκεανό της Τιθύος, την ύπαρξη του οποίου μαρτυρούν τα ιζηματογενή πετρώματα του ωκεάνιου πυθμένα. Επειδή αυτά τα ιζηματογενή πετρώματα είναι ελαφριά, ανορθώθηκαν σχηματίζοντας οροσειρές.Επειδή αυτά τα ιζηματογενή πετρώματα είναι ελαφριά, ανορθώθηκαν σχηματίζοντας οροσειρές. Η Ινδοαυστραλιανή πλάκα συνεχίζει τη βόρεια πορεία της κάτω από το οροπέδιο του Θιβέτ, προκαλώντας την ανύψωσή του.Η Ινδοαυστραλιανή πλάκα συνεχίζει τη βόρεια πορεία της κάτω από το οροπέδιο του Θιβέτ, προκαλώντας την ανύψωσή του. Σήμερα κινείται με ταχύτητα 67 χιλιοστά ανά έτος και εκτιμάται ότι τα επόμενα 10 εκατομμύρια χρόνια θα διασχίσει περίπου 1500 χιλιόμετρα μέσα στην Ασία.Σήμερα κινείται με ταχύτητα 67 χιλιοστά ανά έτος και εκτιμάται ότι τα επόμενα 10 εκατομμύρια χρόνια θα διασχίσει περίπου 1500 χιλιόμετρα μέσα στην Ασία. Αποτέλεσμα αυτής της σύγκλισης είναι η ανύψωση της οροσειράς κατά περίπου 5 χιλιοστά ανά έτος.Αποτέλεσμα αυτής της σύγκλισης είναι η ανύψωση της οροσειράς κατά περίπου 5 χιλιοστά ανά έτος. Η κίνηση σύγκλισης των δύο πλακών καθιστά την ευρύτερη περιοχή σεισμικά ενεργή προκαλώντας σεισμούς.Η κίνηση σύγκλισης των δύο πλακών καθιστά την ευρύτερη περιοχή σεισμικά ενεργή προκαλώντας σεισμούς.

12

13

14 Παγετώνες και Υδρογραφικά Δίκτυα Η οροσειρά των Ιμαλαΐων περιλαμβάνει συνολικά περίπου 15.000 παγετώνες, στους οποίους είναι αποθηκευμένα περίπου 12.000 κυβικά χιλιόμετρα νερού.Η οροσειρά των Ιμαλαΐων περιλαμβάνει συνολικά περίπου 15.000 παγετώνες, στους οποίους είναι αποθηκευμένα περίπου 12.000 κυβικά χιλιόμετρα νερού. Οι υψηλότερες περιοχές των Ιμαλαΐων είναι χιονοσκεπείς όλο το χρόνο, παρά τη γειτνίασή τους με τα τροπικά κλίματα, ενώ αποτελούν την περιοχή πηγών για αρκετούς μεγάλους ποταμούς.Οι υψηλότερες περιοχές των Ιμαλαΐων είναι χιονοσκεπείς όλο το χρόνο, παρά τη γειτνίασή τους με τα τροπικά κλίματα, ενώ αποτελούν την περιοχή πηγών για αρκετούς μεγάλους ποταμούς. Αυτοί διακρίνονται σε δύο κύρια υδρογραφικά συστήματα:Αυτοί διακρίνονται σε δύο κύρια υδρογραφικά συστήματα: Οι δυτικοί ποταμοί συγκλίνουν στη λεκάνη του ποταμού Ινδού, ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος.Οι δυτικοί ποταμοί συγκλίνουν στη λεκάνη του ποταμού Ινδού, ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος. Ο Ινδός πηγάζει από το Θιβέτ και ρέει νοτιοδυτικά στην Ινδία και το Πακιστάν για να εκβάλει στην Αραβική θάλασσα.Ο Ινδός πηγάζει από το Θιβέτ και ρέει νοτιοδυτικά στην Ινδία και το Πακιστάν για να εκβάλει στην Αραβική θάλασσα.

15 Παγετώνες και Υδρογραφικά Δίκτυα Σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι ποταμοί των Ιμαλαΐων αποστραγγίζουν τη λεκάνη του ποταμού Βραχμαπούτρα.Σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι ποταμοί των Ιμαλαΐων αποστραγγίζουν τη λεκάνη του ποταμού Βραχμαπούτρα. Οι δύο κύριοι ποταμοί είναι ο Γάγγης - Βραχμαπούτρα και ο Γιαμούνα, με ένα πλήθος παραποτάμων.Οι δύο κύριοι ποταμοί είναι ο Γάγγης - Βραχμαπούτρα και ο Γιαμούνα, με ένα πλήθος παραποτάμων. Ο Γάγγης και ο Βραχμαπούτρα ενώνονται στο Μπαγκλαντές και εκβάλλουν στον κόλπο της Βεγγάλης στο μεγαλύτερο ποτάμιο δέλτα σε όλο τον κόσμο.Ο Γάγγης και ο Βραχμαπούτρα ενώνονται στο Μπαγκλαντές και εκβάλλουν στον κόλπο της Βεγγάλης στο μεγαλύτερο ποτάμιο δέλτα σε όλο τον κόσμο. Οι ποταμοί Σαλουέν, Μεκόνγκ, Γιανγκτσέ και ο Κίτρινος Ποταμός πηγάζουν από περιοχές του οροπεδίου του Θιβέτ, διακριτές από την οροσειρά των Ιμαλαΐων, οπότε και δεν συμπεριλαμβάνονται στα υδρογραφικά τους δίκτυα.Οι ποταμοί Σαλουέν, Μεκόνγκ, Γιανγκτσέ και ο Κίτρινος Ποταμός πηγάζουν από περιοχές του οροπεδίου του Θιβέτ, διακριτές από την οροσειρά των Ιμαλαΐων, οπότε και δεν συμπεριλαμβάνονται στα υδρογραφικά τους δίκτυα. Πρόσφατα, έχει καταγραφεί μία σημαντική αύξηση στο ρυθμό υποχώρησης των παγετώνων σε όλη την περιοχή ως συνέπεια των κλιματικών αλλαγών.Πρόσφατα, έχει καταγραφεί μία σημαντική αύξηση στο ρυθμό υποχώρησης των παγετώνων σε όλη την περιοχή ως συνέπεια των κλιματικών αλλαγών.

16 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Ιμαλάια Μια εργασία για τα Ιμαλάια στη Γεωγραφία Α΄ Γυμνασίου της Δήμητρας Ευαγγελινίδη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google