Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ Ε2 Το Ε2 του 1ου Δ.Σ. Ν. Μηχανιώνας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ Ε2 Το Ε2 του 1ου Δ.Σ. Ν. Μηχανιώνας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ Ε2 Το Ε2 του 1ου Δ.Σ. Ν. Μηχανιώνας
σας παρουσιάζει πως δουλέψαμε για ‘’ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ’’ Ε2

2 Πως δουλέψαμε …….. Χωριστήκαμε σε 4 ομάδες και μια 5η ομάδα που έφτιαξε την παρουσίαση. Οι 4 ομάδες ασχοληθήκαν με την εκπαίδευση, τα παιχνίδια , τα σπίτια και τα επαγγέλματα στο Βυζάντιο. Ψάξαμε στη wikipedia για πληροφορίες και στη Google για εικόνες .

3 Γιατί το διαλέξαμε…… Γιατί μας άρεσε η ιστορία του Βυζαντίου.
Μας άρεσε γιατί θέλουμε να ασχολούμαστε με τα παλιά χρόνια. Μας άρεσε γιατί μας ταξίδευε στα παλιά χρόνια. Γιατί μας έμαθε τον τρόπο ζωής τους .

4 Τα βυζαντινά σπίτια Τα σπίτια είχαν συνήθως έναν ή δύο ορόφους, χωρίς όμως να λείπουν τα τριώροφα ή και τα πολυώροφα κτίσματα μεχρι και εφτά ή εννιά πατώματα Οι περισσότερες κατοικίες διέθεταν στέρνες στα ισόγεια ή χώρους για τα ζώα, ενώ το κυρίως δωμάτιο βρισκόταν στον όροφο

5 Τα βυζαντινά σπίτια Το δάπεδο καλυπτόταν από τους «τάπητες» (χαλιά), ενώ το εσωτερικό του σπιτιού διαιρούνταν από τα «βήλα» υφάσματα που χρησιμοποιούνταν σαν εσωτερικές πόρτες. Τέλος, ο φωτισμός γινόταν με λυχνάρια, κανδήλες, πολυκάνδηλα ή κεριά. Στο βυζαντινό σπίτι υπήρχαν τα «κλινάρια», ή «κραββάτια», με στρώματα από άχυρο (για τους φτωχούς) και πούπουλο χήνας (για τους πιο εύπορους), οι «τάβλαι» (τα τραπέζια), τα «σελλία» ή «σκαμνία» (τα δικά μας σκαμνιά).

6 Επαγγέλματα στο Βυζάντιο
Μαγκιπείο (φούρνος) Μαΐστωρ Οικοδόμοι Υφάντριες Χορταρίνες Κουρίσσες(κομμώτριες) Σαρδαμαρείο(παντοπωλείο) Οι «Γυρεύοντες» (πλανόδιοι)

7 Αγροτικά Επαγγέλματα Δουλοπάροικοι Βυζαντινό άροτρο
Δουλοπάροικοι Βυζαντινό άροτρο Αγρότης (Ψηφιδωτό) Βοσκός

8 Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ Τα σχολεία (ιδιωτικά ή εκκλησιαστικά) από 6 έως 8 ετών. Οι γονείς πλήρωναν τα δίδακτρα σε είδος ή χρήματα. Η εκπαίδευση στο Βυζάντιο δεν ήταν υποχρεωτική. Σχολεία, δάσκαλοι και βιβλία ήταν συγκεντρωμένα στις πόλεις, όπου και εκεί απευθύνονταν σε μία μικρή μερίδα των ανθρώπων.

9 Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ Ίδρυση της ανώτερης σχολής της Μαγναύρα, την οποία ανέλαβε ο Λέων ο Φιλόσοφος ή Μαθηματικός, διάσημος πολυμαθής επιστήμονας της εποχής. Επίσης την ίδια εποχή λειτουργούσε η Πατριαρχική Σχολή στην Κωνσταντινούπολη. Από τον 5ο αιώνα, πέρα από τα βασικά σχολεία λειτουργούσαν και μερικές ανώτερες σχολές όπως το Πανδιδακτήριο το οποίο ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο Β’.

10 Ψυχαγωγία στο Βυζάντιο
Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας διασκέδαζαν στον Ιππόδρομο, όπου εκτός από τις αρματοδρομίες γίνονταν και άλλες εκδηλώσεις . Τις απόκριες μεταμφιέζονταν και έκαναν παρέλαση στους δρόμους

11 Τα παιχνίδια στο Βυζάντιο
κότσια σβούρα μπάλα διελκυστίνδα

12 Η ΤΑΞΗ ΜΑΣ OUR CLASS Μαρία Ασλάνοβα Τασούλα Κουτούρη Θεοφανία Καρύδα
Άλκης Λέφας Δημήτρης Κούπας Σάκης Γκανάς Γιώργης Κομπουλασβίλη Θέμης Ιωαννίδης Βασίλης Προβατάρης Ρέτζι Λικμέτα Γιώργος Σαμακοβλής Μηνάς Κανελίδης Βαγγέλης Κατσαλής Μιγκέν Βόγκλι Μαρία Ασλάνοβα Τασούλα Κουτούρη Θεοφανία Καρύδα Άννα Γέρου Ολυμπία Χουβαρδά Γιώτα Χριστοδουλίδη Εβελίνα Τσιμτσιράκη Χριστίνα Σαχπαζίδου Κατερίνα Γερασιμοπούλου Ελένη Πετροπούλου Μιχάλης Τσορμπατζόγλου

13 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ
Αν θέλετε να μας συναντήσετε, η διεύθυνσή μας είναι: ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ


Κατέβασμα ppt "ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ Ε2 Το Ε2 του 1ου Δ.Σ. Ν. Μηχανιώνας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google