Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΕΛΙΑΣ ~ 600 ποικιλίες παγκόσμια (σε Μεσόγειο και Νέο κόσμο) Από μακροχρόνια επιλογή δέντρων αγριελιάς Η επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας ελιάς.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΕΛΙΑΣ ~ 600 ποικιλίες παγκόσμια (σε Μεσόγειο και Νέο κόσμο) Από μακροχρόνια επιλογή δέντρων αγριελιάς Η επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας ελιάς."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΕΛΙΑΣ ~ 600 ποικιλίες παγκόσμια (σε Μεσόγειο και Νέο κόσμο) Από μακροχρόνια επιλογή δέντρων αγριελιάς Η επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας ελιάς = ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας επιτυχίας, ποσοτικά και ποιοτικά, στην παραγωγή ελαιοκομικών προϊόντων Ιταλία200 Ισπανία156 Ελλάδα>40 Αναγνωστόπουλος Π =. 38 μικρό- μεσό- αδρόκαρπες Λύχνος = 42 μικρο-, μεσο-, μακρο-πύρηνες Π. Ποντίκης, Μ. Λουκάς= 27 με τεχνική ζυμογράμματος

2 ΚΡΙΤΗΡΙΑ περιγραφής - ταξινόμησης ή επιλογής ποικιλιών Ως προς το προϊόν: παραγωγικότητα, ποιότητα καρπού και ελαιολάδου, αλλά και εμπορικότητα του (ως προς τις προτιμήσεις του καταναλωτή)... Ως προς το δέντρο: ζωηρότητα (καθορίζει τον τρόπο καλλιέργειας), προσαρμοστικότητα σε έδαφος, κλίμα, αντοχή σε ασθένειες και εχθρούς, αυτόστειρο... Η ποικιλία (το γενετικό υλικό) καθορίζει τα όρια στην παραγωγικότητα και την ποιότητα των προϊόντων, αλλά η ελιά είναι «οικοπλαστικό φυτό»  πολλές φαινοτυπικές διαφορές δεν έχουν γενετική βάση, αλλά απορρέουν από την επίδραση του περιβάλλοντος

3 Διάκριση ποικιλιών ανάλογα με την κατεύθυνση παραγωγής  Ελαιοποιήσιμες ή παραγωγής ελαιολάδου  Επιτραπέζιες ή βρώσιμες  Διπλής ή μικτής χρήσης Η διάκριση στηρίζεται κυρίως στα παρακάτω: χημική σύνθεση της σάρκας (% σακχάρων, ελαιοπεριεκτικότητα κ.λ.π.) αναλογία σάρκας/πυρήνα (κουκουτσιού), ευκολία διαχωρισμού πυρήνα από σάρκα, μετασυλλεκτική συμπεριφορά κ.α.

4 Στρατηγική για την επιλογή των ποικιλιών Έλεγχος της αγοράς για εμπορικότητα της ποικιλίας και ο σκοπός της καλλιέργειας (για λάδι ή επιτραπέζια) Μελέτη περιβαλλοντικών παραγόντων ως προς τις απαιτήσεις της ποικιλίας (έδαφος, κλίμα, δυνατότητα ποτίσματος, ποιότητα νερού, μικροκλίμα) Συμπεριφορά ποικιλίας στο δεδομένο περιβάλλον ως προς την παραγωγικότητα και ποιότητα προϊόντος και ως προς τους κύριους εχθρούς και ασθένειες της  Η επιδιωκόμενη πυκνότητα φύτευσης σε συνδυασμό με τη δυνατότητα εκμηχάνισης της καλλιέργειας  Επιλογή 1 ή περισσότερων επικονιαστών για καλύτερη επικονίαση και εξασφάλιση υψηλής παραγωγικότητας

5 ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ α) Ελαιοποιήσιμες - Λαδολιές ΠοικιλίαΆλλα ονόματαΠεριοχές καλλιέργειας Κορωνέικη Λιανολιά, Ψιλολιά, Λαδολιά, Κρητικιά, Κορωνιά, Κορώνι, Βάτσικη, Βιανίτικη Η πιο διαδεδομένη, αντικαθιστά πολλές (αποδίδει κι αντέχει πολύ) Κρήτη, Πελοπόννησος, Σάμος, Νησιά Ιονίου... Μαστοειδής Τσουνάτη, Μουρατολιά, Μαστολιά, Αθηνολιά Πελοπόννησος, Κρήτη Βαλανολιά Βολάνα, Κολοβή, ΜυτιληνιάΜυτηλίνη, Χίος, Σκύρος Λιανολιά Κερκύρας Σουβλολιά, Κορφολιά, Λαδολιά, Νερολιά,Δαφνόφυλη Κέρκυρα, Παξοί, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Λευκάδα Κουτσουρελι ά Λαδολιά, Λιανολιά χονδρή, Πατρινή ή Πατρινιά, Κουρελιά, Κουρτελιά Αχαΐα, Κορινθία, Ναύπακτος, Μεσολόγγι, Λακωνία

