Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ιωάννα Βάσω Αλέκος Πάνος Γιώργος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ιωάννα Βάσω Αλέκος Πάνος Γιώργος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ιωάννα Βάσω Αλέκος Πάνος Γιώργος
Ιωάννα Βάσω Αλέκος Πάνος Γιώργος Ομάδα : Black Sabbath ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

2 Επικοινωνία  είναι η διαδικασία αποστολής ενός μηνύματος από έναν πομπό σε ένα δέκτη, χρησιμοποιώντας έναν κώδικα επικοινωνίας. Επιπρόσθετα ο πομπός μπορεί ταυτόχρονα να είναι και δέκτης, αφού ταυτόχρονα και στέλνει και λαμβάνει μηνύματα, όπως επίσης και ο δέκτης είναι ταυτόχρονα και πομπός. Ως εκ τούτου το νόημα δημιουργείται και από τους δύο.

3 ΠΕΤΡΟΓΛΥΦΙΚΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Ό άνθρωπος μέσα στα σπήλαια ζωγράφιζε στους τοίχους παραστάσεις από την καθημερινή τους ζωή. ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Εικονόγραμμα είναι ένα σύμβολο που αντιπροσωπεύει ένα αντικείμενο, μια έννοια, μια μορφή γραψίματος όπου οι ιδέες διαβάζοντας μέσω σχεδίου. Τα εικονογράμματα είναι το επόμενο βήμα γραφής.

4 ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ
Χαριτωμένοι αγγελιοφόροι της ιστορίας έχουν την άνεση να επιστρέφουν στην φωλιά τους μεταφέροντας μικρά μηνύματα η ικανότητα τους να ξαναβρίσκουν την φωλία τους από μεγάλες αποστάσεις.

5 ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ Η ανάγκη για κάτι γρηγορότερο από τους ταχυδρόμους οδήγησε στην απόφαση να δημιουργηθεί σύστημα μηνυμάτων με φωτία. Οι φρυκτωρίες ήταν ειδικά κατασκευασμένοι πύργοι σε κορυφές πάνω στους οποίους οι πρώτοι διαβιβαστές άναβαν φωτιές με σκοπό την αναμετάδοση οπτικών συμάτων σε μεγάλες αποστάσεις

6 ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ ΤΗΛΕΓΡΑΦΟΣ
Χρησιμοποιήθηκε για την μετάδοση μηνυμάτων σε μεγάλες αποστάσεις στηριζόταν στην χρήση δύο πανομοιότυπων δοχείον νερού μέσα στα οποία επέπλεε ειδικός πλωτήρας με στέλεχος επί του οποίου υπήρχαν τοποθετημένες σε σταθερές θέσεις ετικέτες με προσυνεννοημένα μηνύματα

7 ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΙ-ΕΦΙΠΠΟΙ Οι αρχαίοι έλληνες αντάλλαζαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και σε γρήγορο χρόνο πληροφορίες. Ο ημεροδρόμος μετέφερε την σκύταλη η οποία είχε το μεταφερόμενο μήνυμα. Όταν ήταν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις χρησιμοποιούσαν άλογα και έπαιρναν την ονομασία Έφιπποι.

8 ΚΕΡΩΜΕΝΑ ΔΙΠΤΥΧΑ ΠΙΝΑΚΙΔΙΑ
Το μήνυμα σκαλιζόταν πάνω σε κερί που είχε απλωθεί πάνω σε ξύλινες πλάκες. Η γραφή γινόταν ανάποδα, ώστε να απαιτείται κάτοπτρο για την ορθή ανάγνωση τους.

9 ΣΩΛΙΝΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ(ΚΙΝΑ)
Μέσα στο Σινικό τείχος υπάρχουν μεταλλικές σωλήνες. Φωνάζοντας μέσα σε αυτές η φωνή φτάνει από το ένα φυλάκιο στο άλλο. Έτσι, μεταδίδονταν τα μηνύματα κατά μήκος του τείχους.

