Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΦΑΣΙΣΜΟΣ - ΝΑΖΙΣΜΟΣ Αναστασάκης Κωνσταντίνος Αντωνάκη Φωτεινή Βούτουνα Χρυσούλα Μπαλή Ιωάννα Παναγιωτοπούλου Όλγα-Μαρία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΦΑΣΙΣΜΟΣ - ΝΑΖΙΣΜΟΣ Αναστασάκης Κωνσταντίνος Αντωνάκη Φωτεινή Βούτουνα Χρυσούλα Μπαλή Ιωάννα Παναγιωτοπούλου Όλγα-Μαρία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΦΑΣΙΣΜΟΣ - ΝΑΖΙΣΜΟΣ Αναστασάκης Κωνσταντίνος Αντωνάκη Φωτεινή Βούτουνα Χρυσούλα Μπαλή Ιωάννα Παναγιωτοπούλου Όλγα-Μαρία

2 ΝΑΖΙΣΜΟΣ

3 Ο όρος «Εθνικοσοσιαλισμός» Na tionalso zi alismus Nazism Αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1920 απο επιδράσεις του παγγερμανισμού, της άκρας δεξιάς και της αντικομμουνιστικής κουλτούρας των Φράικορπς που δρούσαν στη Γερμανία μετά τον Α΄ Π.Π. Είναι μορφή φασισμού που ενσωματώνει τον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό Ήταν η ιδεολογία του ναζιστικού κόμματος, που επέβαλε δικτατορικό καθεστώς στη Γερμανία το 1933 μέχρι το 1945 Ως ναζιστές χαρακτηρίζονται οι υποστηρικτές του εθνικοσοσιαλιστικού κινήματος

4 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΝΑΖΙΣΜΟΥ Συγγένεια με το φασισμό Αντίθεση με κομμουνισμό, καπιταλισμό Ρατσισμός και αντισημιτισμός Ταυτότητα της Αρείας φυλής Ευγονική και φυλετική υγιεινή Ιδεολογία εθνικής και βιολογικής ενότητας Μιλιταρισμός Μυστικές υπηρεσίες, συνομωσίες, πληροφοριοδότες Πολιτική ζωτικού χώρου Φιλοσοφικό κίνημα του γερμανικού ιδεαλισμού Αγροτική ιδεολογία Οικολογία Απολυταρχισμός – Άρνηση της δημοκρατίας Συγκέντρωση της εξουσίας σε μία κεντρική ηγετική προσωπικότητα

5 ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ και ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Αντικατάσταση του Δημοκρατικού συστήματος με ένα καθεστώς βασισμένο στην αρχή της «κοινότητας» με την έννοια της εθνικής και βιολογικής ενότητας. Υπεροχή της Αρείας φυλής έναντι των υπολοίπων. Καθαρότητα της Αρείας φυλής ως προϋπόθεση για την κυριαρχία της. Απειλές για την Αρεια φυλή θεωρούνταν κυρίως οι Εβραίοι αλλά και οι Ρομά.

6 Σύμβολο του κινήματος ήταν η σβάστικα

7

8 Ναζιστικός Χαιρετισμός! Παιδιά μαθαίνουν τον ναζιστικό χαιρετισμό

9 Επικεφαλής του κινήματος ήταν ο Αδόλφος Χίτλερ Στην εικόνα φαίνεται ο χαιρετισμός των οπαδών του κινήματος!

10 ΒΑΣΙΚΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ Χάινριχ Χίμλερ (1900- 1945) Χέρμαν Γκέρινγκ (1893- 1946) Ρούντολφ Ες (1894-1987) Γιόζεφ Γκέμπελς (1897- 1945) Μάρτιν Μπόρμαν (1900- 1945) Άλμπερτ Σπέερ (1905- 1981) Ράινχαρντ Χάιντριχ (1904- 1942) Γιόαχιμ φον Ρίμπεντροπ (1893-1946) Έρνστ Κάλτενμπρουνερ (1903-1946) Άντολφ Άιχμαν (1906- 1962)

11 ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΝΑΖΙΣΜΟΥ

12 Σταδιακή εδραίωση ναζιστικού κόμματος στη Γερμανία Αρχικά: Συνέχεια συνασπισμού Εθνικοσοσιαλιστικού Γερμανικού Εργατικού Κόμματος (Χίτλερ) με το Εθνικό Γερμανικό Λαϊκό Κόμμα. 30/1/1933: Διορισμός του Χίτλερ ως καγκελάριος από τον Χίτενμπουργκ (Ημέρα της κατάληψης της εξουσίας) 27/2/1933: Εμπρησμός του Ράιχσταγκ (Κοινοβούλιο) Εξάλειψη των υπόλοιπων πολιτικών παρατάξεων (ιδίως του κομμουνιστικού κόμματος)

