Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Για το μάθημα Εγκέφαλο και Νου από τους: Ιορδανίδη Ελένη Μπακογιάννη Ιωάννη ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Για το μάθημα Εγκέφαλο και Νου από τους: Ιορδανίδη Ελένη Μπακογιάννη Ιωάννη ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Για το μάθημα Εγκέφαλο και Νου από τους: Ιορδανίδη Ελένη Μπακογιάννη Ιωάννη ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

2 ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Τα συναισθήματα εμπλουτίζουν την προσωπική μας ζωή, π.χ. ευχαρίστηση, ευφορία, λύπη, θυμός, απελπισία, φόβος, αγωνία κλπ. Ελέγχονται από ιδίαίτερα νευρωνικά κυκλώματα του εγκεφάλου. Είναι γνωστικές λειτουργίες => συνειδητές εμπειρίες. Συνοδεύονται από αποκρίσεις του Αυτόνομου Νευρικού συστήματος (ΑΝΣ), του ενδοκρινικού και του κινητικού συστήματος. Εξαρτώνται από: Για την κατανόηση ενός συναισθήματος πρέπει να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο αυτό αποτυπώνεται στο φλοιό, καθώς και τον τρόπο που οι υποφλοιικές περιοχές ρυθμίζουν το ΑΝΣ και το ενδοκρινικό σύστημα, που διεκπεραιώνουν τα περιφερικά στοιχεία της συμπεριφοράς. Υποθάλαμο Εγκεφαλικό στέλεχος Αμυγδαλή

3 ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Πώς γίνεται η ανάπτυξη και έκφραση ενός συναισθήματος;  Αναγνώριση ενός σημαντικού γεγονότος.  Δημιουργία μιας συνειδητής συναισθηματικής εμπειρίας στο φλοιό των εγκεφαλικών ημισφαιρίων, η οποία μεταδίδει απαγωγά σήματα σε περιφερικά μορφώματα (π.χ. καρδιά, αιμοφόρα αγγεία, επινεφρίδια, ιδρωτοποιοί αδένες). Θεωρία James-Lange, αρχές του 20 ού αιώνα  Εναλλακτική υπόθεση  Σύμφωνα με αυτή, το συναίσθημα εμφανίζεται αφού ο φλοιός έχει δεχθεί μηνύματα για αλλαγές στη φυσιολογική μας κατάσταση.  Τα συναισθήματα είναι γνωστικές αποκρίσεις στις πληροφορίες που έρχονται απ’την περιφέρεια.

4 ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Θεωρία των Cannon – Bard, 1920  Σύμφωνα με αυτή, οι υποφλοιικές δομές έχουν βασικό ρόλο στη διεκπεραίωση των συναισθημάτων.  Πειράματα: παρατήρησαν ολοκληρωμένες συναισθηματικές αποκρίσεις σε γάτες, απ’ τις οποίες είχε αφαιρεθεί ο φλοιός των εγκεφαλικών ημισφαιρίων. Οι αποκρίσεις αυτές εξαφανίστηκαν όταν αφαιρέθηκε ο υποθάλαμος.  Συμπέραναν ότι ο υποθάλαμος και ο θάλαμος έχουν διπλό ρόλο: 1. δίνουν τις συντονισμένες κινητικές εντολές που ρυθμίζουν τα περιφερικά σήματα του συναισθήματος 2. παρέχουν στο φλοιό τις πληροφορίες που απαιτούνται για τη γνωστική αντίληψη των συναισθημάτων.

