Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ:
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ (Α΄ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΤΟΥ 2011) ΘΕΜΑ: Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ: ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΜΠΟΥΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΧΑΡΑ ΚΑΤΑΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΑΛΑΜΑ

2 Η 2η υποομάδα Η Ερευνητική Εργασία με θέμα «Η Διατροφή των Νέων» ξεκίνησε 7 Οκτωβρίου του 2011 μέχρι στις 20 Ιανουαρίου του Πραγματοποιήθηκε κατά το Α΄ Εξάμηνο του σχολικού έτους Για την υλοποίηση της εργασίας αυτής δημιουργήθηκαν υποομάδες, οι οποίες διαπραγματεύτηκαν το θέμα από διάφορες οπτικές γωνίες. Η 2η υποομάδα ακολούθησε μια σειρά δράσεων για να καλύψει ένα σημαντικό μέρος του θέματος της Ερευνητικής Εργασίας.

3 Συμπλήρωση εβδομαδιαίου διαιτολογίου
Επίσης μελετώντας τους πίνακες μπορούν να δοθούν συμβουλές στους συμμετέχοντες αλλά και πληροφορίες που να αφορούν το κατά πόσο ο συνδυασμός των συγκεκριμένων τροφών καθημερινώς προσδίδει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά ή επιβαρύνει τον οργανισμό. Έτσι δίνεται η δυνατότητα να διορθωθεί ή να εμπλουτιστεί το εβδομαδιαίο διαιτολόγιο. Αρχικά η υποομάδα ασχολήθηκε με τη συμπλήρωση αναλυτικών στοιχείων σχετικών για το εβδομαδιαίο διαιτολόγιο των ίδιων και εννιά συμμαθητών τους σε πίνακες excel. Με αυτό τον τρόπο έγινε αντιληπτό ότι ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό διατροφικό διαιτολόγιο και διαφορετικές συνήθειες.

4 Ορισμένοι πίνακες ενδεικτικά είναι οι εξής:
ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 07:45 07:40 10:30 11:00 ΠΡΩΙΝΟ 1 ποτήρι νερο - 1 τοστ κρουασάν σοκολάτας 1 ποτήρι γάλα 09:00 09:50 ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ σάντουιτς με τυρί και κρουσάν σοκολάτας 1 κουλούρι κουλούρι ζαμπόν 14:15 13:30 13:35 14:25 14:30 15:00 ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ μπριζόλες με πατάτες ψητές μακαρονάδα ψητό ψάρι ρολό κοτόπουλο φασολάκια χοιρινό με σέλινο παστίτσιο σαλάτα,νερό, 1φετ.ψωμί νερό, 1φετ.ψωμί νερό,1φετ.ψωμί νερό, 2φετ.ψωμί 19:10 18:00 19:30 19:15 18:10 17:30 19:00 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ μπισκότα φυσικό χυμό πορτοκάλι πατατάκια 1 μήλο κονφλέιξ με γάλα σοκολάτα νερό μήλο 22:00 22:30 21:05 20:00 21:40 21:00 ΒΡΑΔΙΝΟ τυρόπιτα και ντοματοσαλάτα ομελέτα με λαχανικά κρουασάν ζαμπόν τυρί 2 κομμ. πίτσα ψητό κοτόπουλο νερό, 1 φετ.ψωμί ζαμπόν, νερό 1 αναψυκτικό ΦΥΛΛΟ γυναίκα ΗΛΙΚΙΑ 15 ΣΧΟΛΙΑ τοστ: ζαμπόν, τυρί ψωμί: λευκό

