Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«Aγαπώ τη ζωή μακριά από εξαρτήσεις» Κεντρικό Μαθητικού Συμβουλίου Περιφερειακού Γυμνασίου και Λυκείου Λευκάρων.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«Aγαπώ τη ζωή μακριά από εξαρτήσεις» Κεντρικό Μαθητικού Συμβουλίου Περιφερειακού Γυμνασίου και Λυκείου Λευκάρων."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «Aγαπώ τη ζωή μακριά από εξαρτήσεις» Κεντρικό Μαθητικού Συμβουλίου Περιφερειακού Γυμνασίου και Λυκείου Λευκάρων

2

3 Ασετόνη (Ξεβαφτικό νυχιών) Αρσενικό (Δηλητήριο και μυρμήγκια) Βενζίνη (Καύσιμο για οχήματα) Κάδμιο (Μπαταρίες) Μονοξείδιο του άνθρακα (Καυσαέρια αυτοκινήτων) DDT (Εντομοκτόνο) Φορμόλη (Συντήρηση πτωμάτων) Μόλυβδος (Μπαταρίες) Μεθανόλη (Καύσιμο για πυραύλους) Νικοτίνη (Εντομοκτόνο) Πίσσα (Επίστρωση δρόμων) Βενζυλική αλκοόλη (Αντιψυκτικό)

4

5 Καπνίζει ο καλύτερος φίλος ή φίλη τους. Θεωρούν ότι έτσι είναι μέσα στο πλαίσιο της παρέας. Το κάνουν για να δείχνουν ότι είναι μεγάλοι. Θέλουν να κάνουν επίδειξη δύναμης με τα ρίσκα που παίρνουν. Καπνίζει ο γονιός ή τα αδέλφια και θέλουν να μιμηθούν την πράξη. Δεν έχουν πεισθεί για τις βλαβερές διαστάσεις του καπνίσματος. Δεν ενδιαφέρονται για τις αντικοινωνικές διαστάσεις της συγκεκριμένης συνήθειας. Έχουν πολύ στρες και χρησιμοποιούν το κάπνισμα ως χαλαρωτικό. Έχουν φίλους που πιστεύουν ότι το τσιγάρο αδυνατίζει. Δεν τα πηγαίνουν καλά στο σχολείο. Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μπορεί να έχουν κατάθλιψη.

6

7 ΣωματικέςΚοινωνικέςΟικονομικές

8 στεφανιαία νόσος καρκίνο του πνεύμονα, του φάρυγγα, του λάρυγγα, της ουροδόχου κύστης κ.λπ., χρόνιες αποφρακτικές πνευμονοπάθειες, αγγειακές παθήσεις του εγκεφάλου. ενώ σημαντικές είναι οι επιπτώσεις στη βρεφική θνησιμότητα και στις εμβρυϊκές επιπλοκές κατά την κύηση. Υπογεννητικότητα τόσο σε άνδρες, όσο και σε γυναίκες. Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει:

9 Tο 70 - 90% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα. Το 75 - 85% των θανάτων από καρκίνο του λάρυγγα. To 50 - 75% των θανάτων από καρκίνο στόματος, φάρυγγα και οισοφάγου. Το 30 - 50% των θανάτων από καρκίνο της ουροδόχου κύστης και των νεφρών. Το 20 - 25% των θανάτων από καρκίνο του παγκρέατος, του στομάχου και μικρότερα ποσοστά άλλων καρκίνων.

10

11

12 Το άμεσο και έμμεσο κόστος του καπνίσματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζεται για το 2000 μεταξύ 97,7 και 130,3 δισ. ευρώ. Στην Ελλάδα η νοσηλεία ασθενών εξαιτίας του τσιγάρου κοστίζει περισσότερο από 500 εκατ. ευρώ ετησίως. Για μια μέση κατανάλωση 20 τσιγάρων την ημέρα, ένας Έλληνας καπνιστής ξοδεύει περίπου 60 ευρώ τον μήνα ή 720 ευρώ ετησίως. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένας καπνιστής ξοδεύει κατά μέσο όρο περισσότερα από 80.000 ευρώ για αγορά τσιγάρων στη διάρκεια της ζωής του.

13 Κίτρινα δόντια-μαύρα ούλη Δυσοσμία στα ρούχα και τα μαλλιά Αλλοίωση δέρματος Θαμπά άτονα μαλλιά Σχηματισμός κακής εντύπωσης από τους γύρω τους Απώλεια φίλων

14

15

16 Αν νιώθετε άνετα, πείτε στους φίλους σας και σε άλλους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφεστε, ότι κόβετε το κάπνισμα. Δεν θέλετε να σας προσφέρουν τσιγάρο ο ι καπνιστές φίλοι σας. Οι φίλοι σας μπορούν να σας στηρίξουν όταν λαχταράτε ένα τσιγάρο. Αν ξέρουν ότι προσπαθείτε να το κόψετε, θα καταλάβουν γιατί αποφεύγετε άλλους καπνιστές σε ώρες «πειρασμού». Μην κουβαλάτε μαζί σας τσιγάρα. Εντάξτε στο πρόγραμμα σας τον αθλητισμό κάνοντας κάτι που σας ευχαριστεί Αλλάξτε τον τρόπο διατροφής σας Ασχοληθείτε με πράγματα που σας ευχαριστούν

17

18

19

20 «Είμαι αρχηγός της μοίρας μου, είμαι καπετάνιος της ψυχής μου» Είναι στο χέρι μου ποιο δρόμο θα επιλέξω να περπατήσω. Μόνο πρέπει να θυμάμαι πως ο σύντομος δρόμος δεν είναι πάντα ο καλύτερος!

21


Κατέβασμα ppt "«Aγαπώ τη ζωή μακριά από εξαρτήσεις» Κεντρικό Μαθητικού Συμβουλίου Περιφερειακού Γυμνασίου και Λυκείου Λευκάρων."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google