Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ Οι κρυφοί προπονητές. Τι προκαλεί το φανατισμό; Η οικονομική κρίση Η ανεργία Η έλλειψη παιδείας Η πολιτική διαφθορά Τα στερεότυπα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ Οι κρυφοί προπονητές. Τι προκαλεί το φανατισμό; Η οικονομική κρίση Η ανεργία Η έλλειψη παιδείας Η πολιτική διαφθορά Τα στερεότυπα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ Οι κρυφοί προπονητές

2 Τι προκαλεί το φανατισμό; Η οικονομική κρίση Η ανεργία Η έλλειψη παιδείας Η πολιτική διαφθορά Τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις Έλλειψη πνευματικής καλλιέργειας στο άτομο Έλλειψη κριτικής ικανότητας

3 Επιπτώσεις φανατισμού στο άτομο Το άτομο που φανατίζεται παύει να φέρεται λογικά και οδηγείται σε ακραίες συμπεριφορές Γίνεται εύκολο θύμα προπαγάνδας Χάνει κάθε πρωτοβουλία και αυτενέργεια Οδηγείται σε βίαιες και εγκληματικές πράξεις Χάνει την κοινωνική του ταυτότητα καθώς περιθωριοποιείται και αποβάλλεται από το υγιές κοινωνικό σύνολο Χάνει την ικανότητα προβληματισμού και της κρίσης Εύκολος δέκτης ρατσιστικών ιδεολογιών

4 Επιπτώσεις φανατισμού στην κοινωνία: Εκλείπει η συνεργασία και τα ομαδικό πνεύμα Οι δεσμοί της κοινωνίας καταρρέουν κάτω από την απειλή της βίας, των στερεοτύπων και των παράλογων συμπεριφορών Απουσιάζει η ελευθερία έκφρασης, η δημιουργική έμπνευση, η καλλιέργεια του πολιτισμού, η πρόοδος της επιστήμης Πλήττεται καίρια το δημοκρατικό πολίτευμα

5 ΟΜΑΔΑ Α ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΜΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΥΙΜΤΖΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ ΟΜΑΔΑ Δ ΤΣΙΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΤΖΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΝΙΚΑΣ ΗΛΙΑΣ

6

7 Εκρηκτικές διαστάσεις έχει πάρει στις µέρες µας η ανεξέλεγκτη χρήση και ο συνεχώς αυξανόμενος ρυθμός λήψης βοηθημάτων καθώς και απαγορευμένων ουσιών από τους αθλητές, όπως τα αναβολικά στεροειδή και η αυξητική ορμόνη, για την αύξηση της απόδοσής τους. Πολλές όμως από τις ουσίες αυτές προκαλούν βραχυπρόθεσμα ή µακροπρόθεσµα καταστρεπτικές για την υγεία τους παρενέργειες, όπως αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, έµφραγµα του μυοκαρδίου, καρκίνο του ήπατος, υπέρταση, ανικανότητα κ.α.. Δυστυχώς, στην εποχή µας η λαίλαπα της εµπορευµατοποίησης των πάντων έπληξε και τον αθλητισμό. Με την επικουρία και την ανοχή της κοινωνίας, η επικράτηση της ομάδας, της χώρας ή του αθλητή έγινε πρωταρχικός στόχος µε μεγάλες οικονομικές και ηθικές συνέπειες.

8 Οργανικές χημικές ενώσεις σε υγρή μορφή και σε χάπια, τα οποία έχουν σα βάση την τεστοστερόνη. Προάγουν τον αναβολισμό, δηλαδή τις βιοχημικές εκείνες διεργασίες του οργανισμού που οδηγούν σε σύνθεση μεγαλύτερων χημικών μορίων. Στην πράξη κυρίως ενδιαφέρει η προαγωγή του αναβολισμού (δηλαδή της σύνθεσης) των πρωτεϊνών.

9 Η χρησιμοποίηση διαφόρων ουσιών και μεθόδων με στόχο τις καλύτερες επιδόσεις ήταν γνωστή από την αρχαιότητα :Ο πρώτος ο Όμηρος με τη φράση « Αείν επικρατείν και υπείροχον έμμεναι άλλων» Σε κείμενα αναφέρεται η χρήση διαφόρων βοηθημάτων για την αύξηση της επίδοσης.

10 Η χρήση των αναβολικών ξεκίνησε το 1940 για την καταπολέμηση της γεροντικής αδυναμίας, της ανορεξίας, και για την νεφρική ανεπάρκεια.

11 Τα αναβολικά χωρίζονται στα φυσικά και στα συνθετικά.

