Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ζώα και άνθρωποι Σχέσεις συγκατοίκησης και σχέσεις θύματος θύτη!!

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ζώα και άνθρωποι Σχέσεις συγκατοίκησης και σχέσεις θύματος θύτη!!"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ζώα και άνθρωποι Σχέσεις συγκατοίκησης και σχέσεις θύματος θύτη!!

2 Είμαστε όλα τα όντα του πλανήτη συγκάτοικοι ή μερικά ζώα είναι ανώτερα από τα άλλα ώστε να έχουν το δικαίωμα να τα εκμεταλλεύονται; Μια απλή παρατήρηση οδηγεί με βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι ο άνθρωπος έχει την εντύπωση ότι είναι ο ιδιοκτήτης αυτού του πλανήτη και ότι όλα τα άλλα όντα υπάρχουν για να τον υπηρετούν. Εκδοχές αυτής της πραγματικότητας είναι ορατές στο τσίρκο, στο κυνήγι, στην ικανοποίηση των ζώων, στα αδέσποτα, στα πειραματόζωα. Όσα ακολουθούν, αποτελούν δυστυχώς τεκμήρια αυτής της νοσηρής κατάστασης!!

3 1η ομάδα: Φωτοπούλου Βασιλική-Μαρία, Παπλά Σωτηρία
«Τσίρκο και Ζωολογικοί Κήποι» 2η ομάδα: Γαλανάκη Δέσποινα, Ρόκος Χρήστος «Αδέσποτα Ζώα» 3η ομάδα: Γκουτσούλα Μαρία, Γκολοντνιάκ Αντρέας «Παραγωγικά και Γενετικά Τροποποιημένα Ζώα» 4η ομάδα: Γεωργίου Μάρκος, Πρέσση Δήμητρα, Ροβολή Κωσταντίνα «Εκμετάλλευση Ζώων για Ανθρώπινη Ικανοποίηση» 5η ομάδα: Αδάμη Βασιλική, Αναλυτή Κωσταντίνα, Δεβερίκου Μαρία «Πειραματόζωα» 6η ομάδα: Νικολάου Βασίλης, Δουρίδας Κωσταντίνος, Πίρπος Βασίλης «Ζώα υπό Εξαφάνιση»

4 «Τσίρκο και Ζωολογικοί κήπο» Φωτοπούλου Βασιλική-Μαρία, Παπλά Σωτηρία
1η ΟΜΑΔΑ «Τσίρκο και Ζωολογικοί κήπο» Φωτοπούλου Βασιλική-Μαρία, Παπλά Σωτηρία

5 ΤΣΙΡΚΟ ΚΑΙ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ
Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μίας ανεξέλεγκτης κατάστασης με τσίρκο ξένης προέλευσης που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας και συμπεριλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους ζώα. Είναι γνωστό πλέον, ότι πίσω από τα λαμπερά φώτα των τσίρκο κρύβεται μια πολύ σκληρή έως απάνθρωπη εκπαίδευση. Βία, αιχμαλωσία, εγκλεισμός, βασανιστήρια, δίψα, πείνα, ηλεκτροσόκ, ξύλο και τρόμος.

6 Το τσίρκο στερει από τα ζώα κάθε εκπλήρωση των φυσικών ενστίκτων τους και κάθε κάλυψη των φυσικών αναγκών τους, με αντάλλαγμα μερικά φτηνά κόλπα. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι τα ζώα που περιοδεύουν μέσα στα φορτηγά των τσιρκο, εκτός του ότι στερούνται το φυσικό τους περιβάλλον, ζουν σε άθλιες συνθήκες, αφύσικες για αυτά μέσα σε κλουβιά, η δεμένα, πολλές φορές εως 23 ώρες την ημέρα. Μετακινουνται συνεχως από πολη σε πολη με ανυπαρκτη κτηνιατρικη περιθαλωη και αθλια διατροφη και αναγκαζονται υπο τη συνεχη απειλη της τιμωριας, να εκτελεσουν περιπλοκα για αυτά τα κολπα,εντελως αφυσικα για τα χαρακτηριστικα τους. Γνωριζοντας όλα τα παραπανω, θα επρεπε οι δημοτικες αρχες να απογορευουν χωρις δευτερη σκεωη τη λειτουργια τσιρκο με ζωα στα ορια τους.

