Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΤΡΕΣ ΚΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΛΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΜΦΥΛΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΤΡΕΣ ΚΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΛΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΜΦΥΛΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΝΤΡΕΣ ΚΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΛΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΜΦΥΛΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

2 ΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΧΈΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

3 ΑΦΟΡΜΗΣΗ: Το συμβολικό παιχνίδι στο κουκλόσπιτο και στην γωνιά του οικοδομικού υλικού που αναπαράγει στερεότυπα και παραδοσιακούς ρόλους

4 Το σχέδιο εργασίας ανταποκρίνεται στην ανάγκη των παιδιών για κοινωνική ανάπτυξη μέσω της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και της καλλιέργειας κοινωνικών δεξιοτήτων. Στο νηπιαγωγείο παρατηρείται έντονη η διαφοροποίηση των παιδιών ως προς το φύλο για να βιωθεί στον κοινωνικό τους χώρο η έννοια της διαφοράς των φύλων. Σκοπός του σχεδίου εργασίας είναι με την ενεργό συμμετοχή των παιδιών να σπάσει τα στεγανά που δημιουργούνται σε αυτήν την ηλικία, να εμπλουτίσει τις ταυτίσεις τους με πρότυπα και των δυο φύλων και να προωθήσει την αρχή της ισότητας, την συνεργασία, την τον αλληλοσεβασμό μέσα σε μικτές ομάδες.

5 Το σχέδιο εργασίας είναι συμβατό με το ΑΠΣ ΚΑΙ ΔΕΠΠΣ του νηπιαγωγείου, αφού έχει διαθεματική και επιστημονική προσέγγιση και λαμβάνει υπόψη τις πρότερες γνώσεις, αντιλήψεις και στάσεις των νηπίων. Έχοντας ως κεντρικό άξονα την διάσταση του φύλου, εξακτινώνεται και αλληλεπιδρά με τα προγράμματα ανάπτυξης δραστηριοτήτων της μελέτης περιβάλλοντος, γλώσσας, μαθηματικών, εικαστικών και τεχνολογίας, προάγοντας έτσι την ολόπλευρη σωματική, νοητική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού

6 Διάρκεια (σύνολο διδακτικών ωρών): Το συγκεκριμένο σχέδιο εργασίας διαρκεί μια εβδομάδα από μια διδακτική ώρα την ημέρα Μεθοδολογία Μέθοδος σχεδίου εργασίας, μέθοδος ερωταποκρίσεων, καταιγισμός ιδεών- συζήτηση, μελέτη πεδίου, εργασία σε ομάδες, διερευνητική μάθηση, καταγραφές, παιχνίδι ρόλων, πολλαπλοί τρόποι έκφρασης.

7 ΣΤΟΧΟΙ: Να ασχοληθούν με μη παραδοσιακές για το φύλο τους εργασίες Να αποβάλλουν ενδεχόμενες σεξιστικές ή στερεότυπες πρακτικές που έχουν υιοθετήσει έμμεσα από την οικογένεια τους Να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα ισότητας αναφορικά με τους ρόλους των δυο φύλων μέσα στην οικογένεια Να κατανοούν συναισθήματα και συμπεριφορές μέσα από διαφορετικούς ρόλους. Να αναπτύξουν την δημιουργικότητα τους δημιουργώντας την δική τους ιστορία που θα είναι απαλλαγμένη από στερεότυπες παραδοχές Να χρησιμοποιούν με φαντασία ποικίλα υλικά για να εκφραστούν δημιουργικά (κατασκευή αφίσας) Να αλληλεπιδρούν και να συνεργάζονται για την παραγωγή ενός κοινού έργου Να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη Να αναπτύξουν την συνεργασία και τον αλληλοσεβασμό

