Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σεμινάριο Αθλητικού Μάνατζμεντ1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σεμινάριο Αθλητικού Μάνατζμεντ1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σεμινάριο Αθλητικού Μάνατζμεντ1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΕΕΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Σεμινάριο Αθλητικού Μάνατζμεντ ΘΘΘΘέμα: Οργάνωση και διαχείριση του γηπέδου Καραϊσκάκη ΔΔΔΔιδάσκουσα : κ. Ο. Βρόντου ΦΦΦΦοιτητές: Παπαθανασίου Ελένη 6062200800063 Πεπονάκης Γιώργος 6062200800065 Τσατάλη Ηλέκτρα 6062200800089 11116/05/2011 Σπάρτη

2 Σεμινάριο Αθλητικού Μάνατζμεντ2ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ  Εισαγωγή  Ιστορική Αναδρομή  Το Ποδηλατοδρόμιο στάδιο  Οι όροι της συμφωνίας  Το τέλος και η νέα αρχή  Το νέο γήπεδο Γ. Καραϊσκάκης  Προδιαγραφές της UEFA για τα γήπεδα  Οι έξι πρωτιές του γηπέδου  Θύρα 7  Το γήπεδο  Χαρακτηριστικά γηπέδου  Η πολυτέλεια του γηπέδου  Πρόσβαση στο γήπεδο  «Εξωολυμπιακές» δραστηριότητες  Οι 15 τελικοί Κυπέλλου Καραϊσκάκη  Οι ημερομηνίες «ορόσημα»  Ανάλυση SWOT  Βιβλιογραφία

3 Σεμινάριο Αθλητικού Μάνατζμεντ3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ποιότητα ενός χώρου μπορεί να κατηγοριοποιηθεί και να αποδοθεί με αριθμούς και στοιχεία, αυτό που δεν θα μπορούσε ποτέ να μετρηθεί είναι το τι σημαίνει αυτό το «στολίδι» για κάθε οπαδό του Ολυμπιακού. Ένας χώρος του οποίου η ανάμνηση έχει προκαλέσει για το παρελθόν, το παρόν και σίγουρα θα συνεχίσει και για το μέλλον του, αμέτρητα συναισθήματα στον «ερυθρόλευκο» κόσμο: από τη χαρά για τους αμέτρητους θριάμβους αλλά και τη γλυκιά προσμονή της Κυριακής πριν από το ματς, τη λύπη για τις - έστω και λίγες- κακές στιγμές, την απόγνωση και την οργή για τα χρόνια του μαρασμού του, τη μελαγχολία για τα χρόνια που πέρασαν και δεν ξανάρχονται, μέχρι την αγωνία, την απορία και την απέραντη θλίψη για την τραγωδία του Φλεβάρη του ’81. Δηλαδή σχεδόν κάθε συναίσθημα που γνωρίζει ο άνθρωπος. Η ποιότητα ενός χώρου μπορεί να κατηγοριοποιηθεί και να αποδοθεί με αριθμούς και στοιχεία, αυτό που δεν θα μπορούσε ποτέ να μετρηθεί είναι το τι σημαίνει αυτό το «στολίδι» για κάθε οπαδό του Ολυμπιακού. Ένας χώρος του οποίου η ανάμνηση έχει προκαλέσει για το παρελθόν, το παρόν και σίγουρα θα συνεχίσει και για το μέλλον του, αμέτρητα συναισθήματα στον «ερυθρόλευκο» κόσμο: από τη χαρά για τους αμέτρητους θριάμβους αλλά και τη γλυκιά προσμονή της Κυριακής πριν από το ματς, τη λύπη για τις - έστω και λίγες- κακές στιγμές, την απόγνωση και την οργή για τα χρόνια του μαρασμού του, τη μελαγχολία για τα χρόνια που πέρασαν και δεν ξανάρχονται, μέχρι την αγωνία, την απορία και την απέραντη θλίψη για την τραγωδία του Φλεβάρη του ’81. Δηλαδή σχεδόν κάθε συναίσθημα που γνωρίζει ο άνθρωπος.

4 Σεμινάριο Αθλητικού Μάνατζμεντ4 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ  Το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» συμπληρώνει φέτος 116 χρόνια ζωής τα οποία «απλώνονται» σε τρεις αιώνες.  Κατασκευάστηκε το 1895, ένα χρόνο πριν από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες, στους οποίους θα χρησιμοποιούνταν ως ποδηλατοδρόμιο.  Παραχωρήθηκε με δωρεά στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, νυν ΕΟΕ, από την εταιρία σιδηροδρόμων Σ.Α.Π. Α.Ε., πρόγονο των Η.Σ.Α.Π., η οποία κατείχε στην ιδιοκτησία της το οικόπεδο. Η εταιρία σιδηροδρόμων ανέλαβε κατά 80% το κόστος κατασκευής και ηλεκτροφώτισης των εγκαταστάσεων και το υπόλοιπο 20% η Ολυμπιακή Επιτροπή. Το έργο ολοκληρώθηκε σε ένα τρίμηνο. Ήταν αντίγραφο του αντίστοιχου ποδηλατοδρομίου της Κοπεγχάγης, το οποίο φυσικά διέθετε και ποδοσφαιρικό αγωνιστικό χώρο.  Το «Ποδηλατοδρόμιο» άρχισε να χρησιμοποιείται σαν ποδοσφαιρικό γήπεδο τη δεκαετία του 1920. Μια εποχή ρομαντική, που ήθελε τον αγωνιστικό χώρο να αποτελείται από την περιβόητη καρβουνόσκονη αντί για χορτάρι και τη φορά του να είναι βορράς-νότος, με τα τέρματα δηλαδή να βρίσκονται επί της οδού Πειραιώς και της θάλασσας.

5 Σεμινάριο Αθλητικού Μάνατζμεντ5  Μετά την ίδρυσή του στις 10 Μαρτίου του 1925, ο Ολυμπιακός το χρησιμοποίησε ως έδρα του για τους αγώνες και τις προπονήσεις της ομάδας, ενώ με δικά του έξοδα κατασκευάστηκαν τα αποδυτήρια για τους αθλητές. Λέγεται μάλιστα πως εκείνα τα πρώτα χρόνια, οι ίδιοι οι αθλητές του Ολυμπιακού ήταν αυτοί που πολλές φορές μετέφεραν κάρβουνο από το διπλανό εργοστάσιο της ΔΕΗ, προκειμένου να καλύπτονται οι τρύπες που δημιουργούνταν στον αγωνιστικό χώρο!  Αρκετά χρόνια μετά, την τριετία 1954-57 τοποθετούνται οι πρώτες εξέδρες και το «Ποδηλατοδρόμιο» αποκτά χωρητικότητα περίπου 20.000 θεατών. Αξίζει να σημειωθεί πως το χρησιμοποιούσαν ως έδρα τους επίσης ο Εθνικός, ο Πειραϊκός και η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.  Κάπως έτσι, γράφτηκαν οι τρεις πρώτες δεκαετίες ζωής τόσο του «Ποδηλατοδρομίου» όσο και του Ολυμπιακού.