5

6 ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ ΜΕΣΙΜΕΡΙΑΝΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΒΡΑΔΥΝΟ ΠΡΟ ΥΠΝΟΥ
ΗΛΙΚΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΩΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ( ) ΩΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ( ) 15 1/2 ΠΡΩΙΝΟ 07:45 2 ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ 1 ΜΠΩΛ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ 10:30 ΈΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΓΑΛΑ ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ 10:00 1 ΤΟΣΤ (ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ,ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ,ΤΥΡΙ) 11:00 ΖΥΜΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΓΑΛΑ ΦΥΛΟ ΜΕΣΙΜΕΡΙΑΝΟ 14:10 ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ,ΣΑΛΑΤΑ,ΨΩΜΙ 13:00 ΣΝΙΤΣΕΛ ΜΕ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΚΑΙ 1 ΝΤΕΠΟΝ ΚΟΡΙΤΣΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ 16:00 ΜΗΛΟ 16:30 1 ΦΥΣΙΚΟ ΧΥΜΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ (ΧΑΡΑ) ΒΡΑΔΥΝΟ 20:30 ΨΩΜΙ ΜΕ ΛΑΔΙ,ΝΤΟΜΑΤΑ,ΜΗΛΟΠΙΤΑ 20:00 ΚΑΛΑΜΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ,ΣΑΛΑΤΑ,ΤΣΑΤΣΙΚΗ ΠΡΟ ΥΠΝΟΥ ΩΡΑ ΤΡΙΤΗΣ ΤΡΙΤΗ ( ) ΩΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗ( ) 2 ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙ Κ΄ΔΗΜΗΤΡΙΚΑ 2 ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙ Κ΄ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ 14:00 1 ΠΙΑΤΟ ΣΟΥΠΑ Κ΄2 ΦΕΤΕΣ ΨΩΜΙ 1 ΜΠΑΡΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ 17:00 1 ΦΥΣΙΚΟ ΧΥΜΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ Κ΄ 3 ΜΠΟΥΚΕΣ ΣΟΥΠΑ 23:00 ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΨΩΜΙ 18:00 19:30 ΩΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ KYΡΙAKH( ) ΩΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑ( ) 10:00 ΔΗΜΗΤΡΙΚΑ 07:45 2 ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙ K' ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ 13:00 ΛΙΓΗ ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΤΟΤΣ 14:00 ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ Κ΄ΜΙΛΦΕΙΚ ΜΙΣΟ ΜΟΥΣΑΚΑ Κ΄ΛΑΔΙ Κ΄ΤΥΡΙ 19:00 2 ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙ 17:00 1 ΜΙΛΦΕΙΚ,1 ΦΥΣΙΚΟ ΧΥΜΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ 20:00 ΣΑΛΑΤΑ(ΜΑΡΟΥΛΙ,ΚΑΡΟΤΟ,ΝΤΟΜΑΤΑ 17:20 ΜΗΛΟ ..ΤΟΝΟ),ΨΩΜΙ,2 ΜΠΟΥΚΕΣ ΜΟΥΣΑΚΑ ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΚΑΙ 2 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΜΕΛΙ 23:00 1 ΠΟΤΗΡΙ ΓΑΛΑ 21:00 ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΩΡΑ ΠΕΜΠΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗ( ) ΩΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ( ) 2 ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙ Κ΄ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ 1 ΜΠΑΡΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΤΟΣΤ ΨΑΡΙ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ, ΨΩΜΙ ,ΣΑΛΑΤΑ 14:10 1 ΦΥΣΙΚΟ ΧΥΜΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ 16:00 20:30 22:00

7 ΕΡΕΥΝΑ ΜΕΣΩ INTERNET & ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
Στη συνέχεια ακολούθησαν μια έρευνα κυρίως σε ιστοσελίδες στο internet και σε βιβλία που στόχο είχαν την άντληση πληροφοριών για τις πρωτεΐνες, τα λίπη και τα έλαια καθώς και για τις επιδράσεις των τροφών που περιέχουν τα προηγούμενα συστατικά στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα τεκμηριωμένα στοιχεία που συνέλλεξαν είναι από κείμενα, φωτογραφικό υλικό και video.

