Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Υγιεινή της εγκύου. Συμβουλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης Είναι σημαντικό το μωρό να αναπτυχθεί σωστά και να γεννηθεί γερό και δυνατό.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Υγιεινή της εγκύου. Συμβουλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης Είναι σημαντικό το μωρό να αναπτυχθεί σωστά και να γεννηθεί γερό και δυνατό."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Υγιεινή της εγκύου

2 Συμβουλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης Είναι σημαντικό το μωρό να αναπτυχθεί σωστά και να γεννηθεί γερό και δυνατό

3 Εγκυμοσύνη και Κατοικίδια Νεότερες επιστημονικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν απέδειξαν ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για τα κατοικίδια αρκεί να τηρούνται σχολαστικά οι κανόνες υγιεινής. Και να παρθούν κάποιες απαραίτητες προφυλάξεις οι οποίες θα εξασφαλίσουν μια ασφαλή συμβίωση καθ΄ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

4 Το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) εξέδωσε πρόσφατα μια οδηγία στην οποία αναφέρεται ότι οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με κανένα είδος τρωκτικού κατοικίδιου ζώου. Στα τρωκτικά κατοικίδια συμπεριλαμβάνονται τα χάμστερ, τα gerbils και τα ινδικά χοιρίδια. Απαγορεύεται η έγκυος να έρχεται σε επαφή με την άμμο της γάτας. (τοξοπλάσμωση, γενετικές ανωμαλίες, αποβολές ) Απαγορεύεται να πιάνει με γυμνά χέρια ωμό κιμά ή τροφές για γατάκια που δεν είναι ξηρές. Το CDC συνιστά στις έγκυες να λαμβάνουν τις ακόλουθες προφυλάξεις

5 Εγκυμοσύνη και κάπνισμα Το κάπνισμα σχετίζεται με : Μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών (κυρίως αντιοξειδωτικών βιταμινών. Μειωμένο σωματικό βάρος νεογνού κατά τον τοκετό. Μειωμένη παροχή αίματος στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Επίδραση της νικοτίνης, του CO 2 και άλλων συστατικών στη μεταφορά O 2 που μπορεί να προκαλέσει διανοητικά προβλήματα. Αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

6 Εγκυμοσύνη και αλκοόλ Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στα εμβρυϊκά κύτταρα εγκεφαλικές αλλοιώσεις μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης νοητική καθυστέρηση αλλοίωση των χαρακτηριστικών του προσώπου προβλήματα στην όραση.

7 Φάρμακα και ναρκωτικά Μπορεί να προκαλέσουν τερατογέννηση βλάβες στο νευρικό σύστημα χαμηλό βάρος γέννησης αιφνίδιο βρεφικό θάνατο.

8 Εγκυμοσύνη και ακτινοβολία. Στην εγκυμοσύνη δεν πρέπει να γίνονται : ακτινογραφίες, μαστογραφίες αξονική τομογραφία κι άλλες διαγνωστικές εξετάσεις όπου χρησιμοποιείται ακτινοβολία, και να αποφεύγεται η στενή επαφή με άτομα που υποβληθήκαν σε διαγνωστικές εξετάσεις με ραδιενεργά μέσα για τρεις μέρες

9 Καφεΐνη Σύμφωνα με σκανδιναβική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «BMC Medicine» και πραγματοποιήθηκε από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, η καφεΐνη που καταναλώνει μία έγκυος σχετίζεται άμεσα με το βάρος ενός νεογνού, κατά τη γέννηση Ειδικότερα, η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση 200 έως 300 mg καφεΐνης την ημέρα αυξάνει κατά 27% έως 62% τον κίνδυνο γέννησης χαμηλού βάρους μωρού. Ένα μωρό που αναμένεται να γεννηθεί με μέσο βάρος 3,6 κιλών, υπολογίστηκε ότι χάνει 21 έως 28 γραμμάρια για κάθε 100 mg καφεΐνης που καταναλώνει η έγκυος μητέρα ημερησίως. Παρά το ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ειδοποιήσει τις εγκύους να μην καταναλώνουν περισσότερο από 300 mg καφεΐνης την ημέρα που περιλαμβάνει ο καφές, τα αναψυκτικά, το κακάο και το τσάι, ειδικοί της έρευνας συστήνουν λιγότερο από 200mg ημερησίως!

