Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1ο Νηπ/γείο Βραχναιίκων, τμ.Α2. Υπεύθυνη εκπ/κός Ανδριάνα Καρρά

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1ο Νηπ/γείο Βραχναιίκων, τμ.Α2. Υπεύθυνη εκπ/κός Ανδριάνα Καρρά"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μέθοδοι και τεχνικές διδασκαλίας (καταιγισμός ιδεών) «Ανοιξιάτικες αισθήσεις»
1ο Νηπ/γείο Βραχναιίκων, τμ.Α2. Υπεύθυνη εκπ/κός Ανδριάνα Καρρά Σχ. Έτος

2 Ποιοι είμαστε… Την παρακάτω δραστηριότητα υλοποίησε το κλασσικό τμήμα Α2 (βατραχάκια ) του 1ου νηπ/γείου Βραχναιίκων. Το τμήμα είχε 15 παιδιά, νήπια και προνήπια (10 αγόρια και 5 κορίτσια ).

3 Διάρκεια δραστηριότητας: είκοσι έως τριάντα λεπτά.
Θεματική ενότητα: «Άνοιξη» Δραστηριότητα: «Ανοιξιάτικες αισθήσεις» Μέθοδοι και τεχνικές διδασκαλίας: καταιγισμός ιδεών. Διάρκεια δραστηριότητας: είκοσι έως τριάντα λεπτά. Εκπαιδευτικά μέσα/υλικά: Χαρτί Α3, έτοιμο βιβλιαράκι φωτοτυπημένο σε Α4, μαρκαδόροι. Σχ. έτος:

4 Στόχοι κύριοι από μια κατεύθυνση του ΔΕΠΠΣ
ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ Προφορική επικοινωνία (ομιλία και ακρόαση) Να ενθαρρύνονται να παίρνουν το λόγο για να συμμετέχουν σε συζητήσεις και να χρησιμοποιούν στοιχειώδη επιχειρηματολογία. Να βελτιώνουν και να εμπλουτίζουν τον προφορικό τους λόγο.

5 Να αναγνωρίζουν οικείες λέξεις στο περιβάλλον και μέσα σε κείμενο.
Ανάγνωση Να αναγνωρίζουν τις βασικές εκδοχές του γραπτού λόγου με βάση τα εξωτερικά-τυπογραφικά χαρακτηριστικά και το περιεχόμενο. Να αναγνωρίζουν οικείες λέξεις στο περιβάλλον και μέσα σε κείμενο. Να συνειδητοποιούν ότι ο γραπτός λόγος είναι αναπαράσταση της γλώσσας και η εικόνα είναι αναπαράσταση του κόσμου.

6 Γραφή και γραπτή έκφραση
Να κατανοήσουν τη σημασία της γραφής ως μέσου επικοινωνίας, ανάπτυξης ιδεών, μεταφοράς πληροφοριών και ως πηγή ευχαρίστησης και απόλαυσης. Και σ’ αυτό συμβάλλει η ενεργός συμμετοχή των παιδιών στη δημιουργία δικών τους κείμενων.

7 Τι έχει προηγηθεί της δραστηριότητας…
Πριν την παρακάτω δραστηριότητα είχαμε μιλήσει για την άνοιξη, τους μήνες, την φύση, τον καιρό, τις γιορτές της άνοιξης… κλπ.

8 Περιγραφή υλοποιημένης δραστηριότητας
Ξεκινάμε ρωτώντας τα παιδιά να μας πουν λέξεις που τους θυμίζουν «άνοιξη». Ακολουθεί καταιγισμός λέξεων τις οποίες καταγράφουμε σε χαρτί Α3 και δίπλα ζωγραφίζουμε την εικόνα της λέξης.

9 Στη συνέχεια τους ρωτάμε ποια από αυτά που έχουμε γράψει, μπορούμε να τα μυρίσουμε, να τα ακούσουμε, να τα δούμε, να τα γευτούμε, να τα αγγίξουμε και ζωγραφίζουμε πάλι δίπλα από κάθε λέξη μια μύτη, ένα στόμα κλπ. Για να οργανώσουν τα παιδιά καλύτερα στη σκέψη τους το θέμα “άνοιξη” τους παροτρύνουμε να ζωγραφίσουν και να γράψουν αυτά που ο καθένας έχει συνδέσει στο μυαλό του με αυτή, έχοντας ως βοήθεια τον πίνακα αναφοράς που φτιάξαμε. ( Ο πίνακας αυτός συμπληρώθηκε και με άλλες λέξεις τις επόμενες μέρες που βρήκαν τα παιδιά.)

10 Τι θα ακολουθήσει Μπορεί να ακολουθήσει η εξής δραστηριότητα :Δίνουμε σε κάθε παιδί ή σε ομάδες (δημιουργούμε το βιβλίο της τάξης) ένα βιβλιαράκι που έχουμε έτοιμο από πριν εμείς, (γιατί δεν ήθελα η δραστηριότητα να ξεφύγει από το στόχο και να βαρεθούν τα παιδιά κόβοντας.) στο οποίο γράφουν και ζωγραφίζουν μια λέξη, την όποια βλέπουμε, ακούμε, μυρίζουμε κλπ, ανατρέχοντας στον πινάκα αναφοράς που έχουμε ήδη φτιάξει.

11 Στο βιβλιαράκι αυτό προεξέχουν εικόνες της μύτης, του στόματος, του ματιού, του χεριού, του αυτιού και λειτουργεί ως ευρετήριο.

12 Ενδεικτική βιβλιογραφία
ΥΠΕΠΘ-Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (2002), Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Σπουδών για το Νηπιαγωγείο. Προγράμματα σχεδιασμού και ανάπτυξης δραστηριοτήτων, Αθήνα. ΥΠΕΠΘ-Παιδαγωγικό Ινστιτουτο(2006), Οδηγός Νηπιαγωγού. Εκπαιδευτικοί σχεδιασμοί, Δημιουργικά περιβάλλοντα μάθησης, Αθήνα. Αναζητήστε στο διαδίκτυο ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ…


Κατέβασμα ppt "1ο Νηπ/γείο Βραχναιίκων, τμ.Α2. Υπεύθυνη εκπ/κός Ανδριάνα Καρρά"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google