Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΛΑΪΛΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΛΑΪΛΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΛΑΪΛΙΑ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΛΑΪΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΟΡΕΙΝΗ

2 Η αγριαχλαδιά Η αγριοκερασιά
Η γκορτσιά (Pyrus spinosa) είναι ένα παμπάλαιο ελληνικό δένδρο που συχνά μπολιάζεται .Τα στυφά μικρά αχλάδια που παράγει το άγριο δένδρο, υποκαθιστούσαν το ψωμί στους Αργείους, όπως τα βελανίδια στους Αρκάδες. Η αγριοκερασιά Είναι κυρίως φυλλοβόλα δένδρα ή θάμνοι, μερικές φορές με αγκάθια. Σπανιότερα υπάρχουν αειθαλή φυτά και θάμνοι. Τα φύλλα τους είναι απλά πριονωτά ή οδοντωτά. Τα άνθη είναι λευκά και ο καρπός σαρκώδης και χυμώδης.

3 Έλατο, Ελάτη υβριδογενής
Έλατο, Ελάτη υβριδογενής  Κωνοφόρα φυτά που συνήθως προέρχονται από ψυχρές και υγρές περιοχές. Είναι συνήθως μεγάλα κωνικόμορφα δένδρα αλλά έχουν δημιουργηθεί και νανώδεις ποικιλίες. Ευώνυμος Αειθαλείς φυλλοβόλοι θάμνοι και μικρά δένδρα. Καλλιεργούνται άλλες φορές για το φύλλωμά τους, άλλες φορές για το φθινοπωρινό χρώμα τους και άλλες φορές τους διακοσμητικούς καρπούς τους. Αναπτύσσονται σε ηλιόλουστες θέσεις σε μέτρια γόνιμα και σχετικά ξηρά εδάφη.

4 Έλατο, Ελάτη υβριδογενής
Έλατο, Ελάτη υβριδογενής  Ετήσια και πολυετή αγρωστώδη φυτά με επιμήκη πολύ λεπτά φύλλα και κωνικές ταξιανθίες το καλοκαίρι.Αναπτύσσονται σε μέτρια υγρά, γόνιμα εδάφη σε ηλιόλουστες θέσεις.Φυτεύονται σε συνθέσεις και γλάστρες. Πολλαπλασιάζονται με διαίρεση. Λεπτοκαρυά, Φουντουκιά Φυλλοβόλοι θάμνοι και μικρά δένδρα με κίτρινα, κρεμάμενα άνθη, πριν την έκπτυξη των φύλλων

5 ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΛΑΪΛΙΑ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΛΑΪΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΟΡΕΙΝΗ

6 Φράξος όρνος Φυλλοβόλα δένδρα και θάμνοι με σύνθετα φύλλα τα οποία το φθινόπωρο αποκτούν έντονα χρώματα. Την άνοιξη έχουν λευκά άνθη σε μεγάλες ταξιανθίες.Αναπτύσσονται σε μέτρια υγρά, γόνιμα, βαθιά εδάφη και ηλιόλουστες θέσεις. Γαύρος Δέντρο με ύψος μέχρι μέτρα. Ο φλοιός του είναι λείος και λευκός. Τα φύλλα του είναι ωοειδώς δελτοειδή, οξυκόρυφα, με πλατιά σφηνοειδή βάση, διπλά πριονωτά.

7 Άρκευθος οξύκεδρος, Γιουνίπερος
Γενίστα Φυλλοβόλοι και καμιά φορά αειθαλείς θάμνοι με συνήθως κίτρινα άνθη.Αναπτύσσονται σε ηλιόλουστες θέσεις, ακόμη και σε φτωχά και σχετικά ξηρά εδάφη. Άρκευθος οξύκεδρος, Γιουνίπερος Πρόκειται για ένα από τα πέντε μεγάλα γένη κωνοφόρων, με πολυάριθμες ποικιλίες και με τη μεγαλύτερη ίσως προσαρμογή στις Ελληνικές εδαφοκλιματικές συνθήκες. Φυτά του γένους

8 Καρυδιά Αγράμπελη, κλιματσίδα
Μεγάλο φυλλοβόλο δένδρο με σφαιρική κόμη και μεγάλα, σύνθετα, πράσινα φύλλα. Το φθινόπωρο έχει εδώδιμους καρπούς, τα καρύδια. Αναπτύσσεται σε βαθιά, υγρά, ελαφρά εδάφη και ηλιόλουστες θέσεις. Φυτεύεται μεμονωμένα και σε δενδροστοιχίες. Αγράμπελη, κλιματσίδα Αναρριχώμενος θάμνος. Οι βλαστοί του είναι καστανωποί με ραβδώσεις. Τα φύλλα του είναι απλά πτεροειδή. Τα άνθη του είναι ωχρόλευκα μέχρι κιτρινωπά με πολύ ωραία μυρωδιά.

