Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΕΡΟΣ Α΄ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΕΡΟΣ Α΄ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο» 1ο Γυμνάσιο Πατρών 2011-’12

2 ΜΕΡΟΣ Α΄ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας 1ου Γυμνασίου Πατρών Γκόβα Βασιλική ΠΕ15 Οικιακής Οικονομίας ΜΕΡΟΣ Α΄ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Ιστορική αναδρομή

3 Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας 1ου Γυμνασίου Πατρών Γκόβα Βασιλική ΠΕ15 Οικιακής Οικονομίας
Τηλεπικοινωνίες Με τον γενικό όρο τηλεπικοινωνίες, (telecommunications), χαρακτηρίζεται η κάθε μορφής ενσύρματη ή ασύρματη, ηλεκτρομαγνητική, ηλεκτρική, κ.λπ., ακουστική και οπτική επικοινωνία που πραγματοποιείται,ανεξαρτήτως του μήκους απόστασης. Από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και τον Μεσαίωνα είχαν επικρατήσει δύο βασικά είδη τηλεπικοινωνιών: η οπτική τηλεπικοινωνία και η ακουστική.

4 Οπτική τηλεπικοινωνία
Η οπτική τηλεπικοινωνία ξεκίνησε από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε η φωτιά. Σήματα καπνού: Για αιώνες τα σήματα καπνού χρησιμοποιούνταν ως μορφή επικοινωνίας. Υγρό χορτάρι ή φύλλα τοποθετούνταν πάνω σε δυνατή φωτιά δημιουργώντας μια ψηλή στήλη καπνού που ήταν ορατή από μεγάλη απόσταση. Μια στήλη καπνού σημαίνει «εδώ είναι ο καταυλισμός», τρεις στήλες καπνού σημαίνουν: «υπάρχουν καλά νέα πχ. μια νίκη σε μάχη» (αυτόχθονες Αμερικανοί-Ινδιάνοι)

5 Ηχητική τηλεπικοινωνία
Η αρχαιότερη, όμως, μορφή τηλεπικοινωνίας είναι η ηχητική. Πρώτος την χρησιμοποίησε ο προϊστορικός άνθρωπος και περιοριζόταν σε ηχητικά σήματα που προέρχονταν από διάφορα είδη τυμπάνων.

6 Αρχαίοι Έλληνες  Εφευρέσεις όπως το ακουστικό κέρας, ο οπτικός τηλέγραφος (ή πυρσεία), ο υδραυλικός τηλέγραφος και το σύστημα των φρυκτωριών έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών.

7 Ακουστικό κέρας Κάποιες αναφορές μιλούν για ειδικές μεταλλικές συσκευές (τηλεβόες) που χρησιμοποιήθηκαν απ' τον στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου για ακουστικές επικοινωνίες. Η εμβέλειά τους λέγεται ότι ήταν περίπου μέτρα. Είχαν την μορφή μεταλλικών κυκλικά αναδιπλωμένων χωνιών που αναρτόνταν σε τρίποδα. Κάποιοι λένε ότι εδώ έχουμε και την πρώτη μορφή ακουστικού ραντάρ που έδινε την δυνατότητα ακρόασης μακρινών κινήσεων των εχθρών. Όργανο σε σχήμα χωνιού, το οποίο αυξάνει την ένταση της φωνής του ατόμου που το χρησιμοποιεί, βοηθώντας σε ανακοινώσεις και αναγγελίες σε μεγάλο αριθμό ατόμων.

8 Πυρσεία (Οπτικός Τηλέγραφος Κλεόξενου & Δημόκλειτου)
Σύμφωνα με τον Πολύβιο την πυρσεία δηλαδή την οπτική αναμετάδοση σημάτων με φωτιές, εφεύραν οι αλεξανδρινοί μηχανικοί Κλεόξενος και Δημόκλειτος και τη βελτίωσε ο ίδιος. Στηριζόταν σ' ένα διαχωρισμό των γραμμάτων του ελληνικού αλφαβήτου σε ομάδες πέντε γραμμάτων με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούνται πέντε γραμμές και πέντε στήλες. Ο συνδυασμός της χρήσης δύο πεντάδων μεγάλων πυρσών, οι οποίοι διακρίνονται σε μεγάλες αποστάσεις με τη βοήθεια διόπτρων, παριστάνει το αντίστοιχο γράμμα (οι γραμμές αντιπροσωπεύονται από τους αριστερούς πυρσούς και οι στήλες από τους δεξιούς πυρσούς). Σε κάθε ζευγάρι πυρσών αντιστοιχεί και συγκεκριμένο γράμμα. Π.χ. για το γράμμα Α έχουμε ένα πυρσό αριστερά και ένα δεξιά. Για το γράμμα Θ δύο πυρσούς αριστερά και τρεις δεξιά κλπ. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να μεταδοθούν ολόκληρα κείμενα. Για πρώτη φορά γίνεται κωδικοποίηση του αλφαβήτου με συνδυασμό ανάμματος δαυλών. Η επόμενη κωδικοποίηση έγινε μετά από είκοσι αιώνες από τον Samuel Morse. H πυρσεία θα μπορούσε να θεωρηθεί πρόδρομος της σημερινής ψηφιακής τεχνολογίας.

