Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΤ2 Κράτη της Ευρώπης Ιταλία Βουλγαρία Αυστρία Ισπανία Σουηδία Ελλάδα Γαλλία Αγγλία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΤ2 Κράτη της Ευρώπης Ιταλία Βουλγαρία Αυστρία Ισπανία Σουηδία Ελλάδα Γαλλία Αγγλία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΣΤ2 Κράτη της Ευρώπης Ιταλία Βουλγαρία Αυστρία Ισπανία Σουηδία Ελλάδα Γαλλία Αγγλία

3 Σουηδία

4 Σημαία Η σημαία της Σουηδίας είναι μπλε με έναν κίτρινο σταυρό, η οποία είναι γαλάζια και διαιρείται σε τέσσερα μέρη από έναν κίτρινο σταυρό, στη μορφή της σημαίας της Δανίας.

5 Πρωτεύουσα Η Στοκχόλμη είναι η πρωτεύουσα της Σουηδίας. Βρίσκεται στην Σουηδική ανατολική ακτή της χώρας. Ο πληθυσμός φτάνει τους 1.372.565.252 κατοίκους και είναι η μεγαλύτερη πόλη τις Σουηδίας. Ως πρωτεύουσα, η Στοκχόλμη αποτελεί την έδρα της Κυβέρνησης και του κοινοβουλίου της Σουηδίας.

6 Κλίμα Η Σουηδία βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Σκανδιναβικής χερσονήσου. Τους ψυχρότερους μήνες στη Σουηδία και Φιλανδία η μέση θερμοκρασία είναι περίπου -16¨C

7 Γλώσσα Η Σουηδική γλώσσα ανήκει στην ομάδα των βόρειων γερμανικών γλωσσών. Τα Σουηδικά μιλιούνται από περίπου 8,5 εκατομμύρια ανθρώπους από τους οποίους οι 8 εκατομμύρια ζουν στη Σουηδία και σχεδόν 290.000 στη Φιλανδία. Επιπλέον 1 εκατομμύριο Σουηδοί μετανάστες σε όλο τον κόσμο μιλάνε σουηδικά.

8 Μνημεία Πρόκειται για μια πλατεία που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Στοκχόλμης και αποτελεί σημείο έλξης για χιλιάδες τουρίστες κατά τη διάρκεια του χρόνου. Αποτελεί σημείο έναρξης διαμαρτυριών και διαδηλώσεων.

9 Ιστορία Πέρα από το γεγονός πως είναι μια μεγάλη πόλη με δραστήρια πολιτιστική ζωή, η Στοκχόλμη ως πρωτεύουσα στεγάζει επίσης πολλούς από τους εθνικούς πολιτιστικούς θεσμούς της Σουηδίας περιλαμβάνει μουσεία όπερες και θέατρα.

10 Ιστορικά Γεγονότα Η πόλη λένε πως ιδρύθηκε με σκοπό την προστασία της Σουηδίας από εισβολές ξένων ναυτικών και την αποφυγή λεηλασιών πόλεων όπως στη λίμνη Μέλαρεν.

11 Θέση στο χάρτη Η Σουηδία βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Σκανδιναβικής χερσονήσου. Συνορεύει προς Δ. και Β. με τη Νορβηγία, προς Β.Α με τη Φιλανδία, προς Α. βρέχεται από το Βοθνικό Κόλπο προς Ν. και Ν.Α. από τη Βαλτική Θάλασσα και προς Ν.Δ. από το Σκαγεράκη και Καττεγάτη.

12 Πανεπιστήμια Το πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, είναι ένα κρατικό πανεπιστήμιο στη Στοκχόλμη, στη Σουηδία. Ιδρύθηκε το 1878 και έχει περίπου 37.000 φοιτητές στις τέσσερις σχολές του.

13 Θρησκεία Η θρησκεία της Σουηδίας ήταν αρχικά Ειδωλολατρική αλλά υποβλήθηκε σε Εκχριστιανισμό τον 11ο αιώνα. Το 1530 η εκκλησία και το κράτος χωρίστηκαν.

14 Στοκχόλμη

15 Έθιμα Οι γιορτές στη Σουηδία αρχίζουν στις 13 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τον θρύλο είναι η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου και άρα οι άνθρωποι και τα ζώα χρειάζονται περισσότερη τροφή. Το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου, ήρθε στη Σουηδία από την Γερμανία. Γενικεύτηκε σε όλη την χώρα τον τελευταίο αιώνα. Πάντως, σήμερα σε όλα τα νοικοκυριά στολίζεται δέντρο.

16 Μουσεία Το μουσείο της Σουηδίας ιδρύθηκε το 1739. Έχει 9 εκατομμύρια εκθέματα και είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Σουηδίας. Το 1916 το μουσείο μεταφέρθηκε στο Φρεσκάτι, μόλις 10 λεπτά από το κέντρο της Στοκχόλμης.

17 Μουσική

18 ΙΤΑΛΙΑ

19 Σημαία Η σημαία της Ιταλίας είναι τρίχρωμη, με τρεις κάθετες λωρίδες, χρώματος πράσινου, λευκού και κόκκινου. Η Ιταλική τρίχρωμη σημαία είναι ουσιαστικά ίδια με τη Γαλλική με το πράσινο χρώμα αντί για το μπλε.

20 Πρωτεύουσα Η Ρώμη είναι η πρωτεύουσα της Ιταλίας και πρωτεύουσα της περιφέρειας του Λάτιου, της ομώνυμης επαρχίας και μία από τις ιστορικότερες πόλεις της Ευρώπης. Είναι ο πολυπληθέστερος δήμος της Ιταλίας με 2.705.603 κατοίκους (2006).