8 Τρισδιάστατη αναπαράσταση της μυοσφαιρίνης.
ΠΡΩΤΕΪΝΗ Οι πρωτεΐνες είναι μεγάλα σύνθετα βιομόρια, με μοριακό βάρος από μέχρι πάνω από 1 εκατομμύριο, αποτελούμενα από αμινοξέα, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους με πεπτιδικούς δεσμούς σχηματίζοντας μια γραμμική αλυσίδα, καλούμενη αλυσίδα πολυπεπτιδίων. Όλες οι πρωτεΐνες περιέχουν άνθρακα, οξυγόνο και άζωτο και οι περισσότερες εξ αυτών και θείο. Γενικά οι πρωτεΐνες ανάλογα της μορφής τους διακρίνονται σε ινώδεις πρωτεΐνες και σε σφαιρικές πρωτεΐνες. Με κριτήριο τη σύνθεσή τους διακρίνονται σε απλές (όταν αποτελούνται μόνο από αμινοξέα) και σε σύνθετες (όταν στο μόριό τους περιλαμβάνονται και μη πρωτεϊνικά τμήματα όπως μέταλλα, σάκχαρα, λίπη κ.λπ.). Επίσης με κριτήριο ακόμη τη λειτουργία τους διακρίνονται σε δομικές (όταν αποτελούν τα δομικά υλικά του κυττάρου), και λειτουργικές (όταν συμβάλλουν σε κάποιες λειτουργίες). Οι διάφορες λειτουργίες που παρατηρούνται στους οργανισμούς γίνονται χάρη στις πρωτεΐνες. Ο δε βιολογικός τους ρόλος καθορίζεται κάθε φορά από την τρισδιάστατη δομή τους που είναι συνέπεια της αλληλουχίας των αμινοξέων, η οποία και ξεκινά από την πρωτοταγή δομή. Τρισδιάστατη αναπαράσταση της μυοσφαιρίνης.

9 Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ
Οι πρωτεΐνες είναι επίσης σημαντικές στη διακυτταρική επικοινωνία, τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, τον σχηματισμό κυτταρικών ιστών, και τον κυτταρικό κύκλο. Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητα συστατικά στη διατροφή μας, δεδομένου ότι τα ζώα δεν μπορούν να συνθέσουν όλα τα αμινοξέα, αλλά πρέπει να τα λάβουν από τα τρόφιμα. Μέσω της διαδικασίας της πέψης, τα ζώα αποικοδομούν την πρωτεΐνη στα ελεύθερα αμινοξέα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρωτεϊνική σύνθεση. Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς και συμμετέχουν σε κάθε διαδικασία μέσα στα κύτταρα. Πολλές πρωτεΐνες δρουν ως ένζυμα που καταλύουν τις βιοχημικές αντιδράσεις, και είναι ζωτικής σημασίας στο μεταβολισμό. Άλλες πρωτεΐνες έχουν δομικές ή μηχανικές λειτουργίες, όπως οι πρωτεΐνες του κυτταρικού σκελετού, οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση της μορφής των κυττάρων.

10 ΟΙ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ
Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα. Με λίγα λόγια τα αμινοξέα είναι τα δομικά τους συστατικά. Συνολικά υπάρχουν 20 αμινοξέα, τα οποία απαντώνται σε ποικίλους συνδυασμούς μεταξύ τους. Οκτώ αμινοξέα από αυτά, πρέπει να προσλαμβάνονται με την τροφή μας, γιατί το σώμα μας δεν μπορεί να τα συνθέσει. Για αυτό το λόγο αποκαλούνται και «απαραίτητα» αμινοξέα: βαλίνη, λευκίνη, ισολευκίνη, θρεονίνη, μεθειονίνη,φαινυλαλανίνη, τρυπτοφάνη, λυσίνη.

11 Τις πρωτεΐνες τις παίρνουμε από το ζωικό και το φυτικό βασίλειο
Τις πρωτεΐνες τις παίρνουμε από το ζωικό και το φυτικό βασίλειο. Οι ζωικές πρωτεΐνες έχουν μεγαλύτερη βιολογική αξία από τις φυτικές πρωτεΐνες. Αυτό οφείλεται στις διαφορετικές ποσότητες βασικών αμινοξέων που περιέχουν. Αυτή η διαφορετική σύσταση, ωστόσο έχει το πλεονέκτημα ότι τα βασικά αμινοξέα που περιέχονται σε ζωικές και φυτικές τροφές, αλληλοσυμπληρώνονται, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται ακόμα υψηλότερη βιολογική αξία. Γιατί χρειαζόμαστε τις πρωτεΐνες? Ανάγκη σε πρωτεΐνες ανά χιλιόγραμμο βάρους σώματος Πηγές πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας, φτωχές σε λίπη Οι πρωτεΐνες είναι τα πιο σημαντικά δομικά συστατικά για: βασική ανάγκη (ενήλικες);0,8 g/kg με 1,0g/kg Γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά μυς αθλητές αντοχής: 1,1 g/kg με 1,4 g/kg Τυριά με χαμηλά λιπαρά (<30% επί ξηρής μάζας0 ορμόνες αθλήματα δύναμης: 1,6g/kg με 2g/kg Ψάρια ανοσοποιητικές πρωτεΐνες Πουλερικά ένζυμα Όσπρια