6 Σεμινάριο Αθλητικού Μάνατζμεντ6 Το «Ποδηλατοδρόμιο» στάδιο  Τέσσερις περίπου δεκαετίες αφότου άρχισε να χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων, το 1964, το «Ποδηλατοδρόμιο» μπαίνει στη νέα εποχή του. Ανακαινίζεται πλήρως και μεταμορφώνεται σε στάδιο, δηλαδή γήπεδο που περιβάλλεται από στίβο, αποκτά αίθουσες διαφόρων χρήσεων κάτω από τις εξέδρες όπως π.χ. αναψυκτήριο και πλέον μετατρέπεται στον πιο σύγχρονο αθλητικό χώρο της Ελλάδας για την εποχή. Η νέα επίσημη χωρητικότητά του είναι 31.032 θέσεις. Παράλληλα αλλάζει και η φορά των τερμάτων. Γίνεται κάθετη προς την παλιά, πάνω στον άξονα ανατολής-δύσης, με τα τέρματα να «βλέπουν» πλέον προς Καστέλα και Φάληρο.

7 Σεμινάριο Αθλητικού Μάνατζμεντ7  Σημαντικότερη αλλαγή φυσικά αποτελεί η μετονομασία του. Στο νέο πλέον φαληρικό στάδιο δίνεται το όνομα του θρυλικού αρχιστράτηγου Γεωργίου Καραϊσκάκη (1782-1827) ο οποίος σκοτώθηκε στο Νέο Φάληρο, πολύ κοντά στην τοποθεσία του γηπέδου κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821. Το «Καραϊσκάκη», όπως έμελλε να αναφέρεται από… φίλους και εχθρούς για την υπόλοιπη «ζωή» του, διατηρήθηκε σε αυτή τη μορφή μέχρι και το 2003.

8 Σεμινάριο Αθλητικού Μάνατζμεντ8

9 9 Ύστερα από πολύχρονο σίριαλ, το σενάριο του οποίου περιελάμβανε από… κωμωδία μέχρι δράμα, στις 6 Μαρτίου του 2003 γράφεται η αρχή του τέλους των χρόνων της εγκατάλειψης, του μαρασμού αλλά και του ρομαντισμού του Σταδίου Καραϊσκάκη. Υπερψηφίζεται στη Βουλή από ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία (καταψηφίστηκε από ΚΚΕ και Συνασπισμό), η τροπολογία με την οποία παραχωρείται μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό Σ.Φ.Π. η χρήση του για 49 χρόνια. Το γήπεδο θα συνέχιζε να ανήκει στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία θα διατηρούσε την κυριότητά του. Ύστερα από πολύχρονο σίριαλ, το σενάριο του οποίου περιελάμβανε από… κωμωδία μέχρι δράμα, στις 6 Μαρτίου του 2003 γράφεται η αρχή του τέλους των χρόνων της εγκατάλειψης, του μαρασμού αλλά και του ρομαντισμού του Σταδίου Καραϊσκάκη. Υπερψηφίζεται στη Βουλή από ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία (καταψηφίστηκε από ΚΚΕ και Συνασπισμό), η τροπολογία με την οποία παραχωρείται μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό Σ.Φ.Π. η χρήση του για 49 χρόνια. Το γήπεδο θα συνέχιζε να ανήκει στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία θα διατηρούσε την κυριότητά του.

10 Σεμινάριο Αθλητικού Μάνατζμεντ10 Οι όροι της συμφωνίας  Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του, αναλαμβάνει να κατασκευάσει στη θέση του παλιού Σταδίου Καραϊσκάκη ένα νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο, με πρώτη υποχρέωση να το παραδώσει τον Ιούλιο του 2004 έτοιμο για χρήση κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ο σύλλογος υποχρεούται παράλληλα να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα, να πληρώνει στη ΓΓΑ το 15% των εισπράξεων μετά το 2019 και να παραχωρήσει και πάλι το γήπεδο στη ΓΓΑ το 2052. Το ελληνικό Δημόσιο δεν επιβαρύνθηκε ούτε με ένα ευρώ για την ανακατασκευή του γηπέδου, ενώ τα έσοδα που αναμένεται να εξασφαλίσει η Πολιτεία με την απόδοση ποσοστού 15% επί των εσόδων από τα εισιτήρια και την εκμετάλλευση των διαφημιστικών χώρων του σταδίου, θα ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο.  Η τελική σύμβαση παραχώρησης του γηπέδου στον Ολυμπιακό υπεγράφη στις 21 Απριλίου 2003.

11 Σεμινάριο Αθλητικού Μάνατζμεντ11 Το τέλος και η νέα αρχή  Στις 31 Μαΐου, λίγο μετά τις 7 το απόγευμα και παρουσία περίπου 5.000 οπαδών του Ολυμπιακού ολοκληρώθηκε η κατεδάφιση του τελευταίου κομματιού του Σταδίου Καραϊσκάκη που είχε απομείνει όρθιο: της ιστορικής εισόδου της Θύρας 7. Έτσι, γράφτηκε το τέλος ενός Σταδίου αλλά και μιας ολόκληρης εποχής για τον Ολυμπιακό και τον Πειραιά.  Χωρίς να χαθεί καθόλου χρόνος, αφού τα χρονικά περιθώρια για την παράδοσή του ήταν κάτι περισσότερο από στενά, ξεκινούν ταυτόχρονα οι εργασίες κατασκευής με βάση τη μελέτη του αρχιτεκτονικού γραφείου «aaAssociates» και της ΔΕΚΑΘΛΟΝ ΑΕ. Ο αρχιτέκτονας που ανέλαβε το δύσκολο έργο της πολύπλοκης κατασκευής στον διαθέσιμο χρόνο ήταν ο Στέλιος Αγιοστρατίτης. Αμέσως μετά την κατεδάφισή του, τα θεμέλια εγκαθίστανται σε χρόνο ρεκόρ και πλέον το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Το έργο που ανέλαβε η «J&P-ΑΒΑΞ» ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ 14 μηνών ή πιο συγκεκριμένα 428 ημερών.

