Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κορκοβέλου Ρεγγίνα Κυπριανού Νεφέλη Εργασία για το μάθημα Νέα Ελληνικά και Λογοτεχνία Υπεύθυνη καθηγήτρια: Σπυροπούλου Ελένη Β’3 3 ου Γυμνασίου Βύρωνα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κορκοβέλου Ρεγγίνα Κυπριανού Νεφέλη Εργασία για το μάθημα Νέα Ελληνικά και Λογοτεχνία Υπεύθυνη καθηγήτρια: Σπυροπούλου Ελένη Β’3 3 ου Γυμνασίου Βύρωνα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κορκοβέλου Ρεγγίνα Κυπριανού Νεφέλη Εργασία για το μάθημα Νέα Ελληνικά και Λογοτεχνία Υπεύθυνη καθηγήτρια: Σπυροπούλου Ελένη Β’3 3 ου Γυμνασίου Βύρωνα Σχ. έτος 2014-2015

2 Τι είναι ο φασισμός; Φασισμός είναι μια ριζοσπαστική, αυταρχική και εθνικιστική πολιτική ιδεολογία που ξεκίνησε από την Ιταλία (1922 – 1943) και αναπτύχθηκε και σε άλλα κράτη (Γερμανία, Ισπανία κ.ά.) Ο όρος αναφέρεται γενικότερα σε κάθε κίνημα ή καθεστώς εθνικιστικού και ολοκληρωτικού χαρακτήρα.

3 Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του φασισμού; Η απόλυτη εξουσία του κράτους Συμμόρφωση ατομικής θέλησης σε αυτή του συνόλου Υπακοή σε έναν χαρισματικό –συνήθως- ηγέτη στο πρόσωπο του οποίου ενσαρκώνεται το κράτος Εξύψωση του πολιτικού φρονήματος Καθαρότητα φυλής Στοιχεία μυστικισμού

4 Όπως αναφέρθηκε ο όρος φασισμός πρωτοεμφανίστηκε στην Ιταλία όπου ο Μουσολίνι μετά τον Α παγκόσμιο πόλεμο δημιούργησε ένα κόμμα και ονόμασε τους οπαδούς του “Fasci de Combattimento”. To 1922 o Μουσολίνι με τους οπαδούς του έκαναν πορεία στην Ρώμη απαιτώντας την άνοδό του στην θέση του πρωθυπουργού. Ο βασιλιάς παραδόθηκε υπό όρους και τους επέτρεψε να κάνουν κυβέρνηση. Στην συνέχεια ένοπλες φασιστικές συμμορίες ανέλαβαν δράση τρομοκρατώντας τα επιτελεία των αριστερών οργανώσεων ακόμα και δολοφονώντας τα μέλη τους. Ο Μουσολίνι κατάργησε τα πολιτικά κόμματα και επέβαλλε απολυταρχικό καθεστώς. Ιταλία

5

6 Γερμανία Στην Γερμανία ο Αδόλφος Χίτλερ με τους οπαδούς του Ναζί, στηρίχθηκαν περισσότερο στον εθνικισμό. Υποστήριζαν την εθνική και φυλετική καθαρότητα και την υπεροχή της. Υποστήριζαν δηλαδή ότι η φυλή τους ήταν ανώτερη και έπρεπε να επιβληθεί στα κατώτερα έθνη.

7

8

9 Πώς χρησιμοποιείται σήμερα ο όρος φασισμός; Ο όρος φασισμός χρησιμοποιείται αρκετά συχνά με πολλές διαφορές. Σε πολύ ευρύτερη έννοια ο φασισμός ορίζεται ως κάθε άδικη αντιδημοκρατική και βίαιη πράξη ιδεολογία ή συνήθεια στον χώρο της πολιτικής της κοινωνίας, της οικογένειας και των σχέσεων. Αυτή η ίσως λανθασμένη χρήση της λέξης έχει εν μέρει υποκαταστήσει την αρχική έννοια της λέξης ότι ο φασισμός είναι μόνο η ονομασία του κινήματος του Μουσολίνι.

10 Νέο-φασισμός Ο φασισμός γεννιέται και αναπτύσσεται στις συνθήκες που δημιουργούν για αυτόν η πολιτική και οικονομική κρίση, έτσι, με την παγκόσμια κρίση που περνάμε σήμερα,οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για φασιστικά κόμματα ή οργανώσεις που κερδίζουν την εμπιστοσύνη του απλού λαού που χάνει τις δουλειές του και χρειάζεται να μεταφέρει την ευθύνη σε μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων.

11

12

13 Τέλος


Κατέβασμα ppt "Κορκοβέλου Ρεγγίνα Κυπριανού Νεφέλη Εργασία για το μάθημα Νέα Ελληνικά και Λογοτεχνία Υπεύθυνη καθηγήτρια: Σπυροπούλου Ελένη Β’3 3 ου Γυμνασίου Βύρωνα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google