12 Από τις ουσίες που φυσιολογικά υπάρχουν στον ανθρώπινο οργανισμό, ισχυρή αναβολική δράση διαπιστώθηκε ότι έχουν τα ανδρογόνα, δηλαδή οι ανδρικές γεννητικές ορμόνες, που παράγονται κυρίως από τους όρχεις και δευτερευόντως από τα επινεφρίδια και χημικά ανήκουν στα στεροειδή. Το σημαντικότερο από τα φυσικά ανδρογόνα είναι η τεστοστερόνη και μικρότερης σημασίας είναι η ∆4- ανδροστενδιόνη και η δεϋδροεπιανδροστερόνη.

13 Η τεστοστερόνη χρησιμοποιείται ως ανδρογόνο στον άνδρα. Χορηγείται στην καθυστέρηση ανάπτυξης των αντρικών χαρακτηριστικών και σε νεαρά άτομα για την καταπολέμηση της πρόωρης γήρανσης. Στην γυναίκα δρουν σαν αντιοιστρογόνα χρησιμοποιούνται σε ανωμαλίες της κλιμακτηρίου, σε καρκίνο του µαστού για αναστολή του γαλακτισμού, σε συμφορητική διόγκωση του µαστού μετά τον τοκετό.

14 Τα συνθετικά αναβολικά είναι παράγωγα της τεστοστερόνης. Από αυτά συνηθέστερα χρησιμοποιούνται η νανδρολόνη, η µεθενολόνη και η οξυµεθολόνη. ∆υστυχώς όλα διατηρούν, αν και εξασθενηµένη, την ανδρογόνο δράση τους. Από την άλλη πλευρά η αναβολική τους δράση δεν έδωσε τα αναµενόµενα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση σοβαρών καταστάσεων, όπως η απλαστική αναιμία, η καχεξία των καρκινοπαθών ή η γεροντική εξάντληση.

15 Επίσης ένα αναβολικό διακρίνεται σε δύο μορφές: –1. Ενέσιµη –2. Χάπια Από περιοδικά, έρευνες και εμπειρικές γνώμες έχει διαπιστωθεί ότι η ενέσιµη μορφή είναι πιο αποδοτική απ΄ αυτή των χαπιών.

16 Πρέπει να χορηγείται τακτικά και σε µετρηµένα χρονικά διαστήματα. Αυτό το κάνει να διαφέρει από τα άλλα στεροειδή, τα οποία χορηγούνται ως επί το πλείστον εβδομαδιαία. Η φαρµακοδυναµική του είναι μικρής διάρκειας και εδώ εξηγείται η συχνή ένεσή του. ∆εν έχει την ικανότητα να αποθηκεύει ύδωρ στο εσωτερικό του κυττάρου, δηλαδή ένα άλλο χαρακτηριστικό στο οποίο οφείλουν ¨αυτοί¨ οι αθλητές την καλή γράµµωση των μυών τους. ∆εν είναι φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται για μικρή προετοιμασία πριν τη αγωνιστική), αλλά πολύ περισσότερο για μακροχρόνια (έως και 10 εβδομάδες). Οι περισσότεροι αθλητές ομολογούν ότι η χορήγηση πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό µε καλή διατροφή.

17 Η ουσία αυτή δεν φέρνει σε αυτή τη µορφή καλά αποτελέσματα. Έρευνες έδειξαν ότι η ουσία είναι αρκετά τοξική και μπορεί να φέρει βλάβες όχι µόνο στο ήπαρ, αλλά και σε όλο το πεπτικό σύστημα.

18 Οι αθλητές χρησιμοποιούν τα αναβολικά για να βελτιώσουν την αθλητική τους επίδοση και συγκεκριμένα για να: Αυξήσουν το μέγεθος, και την ισχύ των μυών τους. Μπορούν να προπονούνται σκληρότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δηλαδή να αυξήσουν την αντοχή τους και να μειώσουν την προκαλούμενη κόπωση. Αυξήσουν την επιθετικότητα και την ανταγωνιστικότητα τους. Προκαλέσουν ήπιου βαθμού ευφορία.

19 Τα Αναβολικά βοηθούν τον αθλητή να προπονείται σκληρότερα και να ανακάμπτει ταχύτερα με αποτέλεσμα την αυξανόμενη ενδυνάμωσή του. Αθλητές που προπονούνται σκληρά και κάνουν ταυτόχρονα λήψη αναβολικών στεροειδών, ίσως επωφεληθούν αν ακολουθούν ένα εντατικό πρόγραμμα προπόνησης σε συνδυασμό με μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνη και ενέργεια. Η ανάπτυξη λοιπόν μυϊκής δύναμης εξαρτάται από την κατάλληλη δίαιτα και το πρόγραμμα άσκησης.

