Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΠΑΛ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) Α΄ ΤΑΞΗ Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Τριανταφύλλου Σταυρούλα Σχολικό Έτος 2014-15 (Α΄ Τετράμηνο)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΠΑΛ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) Α΄ ΤΑΞΗ Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Τριανταφύλλου Σταυρούλα Σχολικό Έτος 2014-15 (Α΄ Τετράμηνο)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΠΑΛ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) Α΄ ΤΑΞΗ Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Τριανταφύλλου Σταυρούλα Σχολικό Έτος 2014-15 (Α΄ Τετράμηνο)

2 Συμμετέχοντες μαθητές στην παρούσα εργασία ανά υπο-ομάδες ΥΠΟΘΕΜΑ 1ο -«ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ » ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ (ΑΤ2) ΣΤΑΥΡΟ ΝΤΟΜΕΝΙΚΟ (ΑΤ2) ΤΣΑΚΛΙΑΡΟΒ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΑΤ2) ΥΠΟΘΕΜΑ 2ο – ««ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΝΟΣ ΚΤΗΡΙΟ» ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ (ΑΤ2)

3 ΥΠΟΘΕΜΑ 3 ο - «Φάσεις κατασκευής και διεργασίες για το κτίσιμο ενός σπιτιού» ΛΕΥΚΑΚΗ ΕΥΓΕΝΙΑ (ΑΤ2) ΜΑΡΙΑ ΠΑΣΚΑΛΟΒΑ (ΑΤ2) ΥΠΟΘΕΜΑ 4ο - «ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ» ΦΩΦΙΛΑ ΕΙΡΗΝΗ (ΑΤ2) ΣΓΟΥΡΙ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΑΤ1)

4 Διαδικασίες και δραστηριότητες που χρησιμοποιήθηκαν για την ερευνητική εργασία Κάθε ομάδα ερεύνησε το θέμα της και το ανέπτυξε χρησιμοποιώντας πληροφορίες και εικόνες Δημιουργία και επεξεργασία ερωτηματολογίου Συνδιαμόρφωση και δημιουργία παρουσίασης

5 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η έννοια της κατοικίας δεν έμεινε στατική μέσα στο χρόνο. Εξελίχθηκε ακολουθώντας την πορεία του ανθρώπου προς τον πολιτισμό και προσαρμόστηκε στις ιδιαίτερες γεωγραφικές και κλιματικές συνθήκες κάθε περιοχής. Η οικοδομική ακολούθησε την πρόοδο της τεχνολογίας και την ανάπτυξη του πολιτισμού. Λαμπρά κτήρια της αρχαιότητας, καθώς και σύγχρονα κτηριακά συγκροτήματα αντικατοπτρίζουν την εξέλιξη των ανθρώπινων κοινωνιών. Η Δομική Μηχανική συνδυάστηκε με : την Αρχιτεκτονική την Εδαφομηχανική την Ηλεκτρομηχανολογία με αποτέλεσμα η κατασκευή σήμερα να μπορεί να είναι ένα θαυμαστό πολυσύνθετο έργο.

6 Η ΜΟΡΦΗ ΤΩΝ ΧΤΙΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ Από τα φυσικά σπήλαια μέχρι τους ουρανοξύστες τα σπίτια αποτελούσαν πάντοτε το καταφύγιο του ανθρώπου. Τα πρώτα ήταν πρόχειρα καταλύματα, φτιαγμένα από λάσπη, κλαδιά και φύλλα δέντρων. Αργότερα οι άνθρωποι έμαθαν να φτιάχνουν πλίθινα τούβλα,ξεραίνοντας πηλό στον ήλιο. Σήμερα, ο σχεδιασμός των κατοικιών γίνεται από επαγγελματίες αρχιτέκτονες, μηχανικούς κ.λπ.. Τα σπίτια κατασκευάζονται από μπετόν, γυαλί, σίδηρο, μονωτικά υλικά κ.α.

7 ΠΡΩΤΟΓΟΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ Σύγχρονες έρευνες και αρχαιολογικές ανασκαφές έδειξαν ότι οι πρωτόγονοι άνθρωποι επέλεξαν φυσικούς χώρους, όπως σπήλαια και βραχοσκεπές, δίπλα σε ποταμούς, πηγές ή λίμνες, ως καταφύγια-κατοικίες.

8 ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ Σιγά-σιγά ο άνθρωπος κατασκεύασε τη καλύβα. Τα υλικά κατασκευής ήταν κλαδιά και φύλλα, κόκαλα και δέρματα, λάσπη και πέτρες. Γρήγορα όμως εμφανίστηκαν οι πρώτες κατασκευές με σκελετό από κλαδιά ή ξύλα και τοίχους από πέτρα και λάσπη.