12 ΠΕΝΤΕ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ
1. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητο εργαλείο για αυτούς που κάνουν δίαιτα, αφού μπορεί να κόψει την όρεξη. Αν γυμνάζεται κάποιος 3-5 φορές την εβδομάδα για 45 λεπτά έως 1 ώρα, χρειάζεσαι 1 γραμμάριο πρωτεΐνη για κάθε κιλό βάρους σου. Αν γυμνάζεται 5 φορές την εβδομάδα και περισσότερο από 1 ώρα, τότε θα χρειαστεί 1,2 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αν δεν γυμνάζεται, δεν θα πρέπει η πρωτεΐνη που λαμβάνει να πέφτει κάτω από το 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό βάρους.

13 2. Για να χαθεί το βάρος και να ληφθεί πρωτεΐνη, πρέπει να γίνουν σωστές επιλογές. Με την κατανάλωση κάθε μέρα ζωικής πρωτεΐνης με χαμηλά λιπαρά γίνεται λήψη πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, όπως ψάρι, άπαχο κιμά, κοτόπουλο και γαλοπούλα στήθος, ημιάπαχο γάλα και γιαούρτι, καθώς και μικρές ποσότητες τυριού. Προσθέτοντας φυτικές πηγές πρωτεΐνης στο καθημερινό διαιτολόγιο λαμβάνονται και φυτικές ίνες, όπως μερικά όσπρια σε σαλάτες, μαγειρεμένα με λίγο ελαιόλαδο, ή μία χούφτα ξηρούς καρπούς. Επίσης τα δημητριακά είναι πηγή πρωτεΐνης. Προσοχή, όμως, αφού τα περισσότερα δημητριακά, ψωμιά και κριτσίνια που υπάρχουν στην αγορά παράγονται από επεξεργασμένα δημητριακά.

14 3. Η πρωτεΐνη πρέπει να μοιράζεται σε όλη τη διάρκεια της ημέρας
3. Η πρωτεΐνη πρέπει να μοιράζεται σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που περιλάμβαναν πρωτεΐνη στο πρωινό τους κατανάλωναν 200 θερμίδες λιγότερο την ημέρα. Φάε λοιπόν λίγη πρωτεΐνη το πρωί, όπως αυγά, τυρί, γάλα ή και γαλοπούλα, για ενδιάμεσα περιλάμβανε ξηρούς καρπούς ή τυρί με κρακεράκια ή γάλα με ένα φρούτο. Στο κυρίως γεύμα είναι καλό να καταναλώνεται μία μερίδα 150 γραμμαρίων κρέας ή ψάρι μαζί με λαχανικά και ολικής αλέσεως ψωμί ή μακαρόνια ή καστανό αναποφλοίωτο ρύζι. Στην προπόνηση, καλό είναι να καταναλώνεται η πρωτεΐνη στα πρώτα 30 λεπτά αφότου τελειώσει. Με τη γυμναστική οι μύες έχουν προετοιμαστεί για να δεχτούν την πρωτεΐνη κι εκεί δίνεται η ευκαιρία ανάπτυξης μυϊκής μάζας. Η ποσότητα που φαίνεται να έχει αποτελέσματα είναι γραμμάρια πρωτεΐνης (εξαρτάται από το επίπεδο άσκησης). Μάλιστα η κατανάλωση αυτή να συνοδευτεί με υδατάνθρακες για να αναπληρωθούν οι αποθήκες γλυκογόνου.