7

8

9

10

11

12 Οι ζωολογικοί κήποι, σε αντίθεση με αυτό που πιστεύει ο κόσμος, αποτελούν τόπους βασανιστηρίων και κέντρα εξόντωσης για τα ζώα. Τα ζώα στους ζωολογικούς κήπους φυλακίζονται σε κλούβια για όλη τους τη ζωή και στερούνται τη δυνατότητα να αναπτύξουν και να ικανοποιήσουν τα ενδιαφέροντα και τις βιολογικές τους ανάγκες. Χάνουν τον έλεγχο της ζωής τους και αποκλείονται από το φυσικό περιβάλλον στο οποίο έχουν δικαίωμα να ζουν.

13

14

15

16 Οι ιστοσελίδες που μας βοήθησαν στην άντληση των πληροφοριών είναι: » » »

17 Γαλανάκη Δέσποινα, Ρόκος Χρήστος
2η ΟΜΑΔΑ «Αδέσποτα Ζώα» Γαλανάκη Δέσποινα, Ρόκος Χρήστος

18 Ο σκύλος και η γάτα είναι ζώα που ζουν κοντά στον άνθρωπο, μετά από δική του επιλογή. Ο σκύλος, γρήγορα γίνεται για το αφεντικό του ένας ανεκτίμητος φίλος και η κοινή τους ζωή διαρκεί πολλά χρόνια. Η γάτα είναι πιο ενδιαφέρον και συνάμα το πιο μυστηριώδες ζώο. Η θαυμαστή ευλυγισία της και αντοχή ήρεμη ιδιοσυγκρασία της, η αυτάρκεια και η υπερηφάνεια της, οι μυθικοί σχεδόν πέντε αισθήσεις της, την κάνουν ένα σύντροφο πραγματικά συναρπαστικό. Τα ζώα είναι κομμάτι της καθημερινότητας για πολλούς ανθρώπους. Είναι φύλακες,αγαπητά ζώα και ευαίσθητα. Τα απλά κοινά κατοικίδια πολλοί τα θέλουν για λόγους προστασίας,αγάπης, ίσως κάποιοι δεν είχαν ποτέ και θέλουν ένα για να εκπληρώσουν την επιθυμία τους, κάποιοι μπορεί να θέλουν να γεμίσουν ένα ψυχικό κενό.

19 Ο ίδιος ο άνθρωπος ,όμως,που επέλεξε αυτά τα πλάσματα να αποτελούν τη συντροφιά του “προκάλεσε”και ένα τραγικό γεγονός:ένας μεγάλος αριθμός από αυτά είναι αδέσποτα.Αδέσποτα ζώα,είναι τα ζώα χωρίς “δεσπότη”,χωρίς ιδιοκτήτη.Μόνον ο χαρακτηρισμός “αδέσποτα” δηλώνει καθαρά ότι είναι κάτι που εμείς(οι άνθρωποι)προκαλέσαμε. Στη φύση,υπήρχε πλήρης ισορροπία μεταξύ των ζωντανών οργανισμών και όλα τα πλάσματα ζούσαν ελευθέρα και ασφαλή.Η πολιτισμική εξέλιξη,που εμείς καταφέραμε,εγκλώβισε τα ζώα,αβοήθητα,σε δρόμους,τσιμεντένια κτίρια και περιοχές άγονες.Και ενώ εμείς δημιουργήσαμε το “πρόβλημα”,το διαιωνίζουμε,αλλά το τραγικότερο είναι ότι αντιδρούμε σε αυτό και αρνητικά. Κάθε στιγμή που μιλάμε ένα σκυλί υποφέρει από τον δημιουργό του.Ο άνθρωπος μπορεί να το εξημέρωσε αλλά μπορεί και κάποιοι να θέλουν να το “τιμωρούν”.Γιατί κάποιος όμως θέλει να το κάνει αυτό;Ο ίδιος δημιουργός να το καταστρέφει;Αυτός που χρειάστηκε χρόνια ίσως και δεκαετίες να το “σκοτώνει”;Μερικοί άνθρωποι τα θέλουν μόνο για να τα βλέπουν να υποφέρουν και μετά να τα απορρίπτουν πετώντας τα,χωρίς να τους ενδιαφέρει ότι τα αθώα αυτά πλάσματα ήθελαν μόνο μια ζεστή αγκαλιά.Την αγκαλιά του αφεντικού τους που δυστυχώς δεν τους την πρόσφερε ποτέ.