21 Πρωτεύουσα Η ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή έχει πληθυσμό περίπου 3.700.000 κατοίκους καθιστώντας την τον μεγαλύτερο δήμο της Ιταλίας. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατατάσσεται τέταρτη σε πληθυσμό μετά το Λονδίνο, το Βερολίνο και τη Μαδρίτη.

22 ΓΛΩΣΣΑ Τα ιταλικά είναι λατινογενής γλώσσα, άμεση διάδοχος της διαλέκτου της Φλωρεντίας, ανήκει στην οικογένεια των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών και ομιλείται από περίπου 70 εκατομμύρια ανθρώπους κυρίως στην Ιταλία.

23 ΚΛΙΜΑ Το κλίμα μέσα στην Ιταλία είναι ιδιαίτερα διαφορετικό ανάλογα με τη θέση του. Οι εσωτερικές βόρειες περιοχές της Ιταλίας (παραδείγματος χάριν Τορίνο, Μιλάνο, και Μπολόνια) έχουν ηπειρωτικό κλίμα.

24 ΜΝΗΜΕΙΑ Το Κολοσσαίο άρχισε να κατασκευάζεται στην εποχή του Βεσπασιανού το 72 μ.Χ., συνεχίστηκε την εποχή του Τιτου και ολοκληρώθηκε όταν ήταν αυτοκράτορας ο Δομιτιανός το 80 μ.Χ. Ονομαζόταν αμφιθέατρο των Φλαβίων, από το όνομα της δυναστείας των αυτοκρατόρων που το έκτισαν.

25 Castel Sant Angelo | Lungotevere Castello Αυτό το επιβλητικό στρογγυλό φρούριο εξυπηρέτησε στο να προστατεύει τόσο τους ζωντανούς όσο και τους νεκρούς. Χτίστηκε αρχικά για μαυσωλείο του Αδριανού και αργότερα μετατράπηκε σε φρούριο για τους Πάπες τον 6ο π.Χ. (αιώνα).

26 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Μουσείο και γκαλερί Borghese Αποτελεί τη βασίλισσα όλων των ιδιωτικών συλλογών και σχηματίστηκε από τον Καρδινάλιο Scipione Borghese, τον πιο φιλότεχνο και γνώστη της τέχνης την εποχή εκείνη.

27 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Η βίλα Μποργκέζε είναι το μεγαλύτερο δημόσιο πάρκο της Ρώμης. Διαθέτει λίμνη, ναούς, σιντριβάνια, αγάλματα, διάφορα μουσεία και το πάρκο πιάτσα ντι σπάνια

28 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Η Πομπηία ήταν πόλη ανθηρή, με πληθυσμό 20.000-30.000 κατοίκους. Το 62 μ.Χ. έγινε ένας σφοδρότατος σεισμός που συντάραξε την ωραία και πλούσια αυτή πόλη. Αλλά ο σεισμός αυτός δεν ήταν παρά το προμήνυμα για την ολοσχερή καταστροφή της.

29 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Πράγματι λίγα χρόνια αργότερα, στις 14 Αυγούστου του 79 μ.Χ., μετά από μια φοβερή έκρηξη του Βεζούβιου, ένα τεράστιο κύμα από λάβα, στάχτη και φωτιά έθαψε για πάντα, μέσα σε λίγες ώρες, την εύθυμη, σπάταλη και πανέμορφη ρωμαϊκή πόλη.

30 Θέση στο χάρτη- Συνορεύει Η Ιταλία συνορεύει βόρεια με Ελβετία και Αυστρία. Δυτικά με την Γαλλία και Ανατολικά Σλοβενία.

31 Πανεπιστήμια Το πανεπιστήμιο της Νάπολης είναι αφιερωμένο σήμερα στον αυτοκράτορα Φρειδερίκο 2ο. Είναι από τα πρώτα πανεπιστήμια που ιδρύθηκαν στην Ευρώπη. (ιδρύθηκε στις 5 Ιουνίου 1224).

32 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ Το Πανεπιστήμιο της Παβία (ιταλικά: Università degli Studi di Pavia) είναι ένα από τα αρχαιότερα και σημαντικότερα πανεπιστήμια τόσο της Ιταλίας όσο και ολόκληρης της Ευρώπης που εδρεύει στην Παβία της Λομβαρδίας.

33 Μουσεία Τα Μουσεία Βατικανού (ιταλ. Musei Vaticani) που στεγάζονται εντός της πόλης του Βατικανού στη Ρώμη, είναι συγκρότημα μερικών εκατομμυρίων των κορυφαίων μουσείων του κόσμου.

34 Θρησκεία Καθολικισμός είναι κατά πολύ η μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα στην Ιταλία. (Οι Καθολικοί αποτελούν το 87.8% του πληθυσμού και 36.8% είναι ορθόδοξοι.

35 Παραγωγή Η Ιταλία παράγει κρασί, έχει την Αυτοκινητοβιομηχανιά της ferrari και έχει της καλήτερες πίτσες και σπαγκέτι.

36 Έθιμα Στην Ιταλία η περίοδος των Χριστουγέννων έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια από όλες τις άλλες των χριστιανικών χωρών. Αρχίζει από τις 8 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 6 Ιανουαρίου ημέρα των Θεοφανίων.

37 Πολιτικό σύστημα Το πολίτευμα της Ιταλίας είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν όλοι οι Ιταλοί πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

38 ΜΟΥΣΙΚΗ Sicilia - Italian Folk Music - Si Maritau Rosa

39 ΙΣΠΑΝΙΑ

40 Σημαία Η προέλευση των χρωμάτων είναι μια πηγή διαμάχης. Μια από τις δημοφιλείς θεωρίες είναι ότι αυτό το σχέδιο είναι βασισμένο στα εραλδικά σχέδια των διάφορων ισπανικών Βασίλειων, ειδικότερα της Αραγονίας.

