Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πλαστικότητα του εγκεφάλου   Μορφογένεση του εγκεφάλου   Μάθηση και Μνήμη   Επανόρθωση βλαβών.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πλαστικότητα του εγκεφάλου   Μορφογένεση του εγκεφάλου   Μάθηση και Μνήμη   Επανόρθωση βλαβών."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Πλαστικότητα του εγκεφάλου   Μορφογένεση του εγκεφάλου   Μάθηση και Μνήμη   Επανόρθωση βλαβών

3

4  Οι νευρώνες είναι κύτταρα επιφορτισμένα με την αποθήκευση και την μετάδοση της πληροφορίας. Ο εγκέφαλος περιέχει 100- 200 δισεκατομμύρια νευρώνες.  Οι συνάψεις είναι διαστήματα μεταξύ των νευρώνων, μέσω των οποίων μεταδίδονται χημικά μηνύματα. Ο αριθμός των συνάψεων αυξάνεται με τρομακτική ταχύτητα μετά τη γέννηση και κατά τα 2 πρώτα χρόνια του παιδιού.

5

6

7

8

9  Mυελινοποίηση: Κάλυψη των νευραξόνων από μια λιπαρή, μονωτική ουσία (μυελίνη),που εξασφαλίζει την επιτυχή και γρήγορη μετάδοση των ηλεκτρικών ώσεων.

10 Ταχύτητα αγωγής του ηλεκτρικού σήματος κατά μήκος του νευράξονα 100m / sec

11

12  Synaptic pruning (κλάδεμα) = Κατάργηση των νευρώνων και των συνάψεων που δε χρησιμοποιούνται συχνά.

13

14

15

16

17 ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ  Ο εγκέφαλος του νογέννητου ζυγίζει το ¼ του εγκεφάλου του ενήλικου.  Στην ηλικία του ενός έτους το βάρος του έχει τριπλασιαστεί : Περίμετρος κρανίου~35 cm στο ν., ~46,5 στο χρόνο,~ 55 cm στον ενήλικο.

18 Ο Φλοιός του εγκεφάλου  Η πιο αναπτυγμένη και η πιο περίπλοκη εγκεφαλική δομή, περιβάλλει το υπόλοιπο του εγκεφάλου, 85% της μάζας του.  Περιέχει το μεγαλύτερο ποσοστό νευρώνων και συνάψεων.  Διαιρείται σε λοβούς,ο καθένας από τους οποίους έχει διαφορετική λειτουργία.  Έδρα της νόησης στον άνθρωπο, ολοκληρώνει τελευταίος την ανάπτυξή του.  Πιο ευαίσθητος στην επίδραση του περιβάλλοντος από άλλες περιοχές του εγκεφάλου.

19 Εξέλιξη του εγκεφάλου Οι μετωπιαίοι λοβοί, όπου εδράζεται η σκέψη και η συνείδηση ολοκληρώνουν τελευταίοι την ανάπτυξη και τη μυελινοποίησή τους.Οι μετωπιαίοι λοβοί, όπου εδράζεται η σκέψη και η συνείδηση ολοκληρώνουν τελευταίοι την ανάπτυξη και τη μυελινοποίησή τους. Η σειρά τελειοποίησης των διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου αντιστοιχεί- και ερμηνεύει τη σειρά κατάκτησης των διαφόρων δεξιοτήτων από το βρέφος και το παιδί.Η σειρά τελειοποίησης των διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου αντιστοιχεί- και ερμηνεύει τη σειρά κατάκτησης των διαφόρων δεξιοτήτων από το βρέφος και το παιδί.

20 Πλαγίωση  Η διαφοροποίηση των λειτουργιών των δυο ημισφαιρίων του φλοιού (δεξί και αριστερό) και η ειδίκευσή τους.  Αριστερό ημισφαίριο- λεκτικές ικανότητες  Δεξί ημισφαίριο-αίσθηση του χώρου

21 Εμπειρία και εξέλιξη Η εξέλιξη του ΚΝΣ. ευνοείται και καθορίζεται από τις εμπειρίες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ειδικών λειτουργιών του φλοιού. “Experience-expectant” συναπτογένεση: Δημιουργία συνάψεων προσαρμοσμένων στα αναμενόμενα ερεθίσματα, ανάλογα με το φυσικό περιβάλλον του είδους. “Experience-dependent” συναπτογένεση: Δημιουργία συνάψεων σε απάντηση στα ερεθίσματα του ιδιαίτερου περιβάλλοντος του ατόμου.

22 Γενετικές επιδράσεις  Συμβάλλουν στην εμφάνιση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ατόμου.

23 Προσωπικότητα  Το σύνολο των ατομικών διαφορών όσον αφορά την ποιότητα και την ένταση των συναισθηματικών αντιδράσεων, το επίπεδο δραστηριότητας, τη συγκέντρωση και την συγκινησιακή αυτορρύθμιση.

24

25

26

27

28 Αίτια εγκεφαλικών βλαβών και δυσλειτουργιών Γενετικά Γενετικά Υποθρεψία Υποθρεψία Χημικοί παράγοντες πχ αλκοόλ Χημικοί παράγοντες πχ αλκοόλ Λοιμώξεις Λοιμώξεις Περιγεννητικά Περιγεννητικά

29 ΙσχαιμίαΑιμορραγία Εγκεφαλικές Βλάβες

30

31

32

33 O παιδικός εγκέφαλος είναι ευάλωτος αλλά και εύπλαστος

34

35

36

37 Πλαστικότητα του φλοιού Η ικανότητα των υγειών περιοχών του φλοιού να αναλάβουν τις λειτουργίες μιας περιοχής που έχει υποστεί βλάβη.Η ικανότητα των υγειών περιοχών του φλοιού να αναλάβουν τις λειτουργίες μιας περιοχής που έχει υποστεί βλάβη. Μεγαλύτερη κατά την παιδική ηλικία, λόγω του ότι ένας μεγάλος αριθμός συνάψεων δεν έχει παγιωθεί οριστικά.Μεγαλύτερη κατά την παιδική ηλικία, λόγω του ότι ένας μεγάλος αριθμός συνάψεων δεν έχει παγιωθεί οριστικά.

38 Μηχανισμοί επανόρθωσης  Νεροφυσιολογικοί (προσαρμογή και αναγέννηση των νευροβιολογικών στοιχείων του εγκεφάλου)  Μηχανισμοί της συμπεριφοράς (νέες στρατηγικές, τροποποίηση συμπεριφοράς)

39  Η Παρέμβαση στοχεύει στην ενεργοποίηση των μηχανισμών πλαστικότητας του αναπτυσσόμενου παιδικού εγκεφάλου

40

41

42


Κατέβασμα ppt "Πλαστικότητα του εγκεφάλου   Μορφογένεση του εγκεφάλου   Μάθηση και Μνήμη   Επανόρθωση βλαβών."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google