10 ΚΑΜΙΝΟΒΙΓΛΑΤΟΡΕΣ Οι Βυζαντινοί είχαν τους καμινοβιγλάτορες δηλαδή τις βίγλες (παρατηριτίρια) και τα καμίνια που διατηρούσαν άσβηστη τη φλόγα των πυρσών. Το σύστημα αυτό έφτανε μέχρι 700χλμ μακριά και η απόσταση από φανό σε φανό ήταν 100 χλμ.

11 ΤΗΛΕΒΟΑΣ(ΑΚΟΥΣΤΙΚΟΣ ΤΗΛΕΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ)
Ο Μ.Αλέξανδρος χρησιμοποίησε για το στρατό του τις ακουστικές επικοινωνίες. Αποτελούταν απο ένα τρίποδο ύψους 4μ ενωμένο στην κορυφή από την οποία ξεκινούσε ένα σκοινί που συγκρατούσε ένα στρογγυλό κέρας μεγάλου μεγέθους.

12 ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΑ ΙΝΚΑΣΗ Η μέθοδος των αγγελιοφόρων-δρομέων γνώρισε εκπληκτική εξέλιξη από τους Ίκνας. Η μορφή αυτής της επικοινωνίας χρησιμοποιήθηκε στα οροπέδια των Άνδεων.

13 ΣΦΥΡΙΓΜΑΤΑ Οι Γκουάντσε οι κάτοικοι των Καναρίων Νησιών χρησιμοποιούσαν μια ειδική γλώσσα σφυριγμάτων για να επικοινωνούν σε μεγάλες αποστάσεις. Με τα σφυρίγματα επικοινωνούσαν μέχρι και σε αποστάσεις 4χλμ .

14 ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΠΝΟΥ Οι Ινδιάνοι της Β.Αμερικής χρησιμοποιούσαν σήματα καπνού με κάποιο κώδικα για τις επικοινωνίες τους.

15 ΗΛΙΟΓΡΑΦΟΣ Ο ηλιόγραφος ανήκει στα επίγεια μετεωρολογικά όργανα και πρόκειται για αυτόνομο όργανο που μετρά την ημερήσια ηλιοφάνεια δηλαδή πόσες ώρες οι ακτίνες του ηλιακού φωτός δεν εμποδίζονται από σύννεφα στη διάρκεια μιας ημέρας. Η ταινία του φέρει 8 κάθετες διαγραμμίσεις που αντιστοιχούν σε 9 ώρες ενώ τα οριζόντια καμένα τμήματα λαμβάνουν λατινικά γράμματα.Ο ηλιογράφος τοποθετείται με τέτοιο τρόπο ώστε οι ηλιακές ακτίνες να προσπίπτονται στη σφαίρα αντανακλώντας στη ταινία.

16 ΣΗΜΑΤΑ ΣΗΜΑΙΩΝ Ενας τύπος οπτικών σημάτων που χρησιμοποιείται από το στρατό. Είναι με κινούμενες σημαίες και αντίστοιχο κώδικα κινήσεων.

17 ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΚΗ ΣΚΥΤΑΛΗ
Το σύστημα στηριζόταν στη χρήση δυο πανομοιότυπων σκυταλών στις οποίες τυλιγόταν μια λεπτή ταινία από κατεργασμένο δέρμα ώστε να μην υπάρχουν κενά ανάμεσα στις περιελίξεις. Όταν η ταινία ξετυλιγόταν ήταν αδύνατη η ανάγνωση του μηνύματος παρά μόνο εάν τυλιγόταν πάλι με τον ίδιο τρόπο.

18 Ο ΔΙΣΚΟΣ ΤΗΣ ΦΑΙΣΤΟΥ Ο περίφημος δίσκος της φαιστού στην Κρήτη, αποτελεί την πρώτη τυπογραφική σελίδα της ανθρωπότητας και συνάμα το πρώτο καταγεγραμμένο κωδικογραφημένο μήνυμα. Δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί ακόμα.

19 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!!!


Κατέβασμα ppt "Ιωάννα Βάσω Αλέκος Πάνος Γιώργος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google