Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Από : Μελίνα Κουτσοβίτη Κωνσταντίνα Κουκούτση

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Από : Μελίνα Κουτσοβίτη Κωνσταντίνα Κουκούτση"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Από : Μελίνα Κουτσοβίτη Κωνσταντίνα Κουκούτση
Αμίαντας Μόλυβδος Από : Μελίνα Κουτσοβίτη Κωνσταντίνα Κουκούτση

2 Αμίαντας στο σπίτι Τα υλικά που χρησιμοποιούνται κυρίως για τη θερμομόνωση και την ηχομόνωση κτιρίων και περιέχουν αμίαντο. Ο αμίαντος παρουσιάζει πολύ καλές ιδιότητες επιβράδυνσης της φωτιάς και έτσι προτιμάται η χρησιμοποίηση του σε χώρους μαζικής συνεύρεσης, όπως τα σχολεία και οι αίθουσες ψυχαγωγίας.

3 Εγκυρες μελέτες διακεκριμένων επιδημιολόγων αναφέρουν ότι αναμένεται αύξηση της επίπτωσης καρκίνου του πνεύμονα σε τέτοιο βαθμό που μπορούμε με βεβαιότητα να μιλάμε για αναμενόμενη επιδημία ασθενειών, οι οποίες προκαλούνται από τον αμίαντο. Η χώρα μας δυστυχώς δεν θα αποτελέσει εξαίρεση, καθώς ήταν στο παρελθόν η 7η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα αμίαντου παγκοσμίως. Η κυρίαρχη χρήση του αμίαντου στη χώρα μας ήταν στην παραγωγή αμιαντοτσιμέντου. Κατασκευές από αυτό το υλικό είναι παντού παρούσες στην ελληνική επικράτεια. Αντίστοιχη έκθεση στο καρκινογόνο αυτό υλικό υπάρχει σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας όπου έγινε ευρεία χρήση του αμίαντου. Αν και πλέον έχει σταματήσει η παραγωγή και η εμπορική διάθεσή του στη χώρα μας, το πρόβλημα γιγαντώνεται από την προοδευτική φθορά των υλικών τα οποία περιείχαν αμίαντο και τα οποία τον απελευθερώνουν τώρα στο περιβάλλον.

4 Στον κλοιό του αμίαντου
Ο αμίαντος θεωρείται στις μέρες μας ένα από τα πιο επικίνδυνα υλικά που χρησιμοποίησε ποτέ ο άνθρωπος, καθώς προκαλεί ευρεία ατμοσφαιρική και περιβαλλοντική ρύπανση, η οποία επηρεάζει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Εκλύεται στο περιβάλλον με τη μορφή μικροσκοπικών ινών, οι οποίες εισχωρούν εύκολα μέσω της αναπνοής στους πνεύμονες. Οι ίνες αμίαντου είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνες για τον άνθρωπο. Οι ασθένειες που προκαλούνται από τον αμίαντο περιλαμβάνουν κυρίως την αμιάντωση, το μεσοθηλίωμα (μια επιθετική μορφή καρκίνου), τον καρκίνο του πνεύμονα και τον καρκίνο του λάρυγγα. Ο αμίαντος θα συνεχίσει να μας απασχολεί για πολλές δεκαετίες ακόμα ως υλικό που είναι εγκατεστημένο παντού γύρω μας. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορεί να περάσουν από 18 έως και 50 έτη μετά την έκθεση σε ίνες αμίαντου μέχρι να εκδηλωθεί η θανατηφόρος νόσος που λέγεται μεσοθηλίωμα. Ο πρωτοπόρος ερευνητής Irving Selikoff έχει κατάλληλα περιγράψει τη βλάβη στην υγεία από τις ίνες του αμίαντου ως «τον σιδερένιο κλοιό του λανθάνοντος χρόνου». Ο κλοιός αυτός είναι ένα παγκόσμιο επιδημιολογικό πρόβλημα.