41 Πρωτεύουσα Σήμερα η Μαδρίτη είναι μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που διατηρεί όμως τη μεγαλοπρέπεια και την ατμόσφαιρα της εποχής που η Ισπανία ήταν παγκόσμια αυτοκρατορία.

42 Πρωτεύουσα Εκτός από τα μνημεία της εποχής, η Μαδρίτη ήταν και είναι κέντρο πολιτισμού με πλήθος διανοούμενων και καλλιτεχνών να έχουν αφήσει το στίγμα τους στην πόλη.

43 Γλώσσα Μετά το τέλος της δικτατορίας του στρατηγού Φράνκο, άρχισε μια περίοδος γλωσσικού πλουραλισμού.

44 Γλώσσα Το νέο ισπανικό σύνταγμα αναγνώρισε τον επίσημο χαρακτήρα όλων των ισπανικών διαλέκτων (catalan, gallego, euskera),και εξασφάλισε την διδασκαλία τους στα σχολεία των περιοχών, όπου αυτές μιλιούνταν.

45 Κλίμα Το κλίμα της Ισπανίας ποικίλει ανάλογα των περιοχών και του ύψους του εδάφους, παρουσιάζοντας έτσι μεγάλες διαφορές μεταξύ των περιφερειακών διαμερισμάτων.

46 Κλίμα Γενικά είναι εύκρατο με πολλές ομοιότητες εκείνων της Ιταλίας και της Ελλάδος με λιγότερες όμως βροχόπτωσης αυτών των Χωρών.

47 Κλίμα Η δε ξηρότητα που παρατηρείται σε διάφορες περιοχές είναι τόσο μεγάλη ώστε να χαρακτηρίζει ένα μεγάλο τμήμα των εδαφών της να μοιάζει με την περιοχή του αφρικάνικού Άτλαντος (όρους).

48 Μνημεία Το παλάτι του Πέτρου Α΄ : Τα έργα αρχίζουν επί ΠΕΤΡΟΥ Α' το 1364. Στη κεντρική αυλή έχουμε γύρω κολώνες Ιταλικές του 5ου αι. και η διακόσμηση είναι μουδέχαρ σε παραστάσεις σκαλισμένες σε στόκο και γύψο.

49 Μνημεία Το παλάτι του Πέτρου Α΄ Καταλαμβάνει περίπου τον ίδιο χώρο με το Αραβικό παλάτι του Abderamman Α'. Το σημερινό παλάτι χτίστηκε από Μουδέχαρες Άραβες σε χριστιανικά βασίλεια του Τολέδου και της Γρενάδας. Μια διακόσμηση που προσπαθεί να δικαιολογήσει την Ανατολή στη Δύση.

50 Μνημεία Το παλάτι του Κάρολου Α΄ Χτίσθηκε στο πιο παλιό σημείο του Αλκαζάρ τον 16ο αιώνα. Σαλόνια με πλουσιότατες συλλογές από τάπητες και αναπαραστάσεις πολλών ειδών μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η μεγάλη εκστρατεία και κατάληψη της Βορείου Αφρικής.

51 Αξιοθέατα Η είσοδος στους βοτανικούς κήπους βρίσκεται στο Glorieta de Murillo ακριβώς δεξιά από το μουσείο Prado. Αυτοί οι κήποι οι οποίοι περιέχουν γύρω στα 30,000 διαφορετικά είδη δέντρων και φυτών απ' όλο τον κόσμο, ιδρύθηκαν από τον Charles IIΙ.

52 Αξιοθέατα Οι διαφορετικοί τομείς είναι χωρισμένοι από εξαίσιους δρόμους και σε κάθε δέντρο όπως και φυτό υπάρχει κολλημένη ετικέτα με το όνομά και το είδος του.

53 Αξιοθέατα Ο Καθεδρικός ναός της Μαδρίτης άρχισε να κατασκευάζεται το 1879, αλλά ολοκληρώθηκε μόλις το 1993 και στη συνέχεια καθαγιάστηκε από τον πάπα.

54 Αξιοθέατα Στη μακροχρόνια κατασκευή του που διακόπηκε εντελώς κατά τη διάρκεια του Εμφύλιου Πολέμου συνέβαλαν αρκετοί αρχιτέκτονες. Η νεογοτθική γκρίζα και λευκή πρόσοψη του καθεδρικού, θυμίζει αυτή των Βασιλικών Ανακτόρων, που βρίσκονται απέναντι.

55 Ιστορικά γεγονότα Η ιστορία της Ισπανίας για περίπου 7 αιώνες είναι μια αδιάλειπτη σταυροφορία για την ανακατάληψη όλης της Ιβηρικής χερσονήσου από τους χριστιανούς.

56 Ιστορικά γεγονότα Από τον 11ο αιώνα αρχίζει η ένδοξη περίοδος της Reconquista με την κατάληψη του Τολέδο και σταδιακά του μεγαλύτερου τμήματος της Ανδαλουσίας.

57 Ιστορικά γεγονότα Τον 13ο αιώνα το αραβικό κράτος περιορίζεται στο νότιο τμήμα της χερσονήσου γύρω από την Γρανάδα η οποία θα καταληφθεί τελευταία από τους σταυροφόρους στα 1492.