9 ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΛΑΪΛΙΑ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΛΑΪΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΟΡΕΙΝΗ

10 Κρανιά Λεύκη μαύρη, Καβάκι
Κρανιά  Φυλλοβόλοι κυρίως θάμνοι και μικρά δένδρα που ανθίζουν νωρίς την άνοιξη και έχουν μικρούς, πολλές φορές εδώδιμους καρπούς το φθινόπωρο. Αναπτύσσονται σε εδάφη στραγγιζόμενα σε ηλιόλουστες και ημισκιασμένες θέσεις. Λεύκη μαύρη, Καβάκι Φυλλοβόλα ταχυαυξή δένδρα που καλλιεργούνται για την κόμη τους. Τα θηλυκά φυτά παράγουν λευκά άνθη, που μοιάζουν με βαμβάκι, διασπείρονται σε μεγάλη απόσταση, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα,γι αυτό επιβάλλεται να φυτεύουμε μόνα αρσενικά φυτά.

11 Μέντα Χρησιμοποιείται σαν έγχυμα κατά των παθήσεων του στομάχου, των εντέρων και της χολής. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην ποτοποιΐα, την ζαχαροπλαστική και την αρωματοποιΐα. Οστριά Μικρό φυλλοβόλο δένδρο με πράσινα φύλλα και σφαιρική κόμη, που φτάνει μέχρι 15 – 20 μέτρα. Τα φύλλα του είναι ωοειδή μέχρι ωοειδώς επιμήκη, έντονα οξυκόρυφα, με σφηνοειδή ή σχεδόν καρδιοειδή βάση, διπλά πριονωτά.

12 Σφενδάμι πλατανόειδες
Πλατάνι Δέντρο πλατύφυλλο ύψους μέτρα με πλατιά σφαιρική κόμη και οριζόντια κλαδιά. Αναπτύσσεται σε έδαφος βαθύ υγρό πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες και αντέχει σε εναλλαγές υγρασίας. Σφενδάμι πλατανόειδες Γένος πολυάριθμων φυλλοβόλων ή και αειθαλών καμιά φορά δένδρων και θάμνων που καλλιεργούνται κυρίως για το χρώμα του φυλλώματός τους και το φθινοπωρινό τους χρώμα.Απαιτούν ηλιόλουστες ή ελαφρά σκιασμένες θέσεις και εδάφη στραγγιζόμενα, χουμώδη, ουδέτερα ή ελαφρώς όξινα για καλύτερο φθινοπωρινό χρώμα.

13 ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΛΑΪΛΙΑ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΛΑΪΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΟΡΕΙΝΗ

14 Κουνούκλα Κουφοξυλιά, Σαμπούκος
Ανήκει στην οικογένεια των Κιστωδών (Cistaceae). Ονομάζεται και Αγριοφασκόμηλο, Λαδανιά, Λάδανο. Είναι νανώδης αρωματικός θάμνος ύψους έως 1 μ. Έχει φύλλα αντίθετα, μικρά, ωοειδή ή μακρουλά, τριχωτά, χνουδωτά, που μοιάζουν με της φασκομηλιάς. Κουφοξυλιά, Σαμπούκος Πολυετείς πόες και φυλλοβόλα δένδρα με σύνθετα φύλλα. Στο τέλος της άνοιξης έχουν λευκά άνθη σε ομπρελοειδείς ταξιανθίες και το φθινόπωρο, σηνήθως μαύρους ή κόκκινους καρπούς.Αναπτύσσονται σε ηλιόλουστες θέσεις, σε μέτρια υγρά εδάφη.

15 Ιτιά κάπρεα Πεύκη δασική, Πεύκο
Υδροχαρή φυλλοβόλλα δένδρα ή θάμνοι με άνθη πολλές φορές σε γυμνά κλαδιά. Τα φύλλα τους είναι εναλλασσόμενα και σε μερικές περιπτώσεις αντίθετα. Αναπτύσσονται σε ηλιόλουστες θέσεις και υγρά εδάφη. Πεύκη δασική, Πεύκο Γένος κωνοφόρων που περιλαμβάνει πολυάριθμα είδη και ποικιλίες. Στην χώρα μας απαντάται παντού καθώς καλύπτει μεγάλο μέρος των δασών της χώρας μας. Είναι αειθαλή φυτά με ελαφρά αρωματικό βελονοειδές φύλλωμα.