5 Τα τελευταία χρόνια, η συναισθηματική συμπεριφορά θεωρείται όλο και περισσότερο απόρροια της αλληλεπίδρασης περιφερικών και κεντρικών παραγόντων. Μια σημαντική συμβολή σ’αυτήν την άποψη οφείλεται στο Schachter (δεκαετία του 1960). ΜΕΛΕΤΗ: χορήγηση αδρεναλίνης σε εθελοντές. Μερικοί ενημερώθηκαν για τις παρενέργειες, ενώ μερικοί όχι. Damasio: υπόθεση του σωματικού δείκτη. Η συναισθηματική εμπειρία είναι μια «ιστορία», που επινοεί ο εγκέφαλος για να ερμηνεύσει τις αντιδράσεις του σώματος. ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

6 ΥΠΟΘΑΛΑΜΟΣ Claude Bernard, 1878: σταθερότητα στο εσωτερικό του σώματος= ομοιόσταση. Τον όρο ομοιόσταση, όμως, διατύπωσε το 1929 ο Cannon. Cannon και Bard: διαπίστωσαν πως οι νευρωνικοί μηχανισμοί για τη ρύθμιση της ομοιόστασης βρίσκονται στον υποθάλαμο και στα συστήματα: ΑΝΣ, ενδοκρινικό.

7 ΥΠΟΘΑΛΑΜΟΣ Ο υποθάλαμος ρυθμίζει: Ελέγχει την υπόφυση και μέσω αυτής, το ενδοκρινικό σύστημα. Άρα, απόκλιση από την ομοιόσταση κινητοποιεί μηχανισμούς του υποθαλάμου, που συμβάλλουν στην απόκτηση της ισορροπίας. Οι ίδιοι μηχανισμοί όμως, μπορεί να διαταράσουν την ομοιόσταση, όπως π.χ. πίεσης αίματος για γρηγορότερο τρέξιμο (δεν είναι απαραίτητα επιβλαβείς). θερμοκρασία Καρδιακό ρυθμό Πίεση του αίματος Λήψη νερού & τροφής

8 ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ- ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

9 ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΑΝΣ) Πώς συμμετέχει το ΑΝΣ σε συναισθηματικές καταστάσεις; Το ΑΝΣ προκαλεί καταστάσεις όπως: εφίδρωση, ξηρότητα του στόματος, σύσπαση στομάχου, ταχεία αναπνοή, ταχύ καρδιακό ρυθμό και τάση των μυών. Είναι εκτελεστικό σύστημα και ελέγχει τους λείους μυς, τον καρδιακό μυ και τους εξωκρινείς αδένες. Οι αυτόνομες προσαρμογές είναι ακούσιες (αντανακλαστικές). Άρα δε γίνονται συνειδητά.

10 ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΑΝΣ) Το ΑΝΣ διαρείται σε 3 μοίρες: συμπαθητική, παρασυμπαθητική και εντερική. Η συμπαθητική μοίρα ελέγχει την αντίδραση μάχης ή φυγής (στην καρδιά και τα άλλα σπλάχνα, στα περιφερειακά αγγεία, στους ιδρωτοποιούς αδένες καθώς και στους ορθωτήρες μυς των τριχών και στους μυς του οφθαλμού), ενώ η παρασυμπαθητική εποπτεύει την ανάπαυση και την πέψη (διατήρηση καρδιακού ρυθμού, αναπνοής και μεταβολισμού).

11 ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΑΝΣ) Ένα ζώο που του έχει αφαιρεθεί πειραματικά το συμπαθητικό νευρικό σύστημα μπορεί να επιζήσει, εφόσον προστατεύεται, αλλά δεν μπορεί να φροντίσει τον εαυτό του ή να εκτελέσει κοπιώδες έργο. Πολλές συμπαθητικές και παρασυμπαθητικές οδοί δρουν συνεργατικά με το σωματοκινητικό σύστημα για τη ρύθμιση της φυσιολογικής συμπεριφοράς και τη διατήρηση της ομοιόστασης.