13 Λαϊκή στήριξη Η λαϊκή Γερμανία που στήριξε τον Χίτλερ, παθιαζόταν µε τις λέξεις ψωμί, δουλειά και ασφάλεια. Ζούσε καθημερινά την ταπείνωση της φτώχειας, της ανεργίας, της ανεξέλεγκτης βίας, αλλά και το αίσθημα της καταρράκωσης της εθνικής αξιοπρέπειας. Ο «μέσος» Γερμανός έβλεπε ακόμα την αδυναμία των ''παραδοσιακών'' πολιτικών δυνάμεων να δώσουν µια πειστική απάντηση στο ερώτημα του « πώς και πότε θα ανακτήσω την κυριαρχία µου»; Σε αυτό το ερώτημα ''απάντησε '' ο ναζισμός µε τη θεωρία του ''ζωτικού χώρου'' την οποία αποδέχθηκε η αστικοδημοκρατική Ευρώπη, αλλά και η Σοβιετική Ένωση, έως το 1940.

14 Το ναζιστικό κίνημα έφτασε στο αποκορύφωμα του κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Τότε δόθηκε η ευκαιρία στους ναζιστές με επικεφαλής τον Αδόλφο Χίτλερ να διαπράξουν σκληρά και απάνθρωπα εγκλήματα εναντίον άλλων φυλών, θεωρητικά κατώτερων, κυρίως των Εβραίων και των Ρομά.

15 ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ

16 Προπαγανδιστική αφίσα κατά των Εβραίων

17 Στρατόπεδα συγκέντρωσης Άουσβιτς Μπιρκενάου Μαουτχάουζεν (καταναγκαστικά έργα)

18 Εικόνα από το εσωτερικό του Άουσβιτς

19 Μέθοδοι αφανισμού της «απειλής» Πειραματόζωα Γιατροί, που δυστυχώς κάθε άλλο παρά ασκούσαν την ιατρική επιστήμη, πειραματίζονταν εφαρμόζοντας κάθε είδους διεστραμμένη θεωρία επί των κρατουμένων. Τα πειραματόζωα- κρατούμενοι, αφού υπέφεραν υπερβολικά πολλές φορές από τα πειράματα- βασανιστήρια, ζούσαν όσο διαρκούσαν τα πειράματα. Στη συνέχεια εκτελούνταν, ατομικά ή συνήθως ομαδικά. σκελετοποίηση- αποβιταμίνωση δερματοπάθειες

20 Μαζικές εκτελέσεις Θάλαμοι αερίων Δηλητηριώδη αέρια Φούρνοι, κρεματόρια (λατιν. cremo = καίω)

21 Θανατηφόρος ένεση και μετά στα κρεματόρια... «Οι αιχμάλωτοι που πήγαν προς την αριστερή πλευρά (θάνατος) παρουσιάζονται με ταχύτητα, μπροστά στον νέο άνδρα, με την λευκή μπλούζα του γιατρού,…Εφοδιασμένος με μια σύριγγα, διατάζει τον ασθενή με το γυμνωμένο μπράτσο, να καθήσει στην καρέκλα. Δυο στρατιώτες των Ες-Ες τον συγκρατούν. Μ’ ένα ζωηρό βήμα, ο "γιατρός" στέκεται απέναντί του, και μπήγει την βελόνα, στην καρδιά του, με μια γρήγορη και εύστοχη κίνηση. Η σύριγγα περιέχει μια θανατηφόρα δόση, φαινικού οξέως…Περιμένουν κι άλλοι στη σειρά. Τα πτώματα σέρνονται στους φούρνους από την πόρτα της εξόδου…Σε λίγο, αυτοί που είναι απ’ έξω θα ιδούν τον καπνό να βγαίνει από την καμινάδα.» (Σιμόν Βίζενταλ, Οι δολοφόνοι βρίσκονται ανάμεσά μας, εκδ. Καμαρινόπουλου, Αθήναι 1968)

22 Με αγχόνη δημόσια

23 Εκτέλεση δια του πυροβολισμού

24 Εκτελεσθέντες σύρονται προς ομαδικό ενταφιασμό


Κατέβασμα ppt "ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΦΑΣΙΣΜΟΣ - ΝΑΖΙΣΜΟΣ Αναστασάκης Κωνσταντίνος Αντωνάκη Φωτεινή Βούτουνα Χρυσούλα Μπαλή Ιωάννα Παναγιωτοπούλου Όλγα-Μαρία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google