Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ιστορικά στοιχεία για τα ονόματα οδών της πόλης της Σπάρτης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ιστορικά στοιχεία για τα ονόματα οδών της πόλης της Σπάρτης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ιστορικά στοιχεία για τα ονόματα οδών της πόλης της Σπάρτης

2 Οσίου Νίκωνος Ο Όσιος Νίκωνας γεννήθηκε σε ένα χωριό κοντά στη Τραπεζούντα το 10ο αιώνα μ.Χ. Από μικρός έκανε ασκητική ζωή ενώ από μικρός έφυγε και πήγε σε ένα μοναστήρι. Στη συνέχεια συνέχισε το έργο του στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Σπάρτη. Η μνήμη του εορτάζεται στης 26 Νοεμβρίου.

3 Ευρυσθένους Ο Ευρυσθένης γεννήθηκε το 1104μ.Χ. Ήταν γιος του Αριστόδημου. Ο πατέρας τους μοίρασε στους γιους μια περιοχή που είχε καταλάβει. Όταν ο Αριστόδημος πέθανε την εξουσία πήρε ο θειος τους, ο Θήρας. Παρόλο που ο Ευρυσθένης ήταν ο μεγαλύτερος από τους δυο, μετά την ενηλικίωση τους οι αδελφοί συμβασίλευσαν, όπως όριζε ο χρησμός της Πυθίας. Ο γιος του ήταν ο Άγης.

4 Ευρώτας Ο Ευρώτας ήταν μυθικός βασιλιάς της Λακωνίας. Ήταν γιος του Μύλη. Είχε γυναίκα την Ευρυδίκης και είχε κόρη την Σπάρτη.

5 Επίσκοπος Θεοδώρητος Βρεσθένης
Έζησε από το Απριλίου Ήταν ιερωμένος και αγωνιστής του Γεννήθηκε στη Στεμνίτσα της Αρκαδίας. Από μικρός ήταν αφιλοκερδής.

6 Καπετάν Ζαχαριάς Ήταν κλέφτης και αρματολός στην Πελοπόννησο. Έζησε από το Όταν ήταν παιδί κατατάχτηκε στο αρματολικό σώμα για να εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα του.

7 Κλέαρχος ο Λακεδαιμόνιος
Κλέαρχος ο Λακεδαιμόνιος Ήταν στρατηγός των μυρίων στη μάχη των Κούναξων. Ο Κλέαρχος ο Λακεδαιμόνιος δεν ήθελε να πολέμα άλλο εναντίον των Ελλήνων και έτσι όταν τέλειωσε ο Πελοποννησιακός πόλεμος ζήτησε από τους 5 εφόρους να στείλουν σπαρτιατική στρατιωτική δύναμη στη Χερρόνησο.

8 Κλεόμβροτος Όνομα αρχαίων Ελλήνων βασιλέων
Ήταν αδερφός του Λεωνίδα. Όταν πέθανε ο Λεωνίδας στις Θερμοπύλες πήρε την εξουσία. Βασιλιάς της Σπάρτης και γιος του Παυσανία. Βασιλιάς της Σπάρτης που πήρε την ηγεσία από τον πεθερό του Λεωνίδα Β΄

9 Λύσανδρος Ο Λύσανδρος ήταν Σπαρτιάτης που βοήθησε στην νίκη των Σπαρτιατών εναντίον των Αθηναίων στο Πελοποννησιακό πόλεμο. Ήταν ικανότατος στρατηγός των Λακεδεμωνίων.

10 Μενέλαος Ο Μενέλαος ήταν αδερφός του Αγαμέμνονα. Είχε σύζυγο την Ωραία Ελένη την οποία έκλεψε ο Πάρις και για αυτήν έγινε ο πόλεμος της Τροίας. Ο Μενέλαος νίκησε στη μάχη και γύρισε νικητής στην Ελλάδα με την Ελένη.

11 Μητροπολίτου Γερμανού Καραβαγγέλη
Ο Καραβαγγέλης γεννήθηκε στη Στύψη της Λέσβου στις 16 Ιουνίου, από ψαριανό πατέρα. Μεγάλωσε στο Αδραμύττιο της Μικράς Ασίας. Έζησε εκεί από την ηλικία των 2 ετών. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και αποφοίτησε με άριστα.