15 4. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι αυστηρά πρωτεϊνικές δίαιτες, τύπου Ατκινς, που απαγορεύουν τους υδατάνθρακες είχαν αποτέλεσμα τη γρήγορη αλλά όχι μόνιμη απώλεια βάρους. Σε πρόσφατη μελέτη, ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπέρβαρα άτομα που έκαναν πρωτεϊνική δίαιτα με περιορισμένους υδατάνθρακες ξαναπήραν σχεδόν όλο το βάρος που είχαν χάσει. Τα άτομα, όμως, που ακολουθούσαν δίαιτα με χαμηλά λιπαρά και κανονική ποσότητα υδατανθράκων όχι μόνο δεν ξαναπήραν κιλά, αλλά συνέχιζαν να χάνουν βάρος. οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι δίαιτες που απαγορεύουν τους υδατάνθρακες δεν είναι μόνιμη λύση, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μπορεί κανείς να τις συνεχίσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, σταματάνε γρήγορα τις προσπάθειες και τα κιλά επανέρχονται.

16 5. Στοιχεία δείχνουν ότι η πρωτεΐνη, όταν φτάνει μέχρι και το 30% των συνολικών θερμίδων που καταναλώνονται, έχει αποτέλεσμα για την αύξηση του μεταβολισμού και προκαλεί μεγαλύτερο κορεσμό. Άτομα που ακολούθησαν τέτοιο διαιτολόγιο κατανάλωσαν 441 θερμίδες λιγότερο. Μία άλλη έρευνα έδειξε ότι μία δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνη συνδυασμένη με άσκηση είχε περισσότερη απώλεια σωματικού λίπους και βελτιωμένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα. Πρέπει όμως η πρωτεΐνη να είναι χαμηλή σε λιπαρά.

17 ΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΑ ΛΙΠΑΡΑ ΚΑΙ ΦΟΥΛ ΣΕ ΠΡΩΤΕΪΝΗ
Τυρί τύπου cottage Άπαχο μοσχαρίσιο κρέας Ασπράδι αυγού Στήθος κοτόπουλο Σολομός Βασιλικός πολτός Ρύζι Μαγιά μπύρας Αμύγδαλα Γάλα με χαμηλά λιπαρά

18 ΤΑ ΛΙΠΗ Τα λίπη και έλαια, που μαζί ονομάζονται λιπίδια, αποτελούν είτε δομικά συστατικά των κυττάρων (π.χ. συστατικών των μεμβρανών) είτε λειτουργικά (π.χ. αποταμιευτικές ουσίες). Είναι μια ετερογενή ομάδα ενώσεων που χαρακτηρίζονται από αδιαλυτότητα στο νερό. Ενώ τα ελαία σε θερμοκρασία δωματίου είναι σε υγρή μορφή, τα λίπη παραμένουν σε στερεή. Το μεγαλύτερο μέρος των λιπιδίων του οργανισμού μας (90%) είναι αποθηκεμένο στον λιπώδη ιστό στο δέρμα, ενώ το υπόλοιπο είναι κυρίως στα μυϊκά, αλλά και τα υπόλοιπα κύτταρα του οργανισμού. Αν και το ρεπερτόριο των λειτουργιών των λιπιδίων είναι μεγάλο, η σημαντικότερη λειτουργία τους είναι η αποθήκευση ενέργειας.

19 ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΛΙΠΩΝ
Τα λιπαρά οξέα χωρίζονται με πολλούς τρόπους, αλλά ο σημαντικότερος διατροφικά είναι σύμφωνα με τους δεσμούς ανάμεσα στους άνθρακες. Επομένως τα λιπαρά οξέα ή λίπη είναι: ακόρεστα λίπη κορεσμένα λίπη τρανς λίπη

20 Τα ακόρεστα λίπη αποτελούν λίπη που βρίσκουμε κυρίως σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης και χωρίζονται σε μονοακόρεστα και σε πολυακόρεστα. Τα μονοακόραστα λίπη βρίσκονται σε αφθονία στο ελαιόλαδο και στο αραχιδέλαιο καθώς φαίνεται να προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις Τα πολυακόρεστα χωρίζονται σε δυο κατηγορίες τα ω- 3 και τα ω- 6. Τα ω- 3 επιδρούν θετικά στην υγεία της καρδιάς και βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και των ματιών.

21 Τα κορεσμένα λίπη Τα κορεσμένα λίπη είναι γνωστά ως «κακά» λιπαρά επειδή αυξάνουν τη χοληστερόλη του αίματος και τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων της καρδιάς. Ακόμα είναι στερεά σε θερμοκρασία δωματίου εκτός από το φοινικέλαιο.