12 Σεμινάριο Αθλητικού Μάνατζμεντ12  Παραδόθηκε στις 30 Ιουνίου 2004 και κόστισε 60 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από τον Ολυμπιακό και τον Σωκράτη Κόκκαλη. Τα 20 εκατομμύρια προήλθαν από ίδια κεφάλαια, ενώ τα υπόλοιπα 40 από τραπεζικό δάνειο. Τα έργα συνεχίστηκαν στο νεότευκτο γήπεδο ακόμη και κατά τη διάρκεια της περιόδου 2004-05.

13 Σεμινάριο Αθλητικού Μάνατζμεντ13 Το νέο γήπεδο Γ. Καραϊσκάκης Μετά τον επιτυχημένο «μαραθώνιο» των 14 μηνών, το νέο «Γήπεδο Γεώργιος Καραϊσκάκης», ολοκληρώθηκε στις 20 Ιουνίου 2004 και δέκα μέρες μετά παραδόθηκε προς χρήση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Τα επίσημα εγκαίνιά του έγιναν στις 2 Αυγούστου, μήνα κατά τη διάρκεια του οποίου φιλοξένησε 11 παιχνίδια του Ολυμπιακού τουρνουά ποδοσφαίρου ανδρών, καθώς και τον τελικό του αντίστοιχου των γυναικών. Μετά τον επιτυχημένο «μαραθώνιο» των 14 μηνών, το νέο «Γήπεδο Γεώργιος Καραϊσκάκης», ολοκληρώθηκε στις 20 Ιουνίου 2004 και δέκα μέρες μετά παραδόθηκε προς χρήση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Τα επίσημα εγκαίνιά του έγιναν στις 2 Αυγούστου, μήνα κατά τη διάρκεια του οποίου φιλοξένησε 11 παιχνίδια του Ολυμπιακού τουρνουά ποδοσφαίρου ανδρών, καθώς και τον τελικό του αντίστοιχου των γυναικών. Το νέο γήπεδο, χωρητικότητας πλέον 33.334 θεατών, απέκτησε και πάλι την παλαιά φορά, στον άξονα βορρά-νότου, όπως δηλαδή και στο «Ποδηλατοδρόμιο». Η κατασκευή του έγινε με τη χρήση μπετόν μέχρι το επίπεδο των 6,4 μέτρων (concourse - περιμετρικός διάδρομος κίνησης θεατών) και μεταλλικών στοιχείων από εκεί και πάνω. Οι λόγοι για αυτό ήταν η πίεση του χρόνου, η μείωση του κόστους, το υπέδαφος κλπ. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός της γεωμετρίας του και η λειτουργικότητά του υπερκαλύπτουν τις διεθνείς προδιαγραφές, εξασφαλίζοντας τις καλύτερες συνθήκες για τη διεξαγωγή και την παρακολούθηση ενός αγώνα. Το νέο γήπεδο, χωρητικότητας πλέον 33.334 θεατών, απέκτησε και πάλι την παλαιά φορά, στον άξονα βορρά-νότου, όπως δηλαδή και στο «Ποδηλατοδρόμιο». Η κατασκευή του έγινε με τη χρήση μπετόν μέχρι το επίπεδο των 6,4 μέτρων (concourse - περιμετρικός διάδρομος κίνησης θεατών) και μεταλλικών στοιχείων από εκεί και πάνω. Οι λόγοι για αυτό ήταν η πίεση του χρόνου, η μείωση του κόστους, το υπέδαφος κλπ. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός της γεωμετρίας του και η λειτουργικότητά του υπερκαλύπτουν τις διεθνείς προδιαγραφές, εξασφαλίζοντας τις καλύτερες συνθήκες για τη διεξαγωγή και την παρακολούθηση ενός αγώνα.

14 Σεμινάριο Αθλητικού Μάνατζμεντ14 Προδιαγραφές της UEFA για τα γήπεδα  Στα στάδια πρέπει όλοι να είναι καθιστοί και να έχουν ελάχιστη χωρητικότητα 8.000 ατόμων  Η επιφάνεια του γηπέδου πρέπει να είναι 105μ. Μήκος και 68μ. Πλάτος χωρίς περίφραξη  Ο αγωνιστικός χώρος πρέπει να είναι είτε με φυσικό χλοοτάπητα ή σύμφωνα με την άδεια της FIFA με τεχνητό χλοοτάπητα.  Οι πάγκοι των αναπληρωματικών παικτών πρέπει να είναι σκεπαστοί, να κάθονται 13 άτομα και να βρίσκονται σε απόσταση 5μ. Από την πλάγια γραμμή.  Τα αποδυτήρια πρέπει να έχουν χωρητικότητα 25 ατόμων.  Πρέπει να υπάρχει ένα ξεχωριστό δωμάτιο συνεδριάσεων, ένα κέντρο ελέγχου ντόπινγκ και ένας χώρος 1 ων. Βοηθειών.

15 Σεμινάριο Αθλητικού Μάνατζμεντ15  Τα γήπεδα πρέπει να έχουν εντός και εκτός κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, καθώς και μία αίθουσα ελέγχου ασφαλείας.  Πρέπει να παρέχονται καθίσματα για τουλάχιστον 1500 VIP και 400 τ. μ. χώρου φιλοξενίας.  Οι προβολείς πρέπει να φωτίζουν τον αγωνιστικό χώρο με ένταση 1400 lux για τις σταθερές κάμερες και 1000 lux για τις κινητές κάμερες.  Πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 3 ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια για τα τηλεοπτικά κανάλια και τους δημοσιογράφους με διαστάσεις 5x5x2,3 μέτρα.  Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, πρέπει να υπάρχει μια ανεξάρτητη γεννήτρια παροχής ρεύματος επαρκούς έντασης.  Τουλάχιστον 150 VIP θέσεις parking.  Δεν επιτρέπεται να είναι όρθιοι οι θεατές. Επειδή το γήπεδο Καραϊσκάκη καλύπτει όλες τις προδιαγραφές, η UEFA το κατατάσσει σε γήπεδο τεσσάρων αστέρων. Επειδή το γήπεδο Καραϊσκάκη καλύπτει όλες τις προδιαγραφές, η UEFA το κατατάσσει σε γήπεδο τεσσάρων αστέρων.