12 Όθωνος και Αμαλίας Ο Όθων-Φρειδερίκος-Λουδοβίκος με κανονικό όνομα Όττο Φρίντιχ Λούντβιχ φον Βίτελσμπαχ. Γεννήθηκε 1 Ιουνίου Ιουλίου 1867 και ήταν πρίγκιπας της Βαυαρίας και πρώτος Βασιλιάς του Βασιλείου της Ελλάδος.

13 Οινούντος Στο ποταμό Οινούντος, γνωστό και ως Κελεφίνα, λέγεται ότι εκεί πολέμησαν οι αδερφοί Διόσκουροι και τα παιδιά του Αφάρεως και έχει τις πηγές του στον Πάρνωνα. Πήρε το όνομά του από το ομώνυμο χωριό Οίνους.

14 Ορθίας Αρτέμιδος Η Ορθία Αρτέμιδος είναι ένα από τα σημαντικότερα ιερά της Σπάρτης και είναι χτισμένο κοντά στις ακτές του Ευρώτα. Ήταν το σημαντικότερο κέντρο Σπαρτιατικής Αγωγής των νέων.

15 Σιμωνίδου Ο Σιμωνίδης ο Κείος ήταν Έλληνας λυρικός ποιητής. Γεννήθηκε το 556π.Χ στην Ιόυλίδα της Κέας όπου διδάχτηκε μουσική και ποίηση. Μετακινήθηκε στην Αθήνα με την προστασία του Ιππάρχου. Μετά τον φόνο του προστάτη του μετακινήθηκε στη Θεσσαλία και μετά την μάχη του Μαραθώνα πήγε στην Αθήνα. Πέθανε στην αυλή του τυράννου των Συρακουσέων Ιερώνα το 469π.Χ.

16 Ταΰγετος ή Πενταδάκτυλος
Είναι η υψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου που εκτείνεται μεταξύ των λεκανών Μεγαλόπολης- Ευρώτα και Μεσσηνίας. Η κορυφή του είναι 2.407μ. Και ονομάζεται Αγιολιάς ή Προφήτης Ηλίας από το ομώνυμο εκκλησάκι που παλαιότερα λεγόταν Τάλετος.

17 Τυνδάρεως Στην ελληνική μυθολογία ο Τυνδάρεως ήταν γιος του Περιήρους και της Γοργοφόνης, κόρης του Περσέα. Ο Τυνδάρεως ήταν σύζυγος της Λήδας και πατέρας της Ελένης και της Κλυταιμνήστρας. Η Λήδα είχε κάνει και τους Διόσκουρους με τον Δια. Ο Τυνδάρεως ήταν Βασιλιάς της Λακεδαιμόνιας και είχε αδέρφια τον Ίκαρο και τον Αφαίρεο.

18 Φάρις Ο Φαρίς ή Φαρής ήταν ήρωας της ελληνικής μυθολογίας. Είναι ιδρυτής της αχαϊκής πόλης Φαρραί, γιος του Ερμή και της Δαναΐδας Φιλοδαμείας, κόρη του ήταν η Τελεγόνη. Επίσης είναι ιδρυτής της μεσσηνιακής πόλης Φαραί.

19 Φοίβου Απόλλωνος Ο Απόλλωνας είναι ο Μέγας θεός του Πανθέου και ήταν θεραπευτής, μάντης και ηλιακός. Γεννήθηκε από το θεό Δία και την Λητώ. Ονομάζεται Δήλιος όχι μόνο επειδή γεννήθηκε στην Δήλο αλλά και για τον Θεό οπού κάνει τα πάντα δηλά και ορατά αλλά και τα πάντα ορά.

20 Χίλωνος Ο Χίλων ο Λακεδαιμόνιος, γιος του Δαμαγέτου, ήταν πολιτικός, νομοθέτης, φιλόσοφος και εκλεγειακός ποιητής που έζησε κατά τον 6ο π.Χ. αιώνα και αναφέρεται ότι ήταν ένας από τους 7 σοφούς της Ελλάδας. Γεννήθηκε το 600π.Χ και πέθανε το 520π.Χ.