8 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ- ΔΙΕΡΕΎΝΗΣΗ ΠΡΌΤΕΡΩΝ ΕΜΠΕΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΓΝΩΣΕΩΝ Συζητάμε στην παρεούλα για τους ρόλους των παιδιών στις δυο γωνιές, κουκλόσπιτου και οικοδομικού υλικού κατά την διάρκεια των ελεύθερων δραστηριοτήτων και την προτίμηση τους ανά φύλο ( παρατηρούμε την εμμονή των παιδιών στα παραδοσιακά πρότυπα). Επεκτείνουμε την συζήτηση και στους ρόλους των γονιών τους στο σπίτι. Ρωτάμε τα παιδιά και καταγράφουμε τις αυθόρμητες απαντήσεις τους σε ένα χαρτόνι που το έχουμε χωρίσει σε δυο μέρη και έχουμε γράψει αριστερά την λέξη ΜΑΜΑ και δεξιά την λέξη ΜΠΑΜΠΑΣ. Λέμε κάποιες εργασίες και ρωτάμε τα παιδιά να μας πουν ποιος από τους δυο γονείς τις κάνει. ΜΑΜΑ: μαγείρεμα, πλύσιμο πιάτων, πλυντήριο, σιδέρωμα, σφουγγάρισμα, καθάρισμα τζαμιών άλλαγμα μπεμπιλίνου, φαγητό ήταν κάποιες από τις απαντήσεις των παιδιών. ΜΠΑΜΠΑΣ: φτιάχνει το φως της λάμπας, την βρύση που χαλάει, επιδιορθώνει το αυτοκίνητο, πλένει το αυτοκίνητο, φτιάχνει τον κήπο.

9 Βέβαια υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως ο μπαμπάς του Ευγένιου κάνει υπέροχη ομελέτα, ο μπαμπάς της Ανθής καθαρίζει τα τζάμια, η μαμά της Μάνιας φτιάχνει την λάμπα και ο μπαμπάς του Κυριάκου αλλάζει μπεμπιλίνο στο μωρό τους ( παίρνουν μια πρώτη ιδέα μέσα από την συζήτηση ότι οι διάφορες εργασίες δεν εξαρτώνται από το φύλο) Ρωτώντας τα παιδιά αν εργάζονται οι μαμάδες τους και τι δουλειά κάνουν καταγράφουμε τα εξής επαγγέλματα: κομμώτρια, μαθηματικός, αγγλικός, γραμματέας, ιδιωτική υπάλληλος αλλά και γεωπόνος, οδηγός ταξί, στρατιωτικός. Τα τελευταία επαγγέλματα μας προβλημάτισαν γιατί τα θεωρούσαμε ανδρικά επαγγέλματα και μας έδωσαν τροφή για περαιτέρω συζήτηση.

10 Ρωτήσαμε τα παιδιά να μας πουν ποιος νομίζουν ότι κάνει περισσότερες δουλειές, η μαμά ή ο μπαμπάς και εκείνα αμέσως αυθόρμητα είπαν ότι η μαμά κάνει περισσότερες εργασίες. «Γιατί νομίζετε ότι γίνεται αυτό;» Τα παιδιά απάντησαν: γιατί είναι προκομμένη, για να έχουμε καθαρό σπίτι, Γιατί τα κάνει όλα η μαμά Γιατί έχει και τον κήπο και το σπίτι Ο μπαμπάς κάνει τις δουλειές μόνο όταν αρρωσταίνει η μαμά

11 A’ ΦΑΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Δραστηριότητα Α).«Πραγματοποίηση έρευνας» Αποφασίζουμε με τα παιδιά να κάνουμε μια μικρή έρευνα στο σπίτι. Δώσαμε ένα χαρτί Α4 χωρισμένο στα δυο και ζητήσαμε από τους γονείς να γράψουν ανώνυμα βέβαια τις δουλειές που κάνει η μαμά και ο μπαμπάς στο σπίτι. Ενημερώσαμε τους γονείς και τους εμπλέξαμε στην όλη διαδικασία. Την επόμενη ημέρα τα παιδιά φέρνουν τα χαρτιά και με την βοήθεια μας τα αποκοδικοποιούμε.