9 O υδραυλικός τηλέγραφος
Σύμφωνα μ' αυτόν, όσοι επιθυμούσαν να μεταδώσουν κάποια μηνύματα πήγαιναν σε έναν λόφο και εκεί γέμιζαν ένα κάδο με νερό. Στον απέναντι λόφο υπήρχε ένας ακριβώς ίδιος κάδος με την ίδια βρύση στη βάση του κάδου. Οι δύο κάδοι είχαν μια ράβδο η οποία επέπλεε πάνω στο νερό και είχε χαραγμένους πάνω της διάφορους κωδικούς. Κάθε φορά που ήθελαν να στείλουν ένα σήμα, ανύψωναν έναν πυρσό και οι δύο σταθμοί (πομπός και δέκτης) άνοιγαν τις βρύσες τους την ίδια στιγμή. Το νερό έβγαινε με τον ίδιο ρυθμό και όταν η επιφάνειά του νερού στον σταθμό του πομπού έφθανε στον κωδικό που ήθελαν να στείλουν, κατέβαζαν τον πυρσό και έκλειναν τη βρύση. Τότε μπορούσε ο δέκτης να διαβάσει τον κωδικό του σήματος πάνω στη ράβδο. Αυτός μετά μετέδιδε το μήνυμα στον επόμενο στη σειρά σταθμό και από εκεί σε άλλους. Ο υδραυλικός τηλέγραφος απαιτούσε πολύ καλό συγχρονισμό των δύο σταθμών για να μπορέσει να δουλέψει σωστά.

10 Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας 1ου Γυμνασίου Πατρών Γκόβα Βασιλική ΠΕ15 Οικιακής Οικονομίας
 Φρυκτωρίες Οι φρυκτωρίες ήταν ένα σύστημα συνεννόησης με σημάδια, που μεταβιβάζονταν από περιοχή σε περιοχή με τη χρήση πυρσών στη διάρκεια της νύκτας (φρυκτός=πυρσός και ώρα = φροντίδα).  Ο Αισχύλος στο έργο του Αγαμέμνων περιγράφει την είδηση της πτώσης της Τροίας, η οποία μεταδόθηκε ως τις Μυκήνες με τις φρυκτωρίες, δηλαδή τις φωτιές που άναβαν από κορυφή σε κορυφή ειδικές αγρυπνούσες φρουρές από την Τροία µέχρι τις Μυκήνες.

11 Ταχυδρομικά περιστέρια
 Ταχυδρομικά περιστέρια Χρησιμοποιήθηκαν από τους αρχαίους λαούς έως το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, σαν μέσο επικοινωνίας ώσπου να ανακαλυφθεί ο τηλέγραφος. Έχουν την ικανότητα να προσανατολίζονται πολύ εύκολα και μπορούν να επιστρέψουν στη φώλια τους από πολύ μακριά με ταχύτητα περίπου 100 χιλιόμετρα. Στην Αρχαία Ελλάδα τα μηνύματα με περιστέρια ήταν πολύ διαδεδομένη. Από εκεί και η φράση «πού το έμαθες; μου το είπε ένα πουλάκι».

12 Αγγελιοφόροι Επειδή όμως τα περιστέρια δεν ήταν και το πιο σίγουρο μέσο, οι βασιλείς χρησιμοποιούσαν δρομείς, που μετέφεραν το μήνυμα της νίκης ή ήττας ανάλογα. Στα οµηρικά έπη, οι επικοινωνίες γίνονταν µε αγγελιοφόρους. Οι θεοί έστελναν τα µηνύµατά τους µε θεούς αγγέλους, την Ίριδα ή τον Ερµή. Ένας διάσηµος αγγελιοφόρος, ο Φειδιππίδης, έφερε στην Αθήνα το µήνυµα της νίκης του Μαραθώνα.  Οι αγγελιοφόροι φτάνουν συχνά έγκαιρα αλλά όχι σπάνια αργά και άλλοτε αποτρέπουν καταστροφές ή συντελούν σε ολέθρους.. Έτσι και έγινε και στην μάχη του Μαραθώνα και το γνωστό «Νενικήκαμεν» που είπε ο Φειδιππίδης πριν αφήσει την τελευταία του πνοή.

