Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΟΣΜΑΣ ΠΕΦΑΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΠΕΡΟΥΛΗΣ ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΞΙΝΟΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΟΣΜΑΣ ΠΕΦΑΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΠΕΡΟΥΛΗΣ ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΞΙΝΟΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΟΣΜΑΣ ΠΕΦΑΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΠΕΡΟΥΛΗΣ ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΞΙΝΟΣ
ΣΕΞΙΣΜΟΣ ΚΟΣΜΑΣ ΠΕΦΑΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΠΕΡΟΥΛΗΣ ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΞΙΝΟΣ

2 Τι είναι ο σεξισμός Ο σεξισμός θεωρείται κοινώς η διάκριση εναντίον ανθρώπων βασισμένη στο φύλο τους ή το σεξουαλικό τους προσανατολισμό, παρά στα ατομικά τους λάθη. Μπορεί επίσης να αναφέρεται σε οποιαδήποτε ή σε όλες τις διαφοροποιήσεις που βασίζονται στο φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Ο όρος προέρχεται από τη λατινική λέξη sexus = φύλο και -ισμός. Ο σεξισμός μπορεί να αναφέρεται σε τρεις λεπτά διαφοροποιημένες πίστεις ή συμπεριφορές: Την πίστη πως το ένα φύλο είναι ανώτερο του άλλου Την πίστη πως οι άντρες και οι γυναίκες είναι πολύ διαφορετικοί και ότι αυτό πρέπει να αντανακλάται έντονα στην κοινωνία, τη γλώσσα, τα σεξουαλικά δικαιώματα, και το νόμο. Μπορεί επίσης να αναφέρεται απλά στο μίσος απέναντι στις γυναίκες (μισογυνισμό) ή λιγότερο κοινά, μίσος απέναντι στους άντρες (μισανδρισμός)

3 Τα σεξιστικά πιστεύω είναι ένα είδος υλομορφισμού, που υποστηρίζει πως τα άτομα μπορούν να κατανοηθούν (και συχνά κριθούν) με βάση τα χαρακτηριστικά της ομάδας στην οποία ανήκουν – στην περίπτωση αυτή την ομάδα του φύλου τους (ανδρική ή γυναικεία). Αυτό προυποθέτει πως όλα τα άτομα ανήκουν καθαρά σε μία κατηγορία «αρσενικού» ή «θηλυκού». Ο σεξισμός εναντίον των γυναικών αποκαλείται συχνά σωβινισμός, αν και ο σωβινισμός είναι στην πραγματικότητα ένας ευρύτερος όρος για κάθε ακραία και άλογη τυφλή αφοσίωση εκ μέρους μιας ομάδας στην οποία κάποιος ανήκει, ιδιαίτερα όταν η τυφλή αυτή αφοσίωση εμπεριέχει μοχθηρία και μίσος έναντι μιας αντίπαλης ομάδας.

4 Αν και η θεωρία πως οι γυναίκες είναι ανώτερες των αντρών είναι επίσης σεξισμός, μόνο στα πρόσφατα χρόνια άρχισε να αναπτύσσεται ενημερότητα αυτού του «αντίστροφου σεξισμού» στο δημόσιο διάλογο. Μερικές μορφές σεξουαλικής διάκρισης είναι παράνομες σε πολλές χώρες, αλλά σχεδόν όλες οι χώρες έχουν νόμους που παρέχουν ειδικά δικαιώματα, προνόμια ή ευθύνες στο ένα φύλο.

5 Τρόποι αντιμετώπισης Όμως, πέρα από το να αναλύουμε και να αιτιολογούμε ένα φαινόμενο, το ζητούμενο πάντα είναι τι μπορούμε τελικά να κάνουμε για την αντιμετώπισή του; Κατά τη γνώμη μας, το φαινόμενο αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κατασταλτικά και με προληπτικά μέτρα. Όσον αφορά τα κατασταλτικά μέτρα, υπάρχει καταρχήν ο νόμος του `83 που ποινικοποιεί το βιασμό ως κακουργηματική πράξη. Προτείνουμε τη διεύρυνση της νομοθεσίας μας με την ποινικοποίηση των σεξιστικών και ρατσιστικών φραστικών επιθέσεων, με στόχο τον παραδειγματισμό της κοινωνίας και κατ’ επέκταση την αποφυγή παρόμοιων συμπεριφορών στο μέλλον. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ατιμωρησία διαιωνίζει τα προβλήματα βίας και κακοποίησης. Τα προληπτικά μέτρα αφορούν πιστεύω στην ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και στη διαμόρφωση συνειδήσεων στους μαθητές.

6 Στην ευαισθητοποίηση του κοινού μπορεί να συμβάλλει η ανάπτυξη σχετικής καμπάνιας με
αντισεξιστικά και αντιρατσιστικά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ σχετικές ενημερωτικές εκπομπές στα ΜΜΕ αφιερώματα στα διάφορα έντυπα ανάρτηση αφισών Η συνειδητοποίηση των μαθητών θα επιτευχθεί μέσω της Στροφής στην ανθρωπιστική παιδεία προγραμμάτων για τη μη βίαιη επίλυση των διαφορών αγωγής και εκπαίδευσης προσανατολισμένης στο σεβασμό της διαφορετικότητας και της ισότητας όλων των ανθρώπων

7 Οι γυναικείες οργανώσεις οφείλουν να δραστηριοποιηθούν:
ασκώντας τις σχετικές πιέσεις προς την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στην ευαισθητοποίηση και συνειδητοποίηση του κοινού μέσω των εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης


Κατέβασμα ppt "ΚΟΣΜΑΣ ΠΕΦΑΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΠΕΡΟΥΛΗΣ ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΞΙΝΟΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google