Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ομάδα εργασίας: «Ελαιοσυμφορά» Τσόπελα Αγγελική, Φώτης Αλέξανδρος, Ντέντες Διονύσιος Θέμα εργασίας: Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ομάδα εργασίας: «Ελαιοσυμφορά» Τσόπελα Αγγελική, Φώτης Αλέξανδρος, Ντέντες Διονύσιος Θέμα εργασίας: Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ομάδα εργασίας: «Ελαιοσυμφορά» Τσόπελα Αγγελική, Φώτης Αλέξανδρος, Ντέντες Διονύσιος Θέμα εργασίας: Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ-ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ

2 Ελαία όπως Ελλάδα Η Ελλάδα παράγει κάθε χρόνο περισσότερους από 350.000 τόνους ελαιόλαδο.

3 Είναι η 3 η ελαιοπαραγωγός δύναμη στον κόσμο, μετά την Ισπανία και την Ιταλία. Ακολουθούν η Τουρκία, η Τυνησία, η Συρία, το Μαρόκο, η Πορτογαλία και η Αλγερία.

4 Η ελιά καλλιεργείται στους 50 από τους 54 νομούς της χώρας μας. Ο μέσος Έλληνας καταναλώνει 25 κιλά λάδι το χρόνο.

5 Η ελαιοκαλλιέργεια έχει πολύ μεγάλη κοινωνική και οικονομική σημασία για τη χώρα μας. Ήδη από την εποχή του Ομήρου το λάδι χαρακτηρίστηκε ως «υγρό χρυσάφι», καθώς γύρω από την καλλιέργεια και το εμπόριο της ελιάς ζει και αναπτύσσεται ένας ολόκληρος κόσμος, η «κοινωνία της ελιάς ».

6 Μια ολόκληρη αλυσίδα επαγγελμάτων, από τους ελαιοκαλλιεργητές και τους εργάτες συγκομιδής ελαιοκάρπου, τους γεωπόνους, τους ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων, τους κατασκευαστές ελαιοδοχείων, τους εμπόρους και τους εξαγωγείς ελαιόλαδου μέχρι τους κατασκευαστές σαπουνιών, αρωματικών ελαίων,αλοιφών και καλλυντικών ευημερεί χάρη στην ελιά και το λάδι.

7 ΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΣΗΜΕΡΑ Ένα σύγχρονο ελαιοτριβείο ανήκει στην κατηγορία των φυγοκεντρικών ελαιοτριβείων. Δηλαδή όλη η επεξεργασία που θέλει ο καρπός της ελιάς μέχρι να παραχθεί το ελαιόλαδο γίνεται με μηχανήματα που χρησιμοποιούν την φυγοκεντρική δύναμη. Τα στάδια της επεξεργασίας της ελιάς μέχρι να παραχθεί το ελαιόλαδο είναι: Σκάφη Ταινία Αποφυλλωτικά Μηχανήματα Πλυντήριο Σπαστήρας Μαλακτήρες Ντεκάτερ Όρθιοι Διαχωριστές

8 ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: Οι ελιές μπαίνουν στη σκάφη και στη συνέχεια μεταφέρονται με την ταινία σε τέσσερα αποφυλλωτικά μηχανήματα, όπου χωρίζονται τα φύλλα από τον καρπό. Έπειτα, περνάνε στο πλυντήριο όπου πλένονται και αμέσως μετά στον σπαστήρα όπου οι ελιές σπάνε και περνάνε στους μαλακτήρες για να αλεστούν σε σταθερή θερμοκρασία 18 βαθμούς Κελσίου για 2 ώρες. Μετά από τους μαλακτήρες οι ελιές περνάνε στο ντεκάτερ. Εκεί γίνεται ο διαχωρισμός του λαδιού από το νερό με τη φυγόκεντρο δύναμη περίπου στις 3.800 στροφές το λεπτό. Τέλος, περνάνε στους όρθιους διαχωριστές, όπου καθαρίζεται το λάδι και αμέσως μετά στην ζυγαριά, για να ζυγιστεί το λάδι που πρέπει να πάρει ο κάθε παραγωγός και είναι έτοιμο για κατανάλωση…