10 Τα μωρά που γεννιούνται λιποβαρή, αντιμετωπίζουν αυξημένα προβλήματα υγείας, π.χ. δυσκολία ρύθμισης του επιπέδου της γλυκόζης στο αίμα τους ή αρχίζουν να μιλούν με καθυστέρηση. Οι ερευνητές σκοπεύουν να συνεχίσουν την έρευνά τους σε βάθος χρόνου για να δουν σε ποιό βαθμό τα εν λόγω παιδιά έχουν αναπτυξιακά προβλήματα κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Η καφεΐνη περνάει μέσω του πλακούντα από την μητέρα στο έμβρυο, όπως συμβαίνει με τις θρεπτικές ουσίες και το οξυγόνο. Όμως το έμβρυο δεν διαθέτει ακόμα τα κατάλληλα ένζυμα για να αδρανοποιήσει αποτελεσματικά την καφεΐνη. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι η καφεΐνη μπορεί να επιβαρύνει τον ανώριμο μεταβολισμό του εμβρύου και να περιορίζει τη ροή αίματος λόγω αγγειοσυστολής στον πλακούντα.

11 Σακχαρίνη, ασπαρτάμη Με βάση τα δεδομένα των μεγαλύτερων Διεθνών Οργανισμών Ασφάλειας Τροφίμων, τα περισσότερα από τα γλυκαντικά θεωρούνται ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό όμως που οι εγκυμονούσες πρέπει πάντα να έχουν στο μυαλό τους, είναι ότι η υπερβολή δεν είναι επιθυμητή. Δεδομένου ότι τα γλυκαντικά αυτά χρησιμοποιούνται σε πληθώρα ποτών, light τροφίμων, αλλά ακόμη και τσιχλών χωρίς ζάχαρη, οφείλουν να αντιμετωπίζουν τα προϊόντα αυτά με σύνεση

12 Εγκυμοσύνη και άσκηση επιλογή μέτριας έντασης δραστηριοτήτων που δεν θα προκαλέσουν τραυματισμούς όπως : περπάτημα, αερόμπικ στο νερό, κολύμβηση, γιόγκα, στατικό ποδήλατο

13 Μεγάλα βάρη εγκυμονούν κίνδυνο κάκωσης. Αποφυγή σωματικής δραστηριότητας όταν έχει πολύ ζέστη. Μετά την 20η εβδομάδα εγκυμοσύνης αποφυγή ορισμένων ασκήσεων όπως κάποιες στάσεις στη γιόγκα όπου χρειάζεται κανείς να ξαπλώσει ύπτια. Αποφυγή αθλημάτων που έχουν επαφή και τις δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς, όπως το ποδόσφαιρο, το μποξ και την ιππασία. Αποφυγή δραστηριοτήτων κατά τις οποίες χρειάζεται να αναπήδηση ή να αλλαγή απότομα κατεύθυνσης, όπως είναι το τένις ή το μπάσκετ. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χαλαρώνουν οι σύνδεσμοι και είναι πολύ εύκολοι οι τραυματισμοί κατά τη διάρκεια αυτών των δραστηριοτήτων. Αποφυγή δραστηριοτήτων που μπορεί να προκαλέσουν πτώση, όπως το πατινάζ στον πάγο ή η κατάβαση με σκι.

14 Εγκυμοσύνη και ταξίδι Εάν δεν συντρέχει σοβαρός ιατρικός λόγος, τα ταξίδια επιτρέπονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά με προσοχή. το πρώτο τρίμηνο, αποφυγή των μακρινών ταξιδιών λόγω συμπτωμάτων (ζαλάδες, ναυτίες, αίσθημα κούρασης κτλ.). το τελευταίο τρίμηνο όχι μακριά από το σπίτι και τον γιατρό σας, εξαιτίας της περίπτωσης να αρχίσει πρόωρα ο τοκετός. Η καλύτερη περίοδος, για ταξίδια είναι το δεύτερο τρίμηνο, αφού τα συμπτώματα έχουν καταλαγιάσει και η κοιλιά σας δεν έχει ακόμη αποκτήσει δική της «ζωή», ώστε να δυσκολεύει τις μετακινήσεις σας.