6 Ελαιοποιήσιμες – Λαδολιές: Δέντρο Ποικιλία ΒλάστησηΎψος Φύλλα Κορωνέικη Πλαγιόκλαδο5-7 μ.βαθυπράσινα μικρά 5,47 Χ 1,03 εκ. Μαστοειδής Ορθόκλαδο6-8 μ.Οξύληκτα ανοιχτοπράσινα με εμφανές το κεντρικό νεύρο στην πάνω επιφάνεια 6,18 Χ 1,18 εκ. Βαλανολιά6-8 μ.Αραιά βαθυπράσινα, ακανόνιστο σχήμα 6,21Χ1,24 εκ. Λιανολιά Κερκύρας Υψηλόκορμο12-14 μ. Μεγάλα βαθυπράσινα φύλλα, που αναδιπλώνουν 6,67Χ1,49 εκ. Κουτσουρελιά~ Ορθόκλαδο κοντά μεσογονάτια 5-7 μ.Βαθυπράσινα 3,97Χ0,88

7 Ελαιοποιήσιμες – Λαδολιές: Καρπός Ποικιλία σχήμαΒάρος (γρ.) πυρήνας Σάρκα/πυρ. % σε λάδι κ.α. Κορωνέικη Πολύ μικρό μαστοειδής κυρτωμένη άκρη + θηλή 1,3όπως καρπός + 7 αβαθείς γλυφές 6,6:1 27% Άφθονη καρποφορία Μαστοειδής Ωοειδής + θηλή 2,6όπως καρπός + 10 αβαθείς γλυφές 6:1 ως 8:1 20 ως 30% ΒαλανολιάΌπως το βαλανίδι 3,87όπως καρπός + 9 αβαθείς γλυφές 6,1:1 22% Όψιμος καρπός Λιανολιά Κερκύρας Κυλινδρο- κωνικό μικρό + ραφή + θηλή 1,3όπως καρπός + 2 άκρα σε αιχμή αβαθείς γλυφές 7,5:1 20% Καλό λάδι ΚουτσουρελιάΚυλινδρο- κωνικό + ραφή + θηλή 1,2μικρό σφαιρικό + 2 άκρα σε αιχμή γλυφές 5:1 25% Μέτριο λάδι

8 Ελαιοποιήσιμες – Λαδολιές: Αγρονομική συμπεριφορά Ποικιλία Ανθεκτική σεΕυδοκιμεί σε Ευαίσθητη σε Κορωνέικη ξηρασία, ισχυρούς ανέμους άγονα εδάφη περιοχές με λίγες βροχές Φυματίωση, Δάκο, Ρυγχίτη Μαστοειδής ψύχοςΩς 1000 μκυκλοκόνιο ΒαλανολιάψύχοςΩς 650 μ Λιανολιά Κερκύρας Ως και σε βράχους Δάκο ΚουτσουρελιάΑπαιτητική σε νερό και θρ. στοιχεία Ως 500 μΦυματίωση, Κυκλοκόνιο, μέτρια σε δάκο

9 1. Κορωνέϊκη, Λιανολιά, Ψιλολιά Λαδολιά, Κρητικιά...  Αποκλειστικά για λάδι εκλεκτό, αρωματικό  Ανθεκτική και μεγάλης απόδοσης  Ελάχιστες απαιτήσεις σε ψύχος  Προσαρμογή σε ξηρές και θερμές περιοχές Με άρδευση, λιγότερη παρενιαυτοφορία Σε γόνιμες περιοχές, κρεμοκλαδής  Πρώιμη Ωρίμαση (αρχές 10 ου - τέλη 12 ου )  Επικονιαστής για πολλές άλλες ποικιλίες Από τις καλύτερες για παραγωγή λαδιού (άριστο άρωμα και καλή γεύση)