58 Συνορεύει Η Ισπανία συνορεύει βορειοανατολικά με την Γαλλία και δυτικά με την Πορτογαλία

59 Πανεπιστήμια το πανεπιστήμιο Οβιέβο ιδρύθηκε κατά την εποχή του Alfonso VIII κατά παράκληση του επισκόπου Tello Tellez de Meneses και ήταν το πρώτο πανεπιστήμιο στην Ισπανία. Ήταν το πρότυπο επάνω στο οποίο ήταν διαμορφωμένα τα πανεπιστήμια της Σαλαμάνκας.

60 Μουσεία Το Θέατρο Μουσείο του Νταλί είναι μουσείο αποκλειστικά για τα έργα του Σαλβαδόρ Νταλί. Βρίσκεται στην πόλη Φιγερας της Ισπανίας, όπου γεννήθηκε. Στους χώρους του βρίσκεται μια κατακόμβη με τον τάφο του Νταλί.

61 Μουσεία Το Μουσείο με το γερμανό-ουγγρικό όνομα, Thyssen-Bornemisza, στην καρδιά της Μαδρίτης, απέναντι από το Prado, χρωστάει την ύπαρξη του στον φιλόμουσο Βαρόνο Heinrich Thyssen και προ πάντων στο γιο του, Hans Heinrich Thyssen- Bornemisza de Kaszon και τη σύζυγό του Carmen Thyssen- Bornemisza.

62 Θρησκεία Η Εκκλησία της Ισπανίας περιλαμβάνει 11 Ιερές Μητροπόλεις και 52 Επισκοπικές θέσεις μετά βοηθών Επισκόπων που,

63 Θρησκεία ιστορικά υπάγονται στην Αρχιεπισκοπή του Τολέδου, με 20.000 περίπου ιερείς σε ισάριθμους Ναούς εκ των οποίων 66 είναι Καθεδρικοί

64 Θρησκεία 17.200 παρεκκλήσια, 970 περίπου μοναστήρια ανδρών με 17.000 μοναχούς και 3730 γυναικεία μοναστήρια με 50.000 περίπου μοναχές.

65 Θρησκεία Οι δε Αρχιερείς της Μαδρίτης - Αλκαλά και της Βαρκελώνης υπάγονται (εξαρτώνται) απ΄ ευθείας από το Βατικανό

66 Παραγωγή Τα κυριότερα προϊόντα της Ισπανίας είναι ο σίτος, το λάδι (πρώτη σε παραγωγή στην Ευρώπη), το κρασί, οι ελιές, το κριθάρι, οι πατάτες, φρούτα και εσπεριδοειδή.

67 Έθιμα Οι δρόμοι της πόλης Bunol, στην Βαλένθια της Ισπανίας βάφονται κόκκινοι από τους 120 τόνους ντομάτας που ρίχνονται στη «μάχη» στο ετήσιο φεστιβάλ «Tomatina»,

68 Έθιμα το οποίο διαρκεί μόλις μία ώρα! Τουρίστες από όλον τον κόσμο έρχονται για να συμμετάσχουν στο περίεργο έθιμο. Φέτος ξεπέρασαν τις 40.000!

69 Έθιμα Οι φωτιές του πουα χουαν : Πρόκειται για ένα διαδεδομένο έθιμο που λαμβάνει χώρα σε διάφορες πόλεις τις Ισπανίας στις 24 Ιούνη κάθε χρόνου και συμβολίζει την έναρξη του καλοκαιριού.

70 Έθιμα Η μεγαλύτερη γιορτή είναι στο Αλικάντε που είναι και το κυριότερο έθιμο της περιοχής.

71 Πολιτικό σύστημα To πολίτευμα της Ισπανίας είναι βασιλευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Αρχηγός κράτους είναι ο εκάστοτε ισπανός μονάρχης και αρχηγός κυβερνήσεως ο πρωθυπουργός.

72 Πολιτικό σύστημα Το σύστημα είναι πολυκομματικό, με την κυβέρνηση να ασκεί εκτελεστική εξουσία και τα δύο σώματα του κοινοβουλίου να ασκούν την κεντρική νομοθετική εξουσία.

73 Μουσική anda jaleo (Federico García Lorca)

74 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΥΛΟΥΘΗΣΑΤΕ ΤΕΛΟΣ

75 ΕΛΛΑΔΑ

76 ΣΗΜΑΙΑ Οι εννέα λωρίδες αντιστοιχούν σε κάθε γράμμα ξεχωριστά, από την λέξη ‘’ελευθερία’’. Επίσης είναι τόσες όσες και οι συλλαβές του ‘’Ελευθερία ή θάνατος’’.

77 ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας. Επίσης είναι η έδρα της Νομαρχίας Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής. Βρίσκεται στη στερεά Ελλάδα.

78 ΓΛΩΣΣΑ Η ελληνική γλώσσα σύμφωνα με την υπόθεση Κουργκάν και τον Μάρκος Τσίριους φαν Μπόξχρον είναι μία από τις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες.

79 ΚΛΙΜΑ Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από τον μεσογειακό τύπο του εύκρατου κλίματος και έχει ήπιους υγρούς χειμώνες και ζεστά ξηρά καλοκαίρια.

80 ΜΝΗΜΕΙΑ Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης είναι το πιο διάσημο κτήριο της πόλης. Βρίσκεται στην ανατολική μεριά της προκυμαίας. Χτίστηκε τον 15ο αιώνα μ.Χ.

81 ΜΝΗΜΕΙΑ Το Μαντείο των Δελφών ήταν το γνωστότερο μαντείο της Αρχαίας Ελλάδας. Βρίσκεται στους Δελφούς.

82 Αξιοθέατα Η Ακρόπολη Αθηνών είναι ένας βραχώδης λόφος ύψους 156μ. Από την επιφάνεια της θάλασσας και 70 μ.