15 Προσοχή εάν το ταξίδι είναι σε: θερμότερα κλίματαθερμότερα κλίματα Μπορεί λόγω του αυξημένου μεταβολισμού το αποτέλεσμα να είναι δυσάρεστο. μεγάλο υψόμετρο >1.200 μέτρα, η προσαρμογή στην μείωση οξυγόνου μπορεί να είναι επιβαρυντική. μέρη όπου χρειάζονται εμβολιασμοίμέρη όπου χρειάζονται εμβολιασμοί Η σωστή τακτική είναι εμβολιασμός τρεις μήνες πριν την εγκυμοσύνη. Ορισμένα εμβόλια μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα κατά την εγκυμοσύνη! Στα υπό ανάπτυξη μέρη είναι συχνές οι μολύνσεις και οι ασθένειες που μεταδίδονται από το νερό και τα τρόφιμα.

16 Εγκυμοσύνη και εργασία Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να συνεχίζουν να εργάζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εφόσον φυσικά είναι υγιείς και ο εργασιακός τους χώρος ασφαλής. Εάν η εργασία της εγκύου όμως την εκθέτει σε επικίνδυνους παράγοντες όπως για παράδειγμα έκθεση σε υπερβολική θερμότητα ή επικίνδυνες χημικές ουσίες θα πρέπει να διακόψει την εργασία της, ώστε να προστατέψει τόσο την ίδια όσο και το μωρό της.

17 Εγκυμοσύνη και φροντίδα μαλλιών Ο αυξανόμενος μεταβολισμός και η αυξημένη κυκλοφορία πιθανόν συνεπάγεται πως τα μαλλιά σας μεγαλώνουν πιο γρήγορα, ενώ μειώνεται η τριχόπτωση. Για την βαφή των μαλλιών, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτές θέτουν σε κίνδυνο το έμβρυο. Καλό θα ήταν όμως να αποφεύγεται η βαφή το πρώτο τρίμηνο και στη συνέχεια χρησιμοποιηθούν προϊόντα φυτικής προέλευσης.

18 Καθαριότητα σώματος Καθημερινό λουτρό με ζεστό νερό και όχι καυτό Άφθονο νερό κατά το ξέβγαλμα, για να μη μένουν υπολείμματα που δημιουργούν κνησμό. Μετά το σκούπισμα, βαζελίνη ή άλλη lotion – κρέμα σε όλο το σώμα.

19 Φροντίδα του στήθους ενυδατική κρέμα Αν οι θηλές βγάζουν υγρό (πύαρ) τοποθετείστε μια καθαρή γάζα ή ειδικά επιθέματα. Επιλογή στηθόδεσμου για την εγκυμοσύνη, με: Φαρδιές τιράντες στους ώμους. γιατί το βάρος που φέρουν κατανέμεται πιο ομαλά. Υψηλή περιεκτικότητα του υφάσματος σε βαμβάκι. Οι φυσικές ίνες επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει. Φαρδιά ζώνη ελαστικού κάτω από τις θήκες. Ρυθμιζόμενη πλάτη, γιατί ο θώρακας θα φαρδαίνει. Χωρίς ενίσχυση γιατί η μπανέλα μπορεί να πληγώσει και να βλάψει τους ιστούς του στήθους

20 Εγκυμοσύνη και Στοματική υγιεινή Περιοδικός έλεγχος των δοντιών και των ούλων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσκεψη στον οδοντίατρό πριν τον τοκετό, Η αυξημένη έκκριση πολλών διαφορετικών ορμονών μπορεί να προκαλέσει πόνο, πρήξιμο ή ακόμη και αιμορραγία των ούλων της εγκύου που μπορεί να βελτιωθεί με συστηματικό βούρτσισμα και με χρήση οδοντικού νήματος Μερικά φάρμακα (όπως οι τετρακυκλίνες) μπορεί να επηρεάσουν το χρώμα και τη σύσταση των δοντιών. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ιδιαίτερη προσοχή με τη λήψη φαρμάκων και σύμφωνη γνώμη του γιατρού.