10 2. Μαστοειδής, Τσουνάτη, Μουρατολιά  Ανθίζει όψιμα. Αντέχει στο ψύχος  Μεγάλες ζημιές από το Δάκο  Από αυτές οι «κολυμπάδες» 3. Βαλανολιά, Μυτιλινιά Και για διαλεκτές ελιές (για εξαγωγή)

11 4. Λιανολιά Κερκύρας 5. Κουτσουρελιά Και σε άγονα πετρώδη εδάφη, αλλά θέλει αυξημένη υγρασία. Όψιμη Παρενιαυτοφορεί έντονα Απαιτητική ως τα εδάφη και το νερό. Πρώιμη

12 Ποικιλίες για Βρώσιμες ελιές Συνήθως είναι ειδικές ποικιλίες, μόνο για βρώσιμες, χοντρές ελιές, που δεν δίνουν εξαιρετικής ποιότητας λάδι Στην Ελλάδα υπάρχει παράδοση στην επεξεργασία της μαύρης ώριμης ελιάς διαφόρων ποικιλιών, σε αντίθεση με την Ισπανία, όπου κυριαρχεί η πράσινη ελιά Η πιο εύκολη και πιο φυσική ελιά που καταναλώθηκε από τον άνθρωπο: θρούμπα ή σταφιδολιά (ώριμη ελιά που ξεπικρίζει μόνη της, με φυσικές διεργασίες, ακόμη από το δέντρο)

13 ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ β) Επιτραπέζιες Επιτραπέζιες Ποικιλία Άλλα ονόματα Περιοχές καλλιέργειας Κονσερβολιά Αμφίσσης, Αγρινίου, Άρτας, Βοιωτική, Βολιώτικη, Χονδρολιά, Κορομηλάτη, Μηλολιά, Στρογγυλολιά Σε όλα τα διαμερίσματα της Ελλάδας, κυρίως Κεντρική και Δυτική Ελλάδα, Χαλκιδική Καλαμών Αετονυχιά, Αετονύχι, Καλαματιανή, Κορακοελιά Τσιγκέλι, Χοντρολιά Σε όλα τα διαμερίσματα της Ελλάδας, κυρίως Λακωνία, Μεσσηνία και Αγρίνιο

14 Επιτραπέζιες : Δέντρο Ποικιλία ΒλάστησηΎψος Φύλλα Κονσερβολιά Ποικιλόμορφη, επηρεάζεται πολύ από το περιβάλλον 6-10 μΒαθυπράσινα 7,4 Χ 1,29 εκ. Καλαμών ζωηρή7-10 μΜεγάλα Βαθυπράσινα 8,48 Χ 1,64 εκ. Επιτραπέζιες : Καρπός Ποικιλία σχήμαΒάρ. (γρ.) πυρήνας Σάρκα/πυρ. % σε λάδι κ.α. Κονσερβολιά Σφαιρικό ή ωοειδές, πολύ μεγάλο, /κιλό 5,8Όπως καρπός, 5 βαθιές γλυφές 7-9: % Σάκχαρα : 3,5-2,5% πράσινες 2% μαύρες Καλαμών Μονόπλευρο κυρτό /κιλό Όπως καρπός, 9-10 βαθιές γλυφές 7-9: % Σάκχαρα : 3,7-2,2% πράσινες 2% μαύρες

15 Επιτραπέζιες: Αγρονομική συμπεριφορά Ποικιλία Ανθεκτική σε Ευδοκιμεί σε Αποδόσεις Κονσερβολιά ψύχοςΩς 600 μ684 κιλά/στρ Καλαμών Σε περιοχές με πολλές βροχές και σχετική υγρασία 592 κιλά/στρ 1. Κονσερβολιά ή Αμφίσσης Η πιο διαδεδομένη βρώσιμη (παραγωγική) Μεγαλόκαρπη, για πράσινη ή μαύρη 2. Καλαμών ή Αετονυχιά Η εκλεκτότερη βρώσιμη, για Μαύρες ελιές «χαρακτές ξιδάτες» (ΠΟΠ Καλαμών)