9 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ Η τυπική διάρθρωση των σπιτιών, με τα πρώτα σχετικά δείγματα τα μινωικά ανάκτορα, αφορά πρωτίστως τον πυρήνα της κεντρικής εσωτερικής αυλής, το αίθριο, γύρω από το οποίο αναπτύσσεται το σπίτι. Μέσα στην αυλή υπήρχε συχνά το πηγάδι και ο βωμός ορισμένες φορές μαρμάρινος για την τέλεση της οικιακής λατρείας. Το εξωτερικό παραμένει απλό και ακόσμητο με μικρά ανοίγματα για τον φωτισμό. Η αρχαία ελληνική κατοικία χωριζόταν στο ιδιωτικό και το επίσημο μέρος.

10 ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ Η βυζαντινή κατοικία ενσωμάτωσε πολλά προγενέστερα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Τα σπίτια είχαν συνήθως έναν ή δύο ορόφους χωρίς όμως να λείπουν τα τριώροφα ή και τα πολυώροφα κτίσματα. Στα ισόγεια διέθεταν στέρνες ή χώρους για τα ζώα, ενώ το κυρίως δωμάτιο βρισκόταν στον όροφο.

11 Η ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΤΕΡΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ Την εποχή της Αναγέννησης(15ος-16ος αι. μΧ) δημιουργήθηκαν δυο τύποι κατοικίας, το μέγαρο και η έπαυλη. Κάθε μέγαρο καταλάμβανε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο. Είχε εσωτερική αυλή με κιονοστοιχίες, ακολουθώντας την ελληνορωμαϊκή αρχιτεκτονική και συνήθως ήταν τριώροφο και πέτρινο.

12 Oι μεγαλύτερες αλλαγές συνέβησαν κατά τον 20ο αιώνα. Η αύξηση των μεγαλουπόλεων η μεγάλη τεχνολογική πρόοδος η χρήση των νέων υλικών οικοδομής (ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ) άλλαξαν ριζικά την κατοικία. Επικράτησαν οι πολυκατοικίες πρόσφεραν ανέσεις, αλλά ήταν σχεδιασμένα χωρίς ενδιαφέρον για την ομορφιά του χώρου και την ποιότητα ζωής του ανθρώπου.

13 Η ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ Οι πολυκατοικίες σχεδόν ομοιόμορφες με διαμερίσματα-κουτιά. Είναι πολυπληθέστατες, η μια κολλητά στην άλλη και σε μεγάλα πολυώροφα κτίρια. Οι πιο συνηθισμένες πολυκατοικίες έχουν τουλάχιστον μέχρι 4 πατώματα, με αρκετά διαμερίσματα στο καθένα. Από τέλη του αιώνα, όμως άρχισε να γίνεται προσπάθεια ώστε να χτίζονται κατοικίες που να έχουν καλύτερη σύνδεση με τον άνθρωπο και το περιβάλλον

14 Διαμόρφωση σύμφωνα με τις ανάγκες Οι μορφές και τα είδη των κατοικιών είναι συνάρτηση των κοινωνιών, στις οποίες ανήκουν. Η κατοικία αποτελεί χώρο αγάπης και συντροφικότητας αλλά και συγκρούσεων και αντιθέσεων μεταξύ της οικογενείας. Η κατοικία είναι ανάλογη με το βαθμό του πολιτισμού, την πρόοδο της μηχανικής και της βιομηχανίας και εξαρτάται από το κλίμα του τόπου όπου βρίσκεται καθώς και από τα ήθη και έθιμα των κατοικιών και την μορφή της οικογένειας.

15 Οικογένεια και κατοικία Η σύγχρονη κατοικία στεγάζει την μονοπυρηνική οικογένεια. Χαρακτηρίζεται επίσης από ένα βασικό διαχωρισμό των ιδιωτικών χώρων της οικογένειας και των κοινών χώρων. Οι μεταβατικοί χώροι, όπως είναι οι διάδρομοι, συνδέουν τους κοινούς με τους ιδιωτικούς χώρους της κατοικίας. Οι χώροι της σύγχρονης κατοικίας οργανώνονται σήμερα στη βάση ενότητας της διαβίωσης του νοικοκυριού.

16 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ των δομικών υλικών Το κυριότερο υλικό για χιλιάδες χρόνια ήταν ο λίθος. Η ανακάλυψη του σκυροδέματος ήταν η επανάσταση στην κατασκευή. Έδωσε τη δυνατότητα για κατασκευές πολυώροφες με μεγαλύτερες αντοχές.

