Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Επικοινωνίες κατά την αρχαιότητα!

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Επικοινωνίες κατά την αρχαιότητα!"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Επικοινωνίες κατά την αρχαιότητα!
Project 4 Επικοινωνίες κατά την αρχαιότητα!

2 Η επικοινωνία από την προϊστορία της αποτελεί συστήμα δύναμης
Η επικοινωνία από την προϊστορία της αποτελεί συστήμα δύναμης. Μπορεί να κυμανθεί από τις πολύ λεπτές διαδικασίες της ανταλλαγής, ως τις πλήρεις συνομιλίες και τη μαζική επικοινωνία. Η ανθρώπινη επικοινωνία ξεσηκώθηκε με την ομιλία ίσως έτη πριν. Τα σύμβολα αναπτύχθηκαν περίπου έτη πριν, και το γράψιμο περίπου Τα Πετρογλυφικά, τα Εικονογράμματα και τα Ιδεογράμματα είναι μερικά από τα πρώιμα μέσα επικοινωνίας των αρχαίων λαών που εφαρμόζονταν κυρίως σε επιφάνειες και τοίχους. Ίσως σαν εξελιγμένες τοιχογραφίες!

3 Τεχνικές Επικοινωνίας
Μας ενδιαφέρει κυρίως η επικοινωνία που λαβαίνει χώρα ανάμεσα σε ανθρώπους ή ομάδες που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Εάν μάλιστα σκεφτούμε πόσο σοβαρή και επιτακτική ήταν η ανάγκη για γρήγορη, μυστική και πλήρη ενημέρωση αντιλαμβανόμαστε την τεράστια σημασία που είχαν οι αρχαίες τηλεπικοινωνίες κάθε μορφής. Τα αρχαία συστήματα τηλεπικοινωνιών χρησιμοποιούνταν κυρίως : α) για τις επίσημες κρατικές υποθέσεις β) για αποστολή μηνυμάτων ανάμεσα σε ιδιώτες οι οποίοι μπορούσαν να καλύψουν το κόστος είτε έφιππου αγγελιοφόρου είτε κάποιου που μετέφερε ένα μήνυμα, εφόσον αυτός έτσι ή αλλιώς διέσχιζε κάποια συγκεκριμένη απόσταση με πλοίο ή με καραβάνι ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.

4 ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΙ, ΠΕΖΟΙ ΚΑΙ ΕΦΙΠΠΟΙ
Η πρώτη και πανάρχαια μέθοδος μετάδοσης πληροφοριών και μηνυμάτων στηρίχθηκε στη δύναμη των ανθρώπινων άκρων να διασχίζουν τις αποστάσεις όσο το δυνατόν συντομότερα. Στους Έλληνες πασίγνωστος είναι ο μαραθωνοδρόμος μας Φιλιππίδης, που μετέφερε στην Αθήνα το μήνυμα της νίκης στο Μαραθώνα το 490 π.χ. από μια απόσταση 39 χιλιομέτρων την οποία διέσχισε χωρίς να σταματήσει, και ο οποίος, αφού αναφώνησε το γνωστό «νενικήκαμεν», άφησε την τελευταία του πνοή.

5 ΤΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ
Ως φορείς μηνυμάτων σε μεγάλες αποστάσεις χρησιμοποιήθηκαν επίσης τα περιστέρια από πολύ παλιές εποχές. Η ταχύτητα που αναπτύσσει το περιστέρι είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν ενός έφιππου αγγελιοφόρου και, επί πλέον, το περιστέρι πετά σε ευθεία γραμμή χωρίς να είναι υποχρεωμένο να ακολουθεί τους στριφογυριστούς δρόμους των βουνών. Ελάχιστα στοιχεία διαθέτουμε για τη χρήση των περιστεριών στον ελληνικό χώρο. Ωστόσο μας δίνεται η δυνατότητα από όσα στοιχεία διαθέτουμε, να προσδιορίσουμε τον 5ο π.χ. αιώνα ως την περίοδο κατά την οποία άρχισε να χρησιμοποιείται η μέθοδος των περιστεριών.

6 Ο ΑΚΟΥΣΤΙΚΟΣ ΤΗΛΕΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ (ΚΕΡΑΣ)
Ο ακουστικός τηλέγραφος του Αλέξανδρους αποτελούνταν από ένα τρίποδο ύψους περίπου τεσσάρων μέτρων, ενωμένο στην κορυφή, από την οποία ξεκινούσε ένα σχοινί που κρατούσε ένα στρογγυλό ηχητικό κέρας μεγάλου μεγέθους. Η  ανάρτηση ήταν τέτοια που επέτρεπε την κυκλική περιστροφή του κέρατος ώστε το σήμα να πηγαίνει προς όλες τις κατευθύνσεις. Οι πληροφορίες αναφέρονται στην Αλεξάνδρου ανάβαση του Αρριανού.