21 Υποδήματα Αποφυγή ψηλοτάκουνων παπουτσιών. Επηρεάζουν τη στάση του σώματος η οποία μεταβάλλεται, καθώς η κοιλιά προβάλει προς τα μπρος. Είναι λοιπόν πιθανό να προκαλέσουν πόνους στη μέση. Για καλύτερη ισορροπία του σώματος τα υποδήματα να είναι άνετα, χαμηλοτάκουνα, με υλικό που να επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει. Αποφυγή υποδημάτων με κορδόνια ή μπαρέτες, γιατί στο προχωρημένο στάδιο της εγκυμοσύνης δε θα μπορούν να δεθούν. Εναλλαγή παπουτσιών, για να προλαβαίνουν να αναπνεύσουν και να στεγνώσουν. Βαμβακερές κάλτσες και καλσόν. Τα βαμβακερά υφάσματα καθώς και εκείνα που περιέχουν βαμβάκι σε υψηλό ποσοστό είναι προτιμότερα από τα συνθετικά, γιατί επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει.

22 Εγκυμοσύνη και ενδυμασία Προτεραιότητα έχει στην άνεσή σας παρά στο στυλ. Χρησιμοποιείστε μακριά, φαρδιά φορέματα, Οι αθλητικές φόρμες θα σας διευκολύνουν στην καθημερινότητά σας. Ρούχα φαρδιά στη μέση, αλλά και στην περιφέρεια. Να αποφεύγονται τα παντελόνια, οι μπλούζες, τα καλσόν και τα εσώρουχα που έχουν σφιχτά λάστιχα στη μέση (εμποδίζουν τη ροή του αίματος). Οι καλτσοδέτες και οι κάλτσες ως το γόνατο μπορεί να επηρεάσουν την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια και να προκαλέσουν κιρσούς.

23 Η Διατροφή της εγκύου Η υγεία, η διατροφή καθώς και οι συνήθειες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντικές για τη συνολική ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και ειδικότερα για την ανάπτυξη των δοντιών του. Η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει κρέας, αυγό, γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα, λαχανικά και αμυλούχες τροφές. Στις εγκύους υπάρχει μία τάση να τρώνε διάφορες λιχουδιές στα μεσοδιαστήματα των γευμάτων. Οι τροφές αυτές περιέχουν συνήθως ζάχαρη σε μεγάλες ποσότητες. Εκεί πρέπει να αναζητηθεί η αιτία που "χαλάει" τα δόντια και όχι στο ασβέστιο που "έκλεψε" το έμβρυο. Θα πρέπει, λοιπόν, να περιορίζεται η κατανάλωση τροφών ανάμεσα στα γεύματα. Τα κρέατα πρέπει να καταναλώνονται well done, μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει στο χοιρινό κρέας Καλό είναι να τοποθετείται το κρέας μερικές μέρες στην κατάψυξη πριν μαγειρευτεί.

24 Τι να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης Ωμά ή όχι καλά ψημένα κρέατα και ψάρια, συμπεριλαμβανομένου και του sushi, Αλλαντικά και λουκάνικα όπως χοτ ντογκ, πατέ, καπνιστά φυλασσόμενα στο ψυγείο, μαγιονέζες, σάλτσες και γλυκά που περιέχουν ωμά αυγα, Μη παστεριωμένα τυριά και γάλα, Αλκοόλ (το πολύ ένα ποτήρι την εβδομάδα), Όχι καλά πλυμένα φρούτα και λαχανικά, Ψάρια που περιέχουν αυξημένα επίπεδα υδραργύρου όπως καρχαρίας και ξιφίας και ωμά οστρακοειδή. Χρήση του καφέ στη μια με δυο φορές ημερησίως.

25 ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΕ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ,ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ, ΣΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΔΙΑ.

26 ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ-ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΥΓΙΕΙΝΟ ΣΠΙΤΙ

27 ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ-ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ Κατάλληλα υποδήματα Ρούχα άνετα, στηριγμένα στους ώμους. Ευρύχωρα υποδήματα με χαμηλά τακούνια. Όχι καλτσοδέτες. Μεγαλύτερο στηθόδεσμο μετά τον 2 ο μήνα κύησης. Ελαστική ζώνη υποστήριξης κοιλιάς μετά τον 5 ο μήνα κύησης.

