Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διδακτικό Σενάριο Χημεία Γ΄ Γυμνασίου Διδακτική Ενότητα : Εξουδετέρωση - Άλατα Παναγοπούλου Κυριακή – Καραγιάννης Χρίστος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διδακτικό Σενάριο Χημεία Γ΄ Γυμνασίου Διδακτική Ενότητα : Εξουδετέρωση - Άλατα Παναγοπούλου Κυριακή – Καραγιάννης Χρίστος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διδακτικό Σενάριο Χημεία Γ΄ Γυμνασίου Διδακτική Ενότητα : Εξουδετέρωση - Άλατα Παναγοπούλου Κυριακή – Καραγιάννης Χρίστος

2 Γενικοί διδακτικοί στόχοι Να αποκτήσουν γνώσεις που αφορούν θεωρίες, νόµους και θεµελιώδεις αρχές της Χηµείας, ώστε να είναι ικανοί να παρατηρούν, να περιγράφουν, να ερµηνεύουν και να προβλέπουν διάφορα χηµικά φαινόµενα. Να αναγνωρίζουν την ενότητα της επιστηµονικής γνώσης και τη σχέση της Χηµείας µε τις άλλες Επιστήµες. Να αναγνωρίζουν την αξία της επιστηµονικής γνώσης και να διαπιστώνουν τη συµβολή της Χηµείας στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ανθρώπου. Να αναπτύξουν κριτική σκέψη και δηµιουργική φαντασία για την αντιµετώπιση προβληµάτων που έχει δηµιουργήσει η ραγδαία εξέλιξη της Επιστήµης και της Τεχνολογίας. Να αναπτύξουν πνεύµα συνεργασίας, να επικοινωνούν µε κοινωνικούς και επιστηµονικούς φορείς, να εργάζονται οµαδικά και να ανακοινώνουν τα αποτελέσµατα της εργασίας τους. Να συλλέγουν πληροφορίες από διάφορες πηγές πληροφοριών και να συνδέουν αυτές µε τις εµπειρίες τους. Να χρησιµοποιούν τις νέες τεχνολογίες και την πληροφορική. Να εξασκηθούν στον επιστηµονικό τρόπο σκέψης, την επιστηµονική µεθοδολογία και να προσεγγίζουν ποιοτικά και πειραµατικά βασικές χηµικές έννοιες. Να χρησιµοποιούν την επιστηµονική ορολογία, να διακρίνουν, να ταξινοµούν και να περιγράφουν χηµικά φαινόµενα, υλικά και διαδικασίες. Να αναπτύξουν δεξιότητες στην εκτέλεση απλών πειραµάτων, να καταγράφουν τις παρατηρήσεις και τις µετρήσεις τους και να εξάγουν συµπεράσµατα.

3 Γνωστικοί στόχοι Οι μαθητές να είναι ικανοί : Nα διαπιστώνουν πειραµατικά το φαινόµενο της εξουδετέρωσης. Nα ερµηνεύουν την εξουδετέρωση αναφέροντας τη σχετική εξίσωση. Να διαπιστώνουν πειραµατικά τον όξινο ή βασικό χαρακτήρα ενός διαλύµατος µε τη χρήση του µπλε της βρωµοθυµόλης. Να παρασκευάζουν κρυστάλλους χλωριούχου νατρίου και θειικού ασβεστίου. Να εκφράζουν το σχηµατισµό των αλάτων Νa + + Cl - και Ca²+SO4 -2 ­­ µε ιοντικές εξισώσεις. Να ορίζουν τα άλατα. Να χειρίζονται το λογισμικό «Ο θαυμαστός κόσμος της Χημείας για το Γυμνάσιο» και το Λογισμικό « IrYdium chemistry lab»

4 Παιδαγωγικοί στόχοι Η ανάπτυξη της αυτενέργειας και της δημιουργικής φαντασίας σε σχολικές δραστηριότητες. Η τόνωση του αυτοσυναισθήματος και της χαράς της δημιουργίας. Η καλλιέργεια της συνεργασίας και της αλληλοβοήθειας μέσα από συνεργατικές δραστηριότητες.