22 Τα τρανς λίπη (trans) Τα τρανς λίπη δεν παράγονται από κανέναν οργανισμό. Βρίσκονται κυρίως στη μαργαρίνη και σε επεξεργασμένες τροφές. Συγκεκριμένα χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μπισκότων, κέικ, γλυκών και αλλαντικών. Εμφανίζονται με διάφορα ονόματα στις συσκευασίες τροφίμων, όπως "μερικώς υδρογονωμένα φυτικά ελαία", "επεξεργασμένα φυτικά ελαία", "μερικώς υδρογονωμένα πολυακόρεστα", κτλ. Αποτελούν μια ακόμη κατηγορία «κακών» λιπαρών, που ορισμένες φορές είναι ακόμα πιο επιβαρυντικά από τα κορεσμένα λίπη για την υγεία του ανθρώπου.

23 ΠΗΓΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ 
Τύπος λίπους Πηγές Κορεσμένο  Βούτυρο, τυρί, κρέας και προϊόντα του (λουκάνικα, μπιφτέκια), πλήρες γάλα και γιαούρτι, πίτες, γλυκά, λαρδί, λίπος τσιγαρίσματος, σκληρές μαργαρίνες και μαγειρικά λίπη, λάδι καρύδας και φοινικέλαιο.   Μονοακόρεστο  Ελιές, ελαιοκράμβη, ξηροί καρποί (φιστίκια Αιγίνης, αμύγδαλα, φουντούκια, macadamia, κάσιου, καρύδι πεκάν), φιστίκια, αβοκάντο, και τα έλαιά τους (ελαιόλαδο, κραμβέλαιο…).. Πολυακόρεστο  Ω-3 πολυακόρεστα: Σολωμός, σκουμπρί, ρέγγα, πέστροφα (ιδιαίτερα πλούσια στα μακράς αλύσου ω-3 λιπαρά οξέα EPA ή εικοσαπεντανοϊκό οξύ και DHA ή δοκοσαεξανοϊκό οξύ). Καρύδια, ελαιοκράμβη, σόγια, λιναρόσπορος, και τα έλαιά τους (ιδιαίτερα πλούσια σε α-λινολενικό οξύ). Ω-6 πολυακόρεστα: Ηλιόσποροι, φύτρο σιταριού, σουσάμι, καρύδια, σόγια, καλαμπόκι και τα έλαιά τους. Κάποιες μαργαρίνες (διαβάστε την ετικέτα).  Trans λιπαρά οξέα Μερικά λίπη τηγανίσματος και μαγειρέματος (π.χ. υδρογονωμένα φυτικά λάδια) που χρησιμοποιούνται σε μπισκότα, κέικ και γλυκά, λιπαρό κρέας από βόδι ή αρνί. 

24 Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΛΙΠΩΝ Οι περισσότερες ευρωπαϊκές οδηγίες προτείνουν ότι η γενική πρόσληψη λίπους δεν πρέπει να ξεπερνά το 30% με 35% των συνολικών θερμίδων, με όχι περισσότερο από το 10% των θερμίδων να προέρχονται από κορεσμένα λίπη. Αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο 20-25% των θερμίδων πρέπει να προέρχεται από μονοακόρεστες και πολυακόρεστες πηγές. Το λίπος αποτελεί ένα από τα τρία βασικά συστατικά που πρέπει να προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής (τα άλλα δύο είναι οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες) για την ομαλή ανάπτυξη και υγεία του οργανισμού

25 Η πρόσληψη λίπους είναι σημαντική για το νέο.
Τα λίπη μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως πηγή ενέργειας, ενώ τα απαραίτητα λιπαρά οξέα πρέπει να προσλαμβάνονται μέσω της δίαιτας. Πολλά τρόφιμα τυπικά πλούσια σε λίπη, όπως τα λιπαρά ψάρια, το κρέας και τα γαλακτοκομικά, περιέχουν πολλές βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία απαραίτητα για την ανάπτυξη. Για παράδειγμα, βιταμίνη Β12 και λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Α, D, E, K αλλά και ανόργανα στοιχεία, όπως σίδηρος, ψευδάργυρος, χρώμιο, μαγνήσιο και ασβέστιο.