20 Οι λύσεις είναι φανερές: 1)Να μην εγκαταλείπονται ενήλικα ζώα η μικρά
Οι λύσεις είναι φανερές: 1)Να μην εγκαταλείπονται ενήλικα ζώα η μικρά.Στην εποχή μας,είναι εύκολο,με τα τόσα μέσα που διαθέτουμε, να βρεις κάποιον,που αγαπάς τα ζώα για να χαρίσεις ένα ζωάκι.Αγγελίες εφημερίδες και περιοδικών,ραδιόφωνο,τηλεόραση,ο κτηνίατρος της περιοχής σας , μπορούν να βοηθήσουν.

21 2)Ταυτότητα, σήμανση και στείρωση των αδέσποτων που ήδη υπάρχουν
2)Ταυτότητα, σήμανση και στείρωση των αδέσποτων που ήδη υπάρχουν. Μ’ άλλα λόγια τα αδέσποτα ζώα , σταδιακά, συλλέγονται, γίνεται έλεγχος της υγιεινής τους κατάστασης, εμβολιασμός τους, αποπαρασίτωση τους (δίνονται χάπια για εχινόκοκκο) και στείρωση όλων των θηλυκών. Σ’ αυτή τη λύση βέβαια, χρειάζεται η συνεισφορά ανθρώπων, που είναι ευαισθητοποιημένοι στα ζώα και κρατικών μηχανισμών, που αποτελούν την οικονομική πηγή. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η τυπική αυτοδιοίκηση κάθε δήμου και κοινότητας υποχρεούται να χορηγεί κάποιο ποσό, το οποίο είναι μεγάλο, ενώ το αποτέλεσμα θα είναι θεαματικό. Έτσι δεν θα έχουμε το τραγικό θέαμα ζώων να σκοτώνονται καθημερινά, ζώων να ψάχνουν και να απλώνουν παντού τα σκουπίδια, δημιουργώντας πρόβλημα υγιεινής, ενώ θα εκλείψει και μια βασική πηγή ασθενειών σε άλλα μη αδέσποτα ζώα και σε ανθρώπους.

22 Συγκεκριμένα για την πραγματοποίηση της δεύτερης λύσης χρειάζεται: Ομάδα κτηνιατρικών,για τη διενέργεια των στειρώσεων. Χώρος αναμονής και μετεγχειρητικής εξέλιξης,που διαρκεί μια εβδομάδα για το κάθε ζώο. Άτομα με διάθεση και ευαισθησία,που θα βοηθούν στην περίθαλψη των ζώων. Χρήματα,για την πραγματοποίηση των επεμβάσεων,που μπορεί να ελαχιστοποιηθεί με καλή οργάνωση των χειρουργείων. Άρα,είναι φανερό ότι το να νοιαζόμαστε η να παραπονιόμαστε,μόνο θεωρητικά,δε φτάνει.Απαιτείται συνεργασία και κατανόηση για τη λύση του “προβλήματος”:αδέσποτα ζώα.Ας μην περιμένουμε μόνον από τους άλλους και μεταθέτουμε τις δικες μας ευθύνες. Η ανθρωπιά και η ευαισθησία είναι δυο έννοιες αφηρημένες.Καιρός,λοιπόν, να δραστηριοποιηθούμε και να τους δώσουμε νόημα.

