Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Να μείνει ή να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ; Ποια τα υπέρ και ποια τα κατά; ΕΥΡΩ ΥΠΕΡ το ευρώ αποτελεί ένα ισχυρό νόμισμα που προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Να μείνει ή να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ; Ποια τα υπέρ και ποια τα κατά; ΕΥΡΩ ΥΠΕΡ το ευρώ αποτελεί ένα ισχυρό νόμισμα που προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Να μείνει ή να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ; Ποια τα υπέρ και ποια τα κατά; ΕΥΡΩ ΥΠΕΡ το ευρώ αποτελεί ένα ισχυρό νόμισμα που προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στις ανεπτυγμένες οικονομίες που έχουν καλό εξαγωγικό τομέα (π.χ Γερμανία). Ένα απ'τα ισχυρά του ατού είναι η έλλειψη πληθωρισμού δηλαδή το ανεβοκατέβασμα της αξίας του με αποτέλεσμα να θεωρείται ισχυρό και αξιόπιστο. Η αξιοπιστία του οφείλεται στην κοινή αποδοχή που το κάνουν και συνάλλαγμα άρα ιδανικό/αποδεκτό για παγκόσμιες συναλλαγές. Περισσότερες επιλογές και σταθερές τιμές για τους καταναλωτές, καθιστώντας αποτελεσματικότερη την ενιαία αγορά. Μεγαλύτερη ασφάλεια και περισσότερες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και τις αγορές. Στο μεταξύ, η δυνατότητα εύκολης σύγκρισης των τιμών ενθαρρύνει το διασυνοριακό εμπόριο και τις επενδύσεις Βελτίωση της οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης Βελτίωση της ενοποίησης των χρηματοπιστωτικών αγορών. Το ενιαίο νόμισμα καθιστά την ευρωζώνη περιοχή ελκυστική για επιχειρήσεις τρίτων χωρών με αποτέλεσμα την προώθηση του εμπορίου και των επενδύσεων. Ισχυρότερη παρουσία της ΕΕ στην παγκόσμια οικονομία Απτό σημάδι της ευρωπαϊκής ταυτότητας

2 ΕΥΡΩ ΚΑΤΑ Το ευρώ θεωρείται ένα επίφοβο νόμισμα για τον Έλληνα καθώς έχει συνδεθεί πλέον με την κρίση και ακρίβεια που μαστίζει τη χώρα μας. Ποιος δεν θυμάται την σφοδρή υπερανατίμηση των προιόν των πρώτων ημερών: 100 δραχμές ίσον 1 ευρώ. Ασχέτως εάν αυτό ισχύει και σήμερα. Αυτό συνέβη για έναν πολύ απλό λόγο. Γιατί δεν υπήρχε κανένας επίσημος φορέας και κανείς δεν είχε προετοιμαστεί κατάλληλα και ενδεδειγμένα για τη νέα εποχή. Αντίθετα το ευρώ εκδίδεται αποκλειστικά από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα και κάτω από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Δεν υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα στα κράτη για ανεξάρτητη νομισματική πολιτική Η ενσωμάτωση μας στην Ευρωπαϊκή αγορά είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξουν τα σύνορα της χώρα προς τα κράτη- μέλη και κατά συνέπεια να αλλάξει ολοκληρωτικά το οικονομικό μας σύστημα. Εντασσόμενοι σε πιο ανταγωνιστικές αγορές, διαλύθηκε το βιομηχανικό/παραγωγικό κομμάτι, πολλών κλάδων, κι άρχισαν οι εισαγωγές. Έχοντας λοιπόν ένα ισχυρό νόμισα και ελάχιστες εξαγωγές (στρογγυλά 30% εξάγωγουμε...70% εισάγουμε), αναπόφευκτα για να υπάρξει ισοσκελισμός σε έσοδα-έξοδα στο ισοζύγιο του κράτους στο τέλος κάθε χρονιάς...αναγκαζόμαστε να δανειστούμε...μεγαλώνοντας το χρέος.