28 Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, να αποφεύγετε τα παντελόνια, τις μπλούζες, τα καλσόν και τα εσώρουχα που έχουν σφιχτά λάστιχα στη μέση. Εκτός του ότι είναι άβολα, τα λάστιχα εμποδίζουν τη ροή του αίματος. Ομοίως οι καλτσοδέτες και οι κάλτσες ως το γόνατο μπορεί να επηρεάσουν την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια σας και να προκαλέσουν κιρσούς.

29

30 ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ-ΕΡΓΑΣΙΑ  Τι πρέπει να κάνω αν εργάζομαι κοντά σε τοξικές ουσίες. Θα χρειαστείτε σίγουρα αλλαγή εργασίας, κατά προτίμηση, πριν τη σύλληψη, αν έρχεστε σε επαφή με βαρέα μέταλλα, χημικές ουσίες μόλυβδο και υδράργυρο, οργανικούς διαλύτες, ακτινοβολία. Αυτά είναι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα, όπως αποβολή, πρόωρο τοκετό, ανατομικές ανωμαλίες, ανώμαλη εμβρυακή και βρεφική ανάπτυξη. Πιθανοί τόποι μόλυνσης είναι τα εργοστάσια κατασκευής τσιπ υπολογιστών, εργοστάσια καουτσούκ, σταθμοί διοδίων, στούντιο κεραμικής, ναυπηγεία

31 Ποιες επιπλοκές της εγκυμοσύνης μου θα με αναγκάσουν να σταματήσω την δουλειά μου. Εάν υπάρχει περίπτωση πρόωρου τοκετού, (περιλαμβάνει τις γυναίκες που περιμένουν δίδυμα ). Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπάρχει κίνδυνος προεκλαμψίας. Αν έχετε ιστορικό αποβολής και αν το μωρό δεν αναπτύσσεται σωστά.

32 μερικές συμβουλές: Κάντε μικρά διαλλείματα. Εάν είστε όρθια, καθίστε και βάλτε τα πόδια σας ψηλά ή περπατήστε λίγο. Αυτό διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος. Εάν είστε καθισμένη, κάθε δύο ώρες σηκωθείτε και περπατήστε. Ελαττώνετε έτσι το πρήξιμο στα πόδια και στους αστραγάλους και αισθάνεστε άνετα. Φοράτε πάντα άνετα ρούχα και παπούτσια. Επίσης υπάρχουν καλσόν ειδικά για εγκύους που είναι πολύ καλά, που βοηθούν ή διευκολύνουν το πρήξιμο ή τους κιρσούς. Πίνετε πολύ νερό. Έχετε πάντα στο γραφείο σας ένα ποτήρι και μην ξεχνάτε να το γεμίζετε όσο πιο συχνά μπορείτε. Τρώτε τακτικά μικρά, θρεπτικά σνακς. Αυτό θα σας βοηθήσει πάρα πολύ και στην πρωινή ναυτία. Επιλέξτε γεύματα ισορροπημένα και θρεπτικά με φυτικές ίνες.

33 Μειώστε το στρες. Αν δεν μπορείτε να εξαλείψετε τον παράγοντα άγχους στο χώρο εργασίας σας, προσπαθήστε να βρείτε τρόπους να το διαχειριστείτε όπως ξεμούδιασμα, ασκήσεις χαλάρωσης ή γιόγκα ή απλά κάνετε ένα περίπατο. Ξεκουραστείτε όσο περισσότερο μπορείτε.

34

35 ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

36

37

38

39 ΛΙΠΙΔΙΑ

40

41

42

43 ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ-ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΛΚΟΟΛΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΤΕΛΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ Η’ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΩΡΟ ΘΑΝΑΤΟ.