12 ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΝΣ- ΥΠΟΘΑΛΑΜΟΣ Πώς ρυθμίζονται όμως οι δράσεις του ΑΝΣ; Η λειτουργία του ΑΝΣ επηράζεται από άλλες εγκεφαλικές περιοχές, όπως ο φλοιός των εγκεφαλικών ημισφαιρίων, η αμυγδαλή, καθώς και μοίρες του δικτυωτού σχηματισμού. Αυτές οι περιοχές επιδρούν στο ΑΝΣ μέσω του υποθαλάμου. Ο υποθάλαμος τροποποιεί τα σπλαχνικά αντανακλαστικά κυκλώματα, που βρίσκονται κυρίως στο εγκεφαλικό στέλεχος. Αυτή η ρύθμιση επιτυγχάνεται με δύο τρόπους: Προβολή ινών σε 3 περιοχές του ΚΝΣ Επίδραση στο ενδοκρινικό με σκοπό την απελευθέρωση ορμονών.

13 1 Η ΠΕΡIΠΤΩΣΗ: ΠΡΟΒΟΛΗ ΙΝΩΝ ΣΤΟ ΚΝΣ Διακρίνουμε τις εξής υποπεριπτώσεις: 1.Ο υποθάλαμος προβάλλει στο μονήρη πυρήνα, που είναι ο κύριος αποδέκτης των σπλαχνικών αισθητικών πληροφοριών. Στη συνέχεια ο πυρήνας αυτός επιδρά στον πυρήνα του πνευμονο-γαστρικού νεύρου και σε άλλους παρασυμπαθητικούς νευρώνες του στελέχους που ελέγχουν: θερμοκρασία, καρδιακό ρυθμό, πίεση αίματος, αναπνοή.

14 1 Η ΠΕΡIΠΤΩΣΗ: ΠΡΟΒΟΛΗ ΙΝΩΝ ΣΤΟ ΚΝΣ 2. Ο υποθάλαμος προβάλλει στην πρόσθια κοιλιακή περιοχή του προμήκους μυελού, που ελέγχει τις προγαγγλιακές ίνες (ιδιαίτερη σημασία για: συμπαθητικό σύστημα).  Ερεθισμός της έξω περιοχής του υποθαλάμου γενική δρατηριοποίηση του συμπαθητικού ανόρθωση τριχών, πίεσης του αίματος & καρδιακού ρυθμού, εφίδρωση και μυδρίαση.

15 1 Η ΠΕΡIΠΤΩΣΗ: ΠΡΟΒΟΛΗ ΙΝΩΝ ΣΤΟ ΚΝΣ

16 3. Ο θάλαμος προβάλλει απευθείας στους απαγωγούς νευρώνες του ΑΝΣ στο νωτιαίο μυελό.

17 2 Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ – ΥΠΟΘΑΛΑΜΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΦΥΣΗ Οι νευρώνες του υποθαλάμου λειτουργούν ως νευροενδοκρινικοί μετατροπείς και χωρίζονται σε 2 κατηγορίες: 1. στους μεγάλους πεπτιδεργικούς νευρώνες. 2. στους μικρούς πεπτιδεργικούς νευρώνες. Και στα δύο είδη νευρώνων, η νευροορμόνη ή το πρόδρομο πεπτίδιο συντίθεται στο κυτταρικό σώμα και συσκευάζεται σε νευροεκκριτικά κυστίδια, τα οποία μεταφέρονται στις απολήξεις του νευράξονα, όπου αποθηκεύονται και απελευθερώνονται με έκκριση όταν ερεθίζεται ο νευρώνας.

18 Οι απολήξεις των μεγάλων πεπτιδεργικών νευρώνων του υποθαλάμου βρίσκονται στον οπίσθιο λοβό της υπόφυσης (νευροϋπόφυση) και από εκεί απελευθερώνονται οι ορμόνες ωκυτοκύνη και αγγειοπιεσίνη στη γενική κυκλοφορία του αίματος. Απ’ τις απολήξεις των μικρών πεπτιδεργικών νευρώνων του υποθαλάμου εκκρίνονται ρυθμιστικές ορμόνες στην υποφυσαία πυλαία κυκλοφορία (δίκτυο αιμοφόρων αγγείων), μέσω της οποίας μεταφέρονται στον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης (αδενοϋπόφυση). Οι ρυθμιστικές αυτές ορμόνες διεγείρουν ή αναστέλλουν την απελευθέρωση άλλων ορμονών απ’ την αδενοϋπόφυση. 2 Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ – ΥΠΟΘΑΛΑΜΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΦΥΣΗ

19

20 ΥΠΟΘΑΛΑΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Stephen Ranson, 1932 Ερέθισε διάφορες περιοχές του υποθαλάμου αναισθητοποιημένων ζώων, χρησιμοποιώντας στερεοταξικες τεχνικές. Με αυτό τον τρόπο προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις απ’ το ΑΝΣ (π.χ. μεταβολές του καρδιακού ρυθμού, της πίεσης του αίματος, ανόρθωση των τριχών, σύσπαση της ουροδόχου κύστης) Walter Hess, 1940 Χρησιμοποίησε τη μέθοδο του Ranson σε μη αναισθητοποιημένα ζώα και παρατήρησε ότι διάφορα μέρη του υποθαλάμου προκαλούσαν χαρακτηριστικές αποκρίσεις, που φαίνεται να αντιστοιχούν σε οργανωμένες συμπεριφορές. π.χ. ο ηλεκτρικός ερεθισμός της έξω περιοχής του υποθαλάμου σε γάτες προκαλεί αυτόνομες και σωματικές αντιδράσεις, χαρακτηριστικές του θυμού: αύξηση της πίεσης του αίματος, ανόρθωση των τριχών του σώματος, μύση, κάμψη της ράχης και ανόρθωση της ουράς. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο υποθάλαμος είναι συντονιστικό κέντρο, το οποίο ολοκληρώνει διάφορες πληροφορίες σε ένα καλά οργανωμένο σύνολο αποκρίσεων απ’ το αυτόνομο και σωματικό ΝΣ.

21 ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΦΛΟΙΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΦΛΟΙΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ Οι πληροφορίες, μετά τον υποθάλαμο, επιδρούν στο στέλεχος και το ΑΝΣ. Έπειτα, οδεύουν προς το φλοιό των ημισφαιρίων, από τα περιφερικά όργανα των οποίων έχει διαταραχθεί η ομοιόσταση και δημιουργούν την αντίληψη. Σε ποιο μέρος, όμως, του φλοίού αντιπροσωπεύονται τα συναισθήματα;

22 ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΦΛΟΙΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΦΛΟΙΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ Papez, 1973: Το φλοιικό υπόστρωμα των συναισθημάτων είναι ένας δακτύλιος φυλογενετικά πρωτόγονου φλοιού γύρω από το εγκεφαλικό στέλεχος. Ο Broca την ονόμασε στεφανιαίο λοβό. Ο στεφανιαίος λοβός περιλαμβάνει: την παραϊπποκάμπια έλικα, τον υποκείμενο φλοιό, δηλάδη τον ιπποκάμπειο σχηματισμό (ιππόκαμπος, οδοντωτή έλικα και υπόθεμα ιπποκάμπου).

23 ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΦΛΟΙΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΦΛΟΙΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ Έτσι, ο Papez πρότεινει ότι:  εφόσον ο υποθάλαμος συνδέεται αμφίδρομα με ανώτερα φλοιικά κέντρα, η γνωστική λειτουργία και το συναίσθημα αλληλοεπηρεάζονται.  ο νεοφλοιός επηρεάζει τον υποθάλαμο μέσω συνδέσεων της έλικας του προσαγωγίου με τον ιπποκάμπειο σχηματισμό. ο ιπποκάμπειος σχηματισμός επεξεργάζεται πληροφορίες από την έλικα του προσαγωγίου και τις στέλνει στο μαστίο του υποθαλάμου μέσω της ψαλίδας.