20 Στους άνδρες: Ακμή, αυξημένη επιθετικότητα και σεξουαλική διάθεση. Χρήση για μεγάλο διάστημα μπορεί να προκαλέσει στειρότητα και ανικανότητα, αναστολή της σπερματογένεσης, συρρίκνωση και σκλήρυνση των όρχεων, νεφρική βλάβη, γυναικομαστία, αλωπεκία, υπερτροφία προστάτη, μειωμένη παραγωγή ενδογενούς τεστοστερόνης και γοναδοτροπινών.

21 Στις γυναίκες: Ακμή, ανάπτυξη ανδρικών χαρακτηριστικών, μεταξύ αυτών τριχοφυΐα στο πρόσωπο και στο σώμα, βάθυνση του τόνου της φωνής, διαταραχές εμμήνου ρύσεως (περιόδου), αυξημένη επιθετικότητα και σεξουαλική διάθεση, υπερτροφία κλειτορίδας, συρρίκνωση του στήθους, αλωπεκία ανδρικού τύπου, πολύ αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης, μειωμένα επίπεδα ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης.

22 Στους εφήβους: Σοβαρή ακμή στο πρόσωπο και στο σώμα, ανδρογενής σωματοκατασκευή στις κοπέλες, αναστολή της σωματικής ανάπτυξης εξαιτίας της πρώιμης σύγκλισης των επιφύσεων των οστών.

23 Καρδιαγγειακές βλάβες : Σχηματισμός θρόμβων, αυξημένη πίεση αίματος, υπέρταση, ταχυκαρδία, καρδιακή προσβολή, υπερινσουλιναιμία. Ενδοκρινικές βιοχημικές διαταραχές : Μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη, αλλαγές στο λιποπρωτεϊνικό προφίλ (αλλαγές στο ισοζύγιο HDL / LDL), αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Ηπατικές βλάβες: Ηπατίτιδα, καρκίνος, ίκτερος, ηπατοκυτταρικό αδένωμα. Άλλες βλάβες : Νανισμός (πολύ μικρό ύψος). Ψυχολογικές παρενέργειες : Κατάθλιψη, ερεθιστικότητα, αδυναμία συγκέντρωσης, επιθετικότητα, βιαιότητα, παράνοια, υπερδιέγερση. *Οι παρενέργειες αυτές μπορεί να είναι μόνιμες.

24 Οι επιδράσεις των αναβολικών στον ψυχικό κόσμο αυτών που τα παίρνουν είναι οι εξής : Ευερεθιστικότητα Ανεξέλεγκτα ξεσπάσματα οργής που μπορούν να οδηγήσουν σε βίαιες πράξεις Σοβαρές αλλαγές στη διάθεση µε αποτέλεσμα να προκαλείται κατάθλιψη όταν διακοπεί η λήψη των αναβολικών

25 Κατανοούμε λοιπόν ότι η χορήγηση αναβολικών ουσιών εμπεριέχει πολλούς κίνδυνους. ∆εν είναι τυχαία που η χρήση τους έχει απαγορευτεί. Επιτρέπεται η χορήγηση τους µόνο για ορισμένες ασθένειες και αυτό κάτω από αυστηρό έλεγχο από εξειδικευμένους γιατρούς.

26 ΟΜΑΔΑ Β ΔΑΡΛΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΗΤΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΜΗΤΣΙΩΤΗ ΑΘΗΝΑ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΟΜΑΔΑ Γ ΨΑΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΟΒΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΣΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΜΑΤΡΑΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

27 http://www.ifet.gr/doping/sub_4.htm http://holistic- greece.com/page/0/93/anabolika- steroeide-muthoi-kai- pragmatikoteta/#.VRgB2PysV_Ahttp://holistic- greece.com/page/0/93/anabolika- steroeide-muthoi-kai- pragmatikoteta/#.VRgB2PysV_A http://1gym- galats.att.sch.gr/ergasies/omadikes/anav olika01.pdfhttp://1gym- galats.att.sch.gr/ergasies/omadikes/anav olika01.pdf


Κατέβασμα ppt "ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ Οι κρυφοί προπονητές. Τι προκαλεί το φανατισμό; Η οικονομική κρίση Η ανεργία Η έλλειψη παιδείας Η πολιτική διαφθορά Τα στερεότυπα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google