16 ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ γ) Διπλής χρήσης ΠοικιλίαΆλλα ονόματαΠεριοχές καλλιέργειας Μεγαρείτικη Βοβωδίτικη, Λαδολιά Περαχωρίτικη, Χονδρολιά Αττική, Βοιωτία, Κυνουρία Κοθρέικη Μανάκι Μανακολιά,Κορινθιακή, Μανακολιά, Γλυκομανάκι Κυνουρία,Αργολίδα, Δελφοί, Κορινθία, Άμφισσα... Αμυγδα- λολιά Αμυγδαλοραχάτη, Ισπανική, Κουρομύτα, Στραβομύτα Λίγο σε Αττική, Φωκίδα Θρουμπολιά, Χοντρολιά Αρκούδα, Θασίτικη, Λαδολιά, Ντόπια, Ξανθολιά, Ρεθεμνιώτικη Θάσος, Σάμος, Χίος, Αττική, Εύβοια, Κρήτη, Ρόδος... Χονδρολιά Χαλκιδικής Χαλκιδική ΚαρυδολιάΚαρυδοραχάτη, Κολυμπάδα... Κυρίως Χαλκιδική, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Αττική, Εύβοια Γαϊδουρολιά Αδρόκαρπη Δαμασκηνάτη, Ισπανική, Κορομηλολιά, Παλαμάρα Σποραδικά παντού

17 Διπλής χρήσης : Δέντρο Ποικιλία ΒλάστησηΎψος Φύλλα Μεγαρείτικη Πλαγιόκλαδη5-8 μΣτραμμένα προς πάνω 6,64 Χ 0,93 Κοθρέικη Μανάκι μέτρια5-7 μΒαθυπράσινα 5,68 Χ 1,36 Αμυγδαλολιά Μικρή (για θαμνώδες) Ανοικτοπράσινα 8,17 Χ 1,31 Θρουμπολιά, Χοντρολιά Ορθόκλαδο6-10 μΠράσινα 5,69 Χ 1,24 εκ. Χονδρολιά Χαλκιδικής Καρυδολιά Μέτρια, ορθόκλαδη Ζωηρό 8-10 μΑνοιχτοπράσινα 6,94 Χ 1,40 εκ. Γαϊδουρολιά Αδρόκαρπη 5-6 μΑνοιχτοπράσινα 7,53 Χ 1,3 εκ.

18 Διπλής χρήσης : Καρπός (1) Ποικιλία σχήμαΒάρ. (γρ.) πυρήνας Σάρκα/πυρ. % σε λάδι κ.α. Μεγαρείτικη Ροπαλοειδές κυρτό άκρο + θηλή 4,54Όπως καρπός + βάση λεπτή + άκρο κυρτό + 10 αβαθείς γλυφές 8,4:1 21% Για πράσινες τσακιστές, μαύρες πατητές Κοθρέικη Μανάκι Σφαιρικό ως ωοειδές 4,20Κυλινδροκωνικό + κυρτό άκρο + 7 αβαθείς γλυφές Συνεκτική σάρκα 4,6:1 18% Για μαύρες Αμυγδαλολιά επίμηκες + άκρο κυρτό + θηλή Μεγάλο /κιλό 5,5 ως 6,5: % Για πράσινες, όχι μαύρες (μαλακές στη συντήρηση)

19 Διπλής χρήσης : Καρπός (2) Ποικιλία σχήμαΒάρ. (γρ.) πυρήνας Σάρκα/πυρ. % σε λάδι κ.α. Θρουμπολιά, Χοντρολιά Κυλινδροκωνικό + θηλή /κιλό Όπως πριν +άκρο κυρτό + άκρο ακίδα + 9 αβ.γλυφές 4,7: % Για θρούμπες Χονδρολιά Χαλκιδικής Επιμήκης + άκρο κυρτό, μοιάζει με Αμυγδαλολιά, αλλά πιο μεγάλη ανόμοιοΣτην πλήρη ωρίμαση καστανο-ιώδες Για πράσινες Καρυδολιά Κυλινδροκωνικό Μεγάλο+ θηλή 5,805,1-6,4: % Για πράσινες + μαύρες Γαϊδουρολιά Αδρόκαρπη Επίμηκες, κυρτή πλευρά (δαμάσκηνο) 10,5Όπως πριν + λεπτός σε βάση + άκρο ακίδα + 10 αβ. γλυφές 9,7:1 17% Για πράσινες ημιώριμες