24 ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΦΛΟΙΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΦΛΟΙΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ Στη συνέχεια, ο υποθάλαμος παρέχει πληροφορίες στην έλικα του προσαγωγίου μέσω της μαστιοθαλαμικής δεσμίδας και μέσω προβολών του πρόσθιου πυρήνα του θαλάμου. Kluver & Bucy, 1939: Αφαίρεση του κροταφικού λοβού (περιλαμβάνει την αμυγδαλή και τον ιπποκάμπειο σχηματισμό) σε πιθήκους, προκάλεσε αλλαγή συμπεριφοράς: δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίζουν γνωστά τους αντικείμενα.

25 ΑΜΥΓΔΑΛΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ Από το σύνδρομο Kluver-Bucy έγινε γνωστό ότι είναι ένα αυτό το τμήμα, καθώς ο ιππόκαμπος, το μαστίο και ο πρόσθιος πυρήνας του υποθαλάμου φαίνεται πως σχετίζονται με την αποθήκευση της μνήμης. Αυτή η δομή λέγεται αμυγδαλή και ο ερεθισμός της (ηλεκτρικά) στον άνθρωπο προκαλεί συναισθήματα φόβου και ανησυχίας. Σε πειραματόζωα ο ερεθισμός της προκαλεί: στοματικές έξεις, αυξημένη γενετήσια ορμή και ημερότητα. Ποια όμως είναι τα βασικότερα τμήματα του στεφανιαίου συστήματος που έχουν άμεση σχέση με το συναίσθημα;

26 ΑΜΥΓΔΑΛΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

27 ΑΜΥΓΔΑΛΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ Κλειδί για την κατανόηση του ρόλου της αμυγδαλής είναι η εκτίμηση των πυρήνων εισόδου και εξόδου της αμυγδαλής, δηλαδή του συμπλέγματος του έξω και του κεντρικού αμυγδαλικού πυρήνα. Οι πυρήνες της αμυγδαλής συνδέονται με τον υποθάλαμο, το θάλαμο, τον ιπποκάμπειο σχηματισμό και το νεοφλοιό.

28 ΑΜΥΔΓΑΛΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ Αφού οι πυρήνες (έξω αμυγδαλικός και κεντρικός αμυγδαλικός) δεχθούν την πληροφορία, ο 2 ος χορηγεί 2 κύρια συστήματα απαγωγών ινών: Τελική ταινία Χορηγεί τις ίνες στον υποθάλαμο, στον βασικό πυρήνα της τελικής ταινίας και στον επικλινή πυρήνα. Κοιλιακές αμυγδαλόφυγες ίνες Καταλήγουν στο εγκεφαλικό στέλεχος, στον ραχιαίο-έσω πυρήνα του θαλάμου και στο πρόσθιο τμήμα της έλικας του προσαγωγίου.

29 ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΜΥΓΔΑΛΙΚΟΣ ΠΥΡΗΝΑΣ Οι αισθητικές πληροφορίες προέρχονται από: 1.Τους αισθητικούς πυρήνες του θαλάμου  ταχεία δραστηριοποίηση σε κίνδυνο. 2.Τις πρωτοταγείς αισθητικές περιοχές του φλοιού  ανάδραση σε φλοιικές περιοχές.  δημιουργούν συνειδητή συναισθηματική εμπειρία. Η προβολή του θαλάμου στην αμυγδαλή  πολύ σημαντική. 1. διεκπεραιώνει αρχέγονες συναισθηματικές αποκρίσεις. 2. προετοιμάζει την αμυγδαλή για να δεχτεί από τα ανώτερα κέντρα πιο πολύπλοκες πληροφορίες για τη γνωστική αντιπροσώπευση του συναισθήματος.