26 ΤΑ ΛΙΠΗ ΚΑΙ Η ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ
Τα λιπίδια επηρεάζουν την υγειά μας έμμεσα με τη χοληστερίνη. Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα αυξάνουν την κακή χοληστερίνη, αλλά δεν επηρεάζουν την καλή. Τα πολυακόρεστα μειώνουν την κακή χοληστερίνη, και δεν επηρεάζουν την καλή. Τα μονοακόρεστα είναι τα καλυτέρα για την υγειά γιατί και μειώνουν την κακή, αλλά και αυξάνουν την καλή χοληστερίνη. Τα χειροτέρα είναι τα τρανς λίπη που κάνουν ακριβώς τα αντίθετο, μειώνουν την καλή και αυξάνουν την κακή. 

27 Συμπέρασμα για τα λίπη Για τη διασφάλιση της υγεία είναι σημαντικό να προσέχουμε τόσο τη συνολική ποσότητα όσο και τον τύπο λίπους στη διατροφή μας καθώς η υπερβολική κατανάλωση τους είναι γνωστός παράγοντας που επηρεάζει την ανάπτυξη ασθενειών όπως η στεφανιαία νόσος και η παχυσαρκία.

28 ΤΑ ΕΛΑΙΑ Με τον όρο «έλαια» εννοούμε προϊόντα που ανήκουν στις εξής κατηγορίες: τα εδώδιμα λίπη και έλαια, τα ορυκτά έλαια και τα αιθέρια έλαια. Τα λίπη και έλαια ζωικής ή φυτικής προέλευσης είναι ουσίες αδιάλυτες στο νερό, αποτελούμενες κυρίως από εστέρες της τριυδροξυλικής αλκοόλης, γλυκερίνης με τα λιπαρά οξέα. Οι εστέρες είναι γνωστοί σαν τριγλυκερίδια

29 Υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ των όρων λίπος και λάδι
Ο όρος λίπος χρησιμοποιείται για τα τριγλυκερίδια εκείνα τα οποία είναι στερεά ή ημιστερεά στη θερμοκρασία δωματίου, ενώ ο όρος λάδι χρησιμοποιείται για τα τριγλυκερίδια τα οποία βρίσκονται σε υγρή κατάσταση κάτω από τις ίδιες συνθήκες.

30 ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΟΡΕΛΑΙΑ
Τα σπορέλαια προέρχονται από την επεξεργασία των ελαιούχων σπόρων και ανήκουν στις κατηγορίες των ελαίων και των λιπών. Τα κύρια σπορέλαια είναι το σογίελαιο, το αραβοσιτέλαιο και το ηλιέλαιο και παράγονται από την επεξεργασία των αντίστοιχων σπόρων. Τα σπορέλαια είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία αυξάνουν την κακή χοληστερόλη και επιβαρύνει και με άλλους τρόπους την ανθρώπινη υγεία. Το ελαιόλαδο είναι το έλαιο που λαμβάνεται από τους καρπούς του ελαιόδεντρου με μέσα μηχανικά και επεξεργασία φυσική, χωρίς να αλλοιώνεται η σύστασή του. Έχει την ίδια θερμιδική αξία σε σχέση με τα υπόλοιπα έλαια, 9 θερμίδες ανά γραμμάριο. Προσφέρει κατά βάση μονοακόρεστα λιπαρά που έχουν θετικές ιδιότητες για την υγεία της καρδιάς και βιταμίνη Ε που έχει αντικαρκινική και αντιγηραντική δράση.

31 ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ & ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Έπειτα στο πλαίσιο της διερεύνησης του τρόπου διατροφής των νέων η δεύτερη υποομάδα σε συνεργασία με την πρώτη υποομάδα συνέταξαν μαζί ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο απευθύνεται σε νέους ηλικίας από 15 έως 18 ετών και αφορά τις διατροφικές τους συνήθειες. Στόχος είναι η συλλογή πληροφοριών από ένα πραγματικό δείγμα ατόμων και η άμεση επαφή με αυτό. Παράλληλα γίνεται αντιληπτό κατά πόσο οι νέοι έχουν γνώση για την υγιεινή διατροφή και τα θρεπτικά συστατικά που τους προσφέρουν συγκεκριμένες τροφές ή ο συνδυασμός τροφών.