23 Οι ιστοσελίδες που μας βοήθησαν στην άντληση των πληροφοριών είναι: » »

24 «Παραγωγικά και Γενετικά Τροποποιημένα Ζώα»
3η ΟΜΑΔΑ «Παραγωγικά και Γενετικά Τροποποιημένα Ζώα» Γκουτσούλα Μαρία, Γκολοντνιάκ Αντρέας

25 Γενετικά τροποποιημένα ζώα Η εκτροφή γενετικά τροποποιημένων ζώων είναι μια μέθοδος μεταφοράς DNA καθόλα παραστατική. Τα ξένα γονίδια προετοιμάζονται κατάλληλα και τοποθετούνται σε ένα υπερκαθαρό γυάλινο σωληνάριο. Το προς τροποποίηση κύτταρο στερεώνεται σε ένα σιφώνιο με τη μέθοδο της βεντούζας. Το κύτταρο αυτό είναι ένα τεχνητά γονιμοποιημένο στο σωλήνα ωάριο, όπου ακόμη οι πυρήνες του ωαρίου και του σπερματοζωαρίου δεν έχουν συντηχθεί.Κατόπιν με την αιχμηρή γυάλινη βελόνα του σωληναρίου εγχύνεται  το DNA σε έναν από τους δύο προπυρήνες. Μετά την έγχυση ακολουθούν η σύντηξη των πυρήνων και οι μιτωτικές διαιρέσεις, όπου το ξένο DNA είναι πλέον ενσωματωμένο στο γονιδίωμα  του κυττάρου. Η μεταφορά του ξένου DNA είναι  ελεγχόμενη μόνο στα ποντίκια.

26

27 Στ’ άλλα ζώα είναι τυχαία και μπορεί να ενσωματωθεί σε περισσότερα αντίτυπα στο γονιδίωμα. Το έμβρυο εμφυτεύεται κατόπιν στη μήτρα μιας θετής μητέρας , όπου και αναπτύσσεται. Το ξένο γονίδιο υπάρχει πλέον σε κάθε κύτταρο του διαγονικού ζώου. Έτσι η νέα ιδιότητα είναι κληρονομήσιμη. Η εκτροφή γενετικά τροποποιημένων, διαγονικών ζώων, ερευνήθηκε πειραματικά στα ποντίκια. Οι μέθοδοι φυσικά είναι κοινές για όλα τα ζώα και τον άνθρωπο. Κοντά στα πειράματα με τον ποντικό , κλασσικό πειραματόζωο, χρησιμοποιούνται οι μέθοδοι της γενετικής μηχανικής στα πρόβατα , τις αγελάδες και τους χοίρους. Στο πρόβατο στοχεύει η έρευνα στην καλύτερη ποιότητα μαλλιού. Στις αγελάδες στοχεύει στην καλύτερη ποιότητα γάλατος. Στους χοίρους ερευνάται αν είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν ως δότες οργάνων στον άνθρωπο. Για το σκοπό αυτόν έχουν τροποποιηθεί οι επιφάνειες των κυττάρων, έτσι ώστε να μη θεωρούνται ξένα από το αμυντικό σύστημα του ανθρώπου.   Με τα παραδείγματα αυτά θέλαμε να δώσουμε μια ιδέα σε ποιο φάσμα εκτείνεται η ερευνητική προσπάθεια. Ας δούμε μια εφαρμογή της μοντέρνας εκτροφής ζώων λίγο πιο αναλυτικά. Με κατάλληλη επιλογή ειδικών προωθητών (Promotor) είναι δυνατόν το γονίδιο να κωδικοποιείται μόνο στους μαστικούς αδένες, έτσι ώστε η πρωτεΐνη που μας ενδιαφέρει να παράγεται μόνο στο γάλα, από το οποίο μπορεί να αποκτηθεί σχετικά εύκολα. Επειδή αυτά τα προϊόντα δρουν συνήθως θεραπευτικά ως φάρμακα εισήχθη γι’ αυτά ο όρος Pharming από τη σύνθεση των όρων Pharma και Farming.