5 Το κόστος των συνεπειών από τις νόσους που προκαλεί ο αμίαντος θα αποδειχτεί τεράστιο για τη χώρα μας είτε το υπολογίσουμε σε χρήματα είτε με «μη οικονομικούς» όρους, δηλαδή το ψυχικό και φυσικό κόστος για τον παθόντα, το συναισθηματικό και οικονομικό κόστος για την οικογένεια και την κοινότητά του, καθώς και το αίσθημα απώλειας των κοινωνικών αξιών της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης. Μπορεί άραγε να αποτιμηθεί σε ευρώ η ηθική υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στα παιδιά που μεγάλωσαν και έζησαν στον Ωρωπό Πρέβεζας; Σε καιρούς οικονομικής κρίσης το μεγάλο οικονομικό «στοίχημα» που καλείται να κερδίσει η Ελλάδα είναι αδύνατο να κερδηθεί αδιαφορώντας για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών της. Αποτελεί ηθική υποχρέωση της πολιτείας η πρόληψη, η φροντίδα και η αποκατάσταση των πασχόντων, πράγμα που, πράττοντάς το, ενισχύεται το κοινωνικό της πρόσωπο και κατ' επέκταση η κοινωνική συναίνεση και συνοχή. Το κόστος πρόληψης είναι μικρότερο από το συνολικό κόστος που θα προκύψει για την εθνική οικονομία αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες των νόσων του αμίαντου. Εχει υπολογιστεί ότι για κάθε ευρώ που δαπανάται για την πρόληψη, εξοικονομούνται 7 ευρώ από το συνολικό κόστος της εκ των υστέρων αντιμετώπισης. Εύκολα λοιπόν συμπεραίνει κανείς ότι αυτός πρέπει να είναι ο βασικός στόχος του σχεδιασμού της πολιτικής της υγείας της χώρας μας: η πρόληψη και η όσο το δυνατόν πρωιμότερη διάγνωση και αντιμετώπιση. Στις μέρες μας η σύγχρονη ιατρική έρευνα μας έχει εξοπλίσει με τα αναγκαία διαγνωστικά και προγνωστικά εργαλεία, για να μπορούμε να κάνουμε έγκαιρη διάγνωση των νόσων που προκαλεί ο αμίαντος και συνεπώς να βελτιώνουμε την πρόγνωση και το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Το ζήτημα είναι να υπάρξει η απαραίτητη γνώση, η κοινωνική ευαισθησία και ο σωστός σχεδιασμός πολιτικής της υγείας, ώστε να αξιοποιηθούν τα εργαλεία αυτά προς όφελος των πολιτών αυτού του τόπου.