83 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Η Ελληνική επανάσταση του 1821 υπήρξε ο αγώνας για απελευθέρωση των Ελλήνων από την οθωμανική καταπίεση.

84 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Ήταν η τελευταία από μια σειρά εξεγέρσεων που άρχισαν από τον 15ο αιώνα.

85 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Ο ελληνοϊταλικος πόλεμος του 1940 ήταν η πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, η οποία διήρκεσε τις 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι τις 23 Απριλίου 1941.

86 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Επίσημη έναρξη του Πολέμου θεωρείται η «επίδοση του τελεσιγράφου», ενώ μετά τις 6 Απριλίου 1941, με την επέμβαση των Γερμανών, συνεχίστηκε ως ελληνοιταλικογερμανικός πόλεμος.

87 ΘΕΣΗ ΧΑΡΤΗ- ΣΥΝΟΡΕΥΕΙ Βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ευρώπη, στο νοτιότερο άκρο της Βαλκανικής χερσονήσου, στη Ανατολική Μεσόγειο, Συνορεύει στα βόρεια με τη Βουλγαρία και την Π.Γ.Δ.Μ.

88 ΘΕΣΗ ΧΑΡΤΗ- ΣΥΝΟΡΕΥΕΙ Στα βορειοδυτικά με την Αλβανία και στα βορειοανατολι- κά με την Τουρκία.

89 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ο.Π.Α) είναι ένα δημόσιο πανεπιστημιακ- ό ίδρυμα με οικονομική κατεύθυνση και έδρα την Αθήνα.

90 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) είναι δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

91 ΜΟΥΣΕΙΑ Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας που βρίσκεται στην περιοχή των Εξαρχείων στο κέντρο της Αθήνας.

92 ΘΡΗΣΚΕΙΑ Η θρησκεία της Ελλάδας, ή Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία αποτελεί το δόγμα που αντιπροσωπεύει την πλειονότητα του πληθυσμού.

93 ΠΑΡΑΓΩΓΗ Η ΔΕΗ είναι ελληνική κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρικού ρεύματος.

94 ΠΑΡΑΓΩΓΗ Το Αλουμίνιο της Ελλάδας είναι η εταιρία στην οποία ανήκει το μοναδικό εργοστάσιο της Ελλάδας για παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου.

95 ΠΑΡΑΓΩΓΗ Βρίσκεται στο Νομό Βοιωτίας και ιδρύθηκε το 1960 από γαλλική εταιρία.

96 ΕΘΙΜΑ Στην Κέρκυρα πασίγνωστο είναι το έθιμο του σπασίματος κανατών γεμάτων με νερό το μεγάλο Σάββατο

97 ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ To Πολιτικό σύστημα της Ελλάδας είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, με τον Πρωθυπουργό ως αρχηγό της κυβέρνησης και πολυκομματικό σύστημα.

98 ΜΟΥΣΙΚΗ ΖΟΡΜΠΑΣ

99 ΓΑΛΛΙΑ

100 ΣΗΜΑΙΑ Η σημαία της Γαλλίας έχει χρώμα Μπλε άσπρο κόκκινο

101 ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ Η πρωτεύουσα της Γαλλίας είναι το Παρίσι με πληθυσμό 64,3 εκατ.

102 ΓΛΩΣΣΑ Η Γαλλική γλώσσα ομιλιέται σε: Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία, Λουξεμβούργο, Μονακό, Καναδά…

103 ΓΛΩΣΣΑ …Β. Ν. Κεντρική Αφρική, Ωκεανία, Καραϊβική, Νοτιοανατολική Ασία, Ινδικός Ωκεανός κ.α.

104 ΚΛΙΜΑ Η Γαλλία έχει ποικιλίες κλιμάτων, εξαιτίας της μεγάλης της επαφής με τις θάλασσες που την περιβρέχουν και τις πλαισίωσης της από ηπειρωτικές περιοχές.

105 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ πύργος του Άιφελ Κατασκευάστηκε το 1887 για την έκθεση Uneversell.

106 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Η Γαλλική Επανάσταση του 1789 ήταν η κοινωνική επανάσταση που κατάργησε την απόλυτη μοναρχία στην Γαλλία γκρεμίζοντας το φεουδαρχικό σύστημα…

107 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ …και αντικαθιστώντας με το δημοκρατικό και ώθησε σε αναδιοργάνωση την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησιά.

108 ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ Η Γαλλία συνορεύει με: Ισπανία, Γερμανία, Ελβετία Βέλγιο, Ιταλία. Μετά από έρευνες οι επιστήμονες…

109 ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ … ανακάλυψαν ότι πριν από εκατομμύρια χρόνια η Γαλλία ήταν ενωμένη με το Ηνωμένο Βασίλειο

110 Πανεπιστήμια Universite patheon- Sorbonne:Παρίσι Universite pantheon- Assas:Παρίσι Universite Nanterre:Παρίσι

111 ΜΟΥΣΕΙΑ Το μεγαλύτερο και το πιο σημαντικό μουσείο της Γαλλίας είναι το ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΛΟΥΒΡΟΥ χτίστηκε το 18ο αιώνα. Και φιλοξενεί τα μεγαλύτερα έργα τέχνης στον κόσμο.

112 Θρησκεία Οι Γάλλοι είναι καθολικοί.

113 Παραγωγή Η παραγωγή της Γαλλίας είναι μεγάλοι σε ρούχα από διάσημους οίκους μαδάς.