21 Πλήθων Γεμιστός Ο Γεώργιος Γεμιστός που επέλεξε το όνομα Πλήθων, για να θυμίζει το Πλάτων, ήταν Έλληνας φιλόσοφος. Γεννήθηκε το 1355 στη Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια έφυγε από εκεί με ανοχή του αυτοκράτορα Μανουήλ του Β΄ Παλαιολόγου στο δεσποτάτο του Μιστρά.

22 Αγησίλαος ο Α’ της Σπάρτης
Ο Αγησίλαος ήταν βασιλιάς της Σπάρτης και καταγόταν από το γένος των Αγιαδών. Ήταν γιος διάδοχος του Δορύσσου. Σύμφωνα με τον Απολλόδωρο βασίλεψε 44 χρόνια ( 920π.Χ.-877π.Χ.) ενώ ο Παυσανίας υποστηρίζει ότι η βασιλεία του ήταν σύντομη. Τον θρόνο διαδέχθηκε ο γιος του Αρχέαλος.

23 Αγησίλαος Β΄ της Σπάρτης
Ο Αγησίλαος ήταν αρχαίος βασιλιάς και στρατηγός της Σπάρτης περίπου από το 400 έως το 361π.Χ. Το 396π.Χ. εκστράτευσε εναντίον των Περσών ώστε να απελευθερώσει τις πόλεις της Μικράς Ασίας. Στη συνέχεια ξεγέλασε πάλι τον σατράπη Τισσαφέρνης και κατάφερε να νικήσει τους Πέρσες σε μάχη στον Πακτωλό ποταμό. Πέθανε σε ηλικία 84 ετών στην Κυρρήνη της Αιγύπτου.

24 Άγιδος Ο Άγις ήταν αρχαίος βασιλιάς της Σπάρτης και έζησε περίπου το 950π.Χ. Από το όνομα του πήρε και το γένος των Αγιάδων. Ήταν γιος και διάδοχος του Ευρυσθένη. Επειδή ο Άγις κατάργησε έναν νόμο οι κάτοικοι της αρχαίας Σπάρτης ξεσηκώθηκαν. Έχασαν όμως και ο Άγις τους επέβαλε σε ένα είδος διαρκής δουλειάς, την ειλωτεία.

25 Αρχιδάμου Ο Αρχίδαμος ήταν βασιλιάς της αρχαίας Σπάρτης. Καταγόταν από το γένος των Ευριποντίδων. Ήταν γιος του Ζευξιδάμου και διαδέχτηκε τον θρόνο του από τον παππού του, Λεωτυχίδα.

26 Βρασίδου Ο Βρασίδας ήταν αξιωματικός της Αρχαίας Σπάρτης κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου και διακρίθηκε για τις στρατιωτικές του ικανότητες. Το 428π.Χ. εκστράτευσε στην Μακεδονία για να βοηθήσει τον συνάδελφό του, Πέρδικκα Β΄. Κατέλαβε μια σειρά από παραλιακές πόλεις. Ύστερα υπέγραψε ανακωχή με την Αθήνα το 423π.Χ

27 Δήμητρας Η Δήμητρα ήταν η θεά της γεωργίας. Ήταν κόρη του Κρόνου και της Ρέας. Αδέρφια της ήταν ο Δίας, η Ήρα, ο Ποσειδόνας και η Εστία.

28 Διοσκούρων Οι Διόσκουροι ο Κάστορας και ο Πολυδεύκης, ήταν δίδυμα παιδιά του Δια και της Λήδας και αδερφοί της ωραίας Ελένης. Ήταν προστάτης των καραβιών και των ναυτικών.

29 Ευρυβιάδου Ο Ευρυβιάδης ήταν ναύαρχος των Σπαρτιατών και γιος του Ευρυκλείδους. Έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ. Παρόλο που δεν κατ

30 Ηρακλειδών Οι Ηρακλείδες ήταν απόγονοι του Ηρακλή και της Δηιανείρας. Όταν πέθανε ο Ηρακλής τα παιδιά του έμειναν αβοήθειτα και τα καταδίωξε ο Ευρυσθέας. Στην αρχή πήγαν στο Βασιλιά της Κρήτης, το Κυηκα, όμως ο Ευρυσθέας τον ανάγκασε να τα διώξει.