7 ΟΠΤΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΜΕ ΦΩΤΙΑ Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η φωτιά, το φως, έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην εξέλιξη των φωτεινών σημάτων και του οπτικού τηλέγραφου, όχι μόνο κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων, όσο κυρίως κατά το διάστημα της ειρήνης, όταν τα νέα και οι διαταγές των αρχόντων έπρεπε να φτάσουν το συντομότερο δυνατό στον προορισμό τους. Κυρίως αυτό αφορούσε τις αυτοκρατορίες, των οποίων οι αχανείς εκτάσεις έκαναν πολύ δύσκολη τη σχετικά γρήγορη ενημέρωση. Συνηθέστερα οπτικά σήματα με φωτία ήταν οι Φρυκτωρίες. Πύργοι σε βουνοκορφές όπου άναβαν φωτιές αλλά πάντα για προσυμφωνημένα μυνήματα.

8 ΠΥΡΣΕΙΑ ‘Η ΟΠΤΙΚΟΣ ΤΗΛΕΓΡΑΦΟΣ
Θεωρείται ως πρόδρομος του τηλεγράφου. Είναι ένα σύστημα αναμετάδοσης μηνυμάτων με σαφές περιεχόμενο, το οποίο απαιτούσε αρκετούς σταθμούς αναμετάδοσης. Σε κάθε σταθμό υπηρετούσαν περί τους δέκα φρυκτωρούς. Υποστηρίζεται ότι σε μια ώρα αναμεταδίδονταν περίπου 20 γράμματα, αριθμός που είναι αρκετά μικρός

9 ΩΡΟΝΟΜΙΟ Από τα γνωστότερα συστήματα βυζαντινών καμινοβιγλών είναι του Λέοντα (μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός του 9ου αιώνα) . Το δίκτυο, εννέα καμινοβίγλες,(σταθμοί με χρήση φωτιάς) ήταν εξαπλωμένο στα βουνά της βυζαντινής Αυτοκρατορίας Όλυμπος, Ταύρος και Αντίσταυρος (σημερινή Τουρκία). προστάτευε το Βυζάντιο από Αραβικές επιδρομές. ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ ΤΗΛΕΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ ΑΙΝΕΙΑ ΤΟΥ ΤΑΚΤΙΚΟΥ (362 Π.Χ.) Γύρω στα 330 π.χ. ο Αρκάδας στρατηγός Αινείας ο Τακτικός επινόησε ένα έξυπνο σύστημα τηλεγραφίας με τη χρήση του νερού. Το σύστημα αυτό βασίζεται στο συγχρονισμό κινήσεων πομπού και δέκτη.

10 Η κρυπτογραφία παρέχει 4 βασικές λειτουργίες (Αντικειμενικοί σκοποί):
Κρυπτογραφια Η λέξη κρυπτογραφία προέρχεται από τα συνθετικά "κρυπτός" + "γράφω" και είναι ένας επιστημονικός κλάδος που ασχολείται με την μελέτη, την ανάπτυξη και την χρήση τεχνικών κρυπτογράφησης και αποκρυπτογράφησης με σκοπό την απόκρυψη του περιεχομένου των μηνυμάτων. Χωρίζεται σε 3 περιόδους. Την Πρώτη το 1900 π.Χ. με το 1900 μ.Χ, την Δέυτερη από το 1900 μ.Χ εως το 1950 μ.Χ και την Τρίτη από το 1950 μ.Χ. έως σήμερα! Η κρυπτογραφία παρέχει 4 βασικές λειτουργίες (Αντικειμενικοί σκοποί): Εμπιστευτικότητα: Η πληροφορία προς μετάδοση είναι προσβάσιμη μόνο στα εξουσιοδοτημένα μέλη. Η πληροφορία είναι ακατανόητη σε κάποιον τρίτο. Ακεραιότητα: Η πληροφορία μπορεί να αλλοιωθεί μόνο από τα εξουσιοδοτημένα μέλη και δεν μπορεί να αλλοιώνεται χωρίς την ανίχνευση της αλλοίωσης. Μη απάρνηση: Ο αποστολέας ή ο παραλήπτης της πληροφορίας δεν μπορεί να αρνηθεί την αυθεντικότητα της μετάδοσης ή της δημιουργίας της. Πιστοποίηση: Οι αποστολέας και παραλήπτης μπορούν να εξακριβώνουν τις ταυτότητές τους καθώς και την πηγή και τον προορισμό της πληροφορίας με διαβεβαίωση ότι οι ταυτότητές τους δεν είναι πλαστές.


Κατέβασμα ppt "Επικοινωνίες κατά την αρχαιότητα!"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google