114 Έθιμα Τα Χριστούγεννα στη Γαλλία αποτελούν την εορταστική κορύφωση του έτους…

115 Έθιμα …Σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες η εποχή των Χριστουγέννων είναι λιγότερο σημαντική.

116 Πολιτικό Σύστημα Το Γαλλικό σύνταγμα ψηφίστηκε στις 4/10/1958 και είναι γνωστό ως Σύνταγμα της 5ης Δημοκρατίας.

117 Μουσική Folk music (France).

118 ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

119 ΣΗΜΑΙΑ Η Σημαία της Βουλγαρίας αποτελείται από τρεις ισομεγέθεις οριζόντιες λωρίδες χρώματος λευκές, πράσινες και κόκκινες.

120 ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ Η Σόφια είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας. Ο πλυθισμός της είναι 1.395.568

121 ΓΛΩΣΣΑ Η Βουλγαρική γλώσσα είναι μία Ινδοευρωπαϊκή γλώσσα, μέλος του Νοτίου κλάδου των Σλαβικών γλωσσών Ανήκει επίσης στο βαλκανικό γλωσσικό δεσμό.

122 ΚΛΙΜΑ Το κλίμα της Βουλγαρίας κατά το μεγαλύτερο μέρος της χώρας είναι ηπειρωτικό που μετριάζεται προς τα νότια με το μεσογιακό.

123 ΜΝΗΜΕΙΑ Το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη της Ρίλα είναι η μεγαλύτερη και πιο φημισμένη ορθόδοξη εκκλησία στην Βουλγαρία. Βρίσκεται στα Όρη Ρίλα.

124 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Η εκκλησία του Άγιου Αλέξανδρου Νέφσκυ, Είναι μια υπέροχη νέο- βυζαντινή εκκλησία με μέγεθος καθεδρικού ναού, που στην κορυφή της έχει χάλκινους και χρυσόυς θόλους.

125 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Το έδαφος της Βουλγαρίας κατοικήθηκε από τα πρώτα – ιστορικά χρόνια- από την ηλικία της πέτρας και του χαλκού. Στην εποχή του Χαλκού η πρώτη φορά που εγκαταστάθηκαν από τους θράκες, εν λόγω Ομήρου.

126 ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ

127 Συνορεύει Η Βουλγαρία συνορεύει με 5 χώρες Τουρκία, Ρουμανία, Π.Γ.Δ.Μ, Ελλάδα και Σερβία.

128 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ Το Πανεπιστήμιο της Σόφιας είναι το πρώτο ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης στη Βουλγαρία και ιδρύθηκε το 1888 με μία μόνο σχολή.

129 ΜΟΥΣΕΙΑ Το Εθνικό μουσείο της Φιλιππούπολης στη Βουλγαρία είναι από τα πιο αξιόλογα μουσεία εθνογραφικής παράδοσης στη χώρα, με πλούσιες συλλογές παραδοσιακών ενδυμασιών.

130 ΘΡΗΣΚΕΙΑ Η συντριπτική πλειονότητα των Βουλγάρων το (82,6%) είναι ορθόδοξοι χριστιανοί, πιστοί στην Εκκλησία της Βουλγαρίας. Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό καθολικών που αριθμεί είναι περίπου 50.000.

131 Παραγωγή Η Βουλγαρία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός μαύρου χαβιαριού που προέρχεται από οξυρρύγχους στα Βαλκάνια, ενώ στην Ευρώπη κατέχει την πέμπτη-έκτη θέση.

132 Έθιμα Αν βρεθείτε στη Βουλγαρία 1η του Μάρτη, θα δείτε όλο τον κόσμο να περπατάει έχοντας είτε στον καρπό τους είτε στο πέτο τους κόκκινες και άσπρες κλωστούλες δεμένες μαζί.

133 Πολιτικό Σύστημα Ο πρόεδρος είναι η κεφαλή του κράτους με γενικές εξουσίες ως ύπατος διοικητής του στρατεύματος και προεδρεύων του εθνικού συμβουλίου ασφάλειας.

134 Μουσική Όργανα Η βουλγαρική μουσική χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα των οργάνων. Πολλά λαϊκά όργανα είναι παραλλαγές των παραδοσιακών τουρκικών οργάνων. Nelina!!!!

135 Αυστρία Ηλίας Μικελιάν

136 Σημαία Η σημαία της Αυστρίας αποτελείτε από τρεις ισομεγέθεις λωρίδες χρώματος κόκκινου, άσπρου, κόκκινου. Όπως η Δανική, έτσι και η Αυστριακή σημαία λέγεται ότι είναι από της ποιο αρχαιότερες στον κόσμο.

137 Πρωτεύουσα Η Βιέννη είναι η πρωτεύουσα της Αυστρίας και ένα από τα ομόσπονδα κρατίδια της. Με πληθυσμό περίπου 2.000.000 κατοίκων, αποτελεί την μεγαλύτερη πόλη καθώς και το πολιτικό, πολιτισμικό και οικονομικό κέντρο της χώρας.

138 Γλώσσα Γερμανική Ραιτική Σλοβενική

139 Κλίμα Το κλίμα της Αυστρίας είναι γενικά ηπειρώτικο με συχνές βροχοπτώσεις,ειδικά στης Άλπεις, όπου τα ύψη της βροχής και του χιονιού είναι πολύ μεγάλα.

140 Μνημεία Το ανάκτορο του Σένμπρουν είναι ένα από τα ποιο σημαντικότερα και ιστορικά ανάκτορα της Ευρώπης. Αποτελούσαν τα θερινά ανάκτορα των Αψβούργων, από τον 18 ο αιώνα έως το 1918.

