Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το Τμήμα Ψυχολογίας Α.Π.Θ. Σπουδές και Επαγγελματικές Δυνατότητες

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το Τμήμα Ψυχολογίας Α.Π.Θ. Σπουδές και Επαγγελματικές Δυνατότητες"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το Τμήμα Ψυχολογίας Α.Π.Θ. Σπουδές και Επαγγελματικές Δυνατότητες
Το Τμήμα Ψυχολογίας Α.Π.Θ. Σπουδές και Επαγγελματικές Δυνατότητες Ελευθερία Ν. Γωνίδα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

2 Η Ψυχολογία ως Επιστήμη
Ψυχολογία είναι η επιστήμη η οποία ασχολείται με την ανθρώπινη συμπεριφορά και προσωπικότητα και τον ανθρώπινο νου. Ψυχολογία: - Ανθρωπιστική - Κοινωνική - Πειραματική Ψυχολογία ≠ Ψυχιατρική ≠ Ψυχανάλυση

3 Φύση της εργασίας Οι ψυχολόγοι μελετούν, δηλαδή διερευνούν, περιγράφουν, κατανοούν και ερμηνεύουν την ανθρώπινη συμπεριφορά, την προσωπικότητα και τις γνωστικές λειτουργίες. Άλλοι ασχολούνται με την έρευνα και τη διδασκαλία, άλλοι μόνο με την έρευνα, οι περισσότεροι με την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε χώρους εφαρμογής.

4 Κατευθύνσεις – Κλάδοι Πειραματική – Γνωστική Ψυχολογία
Εξελικτική Ψυχολογία Κοινωνική Ψυχολογία Νευροψυχολογία Κλινική Ψυχολογία Συμβουλευτική Ψυχολογία Σχολική – Εκπαιδευτική Ψυχολογία Οργανωτική Ψυχολογία Ψυχολογία της Υγείας

5 Δεξιότητες – Χαρακτηριστικά
Συναισθηματική σταθερότητα και ωριμότητα. Δεξιότητες επικοινωνίας. Ευαισθησία και συμπόνια για τους άλλους. Δεξιότητες καθοδήγησης και μετάδοσης κινήτρων. Αποτελεσματικότητα σε συνθήκες ανεξάρτητης αλλά και ομαδικής εργασίας. Υπομονή και επιμονή. Ενδιαφέρον για καλύτερη κατανόηση του ανθρώπου και προαγωγή της επιστήμης της Ψυχολογίας

6 Προοπτικές απασχόλησης
Στο χώρο της υγείας και της παροχής φροντίδας. Στο χώρο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (και της Τριτοβάθμιας). Σε διάφορους κοινωνικούς φορείς παροχής υπηρεσιών. Γενικότερα, οι ευκαιρίες απασχόλησης θα είναι περισσότερες για όσους/ες εξειδικευτούν σε εφαρμοσμένους τομείς.

7 Τομείς απασχόλησης στην Ελλάδα
Ελεύθερο επάγγελμα. Νοσοκομεία και άλλες υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Θεραπευτικές κοινότητες / οργανισμοί απεξάρτησης. Φορείς για άτομα με αναπηρία. Εκπαίδευση (ΚΕ.Δ.Δ.Υ, ιδιωτικά σχολεία, πανεπιστήμια) Κ.Ε.Κ., Δήμοι και Ο.Α.Ε.Δ. Κέντρα αποκατάστασης, ΚΑΠΗ, γηροκομεία. Επιχειρήσεις, Βιομηχανία, Εταιρείες Κοινωνικών Μελετών. Ινστιτούτα αισθητικής, γυμναστήρια, αθλητικοί σύλλογοι.

8 Σημαντικά στοιχεία για την απασχόληση
Το μεγαλύτερο ποσοστό των ψυχολόγων αυτο-απασχολείται. Οι ευκαιρίες απασχόλησης για όσους/ες δεν έχουν μεταπτυχιακή εξειδίκευση είναι περιορισμένες. Οι ψυχολόγοι στην Ελλάδα, μετά το τέλος των σπουδών τους, οφείλουν να αποκτήσουν άδεια άσκησης επαγγέλματος.

9 Τμήμα Ψυχολογίας Α.Π.Θ. Θεσμοθετήθηκε ως αυτόνομο Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής τον Ιούνιο του 1993. 1.400 φοιτητές/τριες περίπου ετησίως (προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί). Η πλειοψηφία των φοιτητών/τριών είναι γυναίκες. 22 Μέλη Δ.Ε.Π. & 6 μέλη διοικητικού προσωπικού.

