Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πηγές Μήκος Μυθολογία Εκβολές Πηγές Μήκος Μυθολογία Εκβολές.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πηγές Μήκος Μυθολογία Εκβολές Πηγές Μήκος Μυθολογία Εκβολές."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πηγές Μήκος Μυθολογία Εκβολές Πηγές Μήκος Μυθολογία Εκβολές

2 Ο Κηφισός ποταμός πηγάζει κυρίως από την Πάρνηθα και την Πεντέλη. Συλλέγει όμως, ύδατα και από το όρος Αιγάλεω, καθώς και από μέρος του Υμηττού.

3 Το μήκος του από το Κρυονέρι μέχρι το Φάληρο είναι περίπου 30 χιλιόμετρα, αλλά το συνολικό μήκος των πολλών παραχειμμάρων του υπερβαίνει τα 150 χιλιόμετρα.

4 Ο Κηφισός, σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία και ιδιαίτερα με τους αττικούς μύθους ήταν δευτερεύουσα θεότητα της Αττικής. Πρόκειται για αλληγορική προσωποποίηση του ομώνυμου ποταμού του Κηφισού που συνδέεται άλλοτε με τις πλούσιες παροχές του στην γύρω περιοχή, και άλλοτε με τις καταστροφές που προκαλούσε η υπερχείλισή του.Ελληνική ΜυθολογίαΑττικήςΚηφισού Καταφανώς, ως προστάτης των παροικούντων στις όχθες του, εμφανίζεται πατέρας της Διογένειας της οποίας η κόρη Πραξιθέα έγινε σύζυγος του βασιλιά της Αθήνας Ερεχθέως. Ο Κηφισός τιμόταν ιδιαίτερα στην αρχαία Αθήνα ως προστάτης του αθηναϊκού πεδίου, ενώ παράσταση αυτού υπήρχε στο δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα που βρίσκεται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.ΔιογένειαςΠραξιθέαΕρεχθέωςαρχαία Αθήνααθηναϊκού πεδίουΠαρθενώναΒρετανικό ΜουσείοΛονδίνο Ο Κηφισός, σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία και ιδιαίτερα με τους αττικούς μύθους ήταν δευτερεύουσα θεότητα της Αττικής. Πρόκειται για αλληγορική προσωποποίηση του ομώνυμου ποταμού του Κηφισού που συνδέεται άλλοτε με τις πλούσιες παροχές του στην γύρω περιοχή, και άλλοτε με τις καταστροφές που προκαλούσε η υπερχείλισή του.Ελληνική ΜυθολογίαΑττικήςΚηφισού Καταφανώς, ως προστάτης των παροικούντων στις όχθες του, εμφανίζεται πατέρας της Διογένειας της οποίας η κόρη Πραξιθέα έγινε σύζυγος του βασιλιά της Αθήνας Ερεχθέως. Ο Κηφισός τιμόταν ιδιαίτερα στην αρχαία Αθήνα ως προστάτης του αθηναϊκού πεδίου, ενώ παράσταση αυτού υπήρχε στο δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα που βρίσκεται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.ΔιογένειαςΠραξιθέαΕρεχθέωςαρχαία Αθήνααθηναϊκού πεδίουΠαρθενώναΒρετανικό ΜουσείοΛονδίνο

5 Οι εκβολές του Κηφισού στη λίμνη Υλίκη προέκυψαν μετά τα αποστραγγιστικά έργα που πραγματοποιήθηκαν κατά τον 19ο αιώνα στη λίμνη Κωπαϊδα. Μέχρι τότε ο Κηφισός χυνόταν στην Κωπαΐδα η οποία κατά την αρχαιότητα αναφερόταν και ως Κηφισσίς Λίμνη.


Κατέβασμα ppt "Πηγές Μήκος Μυθολογία Εκβολές Πηγές Μήκος Μυθολογία Εκβολές."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google