28 Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι η Tracey, ένα πρόβατο του οποίου το γάλα περιέχει την πρωτεΐνη α1-αντιθρυψίνη. Αυτή η ιδιότητα δόθηκε στην Tracey από σκωτσέζους επιστήμονες,οι οποίοι ενσωμάτωσαν στο γονιδίωμα του προβάτου το ανθρώπινο γονίδιο, που είναι υπεύθυνο για την πρωτεΐνη α1-αντιθρυψίνη. Η πρωτεΐνη αυτή παράγεται στο ήπαρ και αποκτάται μέχρι σήμερα για θεραπευτικούς σκοπούς από το ανθρώπινο αίμα. Η απουσία της έχει ως αποτέλεσμα γενετική ασθένεια, που οδηγεί στο εμφύσημα. Για την παραγωγή της πρωτεΐνης αυτής απομονώθηκε το φυσιολογικό γονίδιο από τον άνθρωπο και πλαισιωμένο με ειδικούς προωθητές, για να κωδικοποιείται μόνο στους γαλακτικούς αδένες, τοποθετήθηκε με μικροέγχυση στο τεχνητά γονιμοποιημένο ωάριο του προβάτου (βλ. σχέδιο). Η Tracey και οι απόγονοί της παράγουν αρκετές ποσότητες της πρωτεΐνης αυτής. Από ένα λίτρο γάλατος διαγονικού προβάτου παράγονται 35 grπρωτεΐνης,που σημαίνει ότι ένα κοπάδι μερικών χιλιάδων προβάτων θα αρκούσε για την κάλυψη των παγκόσμιων αναγκών σε α1-αντιθρυψίνη.

29 «Εκμετάλλευση Ζώων για Ανθρώπινη Ικανοποίηση»
4η ΟΜΑΔΑ «Εκμετάλλευση Ζώων για Ανθρώπινη Ικανοποίηση» Γεωργίου Μάρκος, Πρέσση Δήμητρα, Ροβολή Κωσταντίνα

30 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΑ ΖΩΑ: Η απάντηση είναι όχι
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΑ ΖΩΑ: Η απάντηση είναι όχι. Κανείς δεν είναι <<υποχρεωμένος να αγαπάει κανέναν,αφού η αγάπη είναι υπόθεση ψυχής και όχι καθήκοντος. Τα ζώα χρειάζονται πρωτίστως το σεβασμό μας. Η αγάπη έρχεται μετά Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΟΥΝΑΣ: Είτε προέρχεται από ένα ζώο σε ένα αγρόκτημα με εκτροφή γούνας η από κάποιο που ήταν παγιδευμένο στο φυσικό του περιβάλλον, κάθε γούνα που έχει τέτοια προέλευση προκάλεσε στο ζώο τεράστια ταλαιπωρία και κακοποίηση Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ: Δέρμα μπορεί να γίνει από τις αγελάδες,γουρούνια,κατσίκες και τα πρόβατα . Εξωτικά ζώα,όπως αλιγάτορες , στρουθοκαμήλους ,και καγκουρό. Και ακόμη και τα σκυλιά και τις γάτες , τα οποία σφάζονται για το κρέας και το δέρμα τους στην Κίνα , η οποία εξάγει τα δέρματα τους σε όλο τον κόσμο . Επειδή το δέρμα δεν φέρνει κάποια ετικέτα , ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος , από πού (ή ποιον) προηλθε.

31 ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ Το λαθρεμπόριο των αγρίων ζώων, με κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο,είναι το τρίτο πιο επικερδές λαθρεμπόριο στον κόσμο,έπειτα από αυτό των ναρκωτικών και των όπλων.Τα άγρια ζώα πουλιουνται και εξοντώνονται για τη γούνα τους, το δέρμα τους,τα δόντια τους.Χρησιμοποιούνται επίσης για ιατρικά πειράματος πειραματόζωα από εταιρείες καλλυντικών,για τελετές βουντού, για διακοσμητικα,για τσίρκα η ακόμη και ως κομμάτια σε συλλογές.Το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων έχει λάβει τεράστιες σε όλο τον κόσμο ,παρ’όλες τις απαγορέυσειςκαι τη διεθνή κινητοποίηση των κυβερνήσεων, των πολιτών και των οικολογικών οργανώσεων. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, όταν εκτός από τους λαθρεμπόρους πρέπει να αντιμετωπισθεί και η φτώχεια των υπανάπτικων λαών…