141 Μνημεία Το Χάλστατ είναι ένα χωριό στην περιοχή Salzkammergut στο αυστριακό κρατίδιο της Άνω Αυστρίας και είναι χτισμένο σε απότομη όχθη της ομώνυμης λίμνης (Hallstattersee).

142 Αξιοθέατα Οι Άλπεις είναι σύστημα οροσειρών στην Ευρώπη και εκτείνονται από την Αυστρία την Σλοβενία μέσω της Ιταλίας στην Ελβετία έπειτα Λιχτενστάιν, Γερμανία και Γαλλία

143 Ιστορία Κατοικημένη από τους αρχαίους χρόνους, η περιοχή της σημερινής Αυστρίας είχε καταληφθεί την προ-Ρωμαϊκή εποχή από φυλές Κελτών.

144 Θέση στο χάρτη Η Αυστρία συνορεύει με το Λιχτενστάιν και την Ελβετία δυτικά, την Ιταλία και την Σλοβενία νότια, την Ουγγαρία και την Σλοβακία ανατολικά, τη Γερμανία και την Τσεχία βόρεια.

145 Πανεπιστήμια Το πανεπιστήμιο του Γκρατς είναι ένα πανεπιστήμιο στην πόλη του Γκρατς της Αυστρίας. Είναι το παλαιότερο πανεπιστήμιο της πόλης, ιδρύθηκε το 1585 από τον αρχιδούκα Κάρολο Β’ της Αυστρίας.

146 Μουσεία Στο μουσείο sisi που στεγάζεται στα κτίρια του hofburg, μπορείται να δείτε όλα τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσε η αυτοκράτειρα Ελισάβετ, αλλιώς γνωστή ως sisi.

147 Μουσεία Το παλάτι Schoenbrunn αποτελούσε την θερινή κατοικία της αυτοκρατορικής οικογένειας και απαρτίζεται το παλάτι, τους αυτοκρατορικούς κήπους, το ζωολογικό κήπο, τη Γκλοριέτε, το Μουσείο των Αμαξών και το Λαβύρινθο.

148 Θρησκεία Σε αντίθεση των μουσουλμάνων στην Αυστρία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, και με το 4,2% του πληθυσμού που αυτοαποκαλούνται μουσουλμάνοι ξεπέρασε Λουθηρανοί ως η δεύτερη μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα.

149 Παραγωγές Η Αυστρία παράγει κρασί. Μια σύντομη περιήγηση στις πιο σημαντικές περιοχές που θα μας πείσει. Ξεκινώντας από το Kamptal και τους top παραγωγούς Brundlemayer (η j. Robinson έχει αναφερθεί στο κτήμα ως το “φάρο” της Αυστριακής αμπελοκαλλιέργειας).

150 Έθιμα Ονομάζεται krampous και στην Αυστρία είναι ο μοχθηρός συνέταιρος του γενναιόδωρου, αγαπημένου άγιου Βασίλη. Ενώ ο άγιος Βασίλης ανταμείβει τα καλά παιδία,ο κακός krampous τιμωρεί τα κακά.

151 Πολιτικό σύστημα Η Αυστρία έχει κοινοβουλευτική δημοκρατία, όπου η εκλεγμένη από τον λαό κυβέρνηση παίρνει πολιτικές αποφάσεις. Αρχηγός του κράτους είναι ο πρόεδρος της δημοκρατίας, ο οποίος είναι αιρετός και δεν έχει ουσιαστικές πολιτικές αρμοδιότητες.

152 Μουσική

153 ΑΓΓΛΙΑ

154 ΣΗΜΑΙΑ Η σημαία της Αγγλίας είναι ο Σταυρός του Αγίου Γεωργίου. Ο κόκκινος σταυρός ήταν έμβλημα της Αγγλίας την περίοδο του Μεσαίωνα και των Σταυροφοριών.

155 ΣΗΜΑΙΑ Αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα γνωστά εμβλήματα που εκπροσωπούν την Αγγλία. Ως εθνική σημαία της Αγγλίας χρησιμοποιήθηκε από τον 16ο αιώνα.

156 Λονδίνο Το Λονδίνο (London) είναι η πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αγγλίας, στα νοτιοανατολικά της οποίας βρίσκεται. Εκτείνεται εκατέρωθεν του ποταμού Τάμεση, όπου βρίσκεται και το λιμάνι, ένα από τα μεγαλύτερα στη χώρα. Επί δυο χιλιετίες ήταν σημαντικός οικισμός.

157 ΛΟΝΔΙΝΟ Η ιστορία του ανάγει την ίδρυση του στους Ρωμαίους. Από την ίδρυσή του το Λονδίνο παραμένει πρωταγωνιστής σε σημαντικά κινήματα και φαινόμενα της παγκόσμιας ιστορίας, όπως στην βιομηχανική Επανάσταση και Αναγέννηση της γοτθικής Αρχιτεκτονικής.

158 ΓΛΩΣΣΑ Η αγγλική γλώσσα είναι γλώσσα της ινδοευρωπαϊκής οικογένειας και ειδικότερα του δυτικού γερμανικού υποκλάδου του γερμανικού κλάδου. Συγκεκριμένα αποτελεί μέλος της αγγλικής υποομάδας αγγλοφριζικής ομάδας.

159 ΓΛΩΣΣΑ Η αγγλική γλώσσα έλκει την καταγωγή της από την Αγγλία και είναι η μητρική γλώσσα της πλειοψηφίας των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Αγγλόφωνης Καραϊβικής.

160 ΚΛΙΜΑ Η Αγγλία έχει της θερμότερες μέγιστες και ελάχιστες θερμοκρασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτος από το υπόλοιπο του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά η Ουαλία έχει τα πιο ηπιότερα ελάχιστα από το Νοέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο, και η Βόρεια Ιρλανδία έχει τα θερμότατα μέγιστα από Δεκέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο.