44 ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ -ΚΑΠΝΙΣΜΑ Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερα από 4.000 βλαβερά για την υγεία χημικά στοιχεία και αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανιστεί καρδιοπάθεια ή καρκίνος. Γιατί είναι κακό για το μωρό; Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλεί στένωση των αγγείων, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την ποσότητα του οξυγόνου που φτάνει στον πλακούντα, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει τις πιθανότητες να μην τρέφεται σωστά το έμβρυο. Έρευνα της αμερικανικής Δράσης για το Κάπνισμα και την Υγεία (Action on Smoking and Health) έδειξε ότι τα μωρά που η μητέρα τους είναι καπνίστρια ζυγίζουν κατά μέσο όρο 200 γραμμάρια λιγότερο από όσα οι μητέρες τους δεν καπνίζουν. Τα λιποβαρή βρέφη είναι πιο επιρρεπή σε ασθένειες και λοιμώξεις.

45 ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ -ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

46 Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η χρήση μαριχουάνας, κοκαΐνης και άλλων ναρκωτικών. Η κατάχρηση αυτών των ουσιών κατά τη διάρκεια της κύησης αυξάνει τον κίνδυνο γέννησης παιδιού με χαμηλό σωματικό βάρος, μικρή περίμετρο κεφαλής, πρόωρου τοκετού και άλλων αναπτυξιακών προβλημάτων

47 ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ-ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΒΛΑΠΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΟΤΑΝ ΧΟΡΗΓΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΟΓΕΝΝΗΣΗΣ Φάρμακα που επιτρέπονται Τα φάρμακα που μπορεί να επιτραπούν, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, και πάντα με την συνταγογράφηση του ιατρού, ανήκουν συνήθως στην κατηγορία της παρακεταμόλης.

48 ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ-ΕΜΒΟΛΙΑ

49 Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα εμβόλια όπως και τα φάρμακα είναι ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης των ιών που παραμονεύουν. Φυσικά, δεν θα πρέπει να γίνεται άσκοπη χρήση και τον πρώτο λόγο τον έχει ο γιατρός. Ποιά εμβόλια απαγορεύονται στην εγκυμοσύνη Τα εμβόλια που κατά κύριο λόγο περιέχουν ζώντες ιούς, δηλαδή: Της ερυθράς Της ιλαράς Της παρωτίτιδας Του κοκίτη Της ανεμοβλογιάς Της χολέρας Της ελονοσίας Του κίτρινου πυρετού

50 Ποιά εμβόλια επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη Τα εμβόλια που περιέχουν αδρανοποιημένο τον ιό, δηλαδή: Της διφθερίτιδας Της ηπατίτιδας Β Της λύσσας Της γρίπης Στην εγκυμοσύνη η χρήση φαρμάκων και εμβολίων θα πρέπει να είναι σκόπιμη, να υπάρχει δηλαδή κάποιος συγκεκριμένος λόγος, και πάντα σύμφωνη με την καθοδήγηση του γιατρού.

51 ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ Περιορισμός ιδιαίτερα τους 3 πρώτους μήνες και τον τελευταίο μήνα της κύησης. Απαγόρευση όταν υπάρχει βεβαρημένο μαιευτικό ιστορικό ή επιπλοκή της κύησης. Σειρά προτεραιότητας: αεροπλάνο, τραίνο, πλοίο, αυτοκίνητο.

52 ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ Καθημερινός καθαρισμός σώματος ιδιαίτερα της πρωκτογεννητικής περιοχής. Συχνή αλλαγή εσωρούχων. Περιποίηση κοιλιάς, μαστών και ιδιαίτερα θηλών με βαζελίνη ήκάποια λιπαρή ουσία. Καθημερινός καθαρισμός δοντιών. Οδοντιατρικές θεραπευτικές επεμβάσεις να γίνονται όπου χρειάζονται μέχρι τον 8 ο μήνα κύησης.

53 ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ Η τοξοπλάσμωση Πρακτικά, το μόνο παράσιτο που μπορεί μολύνοντας τη μητέρα να βλάψει το έμβρυο είναι το Toxoplasma gondii. Η τοξοπλάσμωση στον ενήλικα είναι μία συνήθως ήπια λοίμωξη, με πυρετό ή/και διόγκωση των λεμφαδένων. Εάν όμως προσβάλει μια έγκυο, υπάρχει μικρή πιθανότητα να περάσει τον πλακούντα οδηγώντας σε συγγενή τοξοπλάσμωση του εμβρύου. Αυτή, αντιθέτως, είναι μία πολύ σοβαρή κατάσταση που σχετίζεται με δυσμορφίες και νοητική υστέρηση.