16 Σεμινάριο Αθλητικού Μάνατζμεντ16 Οι έξι πρωτιές του γηπέδου Το νέο Καραϊσκάκη χαρακτηρίζεται από έξι πρωτιές στον ελληνικό χώρο που θα κάνουν καιρό να ξεπεραστούν:  1. Είναι το πρώτο απολύτως ποδοσφαιρικό γήπεδο, κατασκευασμένο με τις σύγχρονες τεχνικές μεθόδους σε χρόνο ρεκόρ. Η εικόνα των γηπέδων που συνδύαζαν το ταρτάν του στίβου, το χορτάρι του αγωνιστικού χώρου και καμιά τριανταριά άλλες δραστηριότητες... στα υπόγεια, δεν υπάρχει πια.  2. Είναι το πρώτο πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενο από ιδιώτη (Σωκράτης Κόκκαλης λέγεται), χωρίς ούτε ένα ευρώ κρατικής επιχορήγησης. Το συνολικό του κόστος (60 εκατομμύρια ευρώ) θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια (20 εκατομμύρια ευρώ) και δανεισμό από τράπεζες (40 εκατομμύρια ευρώ). Ο χρόνος αποπληρωμής του κόστους κατασκευής υπολογίζεται σε δώδεκα χρόνια.  3. Είναι το πρώτο που καλύπτει πλήρως τις προδιαγραφές της FIFA και αυτές που το UEFA Licensing System επιβάλει για να μπορεί να πάρει άδεια ένα γήπεδο να χρησιμοποιείται στα ματς των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων.

17 Σεμινάριο Αθλητικού Μάνατζμεντ17  4. Είναι το πρώτο που θα λειτουργεί όλες τις μέρες της εβδομάδας ως αυτόνομη οικονομική μονάδα που θα παράγει συγκεκριμένο προϊόν, θα το διαχειρίζεται η ίδια και θα καλύπτει απολύτως το κόστος λειτουργίας της. Ταυτόχρονα, θα έχει κέρδη από μία σειρά δραστηριότητες εκτός των αμιγώς ποδοσφαιρικών, που θα μπορούν εύκολα ν’ αναπτυχθούν σε όλο το χώρο που θα καλύπτει το νέο γήπεδο.  5. Είναι το πρώτο που θα πληροί όλους τους κανόνες ασφαλείας των θεατών (θ’ αδειάζει σ’ επτά λεπτά), σύγχρονης φιλοξενίας (ατομικές θέσεις, όλες σκεπασμένες, φωτισμός στο σκέπαστρο και όχι με κολώνες κ.λ.π), εμπορικής αξιοποίησης (θα υπάρχουν 6.500 τ.μ. για εμπορικές δραστηριότητες), μάνατζμεντ και μάρκετινγκ (η Intra Development θα διαχειρίζεται το στάδιο και μετά την κατασκευή του) και με τεχνολογική υποστήριξη που θ’ αγγίζει τα τελευταία στάνταρ της επιστήμης οργάνωσης, λειτουργίας και διαχείρισης γηπέδων.  6. Είναι το πρώτο που θα καλύπτει σε πλήρη βαθμό τις ανάγκες για τ’ άτομα με ειδικές δεξιότητες που σήμερα είναι αποκλεισμένα από την παρακολούθηση ποδοσφαιρικών αγώνων ή συνωστίζονται στις μπούκες του ΟΑΚΑ, χωρίς να μπορούν να έχουν τη στοιχειώδη εξυπηρέτηση. Η ταυτότητα Το νέο Καραϊσκάκη θα είναι ένα καθαρά ποδοσφαιρικό γήπεδο, με χωρητικότητα 32.500-33.500 (ανάλογα με τον τύπο των καθισμάτων που θα επιλεγεί) θέσεων, σκεπαστό σε όλη την έκταση των εξεδρών.

18 Σεμινάριο Αθλητικού Μάνατζμεντ18 Θύρα 7  Το πιο χαρακτηριστικό κομμάτι του νέου γηπέδου βρίσκεται στο «πέταλο» της πλευράς που «βλέπει» στην οδό Πειραιώς. Εκεί, με τη χρήση μαύρων καθισμάτων αντί κόκκινων, έχει σχηματιστεί στην εξέδρα -σαν «ψηφιδωτό»- ο αριθμός 7 εις μνήμην της τραγωδίας της Θύρας 7. Για τον ίδιο λόγο φυσικά έχει δημιουργηθεί νέο μνημείο στην ανατολική πλευρά του γηπέδου με μαρμάρινη πλάκα, στην οποία αναγράφονται τα ονόματα των 21 θυμάτων. Το παλαιό μνημείο της θύρας 7 εξακολουθεί να υπάρχει στην ομώνυμη πλατεία που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του γηπέδου

19 Σεμινάριο Αθλητικού Μάνατζμεντ19 Το γήπεδο Με συνολική έκταση 75.730 τ.μ. το νέο «Γήπεδο Γεώργιος Καραϊσκάκης» παρέχει κάθε άνεση και πολυτέλεια ακόμη και στους πλέον απαιτητικούς. Σε αυτούς τους χώρους μπορεί να βρει κανείς εμπορικά καταστήματα συνολικής έκτασης 6.500 τ.μ., όπως 2 VIP εστιατόρια έκτασης 1000 τ.μ., το VIP Lounge bar, το Champions Club, 11 αναψυκτήρια, cafe και εστιατόρια, φούρνο και mini market, κατάστημα δίσκων, 24 μονάδες υγιεινής (και για άτομα με ειδικές ανάγκες οι οποίες διαμορφώνονται στο ισόγειο, δίπλα στις ράμπες, με δύο προσβάσεις ΑΜΕΑ όπως και στο βασικό επίπεδο κίνησης), γυμναστήριο Carolli Health Club, τράπεζα και φυσικά το Μουσείο Ολυμπιακού και το Olympiakos RedStore. Παράλληλα, ο προβλεπόμενος χώρος στάθμευσης μπορεί να καλύψει 2.500 αυτοκίνητα. Με συνολική έκταση 75.730 τ.μ. το νέο «Γήπεδο Γεώργιος Καραϊσκάκης» παρέχει κάθε άνεση και πολυτέλεια ακόμη και στους πλέον απαιτητικούς. Σε αυτούς τους χώρους μπορεί να βρει κανείς εμπορικά καταστήματα συνολικής έκτασης 6.500 τ.μ., όπως 2 VIP εστιατόρια έκτασης 1000 τ.μ., το VIP Lounge bar, το Champions Club, 11 αναψυκτήρια, cafe και εστιατόρια, φούρνο και mini market, κατάστημα δίσκων, 24 μονάδες υγιεινής (και για άτομα με ειδικές ανάγκες οι οποίες διαμορφώνονται στο ισόγειο, δίπλα στις ράμπες, με δύο προσβάσεις ΑΜΕΑ όπως και στο βασικό επίπεδο κίνησης), γυμναστήριο Carolli Health Club, τράπεζα και φυσικά το Μουσείο Ολυμπιακού και το Olympiakos RedStore. Παράλληλα, ο προβλεπόμενος χώρος στάθμευσης μπορεί να καλύψει 2.500 αυτοκίνητα.