20 Ποικιλία Ανθεκτική σε Ευαίσθητη σεΆλλα Μεγαρείτικη Ξηρασία, φυματίωση Ψύχος, φλοιοφάγο Παρενιαυτοφορεί πολύ Για τσακιστές Κοθρέικη Μανάκι Ξηρασία, ανέμους, ψύχος, ως 900 μ Εκτιμάται όπου δεν έχουν κονσερβολιά Αμυγδαλολιά Κακή συντήρηση Θρουμπολιά, Χοντρολιά Θέλει νερό,γόνιμο έδαφος και ψύχος ΚυκλοκόνιοΑπαιτεί phoma Oleae + ξηροθερμικό φθινόπωρο Χονδρολιά Χαλκιδικής Εύγευστη, διατηρείται πολύ Ανταγωνίζεται τις 2 άλλες βρώσιμες σε εξαγωγές Καρυδολιά ψύχοςΠαραγωγική Γαϊδουρολιά Αδρόκαρπη Μη παραγωγική – στερείται οικον. ενδιαφέροντος Διπλής χρήσης: Αγρ/κή συμπεριφορά

21 ΔΙΠΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 1. Μεγαρείτικη 2. Κοθρέικη Μανάκι

22 Διπλής χρήσης 3. Θρουμπολιά Θρούμπες: βρώσιμες ελιές από το δέντρο, λόγω Phoma oleace + ξηροθερμικό φθινόπωρο. Συχνά διατηρούνται σε άρμη (όπως οι τσακιστές), αλλά και λάδι 5. Χαλκιδικής ή Γαϊδουρολιά Μεγάλες, με θηλή Μόνο για πράσινες Εκτροπή της ζύμωσης (ζαπατέρα)

23 ΞΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ (1) Piqual: Για λάδι. Ισπανική, ζωηρή, αλλά κοντά κλαδιά, καρποί αραιοί ή δίδυμοι, ελλειψοειδείς, πλατιά κορυφή, κάτω πιο στρόγγυλοι, μέσοι  μεγάλοι, σάρκα λευκή στο κέντρο, ερυθρή προς φλοιό. % σε λάδι 23,8 – 27,7%. ΌΧΙ αργιλώδη εδάφη, ξηρασία. Μεσοπρώιμη, αντέχει στο δέντρο πάνω αρκετά. Ανθεκτική σε φυματίωση, λίγο σε δάκο και κυκλοκόνιο

24 ΞΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ (2) Manzanilla: Για εκλεκτές πράσινες. Ισπανική, πλαγιό- κλαδη, ζωηρή, μέτριου ύψους (συγκομιδή εύκολη). Καρπός: καλό μέγεθος ( /κιλό), σάρκα / πυρήνα 6/1, 20 % σε λάδι. Αρκετή παραγωγή > ΚορωνέΙκη. Άριστη προσαρμογή σε Κρήτη (αντέχει σε ξηροθερμικές συνθήκες). Αντέχει σε κυκλοκόνιο, όχι σε βακτηρίωση και ψύχος. Ενδιαφέρει για Ελλάδα – πολλοί διαφορετικοί κλώνοι

25 ΞΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ (3) Gordal : Ισπανική μεγαλόκαρπη, και σε Αμερική, Β.Αφρική Ελλάδα. Εξαιρετικές ελιές άρμης πράσινες.Συγκομιδή στο κατάλληλο μέγεθος, πριν ωριμάσει. Sevillana: Μεγάλοι καρποί, πλαγιόκαρπη (συγκομίζεται εύκολα). Συγκομιδή πριν το χειμωνιάτικο ψύχος. Η επεξεργασία της είναι δύσκολη και δίνει κατώτερες επιτραπέζιες ελιές από Manzanilla. Ανθεκτική σε κυκλοκόνιο, ευαίσθητη σε βακτηρίωση και σχοινοκαρπία, split-pit, soft nose

26 ΞΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ (4) Ascolana : Ιταλική ποικιλία που καλλιεργείται στην Αμερική, το Ισραήλ και ελάχιστα στην Ελλάδα. Δίνει εκλεκτές πράσινες ελιές άρμης. Καρπός: μεγάλος (όπως πριν) και μεγάλη σχέση σάρκας/πυρήνα (8,2:1). Μείον: οι καρποί της είναι λίγο μαλακοί  συγκομιδή χωρίς τραυματισμούς  περιορισμένη επέκταση. Πάρα πολύ ανθεκτική σε κυκλοκόνιο, βακτηρίωση, αρκετά σε ψύχος χειμώνα.


Κατέβασμα ppt "ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΕΛΙΑΣ ~ 600 ποικιλίες παγκόσμια (σε Μεσόγειο και Νέο κόσμο) Από μακροχρόνια επιλογή δέντρων αγριελιάς Η επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας ελιάς."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google