Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ελάχιστου όγκου γνωστού όγκου ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗ : είναι η διαδικασία προσδιορισμού του ελάχιστου όγκου διαλύματος οξέος ή βάσης γνωστής συγκέντρωσης, που απαιτείται.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ελάχιστου όγκου γνωστού όγκου ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗ : είναι η διαδικασία προσδιορισμού του ελάχιστου όγκου διαλύματος οξέος ή βάσης γνωστής συγκέντρωσης, που απαιτείται."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ελάχιστου όγκου γνωστού όγκου ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗ : είναι η διαδικασία προσδιορισμού του ελάχιστου όγκου διαλύματος οξέος ή βάσης γνωστής συγκέντρωσης, που απαιτείται για την πλήρη εξουδετέρωση γνωστού όγκου διαλύματος βάσης ή οξέος άγνωστης συγκέντρωσης C. του «άγνωστου τίτλου» ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΣΗ ( titration ) : είναι η διαδικασία υπολογισμού του «άγνωστου τίτλου» δηλαδή της συγκέντρωσης ενός διαλύματος. Δια της μετρήσεως του όγκου, η απόδοση του τίτλου» Ελένη Γ. Παλούμπα, Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Λακωνίας, Σχ. Έτος 2012-2013

2 Πότε ένα πείραμα θεωρείται «καλό»; •Όταν είναι ΑΠΛΟ. •Όταν είναι ΑΣΦΑΛΕΣ. •Όταν είναι ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ. •Όταν έχει ΣΑΦΗ ΣΤΟΧΟ. •Όταν συνδέει τη ΘΕΩΡΙΑ ΜΕ ΤΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ.

3 +«+»+«+» 1. Ακρίβεια 0,1% 2. Χαμηλό κόστος 3. Εύκολα αυτοματοποιείται. 4. ∆εν απαιτείται βαθμονόμηση οργάνων -«-»-«-» 1. Χαμηλή ευαισθησία 2. Χαμηλή εκλεκτικότητα 3. Μικρή ταχύτητα ανάλυσης (όχι πάντα).

4 « Όργανα - Σκεύη »  Σιφώνιο  Κωνική φιάλη  Ογκομετρικός κύλινδρος  Προχοΐδα « Αντιδραστήρια- Υλικά »  Λευκό ξίδι του εμπορίου  Πρότυπο διάλυμα NaOH 0,1000 Μ  Δείκτης φαινολοφθαλεΐνη 0,1% m/m

5 Η ατομική διεξαγωγή •βελτιώνει την ικανότητα χειρισμών και •αυξάνει την εμπιστοσύνη του πειραματιζόμενου στον εαυτό του. … η επίδειξη •βελτιώνει την παρατηρητικότητα και •υποστηρίζει την προσέγγιση στην επιστημονική μεθοδολογία. Από παιδαγωγική σκοπιά….. «ισοπαλία», αφού σύμφωνα με μελέτες και μετήσεις Επειδή μπορεί κάποτε– λόγω έλλειψης εμπειρίας – τα αποτελέσματα να μην είναι τα αναμενόμενα,

6 Η πρόταση του βιβλίου του καθηγητή: Γενική Παιδεία - Στη Γενική Παιδεία, το πείραμα να προηγείται της θεωρίας ώστε να υπερτονιστεί η παρατήρηση - Στην Κατεύθυνση να προηγείται η θεωρία ώστε να δίνεται έμφαση • στην εφαρμογή, •στην αξία της μέτρησης και •στη δυνατότητα ελέγχου των ερευνητικών απόψεων, τύπων και νόμων, μέσα από τον πειραματικό έλεγχο.

7 ΟΜΩΣ… Η προσομοίωση μπορεί Να κάνει το πείραμα πιο κατανοητό Να συνεισφέρει στην οικονομία του χρόνου Να βελτιώσει τη σχέση του μαθητή με τη διαδικασία «παρατήρηση-πρόβλεψη-πείραμα» Να επαναληφθεί οσεσδήποτε φορές κι αν χρειαστεί στο σχολείο ή στο σπίτι, με ποικιλία υλικών, συσκευών και οργάνων Να μηδενίζει το κόστος των υλικών και των αντιδραστηρίων Να εξαλείφει τον κίνδυνο ατυχήματος από λάθος χειρισμό κ.ά.

8 … ΑΠΟ ΤΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΟΤΙ… … τα μαθησιακά αποτελέσματα είναι παρόμοια. Αναγνωρίζεται η σπουδαιότητα τόσο των προσομοιώσεων όσο και των πραγματικών πειραμάτων στην κατανόηση εννοιών και φαινομένων της Φυσικής. Η απάντηση δεν είναι απλή. Πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν τόσο το ΤΙ πρέπει να διδαχθεί, όσο και ΣΕ ΠΟΙΟΝ πρόκειται να διδαχθεί Να σταθμίζεται πάντα ο κίνδυνος και το όφελος…

9 Η ογκομετρική ανάλυση σήμερα θα είναι πραγματική Η ογκομετρική ανάλυση σε επόμενη συνάντηση, μπορεί να γίνει και εικονική.

10

11

12 Ουράνια σώματα

13 ΗΛΙΟΙ : είναι μεγάλα ουράνια σώματα που εκπέμπουν ΦΩΣ και ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ στο διάστημα.

14 Η θερμότητα όλων των ήλιων οφείλεται σε πολύπλοκες ΧΗΜΙΚΕΣ διεργασίες που γίνονται στο εσωτερικό τους.

15

16

17 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΠΗΓΩΝ 1. Κ. ΓΙΟΥΡΗ ΤΣΟΧΑΤΖΗ, Διδακτική Πειραμάτων Χημείας, Εκδόσεις Ζήτη 2000 2. ΣΙΔΕΡΗΣ ΜΗΤΣΙΑΔΗΣ, Οδηγός Πειραμάτων Χημείας, Σαββάλας 1994 3. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΡΒΟΓΛΗΣ, Χημεία και Καθημερινή ζωή, Εκδόσεις Κάτοπτρο 4. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ, Χημεία ένα συναρπαστικό Παιχνίδι, Εκδοτικός οίκος Αδελφών Κυριακίδη 2005 5. ΛΙΟΔΑΚΗΣ, ΓΑΚΗΣ, Εργαστηριακός Οδηγός Χημείας Α΄ Λυκείου, ΟΕΔΒ Αθήνα 6. ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΕΔΒ 2000 - 2012

18

19


Κατέβασμα ppt "Ελάχιστου όγκου γνωστού όγκου ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗ : είναι η διαδικασία προσδιορισμού του ελάχιστου όγκου διαλύματος οξέος ή βάσης γνωστής συγκέντρωσης, που απαιτείται."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google