6 Μόλυβδος και υγεία

7 Μόλυβδος και αυτοκίνητα

8 Μόλυβδος και καλλυντικά Μήπως τελικά είναι επικίνδυνα;;;
Στην Ευρώπη το πρώτο καλλυντικό, που χρησιμοποιήθηκε πολύ μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, ήταν μια λευκή βαφή με την οποία έβαφαν οι πλούσιες γυναίκες τα πρόσωπα τους. Ήθελαν να γίνονται χλωμές (δηλαδή πολύ άσπρες) πράγμα που ήταν στην μόδα! Φυσικά αυτό ήταν πολύ άσχημο για την υγεία τους ( και κάποτε θανατηφόρο !). Η λευκή βαφή που έβαζαν στο πρόσωπο τους δεν ήταν τίποτε άλλο από άσπρο μόλυβδο! Σήμερα (ευτυχώς !) δεν χρησιμοποιείται πλέον η λευκή βαφή (ίσως επειδή τώρα "μοδάτοι" είναι οι μελαχρινοί), αλλά οι επιστήμονες αρχίζουν να διερωτούνται μήπως αυτά που χρησιμοποιούμε σήμερα είναι επικίνδυνα! Υπάρχει περίπτωση κάποια καλλυντικά να είναι μολυσμένα. Μπορεί να μην είναι μολυσμένα από την αρχή άλλα πρέπει να ξέρεις πως μόλις ανοίξεις το κουτί τους, μπαίνουν μέσα διάφορα μικρόβια που βρίσκονται στον αέρα. Αν τα συντηρητικά που βρίσκονται μέσα δεν είναι αρκετά δυνατά για να τα καταπολεμήσουν, τότε μολύνεται ολόκληρο το προϊόν! Για την ΑΣΦΑΛΗ χρήση καλλυντικών χρειάζονται 2 πράγματα: Καλή προσωπική υγιεινή (καθαρά χέρια, καθαρό πρόσωπο) και ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ! Ίσως το πιο ριψοκίνδυνο που μπορείς να κάνεις, είναι να βάφεσαι όταν βρίσκεσαι σε κάποιο όχημα, ας πούμε μέσα στο αυτοκίνητο. Αν σταματήσει απότομα σαν βάζεις τo μaσκάρα σου, μπορεί με το πινελάκι να ανοίξεις πληγή στο μάτι. Μέσα σε τέτοιες πληγές μπαίνουν οι διάφοροι μικροοργανισμοί του αέρα, κι αν δεν πας αμέσως σε γιατρό μπορεί και να τυφλωθείς! Ένα άλλο πράγμα που απαγορεύεται απολύτως όταν χρησιμοποιείς καλλυντικά, είναι να τα μοιράζεσαι! Είπαμε... να μοιραζόμαστε είναι σωστό αλλά όχι όταν πρόκειται για καλλυντικά, γιατί όταν μοιράζεσαι καλλυντικά, μοιράζεσαι μικρόβια!

9 Γι' αυτό και όταν πηγαίνεις στα ειδικά καταστήματα για καλλυντικά, να μην δοκιμάζεις κάτι επάνω σου από τα ήδη ανοιγμένα κουτάκια, τα "testers". Έχουν μελετηθεί από επιστήμονες, και έχουν ανακαλύψει ότι αυτά ειδικά περιέχουν πάρα πολλά μικρόβια σε σύγκριση με άλλα κλειστά προϊόντα. Αυτό συμβαίνει διότι ας πούμε ένα μπουκαλάκι μάσκαρα που έχεις στο σπίτι σου, το χρησιμοποιείς το πολύ μια φορά την ημέρα, οπότε όποια μικρόβια κι αν μπαίνουν όταν το ανοίγεις, καταπολεμούνται από τα συντηρητικά κατά την διάρκεια της ημέρας και ώσπου να το ξαναχρησιμοποιήσεις εξαφανίζονται. Στα "testers" όμως, επειδή χρησιμοποιούνται συνέχεια, τα συντηρητικά που βρίσκονται μέσα δεν έχουν την ώρα να καταπολεμήσουν τα μικρόβια που έρχονται γιατί συνεχώς μπαίνουν καινούργια ! Αν οπωσδήποτε θέλεις να δοκιμάσεις το προϊόν πριν το αγοράσεις, ζήτησε (και επέμενε) να σε αφήσουν να δοκιμάσεις από ένα κλειστό κουτάκι. Για έλεγχο της ασφάλειας των προϊόντων πρέπει σίγουρα να δοκιμαστούν αυτά τα προϊόντα. Πολλές εταιρίες τώρα γράφουν πάνω στα προϊόντα τους πως δεν έχουν δοκιμαστεί πάνω σε ζώα. Αυτό είναι ένα έμμεσο  ψέμα αφού όλα τα συστατικά έχουν από παλιά δοκιμαστεί στα ζώα και οι κατασκευαστές απλά δεν έχουν κάνει καινούργιες δοκιμές . Άρα ίσως να ήταν πιο ειλικρινείς εάν έγραφαν: "Δεν έχουν γίνει καινούργιες δοκιμές σε ζώα!" Αν κάποια εταιρία θέλει να δοκιμάσει ένα καινούργιο συστατικό, δεν της μένει τίποτε άλλο παρά να χρησιμοποιήσει ένα τεστ που ονομάζεται "Draize Eye Irritancy Test" όπου βασικά τοποθετούνται σταγόνες του προϊόντος στα μάτια των κουνελιών, και απλά καταγράφονται οποιεσδήποτε αντιδράσεις, όπως και το πόσο γρήγορα αναρρώνει το μάτι από αυτές. Αυτό βέβαια συνεχίζει να είναι πολύ βάρβαρο για τα ζώα. Οι επιστήμονες όμως υποστηρίζουν πως όσο δεν εμφανιστούν εναλλακτικά τεστ, θα πρέπει να συνεχίζονται αυτά πάνω στα ζώα. Λένε πως παρόλο που όλοι θέλουμε να έχουμε τα ζώα μόνο για συντροφιά, πρέπει να να θυμόμαστε τα ρίσκα που παίρνουμε για την ανθρώπινη υγεία εάν δεν γίνονται δοκιμές!