13 Σήματα μορς Ο Αμερικανός, Samuel Morse ( ) το 1837 παρουσίασε τον τηλέγραφό του, που είχε την δυνατότητα να μεταδίδει μηνύματα σε πολύ μακρινές αποστάσεις γρήγορα και χωρίς μεγάλο κόστος. Το πρώτο μήνυμα από αυτόν τον τηλέγραφο στάλθηκε το 1844 από την Ουάσιγκτον στην Βαλτιμόρη. Στην Ελλάδα ο πρώτος τηλέγραφος λειτούργησε στα 1859.

14 Η τυπογραφία Η τυπογραφία αποτελεί ανακάλυψη των Κινέζων. Αναπτύχθηκε αρχικά με τη μέθοδο της ξυλογραφίας, του σκαλίσματος δηλαδή ενός θετικού ειδώλου της σελίδας που πρέπει να τυπωθεί πάνω σε ένα κομμάτι ξύλο, και στη συνέχεια της εκτύπωσης, με την πίεση του ξύλου -που στο μεταξύ έχει αλειφθεί με μελάνι- πάνω σε χαρτί ή ύφασμα. Η μέθοδος αυτή εμφανίστηκε στην Κίνα κατά την αρχαιότητα, και η πρώτη εφημερίδα κυκλοφόρησε εκεί τον 9ο μ.Χ. αιώνα Η τυπογραφία είναι η τέχνη της απόδοσης και αποτύπωσης λόγου, πληροφοριών και εικόνων στο χαρτί και σε άλλα μέσα, με τη βοήθεια τεχνικών μέσων και, ως επί το πλείστον, σε μαζική κλίμακα. Η εμφάνιση της τυπογραφίας στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκε περίπου το 1448 μ.Χ. Η εφεύρεση της έγινε από τον Ιωάννη Γουτεμβέργιο στη Γερμανία, ο οποίος κατασκεύασε ξύλινα κινητά τυπογραφικά στοιχεία. Το πρώτο βιβλίο που τύπωσε ήταν η Αγία Γραφή. Η ευκολία με την οποία μπορούσαν να παραχθούν βιβλία επέτρεψε να τυπωθούν συγγράμματα αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων συγγραφέων, που έως τότε αναπαράγονταν μόνο από αντιγραφείς σε μοναστήρια, και υπήρξε έτσι μια στροφή στην κλασική αρχαιότητα. Η τυπογραφία επίσης επέτρεψε τη γοργή μετάδοση και ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και πληροφοριών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη ραγδαία μετάδοση της γνώσης και την διεύρυνση τις πνευματικής καλλιέργειας, που έως τότε ήταν προνόμιο μόνο του κλήρου και των αριστοκρατών, οδηγώντας στην περίοδο της Αναγέννησης.

15

16

17 Το τηλέφωνο  Πολλοί, λοιπόν, ήταν εκείνοι που προσπάθησαν να κατασκευάσουν ένα μηχάνημα που θα μπορούσε να μεταβιβάσει τον ήχο διαμέσου του ηλεκτρισμού. Αυτό το κατάφερε ο Αμερικανός φυσικός Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ το 1876. Το τηλέφωνο είναι μία συσκευή συνδιάλεξης η οποία μεταφέρει τον ήχο μέσω ηλεκτρικών σημάτων. Συγκεκριμένα πρόκειται για συσκευή που μετασχηματίζει τις ηλεκτρικές ταλαντώσεις σε ηχητικές. Η συσκευή αυτή αποτελείται από πομπό και δέκτη και συνδέεται με καλώδιο με το τηλεφωνικό κέντρο.

18 Το ραδιόφωνο  Το 1895 , ο πατέρας του ραδιοφώνου Γουλιέλμος Μαρκόνι κατόρθωσε να μεταδώσει ηχητικά σήματα Μορς διαμέσου ερτζιανών κυμάτων. Οι επιτυχίες του Μαρκόνι και άλλων ερευνητών όπως του Ρέτζιναλντ Φέσεντεν (Reginald Fessenden) και του Λη ντε Φόρεστ (Lee de Forest) αποτελούν την απαρχή της ανάπτυξης της ραδιοφωνίας. Η ραδιοφωνία, η οποία συνίσταται στη μετάδοση ομιλιών, μουσικής και λόγου σε μεγάλες αποστάσεις χωρίς τη μεσολάβηση αγωγών, αλλά με ηλεκτρομαγνητικά κύματα, και στη λήψη τους από ειδικούς δέκτες, αποτελεί πρακτική εφαρμογή της εφεύρεσης των ηλεκτρονικών λυχνιών. Άρχισε να αναπτύσσεται τη δεκαετία του 1910 στις ΗΠΑ. To ραδιόφωνο είναι η συσκευή που λειτουργεί ως "ραδιοδέκτης - μετατροπέας" όπου λαμβάνοντας τις ραδιοφωνικές εκπομπές των ραδιοφωνικών σταθμών τις μετατρέπει σε ήχο. Τα ραδιοφωνικά κύματα εκπέμπονται από τον πομπό  και φτάνουν στον δέκτη (δηλαδή το ραδιόφωνο). Τα κύματα αυτά αποκωδικοποιούνται από τη συσκευή και μετατρέπονται σε ηλεκτρικό ρεύμα και στην συνέχεια σε ήχο, που είναι και το τελικό αποτέλεσμα του ραδιοφώνου.