31 Ήρας Η Ήρα κατά την μυθολογία ήταν κόρη του Κρόνου και της Ρέας. Ήταν προστάτιδα του γάμου και των γυναικών ενώ ζήλευε τον Δία επειδή είχε πολλές σχέσεις. Γεννήθηκε ή στη Σάμο ή στην Εύβοια ή στην Στυμφαλία.

32 Θερμοπυλών Η μάχη των Θερμοπυλών έγινε το 480π.Χ. κατά την δεύτερη εισβολή των Περσών στην Ελλάδα. Οι Πέρσες είχαν εκατομμύρια στρατιώτες ενώ σύμφωνα με νέες πηγές εκατό με τριακόσιες χιλιάδες έφτασαν στις Θερμοπύλες. Εκεί οι Έλληνες έχασαν επειδή ο Εφιάλτης τους πρόδωσε ο Εφιάλτης.

33 Λεωνίδου Ο Λεωνίδας ήταν βασιλιάς της Σπαρτής και ήταν γιος του Αναξανδίδρα και πιστευόταν πως ήταν απόγονος του Ηρακλή. Στον θρόνο ανέβηκε το 488 π.Χ. επειδή ο αδερφός του είχε εξοριστεί και ο άλλος είχε πεθάνει σε μια εκστρατεία στην Ιταλία. Ο Λεωωνίδας έπεσε νεκρός στο πεδίο μάχης, στις Θερμοπύλες.

34 Λυκούργου Βασιλιάς της Σπάρτης έζησε περίπου το 800π.Χ. και είχε ταξιδέψει στην Κρήτη, την Λιβύη και πιθανόν να είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο. Στην Σπάρτη φρόντισε να μεταρρυθμίσει το σπαρτιατικό πολίτευμα. Ο μύθος λέει ότι έφυγε από την Σπάρτη και δεν ξαναγύρισε ποτέ γιατί δεν ήθελα να αλλάξουν οι νόμοι και οι συμπολίτες του είχαν ορκιστεί ότι δεν θα τους άλλαζαν μέχρι να ξαναγυρίσει.

35 Κωνσταντίνου Παλαιολόγου
Ο Κωνσταντίνος ΙΑ Παλαιολόγος ήταν ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Γεννήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου Πρώτα υπηρέτησε ως Βασιλιάς στο Μιστρά ενώ πέθανε ύστερα από ηρωική του αντίσταση εναντίον των Τούρκων στις 29 Μαΐου 1453.

36 Πλατανιστά Η Πλατανιστά ήταν αρχαίο γυμναστήριο των Σπαρτιατών. Πήρε το όνομα της επειδή υπήρχαν πολλά πλατάνια στην περιοχή και υπήρχε και μία τάφρος που κύκλωνε τον χώρο. Έμπαινες εκεί με δύο γεφύρια και υπήρχαν ένα άγαλμα του Ηρακλή και ένα του Λυκούργου.

37 Τυρταίου Ο Τυρταίος ήταν αρχαίος Έλληνας ελεγειακός και γεννήθηκε στο σημερινό Δαφνί. Ήταν γιος του Αρχεμβρότου, έζησε τον 7ο περίπου αιώνα π.Χ και θεωρείται ως ένας από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας.

38 Φειδιππίδου Ο Φειδιππίδης ήταν αρχαίος Έλληνας δρομέας. Λίγο πριν τη μάχη του Μαραθώνα ζήτησε βοήθεια από τους Σπαρτιάτες. Επειδή έκανε την απόσταση αυτή σε 2 μέρες θεωρήθηκε ως άθλος έγινε ολυμπιακό άθλημα.

39 Των 118 Στις 23 του Οκτώβρη οι Γερμανοί είχαν συλλάβει 450 αντιστασιακά στελέχη και τα είχαν κλείσει στην φυλακή.

40


Κατέβασμα ppt "Ιστορικά στοιχεία για τα ονόματα οδών της πόλης της Σπάρτης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google