20 Σεμινάριο Αθλητικού Μάνατζμεντ20 Πλην αυτών, το γήπεδο διαθέτει δύο ηλεκτρονικούς πίνακες, πλήρη μεγαφωνική εγκατάσταση και κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, 34 θύρες με 82 περιστροφικές εισόδους, ενσωματωμένο ανιχνευτή μετάλλων, εκδοτήρια εισιτηρίων, κυκλικές ράμπες και ασανσέρ, υπερυψωμένο επίπεδο προσπέλασης στις κερκίδες και στέγαστρο, αποτελούμενο από 75 λευκά πάνελ, με ενσωματωμένο φωτισμό προδιαγραφών UEFA. Επίσης, 40 πολυτελείς σουίτες συνολικής χωρητικότητας 474 θέσεων, 200 θέσεις για τον Τύπο και αίθουσα Τύπου 130 θέσεων, 4 υπερσύγχρονα αποδυτήρια, προθερμαντήριο, αίθουσες για τηλεοπτικά στούντιο, αίθουσα doping control εξοπλισμένη με την τελευταία τεχνολογία και διάφορους βοηθητικούς χώρους για χρήση εξωαγωνιστικών δραστηριοτήτων όπως π.χ. συναυλίες. Στη Δυτική πλευρά του γηπέδου, βρίσκονται το VIP LOUNGE, το εστιατόριο, το Champions Club, οι 40 σουίτες, 50 θέσεις για άτομα μειωμένης κινητικότητας, οι χώροι τηλεοπτικής κάλυψης και σχολιαστών και το control room του γηπέδου. Κάτω από τις τρεις άλλες πλευρές του γηπέδου είναι που αναπτύσσεται η εμπορική στοά των 6.500 τ.μ. Πλην αυτών, το γήπεδο διαθέτει δύο ηλεκτρονικούς πίνακες, πλήρη μεγαφωνική εγκατάσταση και κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, 34 θύρες με 82 περιστροφικές εισόδους, ενσωματωμένο ανιχνευτή μετάλλων, εκδοτήρια εισιτηρίων, κυκλικές ράμπες και ασανσέρ, υπερυψωμένο επίπεδο προσπέλασης στις κερκίδες και στέγαστρο, αποτελούμενο από 75 λευκά πάνελ, με ενσωματωμένο φωτισμό προδιαγραφών UEFA. Επίσης, 40 πολυτελείς σουίτες συνολικής χωρητικότητας 474 θέσεων, 200 θέσεις για τον Τύπο και αίθουσα Τύπου 130 θέσεων, 4 υπερσύγχρονα αποδυτήρια, προθερμαντήριο, αίθουσες για τηλεοπτικά στούντιο, αίθουσα doping control εξοπλισμένη με την τελευταία τεχνολογία και διάφορους βοηθητικούς χώρους για χρήση εξωαγωνιστικών δραστηριοτήτων όπως π.χ. συναυλίες. Στη Δυτική πλευρά του γηπέδου, βρίσκονται το VIP LOUNGE, το εστιατόριο, το Champions Club, οι 40 σουίτες, 50 θέσεις για άτομα μειωμένης κινητικότητας, οι χώροι τηλεοπτικής κάλυψης και σχολιαστών και το control room του γηπέδου. Κάτω από τις τρεις άλλες πλευρές του γηπέδου είναι που αναπτύσσεται η εμπορική στοά των 6.500 τ.μ.

21 Σεμινάριο Αθλητικού Μάνατζμεντ21 Χαρακτηριστικά γηπέδου  Γύρω από το γήπεδο διαμορφώνονται οι 34 θύρες εισόδου στις εξέδρες των 33.334 θέσεων. Η αρίθμησή τους έχει γίνει από το 1 έως το 35, απουσιάζει ο αριθμός 13! Ο σχεδιασμός του κοίλου των κερκίδων διασφαλίζει άριστη ποιότητα, ενώ ο χρόνος πλήρους εκκένωσής τους υπολογίζεται στα 7 λεπτά.  Οι διαστάσεις του καθαρού αγωνιστικού χώρου είναι 105x68μ. ενώ ο συνολικός φτάνει τα 120x80μ. Κάτω από αυτόν έχει τοποθετηθεί ειδική Καβαλιώτικη άμμος για απορρόφηση νερού και ταχεία αποστράγγιση, ενώ ο χλοοτάπητας είναι κατασκευασμένος από Γάλλο ειδικό σε συνεργασία με ελληνική εταιρία στον Αλίαρτο.

22 Σεμινάριο Αθλητικού Μάνατζμεντ22 Η πολυτέλεια του γηπέδου  Το «Γ. Καραϊσκάκης» περιλαμβάνει 40 VIP σουίτες, οι οποίες φιλοξενούνται στον 3ο και 4ο όροφο του κεντρικού κτιρίου. Από αυτές, τριάντα είναι δυναμικότητας 10 ατόμων, τέσσερις 15 ατόμων, τρεις 18 ατόμων, δύο 20 ατόμων και η προεδρική. Οι διαστάσεις τους ποικίλουν (29-60 τ.μ.) ενώ όλες έχουν πρόσβαση σε ειδικές θέσεις του διακεκριμένου διαζώματος στο μπαλκόνι που προεξέχει, συνολικής χωρητικότητας 474 θέσεων. Όλες είναι πλήρως εξοπλισμένες και διαθέτουν σαλόνι, τράπεζα συσκέψεων, ψυγείο, τηλεόραση, αυτόνομο κλιματισμό, NOVA, WC, τηλέφωνο κ.α.  Οι σουίτες έχουν ενοικιαστεί σε ιδιώτες, οργανισμούς και εταιρίες και η διάρκεια παραχώρησής τους ξεκινάει από 1 χρόνο και φτάνει ακόμα και τα 20 χρόνια.  Οι κάτοχοι πέραν της δυνατότητας παρακολούθησης των αγώνων του Ολυμπιακού, της Εθνικής ομάδας αλλά και όλων των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου, έχουν το δικαίωμα της καθημερινής χρήσης των σουιτών από τις 11:00 πμ έως τις 22:00 μμ, για 365 ημέρες κάθε χρόνο.