5 Συμβατότητα με το αναλυτικό πρόγραμμα Η διδασκαλία της ενότητας «εξουδετέρωση – άλατα» θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια λογισμικού και πολυμέσων όπως ορίζει το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών(ΔΕΠΠΣ)

6 Μέσα Διδασκαλίας – Υλικά μάθησης Το σχολικό εργαστήριο Η/Υ Ηλεκτρονικοί υπολογιστές με σύνδεση στο διαδίκτυο Λογισμικό «Ο θαυμαστός κόσμος της Χημείας», είναι ένα λογισμικό που έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει τη διδασκαλία της χημείας β και γ γυμνασίου με το νέο ΔΕΠΠΣ, εμπεριέχει βίντεο, εικόνες, σχέδια και εικονικά εργαστήρια με τα οποία μπορούμε να προσομοιώσουμε δίαφορες διεργασίες και χημικά φαινόμενα Λογισμικό « IrYdium chemistry lab» ανήκει στην κατηγορία συστημάτων προσομοίωσης, που μπορούμε να προσομοιώσουμε δίαφορες διεργασίες και χημικά φαινόμενα, θεωρείται ένα ανοιχτό περιβαλλον διερεύνησης όπου ο καθηγητής και ο μαθητής μπορούν ελεύθερα να διερευνήσουν χημικα φαινόμενα και διεργασίες όχι μόνο από προεπιλεγμένες προσομοιώσεις. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να εισάγει παραμέτρους για οποιαδήποτε χημική ουσία και στη συνέχεια να μοντελοποιήσει σε περιβάλλον προσομοίωσης χωρίς κώδικα. Εργαστήριο χημείας όπου ο μαθητής θα πραγματοποιήσει πειραματικές διαδικασίες με σκοπό την επαλήθευση των πρότερων διαδικασιών στα παραπάνω λογισμικά. Όργανα και αντιδραστήρια

7 Κοινωνική οργάνωση της τάξης: Μικτή τάξη ως προς τις δυνατότητες και ως προς την κοινωνική προέλευση. Οι μαθητές θα χωριστούν σε ανομοιογενείς ομάδες των τριών(3) ατόμων η καθεμιά. Μορφή διδασκαλίας : Ομαδοσυνεργατική διερευνητική - βιωματική - ανακαλυπτική μάθηση με χρήση ΤΠΕ. Εκτιμώμενη διάρκεια: Η εκτιμώμενη διάρκεια είναι τέσσερις(3) διδακτικές ώρες.

8 Διδακτική Προσέγγιση Η διδακτική μεθοδολογία στηρίχθηκε στην «Θεωρία ανακαλυτικής μάθησης» του J. Bruner, η οποία συμβάλει: Στη διατήρηση του μαθησιακού ενδιαφέροντος Βοηθά στην εξοικείωση με την επιστημονική μέθοδο Βοηθά την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και κινητικών δεξιοτήτων Δίνεται εμφαση σε διδασκαλία πολλών διαδικασιών σκέψης Βασίζεται στην αυτενέργεια του μαθητή

9 Προαπαιτούμενες γνώσεις Ορισμός οξέος και βάσης κατά Arrhenius Όξινος και βασικός χαρακτήρας Έννοια PH Μέτρηση PH Χρήση των δεικτών

10 Σύντομη περιγραφή σεναρίου Η οργάνωση της διδασκαλίας ακολουθεί την διαταξη της ύλης που προτείνει το σχολικό βιβλίο και το λογισμικό που υποστηρίζει. Έχει ως πυρήνα 3 φύλλα εργασίας στα οποία ο μαθητής απαντά από τις γνώσεις που έχει αποκτήσει στην πειραματική διαδικασία, συζητα με την ομάδα του και στη συνέχεια προστρέχει στο λογισμικό και παρατηρεί,σχεδιάζει, περιγράφει, προβληματίζεται ώστε να οδηγηθεί στη σωστή απάντηση. Η σειρά δραστηριοτήτων έχει ως εξής: Πρόβλεψη – Πειραματικός έλεγχος – Εξήγηση.

11 Α) Πρόβλεψη Δραστηριότητα 1 η Με τη οποία επιδιώκουμε Να διατυπώσουν οι μαθητές τις απόψεις που έχουν για την εξουδετέρωση Να επαναδιατυπώσουν τις απόψεις τους ως υποθέσεις για τον πειραματικό έλεγχο Να κρινονται αν οι απόψεις είναι σωστές ή λάθος Η κρίση προκύπτει από συζήτηση στις τελευταίες δραστηριότητες

