Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική

2 Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική
Πρόκειται για μια αρχιτεκτονική που εστιάζει στον άνθρωπο και σέβεται το περιβάλλον του. Χαρακτηρίζεται από την αξιοποίηση του φυσικού τοπίου, των ντόπιων υλικών δόμησης και την οργάνωση του χώρου με βάση τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής.

3 Τα Πέτρινα Γεφύρια Τα πέτρινα γεφύρια είναι κτίσματα που επιβιώνουν από την μινωική Κρήτη και την μυκηναϊκή Πελοπόννησο τα οποία εξελίχθηκαν με το πέρασμα του χρόνου και διανύοντας τις εποχές της ελληνορωμαϊκής αυτοκρατορίας και της τουρκοκρατίας αργότερα. Τα πέτρινα γεφύρια υμνήθηκαν από τους έλληνες ποιητές καθώς αναφέρονται συχνά στα δημοτικά ποιήματα.

4 Μονότοξα και Πολύτοξα Γεφύρια
Τα πέτρινα γεφύρια διακρίνονται σε δυο κατηγορίες με βάση τα τόξα τους: Μονότοξα: κατασκευάζονται συνήθως στα στενώματα του ποταμού ή σε χαράδρες και μπορούν να ξεπερνούν τα 30 μ. άνοιγμα. Πολύτοξα: συναντώνται σε ημιορεινά εδάφη και θεμελιώνονται σε βάθρα από ξύλινους πασσάλους και οριζόντιες σκάρες όμοιων δοκών.

5 Κατασκευή γεφυριών Τα τόξα κατασκευάζονται πάνω σε ξύλινα καλούπια τα οποία στηρίζονται με ακυρώσεις πάνω σε λίθινα βάθρα στις γενέσεις του τόξου. Η κατασκευή ξεκινούσε τους καλοκαιρινούς μήνες που τα νερά των ποταμών ήταν χαμηλά.

6 Δυσκολίες Κατασκευής Κατασκευή τόξου Θεμελίωση
Επιλογή εποχής (αποτελεί αστάθμητο παράγοντα και εξαρτάται από τη στάθμη και την ορμή των νερών του ποταμού). Μονότοξο γεφύρι Πολύτοξο γεφύρι

7 Χωρική Κατοικία Το εσωτερικό της χωρικής κατοικίας είναι απλό και λιτό και εξυπηρετεί τις ασχολίες των κατοίκων. Η εστία κατασκευάζεται από χώμα, ξύλο και τούβλα και η καμινάδα παρουσιάζεται με διάφορες μορφές. Εσωτερικό χωρικής κατοικίας Για τον ύπνο χρησιμοποιείται μια υπερυψωμένη επιφάνεια ο χώρος κάτω από την οποία χρησιμεύει ως αποθήκη ή μαγειρειό. Ο αργαλειός καταλαμβάνει εξέχουσα θέση σε κάθε κατοικία, καθώς ήταν αναντικατάστατο εργαλείο για τις γυναίκες της εποχής. Το δάπεδο είναι συνήθως χωμάτινο ή στρώνεται με πρόχειρα υλικά.

8 Βοηθητικοί χώροι Η αυλή για την αποθήκευση γεωργικών εργαλείων και καυσόξυλων Ο στάβλος για τα ζώα Ο αχυρώνας για τις ζωοτροφές Το πατητήρι για το πάτημα των σταφυλιών

9 Τύπος οχυρής κατοικίας-Αρχοντικά
Τον 18ο αιώνα σε περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία Θεσσαλία και Ήπειρος εμφανίζονται οι πύργοι ή πυργόσπιτα βυζαντινής προέλευσης κτίσματα αυτά είχαν μικρά τοξωτά ανοίγματα (παράθυρα) στο ψηλότερο μέρος. Στη Μάνη οι επίσης Βυζαντινής προέλευσης οχυρωμένοι πύργοι εξυπηρετούν αμυντικούς σκοπούς. Συναντώνται επίσης οχυρωμένες πολυώροφες κατοικίες  και πυργόσπιτα . 

10 Αρχοντικά και Πυργόσπιτα
Στην δυτική κυρίως Κρήτη μετά την επανάσταση του 1770 οι Τουρκοκρήτες μπέηδες κατοικούν σε πυργόσπιτα  που ονομάζονται κονάκια. Στις περιοχές της  βόρειας Ελλάδας υπάρχουν αρχοντικά κτισμένα από πέτρα ενώ οι επάνω όροφοι κτίζονται με ελαφρότερα υλικά. Σε αυτά τα αρχοντικά οι οικογένειες το χειμώνα ζούσαν στο πρώτο όροφο ενώ το καλοκαίρι στο δεύτερο. Ο κεντρικός χώρος του σπιτιού λέγεται αξάτος, δοξάτος, κρεβάτα, μεσιά και από αυτόν τον χώρο γινόταν η πρόσβαση στους άλλους χώρους. Τέλος στο ισόγειο ήταν οι αποθήκες και άλλοι βοηθητικοί χώροι.

11 Νησιωτική Αρχιτεκτονική
Η νησιωτική Ελλάδα παρουσιάζει μια ομοιομορφία όσον αφορά την αρχιτεκτονική της, καθώς τα περισσότερα σπίτια κτίζονται με απλά υλικά, σε σχήμα κύβου, με νοτιοανατολικό προσανατολισμό, με ένα άνοιγμα στην βόρεια πλευρά για να εξασφαλίζεται η δροσιά και με λευκό χρώμα στους τοίχους για να περιορίζεται η απορρόφηση θερμότητας. Κατοικίες στην Σαντορίνη


Κατέβασμα ppt "Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google