23 Σεμινάριο Αθλητικού Μάνατζμεντ23 Πρόσβαση στο γήπεδο Η πρόσβαση προς το γήπεδο αλλά και από τον περιβάλλοντα χώρο στα κτίρια και τις εξέδρες είναι υψηλότατου επιπέδου.Η απόστασή του από το κέντρο του μεγάλου λιμανιού είναι περίπου 2 χλμ, από την Αθήνα 10 χλμ και από το «Ελ. Βενιζέλος» 32 χλμ. Η πρόσβαση σε αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, πράγμα που το καθιστά ιδανικό για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των φιλάθλων στις ημέρες αγώνων, αλλά και όσων καθημερινά το επισκέπτονται. Η πρόσβαση προς το γήπεδο αλλά και από τον περιβάλλοντα χώρο στα κτίρια και τις εξέδρες είναι υψηλότατου επιπέδου.Η απόστασή του από το κέντρο του μεγάλου λιμανιού είναι περίπου 2 χλμ, από την Αθήνα 10 χλμ και από το «Ελ. Βενιζέλος» 32 χλμ. Η πρόσβαση σε αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, πράγμα που το καθιστά ιδανικό για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των φιλάθλων στις ημέρες αγώνων, αλλά και όσων καθημερινά το επισκέπτονται. Η Πρόσβαση στο γήπεδο μπορεί να γίνει με ποικίλους τρόπους: Αυτοκίνητο Αυτοκίνητο Αστικό Λεωφορείο Αστικό Λεωφορείο ΗΣΑΠ ΗΣΑΠ Τραμ Τραμ

24 Σεμινάριο Αθλητικού Μάνατζμεντ24 Προκειμένου ακριβώς να διευκολυνθεί το κοινό στην πρόσβασή του προς το γήπεδο έχει κατασκευαστεί αυτή η ειδική ράμπα που το συνδέει απευθείας με τον ανακαινισμένο σταθμό του ΗΣΑΠ. Παράλληλα, το γήπεδο διαθέτει στο ισόγειο περιμετρικό δακτύλιο κυκλοφορίας για την ασφαλή διακίνηση του πλήθους. Οι προσβάσεις είναι διακριτές στη Δυτική πλευρά, όπου εξυπηρετούνται οι διαπιστευμένοι (επίσημοι, τύπος, αθλητές και αξιωματούχοι αγώνων), καθώς και στις λοιπές πλευρές όπου εξυπηρετούνται οι θεατές. Προκειμένου ακριβώς να διευκολυνθεί το κοινό στην πρόσβασή του προς το γήπεδο έχει κατασκευαστεί αυτή η ειδική ράμπα που το συνδέει απευθείας με τον ανακαινισμένο σταθμό του ΗΣΑΠ. Παράλληλα, το γήπεδο διαθέτει στο ισόγειο περιμετρικό δακτύλιο κυκλοφορίας για την ασφαλή διακίνηση του πλήθους. Οι προσβάσεις είναι διακριτές στη Δυτική πλευρά, όπου εξυπηρετούνται οι διαπιστευμένοι (επίσημοι, τύπος, αθλητές και αξιωματούχοι αγώνων), καθώς και στις λοιπές πλευρές όπου εξυπηρετούνται οι θεατές.

25 Σεμινάριο Αθλητικού Μάνατζμεντ25 «Εξωολυμπιακές» δραστηριότητες Στο «Ποδηλατοδρόμιο» και μετέπειτα «Γ. Καραϊσκάκης» έχουν διεξαχθεί αγώνες του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου (1969), 15 τελικοί Κυπέλλου Ελλάδος, ο διπλός τελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης του 1971 (19 Μαΐου) μεταξύ της Τσέλσι και της Ρεάλ Μαδρίτης (1-1, 2-1 υπέρ της Τσέλσι), ενώ έχουν αγωνισθεί και οι ομάδες της Προοδευτικής, του Πειραϊκού και του Εθνικού. Φυσικά έχει φιλοξενήσει την Εθνική ομάδα, την οποία από το 2004 και έπειτα φιλοξενεί σε πολύ πιο συχνή βάση αφού αποτελεί την σχεδόν σταθερή έδρα της. Επίσης, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας διεξήχθησαν 11 αγώνες του τουρνουά ποδοσφαίρου των ανδρών και ο τελικός του αντίστοιχου των γυναικών. Στο «Ποδηλατοδρόμιο» και μετέπειτα «Γ. Καραϊσκάκης» έχουν διεξαχθεί αγώνες του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου (1969), 15 τελικοί Κυπέλλου Ελλάδος, ο διπλός τελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης του 1971 (19 Μαΐου) μεταξύ της Τσέλσι και της Ρεάλ Μαδρίτης (1-1, 2-1 υπέρ της Τσέλσι), ενώ έχουν αγωνισθεί και οι ομάδες της Προοδευτικής, του Πειραϊκού και του Εθνικού. Φυσικά έχει φιλοξενήσει την Εθνική ομάδα, την οποία από το 2004 και έπειτα φιλοξενεί σε πολύ πιο συχνή βάση αφού αποτελεί την σχεδόν σταθερή έδρα της. Επίσης, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας διεξήχθησαν 11 αγώνες του τουρνουά ποδοσφαίρου των ανδρών και ο τελικός του αντίστοιχου των γυναικών.