32 Αδάμη Βασιλική, Αναλυτή Κωσταντίνα, Δεβερίκου Μαρία
5η ΟΜΑΔΑ «Πειραματόζωα» Αδάμη Βασιλική, Αναλυτή Κωσταντίνα, Δεβερίκου Μαρία

33 Γεγονός 1ον:Σκυλιά και γάτες χρησιμοποιούνται νόμιμα η παράνομα για πειραματόζωα σε όλο τον κόσμο. Γεγονός 2ον:Πληθαίνουν οι καταγγελίες για χρησιμοποίηση δέρματος σκύλων στην παρασκευή γούνας. Γεγονός 3ον:Πολλά σκυλιά μεταφέρονται από την Ελλάδα στο εξωτερικό περισσότερα χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα. Μόνο εχέγγυο για την κατάληξη, φωτογραφίες ευτυχισμένων ζώων,που όμως κάνεις δεν μπορεί να πιστοποιήσει ποια απεικονίζουν .Ενδέχεται τα τρία αυτά γεγονότα να είναι εντελώς άσχετα μεταξύ τους.Μπορεί,όμως,και να μην είναι.Είναι έργο της πολιτείας που και για αυτό το λόγο έχει θεσπίσει ειδική νομοθεσία να το ελέγξει δημοσιογραφική έρευνα απλώς καταθέτει μερικά ερωτήματα και προβληματισμούς.

34 Στην Ελλαδα τα πειραματα γινονται τα Σαββατα:
Στην Ελλάδα κάνουν συχνά πειράματα τα Σάββατα ,ενώ ξέρουν πως την Κυριακή δεν θα πάει κανένας γιατρός στο νοσοκομείο να παρακολουθήσει την κατάσταση των χειρουργημένων ζώων .Στο παρελθόν υπήρξαν νοσοκομεία που άφηναν τα χειρουργημένα ζώα να ουρλιάζουν στις ταράτσες τους!

35 Τα πειραματοζωα χειρουργουνται χωρις αναισθητικο:
Στο βιβλίο του κτηνιάτρου Richard Wrider <<Τα θύματα της Επιστήμης>>, αναφέρεται ότι το 86% των πειραματόζωων χειρουργούνται χωρίς νάρκωση!

36 Η Ελλαδα “εξαγει”πειραματοζωα:
Περίπου 6000 σκυλιά “εξάγονται” κάθε χρόνο από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης με σκοπό να χρησιμοποιηθούν σαν πειραματόζωα τελευταία 15 χρόνια έχουν “φύγει” από την Ελλάδα πάνω από σκυλιά. ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΗΚΑΜΕ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΕΓΓΡΑΦΑ: >>Απόσπασμα από το βιβλίο της κυρίας Πόπης Μπάκα >>Ένα μέρος της ομιλίας του καθηγητή Dr Bernhand Rambeck στο συνέδριο οργανωμένο από την «Αντί-κυνηγητική Πρωτοβουλίας» >>Μέσα στο κείμενο υπάρχουν προσωπικά σχόλια των παιδιών που συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του project.

37 Νικολάου Βασίλης, Δουρίδας Κωσταντίνος, Πίρπος Βασίλης
6η ΟΜΑΔΑ «Ζώα υπό Εξαφάνιση» Νικολάου Βασίλης, Δουρίδας Κωσταντίνος, Πίρπος Βασίλης