10 Τμήμα Ψυχολογίας Α.Π.Θ. Η φοίτηση διαρκεί 8 ακαδημαϊκά εξάμηνα και περιλαμβάνει μαθήματα, διπλωματική εργασία και πρακτική άσκηση. Στο Τμήμα λειτουργούν 3 τομείς: Πειραματικής και Γνωστικής Ψυχολογίας. Εξελικτικής και Σχολικής Ψυχολογίας. Κοινωνικής και Κλινικής Ψυχολογίας.

11 Πρόγραμμα σπουδών Για τη λήψη του πτυχίου απαιτούνται 240 μονάδες ECTS: 200 ECTS προέρχονται από μαθήματα ψυχολογίας (υποχρεωτικά και επιλογής). 12 ECTS από μαθήματα ξένης γλώσσας. 10 ECTS από ελεύθερες επιλογές μαθημάτων. 6 ECTS από την πρακτική άσκηση 240 ωρών. 12 ECTS από τη διπλωματική εργασία.

12 Διπλωματική εργασία Η διπλωματική εργασία εκπονείται υπό την εποπτεία ενός μέλους Δ.Ε.Π. του Τμήματος. Το θέμα της ορίζεται κατόπιν συνεργασίας μεταξύ φοιτητή/τριας και επόπτη/τριας. Η εργασία είναι βιβλιογραφική ή ερευνητική και μπορεί να εκπονηθεί από έναν ή δύο φοιτητές/τριες. Η εκπόνηση της εργασίας γίνεται κατά το 4ο έτος σπουδών.

13 Πρακτική άσκηση Πραγματοποιείται σε χώρους όπου παρέχονται ψυχολογικές υπηρεσίες από επαγγελματίες ψυχολόγους και ειδικούς ψυχικής υγείας. Μπορεί να αρχίσει από το 3ο έτος σπουδών και, εφόσον υπάρχει πρόγραμμα χρηματοδότησης, οι φοιτητές και επόπτες των δομών αμείβονται με ένα μικρό ποσό. Απαιτείται η συμπλήρωση 40 παρουσιών σε μία συνεργαζόμενη με το Τμήμα δομή σε διάστημα 4 μηνών (σύνολο ωρών 240). Η επιλογή της δομής της πρακτικής άσκησης και η τοποθέτηση των φοιτητών/τριών γίνεται από αρμόδια επιτροπή του Τμήματος λαμβάνοντας υπόψη και τις προτιμήσεις των ίδιων των φοιτητών/ριών.

14 Πρόγραμμα Erasmus Συμμετοχή του Τμήματος Ψυχολογίας από το 1987.
Συμμετοχή του Τμήματος Ψυχολογίας από το Διευρυμένο δίκτυο διμερών συμφωνιών με ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια στα οποία οι φοιτητές που επιθυμούν μπορούν να διανύσουν μία περίοδο των σπουδών τους. Δυνατότητα υλοποίησης της πρακτικής άσκησης των φοιτητών (Erasmus Placement)

15 Μεταπτυχιακές Σπουδές
Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης. Διδακτορικό Δίπλωμα Ψυχολογίας. Κλάδοι-κατευθύνσεις μεταπτυχιακών σπουδών: Γνωστική Ψυχολογία και Νευροψυχολογία. Σχολική και Εξελικτική Ψυχολογία. Κοινωνική Κλινική Ψυχολογία. (Ψυχολογία των Εξαρτήσεων και άλλων Ψυχο- κοινωνικών Προβλημάτων).

16 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών
Διαρκεί 2 χρόνια και περιλαμβάνει συστηματικές και εξειδικευμένες σπουδές μαθήματα υποχρεωτικής φοίτησης, πρακτική άσκηση ( ώρες), συγγραφή ερευνητικής εργασίας, συμμετοχή σε ακαδημαϊκές δραστηριότητες του Τμήματος. Δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικής διατριβής στη συνέχεια (3-6 χρόνια).

17 Χρήσιμες διευθύνσεις Τμήμα Ψυχολογίας ΑΠΘ www.psy.auth.gr
Πρακτική άσκηση praktiki.psy.auth.gr Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

18 Σας ευχαριστώ πολύ! Καλή επιτυχία!!


Κατέβασμα ppt "Το Τμήμα Ψυχολογίας Α.Π.Θ. Σπουδές και Επαγγελματικές Δυνατότητες"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google