26 Σεμινάριο Αθλητικού Μάνατζμεντ26 Πέρα βέβαια από τα ποδοσφαιρικά γεγονότα, έχουν πραγματοποιηθεί σε αυτό και σημαντικά πολιτιστικά, αφού αποτελεί σταθερό τόπο διεξαγωγής συναυλιών όπως : Πέρα βέβαια από τα ποδοσφαιρικά γεγονότα, έχουν πραγματοποιηθεί σε αυτό και σημαντικά πολιτιστικά, αφού αποτελεί σταθερό τόπο διεξαγωγής συναυλιών όπως : των Scorpions(2005 κ΄2007) των Scorpions(2005 κ΄2007) των Aerosmith(20/06/2010) των Aerosmith(20/06/2010) των Evanescence(2007) των Evanescence(2007) της Rihanna(2/06/2010) της Rihanna(2/06/2010) 50 cent (13/06/2006) 50 cent (13/06/2006) Jenifer Lopez (17/05/2006) Jenifer Lopez (17/05/2006) Σαββόπουλος- Νταλάρας Σαββόπουλος- Νταλάρας Ζινταν- Ρονάλντο- Ολυμπιακός. 8 ος Ετήσιος Αγώνας κατά της φτώχειας στο Καραισκάκη (14/12/2010) Ζινταν- Ρονάλντο- Ολυμπιακός. 8 ος Ετήσιος Αγώνας κατά της φτώχειας στο Καραισκάκη (14/12/2010)

27 Σεμινάριο Αθλητικού Μάνατζμεντ27 Οι 15 τελικοί Κυπέλλου στο Καραϊσκάκη  1957 Ολυμπιακός – Ηρακλής 2-0  1958 Ολυμπιακός – Δόξα Δράμας 5-0  1960 Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 3-0 (επαναληπτικός)  1965 Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1-0  1969 Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 1-1 (κλήρωση)  1971 Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 3-1  1972 ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 2-1  1973 Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 1-0  1975 Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1-0  1977 Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 2-1  1978 ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-0  1979 Πανιώνιος – ΑΕΚ 3-1  1992 Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 2-0 Β' Τελικός  1997 ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 0-0 (5-3 πεν.)  1998 Πανιώνιος – Παναθηναϊκός 1-0

28 Σεμινάριο Αθλητικού Μάνατζμεντ28 Οι ημερομηνίες «ορόσημα» 1895: Κατασκευάζεται το «Ποδηλατοδρόμιο Πειραιώς» το οποίο θα φιλοξενήσει αγώνες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. 1895: Κατασκευάζεται το «Ποδηλατοδρόμιο Πειραιώς» το οποίο θα φιλοξενήσει αγώνες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. Σεπτέμβριος 1898: Διεξάγεται ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας: Πανελλήνιος - Ποδηλατικός Όμιλος 4-4. Σεπτέμβριος 1898: Διεξάγεται ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας: Πανελλήνιος - Ποδηλατικός Όμιλος 4-4. 24 Απριλίου 1906: Πρώτη εμφάνιση της Εθνική Ελλάδος και συνοδεύεται από συντριβή: Ελλάδα – Δανία 0-9. 24 Απριλίου 1906: Πρώτη εμφάνιση της Εθνική Ελλάδος και συνοδεύεται από συντριβή: Ελλάδα – Δανία 0-9. 10 Μαρτίου 1925: Ιδρύεται ο Ολυμπιακός και με δικά του έξοδα το χρησιμοποιεί ως έδρα. 10 Μαρτίου 1925: Ιδρύεται ο Ολυμπιακός και με δικά του έξοδα το χρησιμοποιεί ως έδρα. 1931: Διεξάγεται το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός το κατακτά με άνεση και η απονομή γίνεται στην έδρα του. 1931: Διεξάγεται το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός το κατακτά με άνεση και η απονομή γίνεται στην έδρα του. 1954-57: Τοποθετούνται οι πρώτες εξέδρες και το «Ποδηλατοδρόμιο» αποκτά χωρητικότητα περίπου 20.000 θέσεων. 1954-57: Τοποθετούνται οι πρώτες εξέδρες και το «Ποδηλατοδρόμιο» αποκτά χωρητικότητα περίπου 20.000 θέσεων. 1964: Ανακατασκευάζεται πλήρως και μετονομάζεται σε «Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης». 1964: Ανακατασκευάζεται πλήρως και μετονομάζεται σε «Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης». 7 Απριλίου του 1965: Ρεκόρ προσέλευσης με 42.415 θεατές σε ματς με την ΑΕΚ. 7 Απριλίου του 1965: Ρεκόρ προσέλευσης με 42.415 θεατές σε ματς με την ΑΕΚ.