3 ΔΡΑΧΜΗ ΥΠΕΡ Η δραχμή και γενικότερα τα εθνικά νομίσματα εκδίδονται από τα κράτη άρα ο έλεγχος της οικονομίας είναι στα χέρια τους! Δε χρειάζονται παρεμβάσεις από τρίτους και όταν η αγορά χρειάζεται ρευστό τότε το κράτος εκδίδει χρήμα. Άλλο πλεονέκτημα της δραχμής ήταν η χαμηλή της αξία στην διεθνή συναλλαγματική αγορά με αποτέλεσμα οι εξαγωγές και υπηρεσίες μας (πχ τουρισμός) σαν χώρα να είναι ιδιαίτερα ελκυστικές σε άλλες με ισχυρότερο νόμισμα. Όλοι θα θυμούνται τις "χρυσές εποχές" του Ελληνικού τουρισμού πριν το ευρώ. Δυστυχώς, κομμάτι αυτού έχει μεταφερθεί πλέον στην Τουρκία.

4 ΔΡΑΧΜΗ ΚΑΤΑ Κερδοσκοπικές επιθέσεις Αλλαγή ισοτιμίας- αναστολή προοπτικής για διαρκή ανάπτυξη Η συνεχής όμως παραγωγή χρήματος οδηγεί στον πληθωρισμό. Πληθωρισμός είναι η αύξηση του κεφαλαίου στην αγορά με αποτέλεσμα να μειώνεται η αξία του χρήματος. Δεν είναι κάτι ευχάριστο καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει αντίκτυπος στην αγορά π.χ. πιο ακριβές τιμές στα βασικά προϊόντα κατανάλωσης Σήμερα με το ευρώ τα επιτόκια κυμαίνονται από 1-5 %. Τότε 20+ % !! Το ίδο ακριβώς ισχύει και με τα δάνεια που έπαιρναν ιδιώτες από τράπεζες. Η υιοθέτηση της δραχμής αυτή την περίοδο θα έδινε κάποιες λύσεις αλλά θα δημιουργούσε παράλληλα πολλά προβλήματα. Αρχικά, το χρέος θα παρέμενε σε ευρώ και θα έπρεπε να ξεπληρωθεί από ένα υποτιμημένο νόμισμα (δραχμή) κι επιπλέον λόγω της αναξιοπιστίας του σα συνάλλαγμα θα άλλαζαν οι συμβάσεις δανεισμού και επιτόκια. Δημιουργείται έτσι μία αλυσιδωτή αντίδραση που επηρεάζει όλο το σύστημα και φυσικά τους πολίτες. Επί παραδείγματι, επακόλουθο της επιστροφής της δραχμής σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές είναι να ανεβούν τα επιτόκια κατά 40% και το εξωτερικό χρέος στο 200% του ΑΕΠ. Οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται πολύ σημαντικά, οι τιμές των προϊόντων αυξάνονται σε επίπεδο υπερτριπλασιασμού καθώς είναι τα περισσότερα εισαγόμενα. Η μετάβαση στη δραχμή θα ήταν ιδανική εφόσον θα είχαμε ισχυρό εξαγωγικό τομέα που θα σήμαινε περισσότερα έσοδα για το κράτος. Όμως εάν είχαμε καλό εξαγωγικό τομέα σε αγαθά και υπηρεσίες...δεν θα είχαμε πρόβλημα ούτε με το ευρώ... Επιπλέον θα υπερδιπλασιαστούν οι τιμές ηλεκτρικού, θέρμανσης κλπ καθώς οι πρώτες ύλες εισάγονται. Τα κράτη δεν έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν εθνική νομισματική πολιτική.


Κατέβασμα ppt "Να μείνει ή να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ; Ποια τα υπέρ και ποια τα κατά; ΕΥΡΩ ΥΠΕΡ το ευρώ αποτελεί ένα ισχυρό νόμισμα που προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google