38 ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΚΑΦΕ ΑΡΚΟΥΔΑ: Για κάποιους πολιτισμούς η αρκούδα είναι σύμβολο αναγέννησης και παρθενογένεσης, γιατί κρύβεται στη φωλιά της στις αρχές του χειμώνα και εμφανίζεται πάλι την άνοιξη μαζί με τα μικρά της. Ζώο παρεξηγημένο,αφού παρά τις αντίθετες δοξασίες επιτίθεται μόνο αν βρεθεί σε θέση άμυνας,ζούσε κάποτε σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο.Σήμερα η κατάσταση των πληθυσμών και των βιοτόπων της είναι ιδιαίτερα κρίσιμη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο:τους τελευταίους δυο αιώνες η καφέ αρκούδα έχασε το 60% της επικρατείας της και το 50% του πληθυσμού της.Το πιο εντυπωσιακό θηλαστικό του δάσους απειλείται πλέον με εξαφάνιση. Απειλες:Οι ελληνικοί πληθυσμοί του είδους είναι οι σημαντικότεροι στις νότιες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης:υπολογίζεται ότι στη χώρα μας ζουν περίπου 150 καφέ αρκούδες.Δυστυχώς όμως και εδώ παρουσιάζουν μείωση.Έτσι ,ενώ παλαιότερε η καφέ αρκούδα ζούσε σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα,σήμερα απαντάται σους κυρίους ορεινούς όγκους της βόρειας και κεντρικής Πίνδου και της δυτικής Ροδόπης.

39 Καρέττα – Καρέττα: Η θαλάσσια χελώνα καρέτα (Caretta caretta) εμφανίστηκε στη γη πριν από δεκάδες εκατομμύρια χρόνια και αποτελεί μια από τις πιο επιτυχημένες μορφές ζωής στην ιστορία του πλανήτη μας. Είναι το μόνο είδος θαλάσσιας χελώνας που αναπαράγεται στην Ελλάδα, όπου βρίσκονται οι πιο σημαντικοί βιότοποι της στη Μεσόγειο.Για πρώτη φορά εδώ και εκατομμύρια χρόνια καρέτα απειλείται με εξαφάνιση. Απειλές:Η υποβάθμιση και η καταστροφή των βιοτόπων όπου αναπαράγεται η καρέτα θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την επιβίωση του είδους. Σημαντικές απειλές αποτελούν επίσης η χρήση μη επιλεκτικών αλιευτικών εργαλείων –κάθε χρόνο χιλιάδες θαλάσσιες χελώνες μπλέκονται τυχαία στα δίκτυα και τα παραγάδια και πνίγονται- και η ρύπανση από προϊόντα πετρελαίου, χημικές ουσίες και σκουπίδια. Ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελούν οι πλαστικές σακούλες, αφού οι χελώνες τις τρώνε , νομίζοντας πως πρόκειται για τσούχτρες , με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από ασφυξία.Τέλος ,κάποιες χελώνες τραυματίζονται , μερικές φορές θανάσιμα ,από ταχύπλοα σκάφη που πλέουν κοντά στις παραλίες ωοτοκίας.

40 ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ: Οι πρόγονοι των σημερινών δελφινιών εμφανιστήκαν πριν από χρόνια. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ήταν χερσαία θηλαστικά που με την πάροδο του χρόνου προσαρμόστηκαν στο υγρό στοιχείο και έγιναν αμφίβια, προτού εξελιχθουν σε θαλάσσια θηλαστικά. Επίσης ανέπτυξαν κάποιες ιδιαίτερες ικανότητες,όπως ο ηχοεντοπισμος που τους επιτρέπει να προσδιορίζουν αντικείμενα μέσω της εκπομπής ήχων (σαν ένα φυσικό ραντάρ). Οι φυσικοί εχθροί των δελφινιών είναι ελάχιστοι.Κι όμως… …τα δελφίνια κινδυνεύουν εξαιτίας ανθρωπογενών παραγόντων,όπως είναι: *η τυχαία αιχμαλωσία τους σε αλιευτικά εργαλεία, *η παράνομη αλιεία(π.χ. χρήση δυναμίτη) *η θαλάσσια ρύπανση, και *η εκ προθέσεως θανάτωση τους.


Κατέβασμα ppt "Ζώα και άνθρωποι Σχέσεις συγκατοίκησης και σχέσεις θύματος θύτη!!"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google