9 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΛΑΔΙΟΥ: H ποιότητα του ελαιολάδου εξαρτάται από:  Το πόσο υγιές είναι το δέντρο,  την άμεση επεξεργασία του ελαιοκάρπου  από την αποθήκευση του καρπού μέχρι να βγάλουμε το λάδι  την καθαριότητα των μηχανημάτων του ελαιοτριβείου Συγκεκριμένα, η ποιότητα του ελαιολάδου είναι αντιστρόφως ανάλογη του χρόνου που μεσολαβεί από τη στιγμή της ελαιοσυλλογής μέχρι την επεξεργασία του ελαιοκάρπου στο ελαιοτριβείο: όσο πιο μικρό είναι το χρονικό διάστημα μεταξύ ελαιοσυλλογής και επεξεργασίας στο ελαιοτριβείο, τόσο μικρότερη είναι η οξύτητα του παραγόμενου ελαιολάδου, μεγαλύτερη η περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες ( ελαιοευρωπείνη) και πιο έντονα τα αρώματά του, με τελικό αποτέλεσμα την καλύτερη ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου..

10 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥ: Αποθήκευση μέχρι να βγάλουμε το λάδι : Η καλύτερη αποθήκευση του καρπού είναι σε τελάρα. Ακολουθεί αυτή στα κοφίνια, αλλά είναι δύσκολο να γίνει, γιατί τα κοφίνια σπάνε εύκολα και τα βρίσκεις δύσκολα. Στην τρίτη θέση έρχεται η αποθήκευση στις λινάτσες ή σάκενες, εκεί η ελιά μπορεί και αναπνέει. Δεν αποθηκεύουμε ποτέ στα πλαστικά τσουβάλια, γιατί η ελιά πιέζεται και σαπίζει. Επίσης, δεν αποθηκεύουμε ποτέ σε διχτυωτά τσουβάλια, γιατί χαράζονται οι ελιές και περνούν μικρόβια.

11 ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ: Εξτρά παρθένο ελαιόλαδο: η καλύτερη ποιότητα λαδιού. Ο βαθμός οξύτητας δεν πρέπει να ξεπερνά το 1%. Τα καλύτερης ποιότητας λάδια έχουν αρκετά χαμηλότερο βαθμό (0,4-0,5%). Το λάδι αυτό έχει εξαιρετικό άρωμα, γεύση και χρώμα. Παρθένο ελαιόλαδο: πολύ καλής ποιότητας λάδι, με ελαφρώς μεγαλύτερη οξύτητα που δεν πρέπει να ξεπερνά το 1,5%. Έχει άρωμα, γεύση και χρώμα αντίστοιχα με αυτά του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου. Eλαιόλαδο: καλής ποιότητας λάδι με καλή γεύση και αρκετά μεγαλύτερη οξύτητα που δεν πρέπει να ξεπερνά το 3,3%.

12 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΛΑΔΙΟΥ: Για την ποιότητα του λαδιού παίζει ρόλο: 1)Πόσο υγιές είναι το δέντρο 2)Πότε θα βγάλουμε τις ελιές 3)Πού θα αποθηκεύσουμε τον καρπό μέχρι να βγάλουμε το λάδι

13 το πιο καλό λάδι είναι το κορονέικο. το λάδι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να έρχεται σε επαφή με το φως, το οξυγόνο και την θερμοκρασία. η θερμοκρασία πλέον δεν παίζει ρόλο στην απόδοση,γιατί υπάρχουν τα πιεστήρια. ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ: όσο περισσότερες έχει, τόσο περισσότερο πικρίζει το λάδι. (πράσινες ελιές)


Κατέβασμα ppt "Ομάδα εργασίας: «Ελαιοσυμφορά» Τσόπελα Αγγελική, Φώτης Αλέξανδρος, Ντέντες Διονύσιος Θέμα εργασίας: Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google