16 Τσουκνίδα Ούρτικα η δίοικος. Όνομα διαφόρων ειδών του γένους Urtica, της οικογένειας των Κνιδοειδών, και ειδικότερα η Urtica dioica, των ακαλλιέργητων τόπων των ήπιων περιοχών. Βάτος Θάμνος χαμηλός, όρθιος, αναρριχώμενος ή έρπων. Τα κλαδιά με αγκάθια. Τα φύλλα του είναι εναλλασσόμενα, απλά πτεροειδή ή παλαμοειδώς σύνθετα.Ο καρπός του έχει πολλές μονόσπερμες ρογίτσες, κόκκινες έως μαύρες. Τα άνθη του είναι λευκά ή ρόζ

17 ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΛΑΪΛΙΑ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΛΑΪΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΟΡΕΙΝΗ

18 Ροδή η κυνοροδή, αγριοτριανταφυλλιά
Μηλιά Ένα πολύ γνωστό δέντρο με πάρα πολλές ιαματικές ιδιότητες. Πλούσια σε βιταμίνες, σάκχαρα και ένζυμα απαραίτητα για την ισορροπία του σώματος. Η φλούδα του φρούτου περιέχει τις περισσότερες από τις ουσίες του. Ο φλοιός του φυτού είναι τονωτικός και αντιπυρετικός. Ροδή η κυνοροδή, αγριοτριανταφυλλιά Θάμνος με όρθια κλαδιά, τοξοειδή, μερικές φορές αναρριχώμενα, γυμνά με μήκος από 1 μέχρι 3 μέτρα, με αγκάθια.Τα φύλλα του είναι ωοειδή, αντωοειδή ή ελλειψοειδή, πριονωτά ή σύνθετα πριονωτά.Τα άνθη είναι ροδόχρωμα ή σπανιότερα λευκά.

19 Φραουλιά  Ριζωματώδεις πολυετείς πόες με πράσινα σύνθετα φύλλα (τρίφυλλα) και συνήθως λευκά άνθη στο τέλος της άνοιξης. Νωρίς το καλοκαίρι εμφανίζονται κόκκινοι εδώδιμοι καρποί γνωστοί ως φράουλες. Απαιτούν υγρά, στραγγιζόμενα, ουδέτερα ή αλκαλικά εδάφη και ημισκιαζόμενες θέσεις.Φυτεύονται σε ομάδες για εδαφοκάλυψη, σε βραχόκηπους και γλάστρες.Πολλαπλασιάζονται με διαίρεση. Κέδρος Το αιθέριο έλαιο του κέδρου έχει ευχάριστο απαλό και ξυλώδες άρωμα και είναι από τα έλαια που αποστάζονται από πολύ παλιά.Χρησιμοποιείται στα λιπαρά δέρματα, μαλλιά με πιτυρίδα και λιπαρότητα. Εξαιρετικό για βλεννώδη βήχα.

20 Ασπραγκαθιά, λευκάκανθος
Οξυά δασική Μεγάλα φυλλοβόλα δένδρα που καλλιεργούνται για το φύλλωμά τους και την κόμη τους. Τα φύλλα τους έχουν έντονα χρώματα το φθινόπωρο.Απαιτούν υγρά, στραγγιζόμενα, γόνιμα, χουμώδη εδάφη, υγρασία στην ατμόσφαιρα και ημισκιαζόμενες ή σκιαζόμενες θέσεις. Ασπραγκαθιά, λευκάκανθος Θάμνος φυλλοβόλος με όρθιο σχήμα ύψους μέχρι 4,5μ. Ανθίζει Απρίλιο-Μάιο, άνθη λευκά με έντονο άρωμα και κόκκινες ρώγες αργότερα. τα μικρά φύλλα του χρωματίζονται πορτοκαλί και καφεκόκκινα το φθινόπωρο. Φυτό πολύ ανθεκτικό στο ψύχος και καθόλου απαιτητικό. Κατάλληλο για προστατευτικούς φράκτες λόγω των αγκαθωτών κλαδιών του.

21 ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΛΑΪΛΙΑ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΛΑΪΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΟΡΕΙΝΗ


Κατέβασμα ppt "ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΛΑΪΛΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google