10 Πιο κάτω θα βρεις λίγες χρήσιμες συμβουλές για το πως να αποφύγεις τους κινδύνους των καλλυντικών : ΠΑΝΤΑ να κλείνεις πολύ καλά τα δοχεία που περιέχουν καλλυντικά εκτός φυσικά όταν τα χρησιμοποιείς. ΜΗΝ βάζεις τα δοχεία στον ήλιο, το φως και τη θερμότητα μπορούν να αδυνατίσουν τα συντηρητικά. ΠΟΤΕ να μην βάζεις νερό (ούτε διαλυτικά!) σε υγρά καλλυντικά για να μπορείς να τα χρησιμοποιείς πιο εύκολα, διότι τότε μπορεί να προκληθούν σοβαρότατες μολύνσεις από μικρόβια. Αν το καλλυντικό έχει αλλάξει, έγινε για παράδειγμα πιο πυκνό και είναι δύσκολο να το χρησιμοποιήσεις, μάλλον θα έχουν διαλυθεί τα συντηρητικά οπότε είναι καιρός για ένα καινούργιο. ΜΗΝ χρησιμοποιήσεις καλλυντικά για τα μάτια, εάν έχεις μόλυνση σ' αυτά και πέταξε όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούσες όταν ανακάλυψες την μόλυνση. ΜΗΝ μοιράζεσαι τα καλλυντικά σου! ΠΕΤΑΞΕ οποιαδήποτε καλλυντικά αλλάζουν χρώμα. Αυτό σημαίνει πως τα συντηρητικά έχουν χαλάσει και δεν μπορούν πια να καταπολεμούν τα μικρόβια.

11 Έρευνα στα παιδιά του σχολείου μας
Ερωτήσεις: 1.Τί προκαλεί η έκθεση στον αμίαντα; α)Καρκίνο στο πνεύμονα β)Καλό στην υγεία γ)Καρκίνος στο λάρυγγα δ)Δεν ξέρω δεν απαντώ 2. Ποιος είναι ένας από τους πιο σωστού τρόπους για το πως να αποφύγεις τους κινδύνους των καλλυντικών; α)Μην μοιράζεσαι τα καλλυντικά σου β)Να μοιράζεσαι τα καλλυντικά σου γ)Να αγοράζεις επώνυμα καλλυντικά δ) Δεν ξέρω δεν απαντώ 3) Σε ποίες από τις τρείς περιπτώσεις χρησιμοποιείται ο μόλυβδος; α)Στα καλλυντικά β)Στη θερμομόνωση γ)Στην ηχομόνωση

12 Αποτελέσματα Έρευνας

13 Αποτελέσματα Έρευνας

14 Αποτελέσματα Έρευνας

15 AYTO HTANE… Ευχαριστούμε για την προσοχή σας


Κατέβασμα ppt "Από : Μελίνα Κουτσοβίτη Κωνσταντίνα Κουκούτση"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google