54 Ο άνθρωπος μολύνεται από τις ωοκύστεις του τοξοπλάσματος που αποβάλλονται στα κόπρανα της γάτας (και ΟΧΙ από απευθείας επαφή με το ζώο) με έναν από τους παρακάτω τρόπους: Με την κατανάλωση μισοψημένου κρέατος που περιέχει ωοκύστεις. Με την κατανάλωση όχι καλά πλυμένων λαχανικών μολυσμένων με περιττώματα γάτας. Φέρνοντας τα χέρια στο στόμα χωρίς πλύσιμο έπειτα από άμεση επαφή με περιττώματα γάτας, έπειτα από κηπουρικές δουλειές ή αλλαγή της άμμου υγιεινής.

55 ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της γυμναστικής κατά την εγκυμοσύνη; Η άσκηση ενισχύει τη δύναμη, την αντοχή και την ευελιξία σας, ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνει τους μυς, κάτι που θα σας βοηθήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και θα σας προετοιμάσει για τη φυσική δοκιμασία του τοκετού (που συχνά παρομοιάζεται με μαραθώνιο). Η γυμναστική σάς βοηθάει να αντιμετωπίσετεενοχλήσεις όπως η κούραση, η δυσκοιλιότητα, ο πόνος στην πλάτη και τα πρηξίματα, αλλά και να ξαναβρείτε τη φόρμα σας αφού γεννηθεί το μωρό.

56 Η συστηματική άσκηση ενδυναμώνει το σώμα, αυξάνει τις αντοχές και σας βοηθάει να ελέγχετε περισσότερο τις αναπνοές σας, κάτι θα σας φανεί πολύ χρήσιμο την ώρα της γέννας. Η γιόγκα για εγκύους, για παράδειγμα, έχει στόχο τα συγκεκριμένα σημεία του σώματός σας που συμμετέχουν στον τοκετό.

57 Οι περισσότερες γυναίκες προτιμούν να ξεκινήσουν τη γυμναστική μετά το πρώτο τρίμηνο εξαιτίας της ναυτίας, των εμετών και της κούρασης που αισθάνονται μέχρι τότε. Είναι ασφαλές να ξεκινήσετε νωρίτερα τη γυμναστική, αλλά πρέπει να είστε προσεκτικές και να μην υπερβάλλετε.

58 Ποια είναι τα καλύτερα σπορ για τις εγκύους; Το κολύμπι είναι ιδανικό, καθώς χαλαρώνει την πίεση από τη σπονδυλική σας στήλη και βοηθάει το έμβρυο να πάρει τη σωστή θέση –κάτι που ισχύει και για το βάδισμα. Τόσο το πρόσθιο, όσο και η ελεύθερη κολύμβηση αλλά και το ύπτιο είναι απόλυτα ασφαλή στυλ κολύμβησης για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Αυτό που πρέπει να αποφεύγετε είναι η πεταλούδα, που μπορεί να τραυματίσει σοβαρά την πλάτη σας και να τεντώσει υπερβολικά τους κοιλιακούς σας. Για πιο ήπιες ασκήσεις που γυμνάζουν όλο το σώμα, δοκιμάστε γιόγκα ή πιλάτες για εγκύους –και τα δύο γυμνάζουν το σώμα σας σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σας βοηθούν να ετοιμαστείτε σωματικά και ψυχικά για τη γέννα.

59 Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαγορευτική η γυμναστική; Αν έχετε αντιμετωπίσει στο παρελθόν κάποια από τις παρακάτω παθήσεις, χρειάζεστε την άδεια του γιατρού σας πριν γυμναστείτε: άσθμα ή πρόβλημα στους πνεύμονες υψηλή πίεση παχυσαρκία προβλήματα στους μυς ή στους συνδέσμους ιστορικό πρόωρων τοκετών ή αποβολών ιστορικό προβλημάτων στον τράχηλο επίμονες αιμορραγίες προβλήματα στον πλακούντα

60


Κατέβασμα ppt "Υγιεινή της εγκύου. Συμβουλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης Είναι σημαντικό το μωρό να αναπτυχθεί σωστά και να γεννηθεί γερό και δυνατό."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google