161 Μνημεία Το Στόουνχενζ είναι νεολιθικό μεγαλιθικό μνημείο του οποίου η διαμόρφωσή συνεχίστηκε ως την Εποχή του Χαλκού, κοντά στο Έιμσμπερι της Αγγλίας στην κομητεία του Γουίλτσιρ, περίπου 13 χλμ βορειοδυτικά του Σώλσμπερι.

162 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Στον πύργο αυτό ύψους 106 μέτρων βρίσκεται η μεγαλύτερη καμπάνα της Βρετανίας, βάρους 16 τόνων και χτυπάει κάθε μία ώρα.

163 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Το ρολόι του πύργου που είναι και το μεγαλύτερο στη Βρετανία φαίνεται και από τις 4 πλευρές του πύργου και έχει διάμετρο 7,5 μέτρα, ενώ ο χάλκινος λεπτοδείκτης είναι 4,25 μέτρα. Δεν έχει σταματήσει ποτέ στην έως σήμερα ιστορία του και ο ήχος του έχει γίνει γνωστός αφού αναμεταδίδεται από το ραδιόφωνο BBC

164 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Η ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας αρχίζει απ’ την 1η χιλιετία π.Χ. Την εποχή αυτή κατοικήθηκε απ’ τους Βρετανούς, που άνηκαν στις κελτικές φυλές. Αργότερα, τον 1ο αιώνα, κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους.

165 ΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΣΥΝΟΡΕΥΕΙ Συνορεύει με την Ιρλανδία. Την πρώτη χιλιετία κατοικήθηκε από τους Βρετανούς.

166 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης βρίσκεται στην ομώνυμη πόλη της Αγγλίας και είναι το παλαιότερο πανεπιστήμιο του αγγλόφωνου κόσμου.

167 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ Η αρχή της ιστορίας του πανεπιστημίου μπορεί να αναχθεί τουλάχιστον στο τέλος του 11ου αιώνα, αν και ακριβής χρονολογία ιδρύσεως παραμένει άγνωστη.

168 ΜΟΥΣΕΙΑ Το Ασμόλειο Μουσείο βρίσκεται στην Οξφόρδη της Αγγλίας και αποτελεί το παλαιότερο πανεπιστημιακό μουσείο τέχνης, αρχαιολογίας και φυσικής ιστορίας στη Μεγάλη Βρετανία.

169 ΜΟΥΣΕΙΑ Το μουσείο του Ντέρμπι είναι μουσείο αρχαιολογίας, φυσικής ιστορίας και τέχνης.

170 ΜΟΥΣΕΙΑ Το Βρετανικό Μουσείο είναι της ανθρώπινης ιστορίας και πολιτισμού στο Λονδίνο. Οι συλλογές του, οι οποίες αριθμούν περισσότερα από επτά εκατομμύρια αντικείμενα, είναι από τις μεγαλύτερες και πιο περιεκτικές στον κόσμο και προέρχονται από όλες τις ηπείρους, απεικονίζοντας και καταγράφοντας την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού από την απαρχή του έως και σήμερα.

171 ΘΡΗΣΚΕΙΑ Θρησκευτικά οι κάτοικοι της Μεγάλης Βρετανίας ανήκουν στην αγγλικανική Εκκλησία, στην καλβινική, στην πρεσβυτεριανή κλπ.

172 ΘΡΗΣΚΕΙΑ Υπάρχουν ακόμη και αρκετοί καθολικοί, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ισλανδία, όπου τα τελευταία χρόνια έχει ξεσπάσει ένας φοβερός θρησκευτικός πόλεμος ανάμεσα στους καθολικούς και τους διαμαρτυρόμενους.

173 ΘΡΗΣΚΕΙΑ

174 ΠΑΡΑΓΩΓΗ Το εργοστάσιο αυτοκινήτων της Nissan Motor UK Ltd στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατέγραψε ρεκόρ παραγωγής για το 2010.

175 ΕΘΙΜΑ Η Αγγλική κλασσική διακόσμηση περιλαμβάνει φωτεινά κόκκινα Αλεξανδριανά γύρω από το τζάκι. Για τους Άγγλους δεν νοείται εορταστικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι χωρίς γαλοπούλα, κρεατόπιτα και χριστουγεννιάτικη πουτίγκα.

176 ΕΘΙΜΑ καθώς και κλαδιά «γκι» που κρέμονται από την οροφή που σύμφωνα με τη παράδοση όποιος στέκεται κάτω απ΄ αυτό πρέπει να ανταλλάσσει φιλιά με αγαπημένα πρόσωπα.

177 ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το πολίτευμα του Ηνωμένου Βασιλείου βασίζεται σε δύο πυλώνες: την δικομματική διάταξη του κομματικού φάσματος και το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα.

178 ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Τα κυρίαρχα κόμματα– ανεξάρτητα αν είναι οι Φιλελεύθεροι και Συντηρητικοί ή Συντηρητικοί και οι Εργατικοί- με την δύναμη τους στο Κοινοβούλιο διατηρούν το πλειοψηφικό σύστημα και αυτό τους αποφέρει σημαντική υπεραντιπροσώπευση στη Βουλή των Κοινοτήτων.

179 ΜΟΥΣΙΚΗ English folk music - Martin Carthy - Sovay


Κατέβασμα ppt "ΣΤ2 Κράτη της Ευρώπης Ιταλία Βουλγαρία Αυστρία Ισπανία Σουηδία Ελλάδα Γαλλία Αγγλία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google