Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σλοβενία Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κωνσταντίνα ΜαλάμουΥπεύθυνη καθηγήτρια: Κωνσταντίνα Μαλάμου Εργασία της: Ιωάννας ΖήκουΕργασία της: Ιωάννας Ζήκου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σλοβενία Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κωνσταντίνα ΜαλάμουΥπεύθυνη καθηγήτρια: Κωνσταντίνα Μαλάμου Εργασία της: Ιωάννας ΖήκουΕργασία της: Ιωάννας Ζήκου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σλοβενία Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κωνσταντίνα ΜαλάμουΥπεύθυνη καθηγήτρια: Κωνσταντίνα Μαλάμου Εργασία της: Ιωάννας ΖήκουΕργασία της: Ιωάννας Ζήκου

2 Γεωγραφική θέση της Σλοβενίας Η Σλοβενία, επίσημα Δημοκρατία της Σλοβενίας (σλοβενικά: Republika Slovenija / Ρεπούμπλικα Σλοβένιγια), είναι χώρα στην Κεντρική Ευρώπη σε σταυροδρόμι βασικών Ευρωπαϊκών πολιτιστικών και εμπορικών δρόμων. Συνορεύει με την Αυστρία στα βόρεια, την Ιταλία στα δυτικά, την Ουγγαρία στα βορειοανατολικά, και την Κροατία στα νότια και στα νοτιοανατολικά. Στα δυτικά έχει μια μικρού μήκους ακτογραμμή στην Αδριατική θάλασσα.

3 Έχει συνολική έκταση 20.273 τ.χλμ. και πληθυσμό 2.062.731 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2014. Είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ως προς τη γεωγραφία, την ιστορία, την οικονομία, τον πολιτισμό και τη γλώσσα της είναι χώρα με μεγάλη ποικιλία, διακρινόμενη από ένα μεταβατικό χαρακτήρα. Χαρακτηρίζεται από υψηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Έκταση – Πληθυσμός – Πολίτευμα

4 Πρωτεύουσα H Λιουμπλιάνα, στα σλοβένικα Ljubljana, είναι πρωτεύουσα της Σλοβενίας και βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της χώρας, με γεωγραφικές συντεταγμένες 46.03°N, 14.30°E και υψόμετρο 278 μέτρων. Έχει έκταση 275 τετραγωνικά χιλιομέτρα και 352.070 κατοίκους (εκτίμηση 2014). Η πόλη παλαιότερα ήταν γνωστή με τη γερμανική ονομασία Λάιμπαχ (Laibach), κάτι που προκαλούσε έριδες ιδιαίτερα κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Ναζί προσπαθούσαν να εκγερμανίσουν βιαίως τις πιο πολλές περιοχές της υπό κατοχή Σλοβενίας. Η ονομασία χρησιμοποιείται ακόμα κυρίως στην Αυστρία και τη νότια Γερμανία, καθώς και από τη γερμανική πρεσβεία στη Λιουμπλιάνα. Σημαία Εθνόσημο

5 Μορφολογία του εδάφους Στο έδαφος της Σλοβενίας συναντώνται τέσσερις μεγάλες Ευρωπαϊκές γεωγραφικές ενότητες: οι Άλπεις, οι Δειναρικές Άλπεις, η Πεδιάδα της Παννονίας και η Μεσόγειος Θάλασσα, με ένα μικρό τμήμα ακτογραμμής κατά μήκος της Αδριατικής Θάλασσας. To έδαφος έχει μια διάρθρωση ψηφιδωτού με μεγάλη ποικιλία τοπίου και βιοποικιλότητα, αποτέλεσμα των φυσικών χαρακτηριστικών και της μακροχρόνιας παρουσίας των ανθρώπων. Αν και οι καιρικές συνθήκες στο κυρίως λοφώδες έδαφος επηρεάζονται από το ηπειρωτικό κλίμα, τα Σλοβενικά Παράλια ευνοούνται από ένα κλίμα υπομεσογειακό, ενώ το Αλπικό κλίμα συναντάται στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Η χώρα είναι μία από τις πλουσιότερες σε νερό της Ευρώπης, με πυκνό δίκτυο ποταμών, πλούσιο υδροφορέα και σημαντικά υπόγεια υδατορρεύματα. Πάνω από το μισό του εδάφους καλύπτεται από δάση. H κατοίκηση της Σλοβενίας είναι διεσπαρμένη και άνιση.

6 Ιστορία Ιστορικά το σημερινό έδαφος της Σλοβενίας αποτέλεσε τμήμα πολλών διαφορετικών κρατικών σχηματισμών, όπως η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και στη συνέχεια η Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία. Το 1918 οι Σλοβένοι άσκησαν για πρώτη φορά αυτοδιάθεση, συνιδρύοντας το μη αναγνωρισθέν διεθνώς Κράτος των Σλοβένων, Κροατών και Σέρβων, που συγχωνεύθηκε στη Γιουγκοσλαβία. Στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Σλοβενία καταλήφθηκε και προσαρτήθηκε στη Γερμανία, την Ιταλία, την Κροατία και την Ουγγαρία. Στη συνέχεια ήταν ιδρυτικό μέλος της Σ.Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας. Τον Ιούνιο του 1991, μετά την εισαγωγή της πολυκομματικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, η Σλοβενία αποσχίσθηκε από τη Γιουγκοσλαβία και έγινε ανεξάρτητο κράτος.