32 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1) τρως συχνά κορεσμένα λύπη από fast food ? –ΝΑΙ - ΟΧΙ
3)πιστεύεις ότι πρέπει να τρως .. : Α)Ένα πλούσιο πρωινό Β)ένα πλούσιο μεσημεριανό Γ)ένα πλούσιο βραδινό 4)το βάρος σου είναι : α) κάτω από το κανονικό β)κανονικό γ) υπέρβαρο 5) Τρως ..? α) πολλές φορές από λίγο β)λίγες φορές μεγάλες δοσολογίες 6)τρωτέ πρωινό ? ναι όχι μερικές φορές 7)Το μεσημεριανό γεύμα που τρωτέ είναι πάντα σπιτικό ? ναι όχι μερικές φορές 8)Τρώτε βραδινό ? ναι όχι μερικές φορές 9)Τρωτέ κάτι ελαφρύ για βραδινό? Ναι όχι μερικές φορές 10)Τρωτέ φρούτα? Ναι όχι μερικές φορές

33 Συμπεράσματα ερωτηματολογίου
Οι νέοι γνωρίζουν ότι η κατανάλωση τρανς λιπαρών από «fast food» καταστήματα επιβαρύνει τον οργανισμό και τα έχουν μειώσει και αποβάλλει από την καθημερινή διατροφή τους. Επίσης οι πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρούν ότι είναι σημαντικό να παίρνουν ένα πλούσιο πρωινό αφού τους παρέχει ενέργεια για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές απαιτήσεις της καθημερινότητας. Ακόμα οι 19/27 τρώνε πολλές φορές από λίγο βοηθώντας στην εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού του ανθρώπινου οργανισμού. οι 22/27 τρώνε μεσημεριανό γεύμα το οποίο είναι πάντα σπιτικό. Το σπιτικό φαγητό είναι φρέσκο με γνήσια υλικά και πάντα είναι απαραίτητο για τη σωστή διατροφή των νέων.

34 Συμπεράσματα συνέχεια…
Οι 22/27 τρώνε κάτι ελαφρύ το βράδυ και οι 5 απάντησαν μερικές φορές. Το ελαφρύ βραδινό είναι σημαντικό για τον οργανισμό αφού δεν συσσωρεύονται κακά λίπη και να μη δημιουργείται δυσφορία από το πολύ φαγητό λίγο πριν τον ύπνο. Το ποσοστό (19/27) των νέων που προτιμούν τα φρούτα, τα οποία προσφέρουν θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό.

35 Γενικά συμπεράσματα για την Ερευνητική Εργασία
Τελικά η Ερευνητική εργασία έδωσε το έναυσμα στους συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με την έννοια έρευνα από πολύ κοντά. Οι «ερευνητές» απόκτησαν δεξιότητες και γνώσεις όπως να συνεργάζονται ομαδικά μεταξύ τους αλλά και με άλλες ομάδες, να ζητούν πληροφορίες από φίλους, να συντάσσουν ερωτηματολόγια, να βρίσκουν πληροφορίες από το internet σε διάφορες μορφές (όπως, εικόνες, video, κείμενα) και να τις αξιολογούν καθώς και να επισκέπτονται επιστημονικούς φορείς για την άντληση δεδομένων.

36 Ευχαριστίες!!! Τέλος η Χρυσούλα Μπούνα, η Χαρά Κατάκου, η Αθανασία Μερκούρη και η Ευαγγελία Μάλαμα απευθύνουν τις θερμές τους ευχαριστίες προς τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στην Ερευνητική Εργασία «Η Διατροφή των Νέων» για την άψογη συνεργασία μαζί τους, στους φίλους και συμμαθητές, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά με τις απαντήσεις τους στα ερωτηματολόγια καθώς και στους καθηγητές τους κύριο Ρουσέα και κύριο Λεβεντέα για την συνεχή βοήθεια και καθοδήγησή καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης της Ερευνητικής Εργασίας. Ευχαριστίες οφείλουν να δοθούν και στον υπεύθυνο του συλλόγου Active Nutrition για την φιλοξενία στο χώρο εργασίας και για την κατατοπιστική ενημέρωση σε θέματα διατροφής.


Κατέβασμα ppt "ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google