19 Tα Ερτζιανά είναι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα σχετικά χαμηλών συχνοτήτων, στα οποία βασίζονται η ασύρματη τηλεπικοινωνία και η λειτουργία του ραντάρ και διαδίδονται, στο κενό, με την ταχύτητα των χλμ. το δευτερόλεπτο. Πήραν αυτό το όνομα προς τιμή του Γερμανού φυσικού Ερρίκου-Ροδόλφου Χερτς (Hertz), που τα μελέτησε πρώτος.

20 Η τηλεόραση Η ιστορία της τηλεόρασης ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα και η εφεύρεσή της στηρίχτηκε σε μια σειρά από διαδοχικές ανακαλύψεις διάφορων επιστημόνων. Πρώτος ανάμεσα σ’ αυτούς ο Πάουλ Νιπκόφ, που υπήρξε ο εφευρέτης του δίσκου σαρώσεως (1884), όπως ονομάστηκε το πρώτο μηχανικό σύστημα αναπαραγωγής εικόνων με διαδοχικές γραμμές.  Η τηλεόραση είναι ένα σύστημα τηλεπικοινωνίας που χρησιμεύει στη μετάδοση και λήψη κινούμενων εικόνων και ήχου εξ αποστάσεως. Αποτελεί το κυριότερο και δημοφιλέστερο Μέσο Μαζικής Επικοινωνίας και η χρήση της είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο. Συνήθως, λέγοντας "τηλεόραση" εννοούμε τη συσκευή, δηλαδή τον δέκτη, ο οποίος λαμβάνει το (τηλεοπτικό) σήμα που εκπέμπουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί σε συγκεκριμένες συχνότητες (ή αλλιώς κανάλια) με την οθόνη που απεικονίζει το αποτέλεσμα της εκπομπής (μετατροπή του σήματος σε εικόνα και ήχο).

21 Δίκτυα Υπολογιστών Από πολύ νωρίς έγινε επιτακτική η ανάγκη της επικοινωνίας ανθρώπων σε μεγάλες αποστάσεις και η ανταλλαγή πληροφοριών. Γύρω στο 1900 αναπτύχθηκαν κατ‘ αρχήν τα τηλεφωνικά δίκτυα. Στη δεκαετία του '50, οι υπολογιστές ενώνονταν απευθείας με τη βοήθεια τηλεφωνικών (αναλογικών) γραμμών. Οι ανάγκες επικοινωνίας όμως αυξάνονταν διαρκώς και στη δεκαετία του '70 άρχισαν να δημιουργούνται ιδιωτικά δίκτυα σε εταιρείες ή επιχειρήσεις για την κάλυψη των αναγκών τους. Σιγά - σιγά, τα δίκτυα άρχισαν να ξεπερνούν τα όρια της επιχείρησης και να επεκτείνονται σε μεγαλύτερα γεωγραφικά όρια.

22 Ιστορία του ιντερνέτ

23 Προϊόν της εργασίας: Αφίσα

24 Πηγές Βιβλιογραφία «Επικοινωνία», Αυτόπτης Μάρτυρας, Ερευνητές
«Η Τέχνη και η Επικοινωνία στις Γραφικές Τέχνες», ΤΟΜΟΣ Β, Βιθυνός Μ., Δασκαλοθανάσης Ν., Λυκούδης Μ., Λυμπεράκης Α., Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, 2002. «ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ», Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ, Neil Ardley, εκδ. Γιάννη Ρίζου, 1992 Πληροφορική Α΄, Β΄, Γ΄ Γυμνασίου, ΟΕΔΒ,2007 Οικιακή οικονομία Α Γυμνασίου, ΟΕΔΒ,2007 Τεχνολογία Επικοινωνιών, Mark Sanders, Β΄ Τάξη Ενιαίου Λυκείου, Ίδρυμα Ευγενίδου, Αθήνα , 2004. Διαδίκτυο

25 ΟΜΑΔΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 1ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΑΞΗ Β΄ , 2011-’12
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΚΟΒΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕ 15 ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ


Κατέβασμα ppt "ΜΕΡΟΣ Α΄ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google