7 Συνέχεια… Το Δεκέμβριο του 1991 υιοθετήθηκε ένα νέο σύνταγμα, ακολουθούμενο το 1992 από νόμους για την αποεθνικοποίηση και ιδιωτικοποίηση. Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνώρισαν τη Σλοβενία ως ανεξάρτητο κράτος στις 15 Ιανουαρίου 1992 και τα Ηνωμένα Έθνη τη δέχθηκαν ως μέλος τους στις 22 Μαΐου 1992. Έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ το 2004 και από το 2007 είναι μέλος και της Ευρωζώνης. Ήταν η πρώτη πρώην Κομμουνιστική χώρα που είχε την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το πρώτο εξάμηνο του 2008. Στις 21 Ιουλίου 2010 έγινε μέλος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

8 Γλώσσα - Θρησκεία Εδώ συναντώνται οι Σλαβικές, Γερμανικές, Ρομανικές και Φινοουγγρικές γλωσσικές και πολιτιστικές ομάδες. Αν και η περιοχή δεν είναι ομοιογενής, επικρατών πληθυσμός είναι ο Σλοβενικός. Η Σλοβενική γλώσσα είναι η μοναδική επίσημη σε όλη τη χώρα, ενώ η Ιταλική και η Ουγγρική είναι τοπικές μειονοτικές γλώσσες. H Σλοβενία είναι σε μεγάλο βαθμό εκκοσμικευμένη χώρα, αλλά ο πολιτισμός και η ταυτότητά της έχουν επηρεασθεί σημαντικά από τη Ρωμαϊκή Καθολική Εκκλησία, καθώς επίσης και από το Λουθηρανισμό.

9 Οικονομία Η οικονομία της Σλοβενίας είναι μικρή, ανοιχτή, προσανατολισμένη στις εξαγωγές και κατά συνέπεια επηρεάζεται από τις διεθνείς συνθήκες. Έχει πληγεί σοβαρά από την Ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, που άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του 2000. O κύριος οικονομικός τομέας είναι οι υπηρεσίες, ακολουθούμενος από τη βιομηχανία και τις κατασκευές. Πολλοί Σλοβένοι πετυχαίνουν κορυφαίες αθλητικές επιδόσεις, ιδιαίτερα στα χειμερινά αθλήματα, στον υγρό στίβο, στον αλπινισμό και σε αθλήματα αντοχής.

10 Αξιοθέατα Λίμνη Bled: Με το γραφικό καμπαναριό της εκκλησίας να σκαρφαλώνει στην κορυφή του μικροσκοπικού βραχώδους νησιού στη μέση της λίμνης Bled, το Bled θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη σας. Η πόλη αποτελεί εδώ και χρόνια προορισμό για όσους αναζητούν χαλάρωση στις ηλιόλουστες Άλπεις και τις ιαματικές πηγές, οι οποίες δρουν ευεργετικά μετά από μια ημέρα πεζοπορίας στο βουνό, γκολφ ή ιππασίας. Σπήλαια του Σκόκγιαν: Τα Σπήλαια του Σκόκγιαν (σλοβενικά: Škocjanske jame, ιταλικά: Grotte di San Canziano) είναι μια σειρά σπηλαίων στη Σλοβενία. Εξαιτίας της σημασίας τους, τα σπήλαια του Σκόκγιαν έχουν ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1986. Μετά την ανεξαρτησία της από την Γιουγκοσλαβία, η Σλοβενία ανέλαβε την ενεργή προστασία της περιοχής και δημιούργησε το επαρχιακό πάρκο σπηλαίων του Σκόκγιαν και την υπηρεσία εποπτείας του πάρκου. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα υπόγεια φαράγγια στο κόσμο. Αποτελεί τυπικό παράδειγμα καρστικής αποσάθρωσης. Εξαιτίας του ιδιαίτερου μικροκλίματος, έχει αναπτυχθεί ένα μοναδικό οικοσύστημα. Είναι υδροβιότοπος ramsar από το 1999. Η περιοχή κατοικείται από την προϊστορία.

11 Συνέχεια… Τρίγκλαβ: Το Τρίγκλαβ (Triglav, γερμανικά: Terglau, ιταλικά: Tricorno) είναι το ψηλότερο βουνό στην Σλοβενία και το ψηλότερο βουνό των Ιουλιανών Άλπεων, με ύψος 2.864 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Το όνομά του αποδίδεται στα ελληνικά ως «τρίκορφο». Το βουνό αποτελεί το επίκεντρο του εθνικού πάρκου Τρίγκλαβ, το οποίο είναι το μοναδικό εθνικό πάρκο της χώρας. Το βουνό αποτελεί σύμβολο των Σλοβένων και απεικονίζεται στο εθνόσημο της Σλοβενίας.

12 Πηγές https://www.tripadvisor.com.gr/Tourism-g274863- Bled_Upper_Carniola_Region-Vacations.html https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%BB%CE%BF%CE%B2% CE%B5%CE%BD%CE%AF%CE%B1 https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%8C%CF%81%CE%BF%CF%82_% CE%A4%CF%81%CE%AF%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%B1%CE %B2 https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%80%CE%AE%CE%BB%C E%B1%CE%B9%CE%B1_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%A3%CE %BA%CF%8C%CE%BA%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%BD

13 Σας ευχαριστώ!!!Σας ευχαριστώ!!!


Κατέβασμα ppt "Σλοβενία Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κωνσταντίνα ΜαλάμουΥπεύθυνη καθηγήτρια: Κωνσταντίνα Μαλάμου Εργασία της: Ιωάννας ΖήκουΕργασία της: Ιωάννας Ζήκου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google