12 ΕΡΕΥΝΑ ΔΕΙΓΜΑ: ΓΟΝΕΙΣ 15 ΠΑΙΔΙΩΝ Η ΕΡΕΥΝΑ ΗΤΑΝ ΑΝΩΝΥΜΗ. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ: ΚΑΤΑΓΡΑΨΤΕ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ Η ΜΑΜΑ ΚΑΙ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.

13

14

15 ΑΠΟΚΟΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΠΑΜΠΑΣ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ: 15 ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ: 11 ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ:11 ΠΛΗΡΩΜΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ:6 ΠΛΥΣΙΜΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ: 11 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ: 10 ΠΛΥΣΙΜΟ ΧΑΛΙΩΝ: 9 ΜΑΡΕΙΡΕΜΑ: 7 ΣΦΟΥΓΓΑΡΙΣΜΑ: 3 ΠΛΥΣΙΜΟ ΠΙΑΤΩΝ: 7 ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΚΟΥΠΑ: 3 ΣΙΔΕΡΩΜΑ: 2 ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΙΑΤΩΝ: 5 ΚΟΙΜΙΣΜΑ ΠΑΙΔΙΩΝ: 6 ΤΑΙΣΜΑ ΠΑΙΔΙΩΝ:5 ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ- ΠΛΥΣΙΜΟ ΒΕΡΑΝΤΑΣ: 5 ΑΠΛΩΜΑ ΡΟΥΧΩΝ: 4 ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΠΑΙΔΙΩΝ: 4 ΜΠΑΝΙΟ ΠΑΙΔΙΩΝ: 5 ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟΥ: 4 ΝΕΡΟ ΑΠΌ ΠΗΓΗ: 12 ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ: 5 ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ: 4

16 ΜΑΜΑ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΣΠΙΤΙΟΥ: 15 ΒΑΨΙΜΟ ΣΠΙΤΙΟΥ: 4 ΠΛΥΣΙΜΟ ΧΑΛΙΩΝ: 7 ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ: 15 ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ: 15 ΜΠΑΝΙΟ ΠΑΙΔΙΩΝ: 15 ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ: 15 ΚΗΠΟΣ: 8 ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ 15 ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ: 15 ΠΛΗΡΩΜΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ: 12 ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ: 15

17 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΡΟΛΟΙ ΑΛΛΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΔΕΙΓΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΣΕ ΜΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ.

18 Β) ΓΟΝΕΙΣ ΠΡΟΤΥΠΑ ΜΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΡΟΛΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΜΑΜΑ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ Η ΜΑΜΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΤΑΞΙ, ΜΑΣ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΤΑ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΑΝΤΡΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ(ΤΟ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ, ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΤΛ).

19

20 ΣΤΗΝ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΜΠΑΜΠΑ ΕΝΟΣ ΣΥΜΜΑΘΗΤΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΑΔΕΡΦΑΚΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΟΝΤΑΙ

21 Με την εμπλοκή των παιδιών στην έρευνα και την αποκωδικοποίηση της και έχοντας ως πρότυπα τους γονείς τους, τα παιδιά ευαισθητοποιούνται σχετικά με το θέμα της ισότητας των δυο φύλων

22 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: «ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΡΟΛΩΝ» Ρωτάμε τα παιδιά: «Θέλετε να δούμε αν υπάρχουν αντρικά και γυναικεία επαγγέλματα; Να αντιστρέψουμε αυτούς τους ρόλους;» Τα παιδιά ενθουσιάζονται με την ιδέα.

23 Α) ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΓΟΡΙ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΟΥΚΛΟΣΠΙΤΟ ΠΛΑΤΗ ΜΕ ΠΛΑΤΗ ΕΧΟΝΤΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΖΙΝΙΚΑ. ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΜΙΑ ΦΡΟΥΤΟΣΑΛΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟ ΑΓΟΡΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

24

25 Β ) ΕΝΑ ΑΓΟΡΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΠΛΑΤΗ ΜΕ ΠΛΑΤΗ. ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΒΑΖΕΙ ΜΠΕΜΠΙΛΙΝΟ ΣΤΟ ΜΩΡΑΚΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΟ ΑΓΟΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ. Η ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ.