12 Β) Πειραματικός έλεγχος Δραστηριότητα 2 η Σχεδίαση της πειραματικής διάταξης και της πειραματικής διαδικασίας όπου γίνεται σε 3 διαδοχικές φάσεις με 3 φύλλα εργασίας.Τα δύο πρώτα φύλλα εργασίας αφορούν την εξουδετέρωση και στο τρίτο αφορά τα άλατα όπου ακολουθείται η καθοδηγούμενη ανακάλυψη καθώς διαπραγματεύεται νέες γνώσεις και τεχνικές που απαιτούν υψηλές νοητικές διεργασίες (εργαστηριακή σύνθεση του άλατος, περιγραφή χημικών εξισώσεων και γνωριμία με την χημική κατηγορία των αλάτων).. 1 η φάση – ( 1 ο φύλλο εργασίας) ζητάμε από τους μαθητές να μελετήσουν την προτεινόμενη πειραματική διαδικασία και να περιγράψουν σύντομα τους στόχους της ( Πραγματοποιείται στο εργαστήριο χημείας και στην αίθουσα υπολογιστών). 2 η φάση – (2 ο φύλλο εργασίας ) ζητάμε από τους μαθητές να σχεδιάσουν με την ομάδα τους ένα πείραμα ελέγχου και να το περιγράψουν. Πρίν εκτελέσουν το πείραμα του φύλλου εργασίας ζητάμε να το συγκρίνουν με το πείραμα που σχεδίασαν, να συζητήσουν τις διαφορές και να καταγράψουν τις πιο σημαντικές ( πραγματοποιείται στην αίθουσα υπολογιστων και στο εργαστήριο χημείας). 3 η φάση – (3 ο φύλλο εργασίας) ζητάμε από τους μαθητές να σχεδιάσουν ένα πείραμα ελέγχου μιας πλήρους εξουδετέρωσης (και στη συνέχεια με καταλληλη καθοδηγηση να γίνει η παραγωγή άλατος). Πριν πραγματοποιήσουν το πείραμα οι ομάδες θα το συζητήσουν με όλη την τάξη τις σκεψεις τους ( Πραγματοποιείται στο εργαστήριο χημείας και στην αιθουσα υπολογιστών).

13 3 η δραστηριότητα Εκτελείται από τους μαθητές το 1 ο φύλλο εργασίας ως έχει αφού πρώτα συζητηθούν οι προτάσεις των ομάδων. Στα άλλα δυο οι μαθητές μπορούν να ακολουθήσουν την δική τους πειραματική σχεδίαση με εξεραιση το κομμάτι 2 του 3 ου φυλλου εργασίας που ειναι καθοδηγούμενη. 4 η Δραστηριότητα Γίνεται σχολαστική σύγκριση υποθέσεων και πειραματικών αποτελεσμάτων (λογισμικού και εργαστηριου χημείας). 5 η Δραστηριότητα Διατυπώνονται τα ερωτήματα επέκτασης ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία γενίκευσης στην οποία θα βασιστεί η συναγωγή αποτελεσμάτων από τους μαθητές, τέλος εξηγούμε τι είναι σωστό και τι λάθος από τις πειραματικές διαδικασίες αλλα και τα αποτελέσματα αυτών..

14 Αξιολογηση Ο εκπ/κός έχει την ευχέρεια να επιλέξει κάποια ή όλες τις φάσεις για την αξιολόγηση του σεναρίου του. Έτσι το σενάριο μπορεί να αξιολογηθεί ως προς: 1) Την ανταπόκριση(reaction), αξιολογείται ο βαθμός ανταπόκρισης των μαθητών/-τριών στις δραστηριότητες του σεναρίου. 2)Τη μάθηση (Learning) Αποτιμάται το τι έμαθαν οι μαθητές/-τριες. 3)Τη συμπεριφορά (Behavior) Εκτιμάται κατά πόσο ο μαθητής/τρια θα μεταφέρει τη νέα γνώση στο ευρύτερο περιβάλλον της καθημερινότητάς του.

15 Βιβλιογραφία ΦΕΚ 304 Β (2003). Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών (Δ.Ε.Π.Π.Σ) και Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών (Α.Π.Σ.) Δημοτικού – Γυμνασίου ΦΕΚ 97 Β (2014). Έγκριση Προγραμμάτων Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την Πιλοτική τους Εφαρμογή του Επιστημονικού Πεδίου Φυσικές Επιστήμες Π. Θεοδωρόπουλος, Π. Παπαθεοφάνους, Φ. Σιδέρη, (2011), ΧΗΜΕΙΑ, Γ' Γυμνασίου, Αθήνα: ΥΠΕΠΘ-ΟΕΔΒ Μαντζίλα Αικατερίνη, Ζόγκζα Βασιλική, (2014), Διπλωματική εργασία, Ανάλυση των διδακτικών βιβλίων μαθητή της Χημείας Γ' Γυμνασίου και Α' Λυκείου ως προς τη διεπιστημονική - διαθεματική προσέγγιση των παρεχόμενων γνώσεων και τη σύνδεση τους με την καθημερινή ζωή, Πάτρα: Πανεπιστήμιο Πατρών

16 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!!!


Κατέβασμα ppt "Διδακτικό Σενάριο Χημεία Γ΄ Γυμνασίου Διδακτική Ενότητα : Εξουδετέρωση - Άλατα Παναγοπούλου Κυριακή – Καραγιάννης Χρίστος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google