29 Σεμινάριο Αθλητικού Μάνατζμεντ29 19-21 Μαΐου 1971: Το «Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης φιλοξενεί τον πρώτο τελικό Ευρωπαϊκού Κυπέλλου που έγινε στην Ελλάδα, μεταξύ της Τσέλσι και της Ρεάλ Μαδρίτης. Πάνω από 42.000 θεατές στο πρώτο (1-1) και περίπου 35.000 στον δεύτερο (2-1) παρακολουθούν την Τσέλσι να στέφεται Κυπελλούχος Ευρώπης. 19-21 Μαΐου 1971: Το «Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης φιλοξενεί τον πρώτο τελικό Ευρωπαϊκού Κυπέλλου που έγινε στην Ελλάδα, μεταξύ της Τσέλσι και της Ρεάλ Μαδρίτης. Πάνω από 42.000 θεατές στο πρώτο (1-1) και περίπου 35.000 στον δεύτερο (2-1) παρακολουθούν την Τσέλσι να στέφεται Κυπελλούχος Ευρώπης. 8 Φεβρουαρίου 1981: Η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Μετά το θριαμβευτικό 6-0 επί της ΑΕΚ δεκάδες φίλαθλοι εξορμούν τρέχοντας προς την έξοδο της Θύρας 7 για να πανηγυρίσουν. Μια κλειδωμένη πόρτα και η απώλεια της ισορροπίας ενός φιλάθλου στις σκάλες ήταν αρκετά για να γίνει το κακό και να ποδοπατηθούν όσοι δεν κατάφεραν να σταθούν όρθιοι. Απολογισμός: 21 νεκροί φίλαθλοι (20 του Ολυμπιακού και ένας της ΑΕΚ), δεκάδες τραυματίες, κανείς υπεύθυνος. 8 Φεβρουαρίου 1981: Η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Μετά το θριαμβευτικό 6-0 επί της ΑΕΚ δεκάδες φίλαθλοι εξορμούν τρέχοντας προς την έξοδο της Θύρας 7 για να πανηγυρίσουν. Μια κλειδωμένη πόρτα και η απώλεια της ισορροπίας ενός φιλάθλου στις σκάλες ήταν αρκετά για να γίνει το κακό και να ποδοπατηθούν όσοι δεν κατάφεραν να σταθούν όρθιοι. Απολογισμός: 21 νεκροί φίλαθλοι (20 του Ολυμπιακού και ένας της ΑΕΚ), δεκάδες τραυματίες, κανείς υπεύθυνος. 1997: Ο Ολυμπιακός παίρνει το πρώτο από τα επτά συνεχόμενα Πρωταθλήματα ύστερα από εννέα χρόνια και εγκαταλείπει την ιστορική του έδρα. 1997: Ο Ολυμπιακός παίρνει το πρώτο από τα επτά συνεχόμενα Πρωταθλήματα ύστερα από εννέα χρόνια και εγκαταλείπει την ιστορική του έδρα. 6 Μαρτίου 2003: Ψηφίζεται στη Βουλή η τροπολογία με την οποία παραχωρείται στον ερασιτέχνη Ολυμπιακό Σ.Φ.Π. η χρήση του για 49 χρόνια. Η τελική σύμβαση υπογράφεται στις 21 Απριλίου 2003. 6 Μαρτίου 2003: Ψηφίζεται στη Βουλή η τροπολογία με την οποία παραχωρείται στον ερασιτέχνη Ολυμπιακό Σ.Φ.Π. η χρήση του για 49 χρόνια. Η τελική σύμβαση υπογράφεται στις 21 Απριλίου 2003. 31 Μαΐου 2003: Κατεδαφίζεται το τελευταίο κομμάτι του Σταδίου Καραϊσκάκη που είχε απομείνει όρθιο, η ιστορική είσοδος της Θύρας 7 και επί της ουσίας ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής του νέου γηπέδου. 31 Μαΐου 2003: Κατεδαφίζεται το τελευταίο κομμάτι του Σταδίου Καραϊσκάκη που είχε απομείνει όρθιο, η ιστορική είσοδος της Θύρας 7 και επί της ουσίας ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής του νέου γηπέδου. 20 Ιουνίου 2004: Οι εργασίες κατασκευής ολοκληρώνονται. Στις 30 του μηνός παραδίδεται προς χρήση. Τα επίσημα εγκαίνιά του πραγματοποιούνται στις 2 Αυγούστου. 20 Ιουνίου 2004: Οι εργασίες κατασκευής ολοκληρώνονται. Στις 30 του μηνός παραδίδεται προς χρήση. Τα επίσημα εγκαίνιά του πραγματοποιούνται στις 2 Αυγούστου. 19 Σεπτεμβρίου 2004: Ο Ολυμπιακός παίζει το πρώτο του ματς στο νέο γήπεδο. Νικά την Καλλιθέα 2-1 για την 1η αγωνιστική του πρωταθλήματος 2004-05. 19 Σεπτεμβρίου 2004: Ο Ολυμπιακός παίζει το πρώτο του ματς στο νέο γήπεδο. Νικά την Καλλιθέα 2-1 για την 1η αγωνιστική του πρωταθλήματος 2004-05.

30 Σεμινάριο Αθλητικού Μάνατζμεντ30  Η λειτουργία της Καραϊσκάκη Α.Ε. άρχισε το 2004. Ενώ το Καραϊσκάκη είναι ένα εμπορικό γήπεδο, παρ’ όλα αυτά δεν έχει αποφέρει κέρδη στην εταιρία. Σύμφωνα με τους ισολογισμούς, από το 2005 έως το 2010 καμιά χρονιά δεν έχει βγάλει θετικό ισολογισμό και παρουσιάζει συνεχώς ζημιές. Συγκεκριμένα οι συνολικές ζημιές από το 2005 έχουν φθάσει τα 5.000.000€. Το γεγονός αυτό μπορεί να οφείλεται στην λάθος διαχείριση και οργάνωση του γηπέδου από τους αρμόδιους φορείς.

31 Σεμινάριο Αθλητικού Μάνατζμεντ31 ΑΝΑΛΥΣΗ SWOT Δυνάμεις Ιστορία Ιστορία Brand name Brand name Δυναμική φιλάθλων Δυναμική φιλάθλων Ηγεσία με όραμα Ηγεσία με όραμα Ισχυρό Management Ισχυρό Management Η εμπορική εκμετάλλευση του γηπέδου Η εμπορική εκμετάλλευση του γηπέδουΑδυναμίες Προσελκύει μόνο φίλους του Ολυμπιακού Προσελκύει μόνο φίλους του Ολυμπιακού Το Καραισκάκη δεν έχει καταφέρει να γίνει « μόδα» στους καταναλωτές Το Καραισκάκη δεν έχει καταφέρει να γίνει « μόδα» στους καταναλωτές Ευκαιρίες Νέο αθλητικό κέντρο στο Καραϊσκάκη Νέο αθλητικό κέντρο στο Καραϊσκάκη με γήπεδα 5x5,8x8 Νέες συνεργασίες στους χώρους των εγκαταστάσεων Νέες συνεργασίες στους χώρους των εγκαταστάσεων Εμπορικά καταστήματα Εμπορικά καταστήματα Εξωτερικός χώρος Εξωτερικός χώροςΑπειλές Άλλα εμπορικά κέντρα Άλλα εμπορικά κέντρα Village Φαλήρου.Δεν μπορεί να τα προσεγγίσει εξαιτίας ( COSMOTE- ΠΑΟ) Village Φαλήρου.Δεν μπορεί να τα προσεγγίσει εξαιτίας ( COSMOTE- ΠΑΟ)

32 Σεμινάριο Αθλητικού Μάνατζμεντ32 Βιβλιογραφία http://www.stadia.gr/karaiskaki/karaiskakiold- gr.html http://www.stadia.gr/karaiskaki/karaiskakiold- gr.html http://www.stadia.gr/karaiskaki/karaiskakiplans- gr.html http://www.stadia.gr/karaiskaki/karaiskakiplans- gr.html http://athinapisovitrina.blogspot.com/2010/05/o. html http://athinapisovitrina.blogspot.com/2010/05/o. html http://www.super- sport.gr/index.asp?url=view&id=426 http://www.super- sport.gr/index.asp?url=view&id=426 http://www.olympiakos.gr/?#/Museum/ http://www.olympiakos.gr/?#/Museum/

33 Σεμινάριο Αθλητικού Μάνατζμεντ33


Κατέβασμα ppt "Σεμινάριο Αθλητικού Μάνατζμεντ1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google