26

27 Γ) ΕΝΑ ΑΓΟΡΙ ΚΟΙΜΙΖΕΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΤΑ ΧΈΡΙΑ ΝΑΝΟΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΚΟΙΜΗΘΕΙ ΤΟ ΒΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΝΙΑ ΤΟΥ

28

29 Β) ΕΝΑ ΑΓΟΡΙ ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΠΛΑΤΗ ΜΕ ΠΛΑΤΗ ΣΤΗΝ ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΒΛΑΚΙΑ. ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΧΤΙΖΕΙ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

30 Γ) ΚΑΠΟΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΕΝΩΝΟΥΝ ΤΑ ΧΈΡΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ. ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΓΟΡΙΩΝ ΒΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΡΟΥΧΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΤΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ- ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΓΥΡΝΟΥΝ ΓΥΡΩ- ΓΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΥΘΟΥΝ ΤΑ ΡΟΥΧΑ. ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΤΑ ΑΓΟΡΙΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΛΩΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΚΟΙΝΙ ΜΕ ΜΑΝΤΑΛΑΚΙΑ.

31

32

33 Δ ) ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΓΟΡΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΟΛΎ ΚΑΛΟΙ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ.

34 Ε) ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΑ ΕΝΟΣ ΚΑΡΑΒΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΣΤΟΝ ΝΑΥΤΗ ΠΟΥ ΚΟΙΤΑ ΤΟ ΠΕΛΑΓΟΣ

35 Με αυτή την δραστηριότητα τα παιδιά με βιωματικό τρόπο κατανοούν ότι δεν υπάρχουν αντρικά και γυναικεία επαγγέλματα και ότι και τα αγόρια και τα κορίτσια μπορούν να κάνουν εξίσου καλά τα ίδια πράγματα.

36 Β’ ΦΑΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΦΙΣΑΣ- ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ» Τα παιδιά χωρίζονται σε δυο ομάδες και αποδίδουν αυτό που κατανόησαν βιωματικά με τους παρακάτω τρόπους: Η πρώτη ομάδα φτιάχνει μια αφίσα ενώ η δεύτερη μια αυτοσχέδια ιστορία της οποίας δίνουμε ψηφιακή μορφή

37 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΦΙΣΑΣ Παρατηρούν αφίσες που υπάρχουν για άλλο λόγο στο σχολείο και αποφασίζουν να φτιάξουν και τα ίδια μια για να μεταδώσουν το μήνυμα της ισότητας των δυο φύλων. Αναζητούν σε περιοδικά και στο διαδίκτυο φωτογραφίες ατόμων που κάνουν μη παραδοσιακά επαγγέλματα, τις κόβουν ή τις εκτυπώνουν με την βοήθεια μας και τις κολλούν σε ένα μεγάλο χαρτόνι, δημιουργώντας την αφίσα. Βλέποντας στις άλλες αφίσες ότι υπάρχει και ένα μήνυμα συζητούν, αποφασίζουν ποιο θα είναι το μήνυμα τους και το γράφουν στην αφίσα τους. Το μήνυμα είναι : «Άντρες και γυναίκες κάνουν καλά τα ίδια πράγματα»

38

39

40

41

42 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ Τα παιδιά αποφασίζουν να δημιουργήσουν μια ιστορία με θέμα την ισότητα των φύλων. Λένε διάφορες προτάσεις και ιδέες τις οποίες καταγράφουμε στο χαρτί. Με την βοήθεια μας με κατάλληλες ερωτήσεις δημιουργείται σιγά σιγά η ιστορία. Την διαβάζουμε στα παιδιά, την εικονογραφούν, επιλέγουν τίτλο και στην συνέχεια της δίνουμε ψηφιακή μορφή με το ψηφιακό εργαλείο issue. Η ιστορία μας με τίτλο «στο σπίτι της Αρκουδοοικογένειας» είναι έτοιμη.