17 ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ  Σκυρόδεμα  Πέτρα  Μάρμαρο  Μέταλλα – κράματα  Κεραμικά υλικά  Τούβλο  Ξύλο – ξύλινα προϊόντα  Λίθινα προϊόντα  Κονιάματα

18

19

20

21

22 ΞΥΛΙΝΑ ΣΠΙΤΙΑ

23

24

25 ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΑ ΥΛΙΚΑ  ΒΕΡΝΙΚΙΑ – ΧΡΩΜΑΤΑ  ΓΥΑΛΙ

26

27 ΜΟΝΩΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ  Διογκωμένη πολυστερίνη (φελιζολ)  Εξηλασμένη πολυστερίνη  Υαλοβάμβακας  Πετροβάμβακας  Ορυκτοβάμβακας

28

29

30 ΙΔΙΟΜΟΡΦΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Τα οικοδομικά υλικά παραλλάσουν κατά περιοχές. Στα ορεινά μέρη χρησιμοποιείται η πετρά. Στα πεδινά οι πλίθρες από χώμα και το ξύλο. Το ψύχος και η θερμότητα είναι φυσικές συνθήκες οι οποίες καθορίζουν την αναλογία των ανοιγμάτων και το εσωτερικό σχέδιο της κατοικίας. Η συχνότητα σεισμών είναι ένας ακόμα παράγοντας ο όποιος καθορίζει τη μορφή της κατοικίας.

31 Σπίτια στη Σαντορίνη και στην Ήπειρο

32 ΙΓΚΛΟΥ

33 ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ

34 ΣΠΙΤΙΑ ΠΡΟΚΑΤ

35

36 Στάδια κατασκευής Ο σωστός προγραμματισμός για τα διάφορα στάδια της κατασκευής είναι απαραίτητος, κυρίως όμως όλοι οι συντελεστές του ιδιοκτήτες, μελετητές, επιβλέποντες, εργολάβοι, κατασκευαστές να ακολουθούν τους ισχύοντες κανόνες σωστής δόμησης.

37 ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ Οικοδομική άδεια της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας. Η άδεια περιλαμβάνει, Αρχιτεκτονική μελέτη Στατική μελέτη και άλλες μελέτες που συντάσσονται από ειδικούς μηχανικούς Αρχιτέκτονες, Πολιτικούς Μηχανικούς, Ηλεκτρολόγους, Μηχανολόγους Σχέδιο αρχιτεκτονικό Σχέδιο στατικό προοπτικό

38 ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΝΟΣ ΚΤΗΡΙΟΥ 1.Προγραμματισμός – μελέτη. 2.Χωματουργικές εργασίες-Αντιστηρίξεις (υποδομή) 3.Θεμελίωση 4.Φέρων Οργανισμός (ανωδομή) 5.Στοιχεία πλήρωσης 6.Εγκαταστάσεις 7.Οικοδομικές εργασίες-Τελειώματα 8.Κατασκευές του περιβάλλοντος χώρου 9.Συντήρηση του έργου

39 ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΟΜΗΣΗΣ Ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός (Γ.Ο.Κ.) είναι νόμος του ελληνικού κράτους που ρυθμίζει τα σχετικά με την εκτέλεση δομικών έργων.νόμοςελληνικού κράτους

40 Μερικές συμβουλές που αξίζει να τηρήσετε ως μέλη της ομάδας των τεχνικών που θα κατασκευάσουν το έργο ή ως ιδιοκτήτες. Να αποφεύγετε την παγίδα της «ευκαιρίας» αγοράζοντας φτηνό οικόπεδο σε μπαζωμένο ρέμα. Να μην αγνοείτε την αναγκαιότητα της εδαφοτεχνικής μελέτης. Η μελέτη και η επίβλεψη του έργου να ανατίθεται στους αρμόδιους μηχανικούς, ενώ στα αυθαίρετα η απάντηση να είναι «όχι ευχαριστώ» Δεν επιτρέπεται ο εργολάβος ή ο ιδιοκτήτης να αυτοσχεδιάζουν αλλάζοντας τη μελέτη ερήμην του μηχανικού. Δεν θυσιάζεται η στατική επάρκεια του κτιρίου χάριν της διακόσμησης. Όχι τσιγκουνιές στον φέροντα οργανισμό Ο προϋπολογισμός μπορεί να νοικοκυρευτεί με τις υπόλοιπες εργασίες των πολυτελών επενδύσεων και των πανάκριβων διακοσμητικών υλικών Εμμονή στην ποιότητα. Να επιμένετε στον έλεγχο των υλικών και την σωστή κατασκευή με προσοχή στη λεπτομέρεια. Επιπλέον είναι αναγκαία η οργάνωση των εργασιών και τα μέτρα ασφαλείας κατά την κατασκευή.

41 ΜΕΡΙΚΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΚΤΙΡΙΑ ! ! !

42

43

44

45

46 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!!!!!


Κατέβασμα ppt "ΕΠΑΛ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) Α΄ ΤΑΞΗ Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Τριανταφύλλου Σταυρούλα Σχολικό Έτος 2014-15 (Α΄ Τετράμηνο)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google