30 ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΜΥΓΔΑΛΙΚΟΣ ΠΥΡΗΝΑΣ

31 Πολλές επίκτητες συναισθηματικές καταστάσεις (φόβος, άγχος) φτάνουν μέσω του συμπλέγματος του βασικού και έξω αμυγδαλικού πυρήνα. Βλάβες του συμπλέγματος αυτού: 1.Καταργούν την κλασική εξαρτημένη μάθηση εν σχέσει με το φόβο. 2.Αναστέλλουν τις επίκτητες και τις έμφυτες αντιδράσεις σε ερεθίσματα που προκαλούνε φόβο. 3.Αναστέλλουν τη μνήμη για συναισθηματικώς σημαντικά αισθητικά ερεθίσματα. 4.Καταργούν τις αντιδράσεις απόλαυσης. 5.Καταργούν την εξαρτημένη μάθηση επιλογής θέσης.

32 ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΑΜΥΓΔΑΛΙΚΟΣ ΠΥΡΗΝΑΣ Πληροφορίες: Βασικός και έξω αμυγδαλικός πυρήνας -> κεντρικός αμυγδαλικός πυρήνας. Ο κεντρικός αμυγδαλικός πυρήνας στέλνει ίνες:  Στον υποθάλαμο (έξω περιοχή και παρακοιλιακό πυρήνα) και σε περιοχές του εγκεφαλικού στελέχους.

33 ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΑΜΥΓΔΑΛΙΚΟΣ ΠΥΡΗΝΑΣ Συνεπώς, ο ηλεκτρικός ερεθισμός του κεντρικού αμυγδαλικού πυρήνα προκαλεί: αύξηση του καρδιακού ρυθμού, της αρτηριακής πίεσης και του ρυθμού της αναπνοής (όπως στο φόβο).  Σε συνειρμικές περιοχές του φλοιού (κογχομετωπιαίος φλοιός, έλικα του προσαγωγίου)  συνειδητή αντίληψη του συναισθήματος. Συγκεκριμένα, ο κεντρικός αμυγδαλικός πυρήνας ρυθμίζει 1. καταστάσεις εγρήγορσης. 2. συνοδές μεταβολές του καρδιακού ρυθμού.

34 ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΑΜΥΓΔΑΛΙΚΟΣ ΠΥΡΗΝΑΣ  Κογχομετωπιαίος φλοιός βλάβη  μείωση φυσιολογικής επιθετικότητας και συναισθηματικής ευαισθησίας. Ηλεκτρικός ερεθισμός  αυτόνομες αντιδράσεις (π.χ. αύξηση αρτηριακής πίεσης)  η περιοχή αυτή παρεμβαίνει στη γενικευμένη εγρήγορση.  Στεφανιαίος συνειρμικός φλοιός βλάβη  μείωση του χρόνιου ανίατου πόνου

35 Egas Moniz, 1935  Έκανε την πρώτη προμετωπιαία λοβοτομή.  Έκοψε τις στεφανιαίες συνειρμικές ίνες σε ανθρώπους, απομονώνοντας τον κογχομετωπιαίο φλοιό, για να θεραπεύσει σοβαρές ψυχικές ασθένειες.  Μειώθηκε το άγχος των ασθενών.  Επιπλοκές: επιληψία, αλλαγές προσωπικότητας.  Εμφάνιση ψυχοθεραπευτικών φαρμάκων. ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΑΜΥΓΔΑΛΙΚΟΣ ΠΥΡΗΝΑΣ

36 ΤΕST ΓΙΑ ΑΓΧΟΣ/ΦΟΒΟ

37 ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Συμπερασματικά, στο συναίσθημα παρεμβαίνουν: 1.Συνειδητές εμπειρίες 2.Γνωστικό στοιχείο 3.Αποκρίσεις του Αυτόνομου Νευρικού, ενδοκρινικού και κινητικού συστήματος. 4.Εμπλοκή υποφλοιικών δομών (αμυγδαλή, εγκεφαλικό στέλεχος, υποθάλαμος) 5.Περιφερικές αποκρίσεις που ετοιμάζουν το σώμα για δράση

38


Κατέβασμα ppt "Για το μάθημα Εγκέφαλο και Νου από τους: Ιορδανίδη Ελένη Μπακογιάννη Ιωάννη ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google