43 ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

44

45 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΟΡΦΗ https://issuu.com/gkaloupi/docs/____________________________________8ecc38 9bb2e099

46 ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΜΦΥΛΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ: Το σχέδιο εργασίας αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του νηπιαγωγείου μας και η αφίσα τοποθετήθηκε στην είσοδο του σχολείου μας και την έβλεπαν και τα παιδιά και οι γονείς. Επίσης στο τέλος της εβδομάδας έγινε μια συνάντηση με τους γονείς όπου τους ενημερώσαμε για τα αποτελέσματα της έρευνας, και τα παιδιά παρουσίασαν τις δραστηριότητες τους τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν παραδοσιακά επαγγέλματα.

47 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΜΦΥΛΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ: Με την συζήτηση, τον προβληματισμό των παιδιών, την εμπλοκή τους στην έρευνα, τα πρότυπα των γονιών τους και τις δραστηριότητες που ακολούθησαν τα παιδιά ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με την ισότητα των δυο φύλων. Μετά από κάθε δραστηριότητα ακολουθούσε συζήτηση μέσα από την οποία τα παιδιά καλούνταν να καταθέσουν εμπειρίες, γνώσεις, συναισθήματα, παρατηρήσεις. Βοηθούσαμε και εμείς μέσα από ερωτήσεις μεταγνωστικού αναστοχασμού (τι έμαθα, τι μου άρεσε τι θα ήθελα να αλλάξω κτλ.) τα παιδιά να αξιολογήσουν όλα όσα μάθανε.

48 Με τα παιχνίδια ρόλων άλλαξαν τα παραδοσιακά στερεότυπα που είχαν έως τώρα, καθώς είδαν ότι κορίτσια και αγόρια μπορούν να κάνουν εξίσου καλά τα ίδια πράγματα. Η δημιουργία της αφίσας και της ιστορίας αποτέλεσαν απόδειξη ότι το σχέδιο εργασίας είχε επιτυχία και ότι η αλλαγή των στερεότυπων μπορεί και πρέπει να αρχίζει από την νηπιακή ηλικία. Οι ιδέες τους στην δημιουργία της ιστορίας ήταν τόσες πολλές, ο ενθουσιασμός και η δημιουργική τους διάθεση τόσο μεγάλη που μας εξέπληξε και μας. Μάλιστα με το ανέβασμα της ιστορίας στην ιστοσελίδα όλα την έδειξαν στους γονείς τους και τους την «διάβασαν» με καμάρι όπως μας είπαν οι γονείς. Η ιστορία λειτούργησε συμβουλευτικά- προτρεπτικά και στους ίδιους.

49 Το παιχνίδι στο σχολείο άλλαξε. Τα παιδιά πήγαιναν σε όλες τις γωνιές εξίσου χωρίς να υπάρχει διαχωρισμός αγορίστικη και κοριτσίστικη γωνιά. Μάλιστα μετά από πρόταση των ίδιων των παιδιών στολίσαμε τις γωνιές κουκλόσπιτο- οικοδομικό υλικό με φωτογραφίες παιδιών που δείχνουν ότι αγόρια και κορίτσια παίζουν και στις δυο γωνιές το ίδιο. Οι στόχοι που τέθηκαν στην αρχή επιτεύχθηκαν με επιτυχία.

50 Τα παιδιά έδειξαν με τα σώματα τους το μήνυμα της ισότητας των δυο φύλων Α =Γ (Άνδρες ίσοι με τις γυναίκες) ΤΕΛΟΣ

51 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. ΥΠ.Ε.Π.Θ.(2006),Οδηγός νηπιαγωγού. Εκπαιδευτικοί σχεδιασμοί. Δημιουργικά περιβάλλοντα μάθησης. Αθήνα: Ο.Ε.Δ.Β. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας(2007),Εισαγωγή θεμάτων σχετικά με τα φύλα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Βιβλίο για τους/ τις νηπιαγωγούς. Ιωάννινα


Κατέβασμα ppt "ΑΝΤΡΕΣ ΚΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΛΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΜΦΥΛΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google