Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι Ρωμαίοι ονόμασαν τη Μεσόγειο θάλασσα Mare nostrum μετά την εξάπλωση της αυτοκρατορίας τους και την κατάκτηση των ελληνικών πόλεων - κρατών το 146.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι Ρωμαίοι ονόμασαν τη Μεσόγειο θάλασσα Mare nostrum μετά την εξάπλωση της αυτοκρατορίας τους και την κατάκτηση των ελληνικών πόλεων - κρατών το 146."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι Ρωμαίοι ονόμασαν τη Μεσόγειο θάλασσα Mare nostrum μετά την εξάπλωση της αυτοκρατορίας τους και την κατάκτηση των ελληνικών πόλεων - κρατών το 146 π.Χ.

2 Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Μέγας, μετέφερε την πρωτεύουσα από τη Ρώμη στο Βυζάντιο, όταν διαπίστωσε πως ήταν δύσκολο να κυβερνά την αυτοκρατορία από τη Ρώμη. Πρόσφερε στην Παναγιά την οχυρωμένη Κωνσταντινούπολη.

3 Η γεωγραφική θέση του Βυζαντίου.

4 Τα στενά του Βοσπόρου

5 Χάρτης της Κωνσταντινούπολης
Χάρτης της Κωνσταντινούπολης. Η Κωνσταντινούπολη εγκαινιάστηκε ως η νέα πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας το 330 μ.Χ. Η νέα πρωτεύουσα ήταν τόσο καλά οχυρωμένη που ονομάστηκε Άπαρτη πόλη. Ήταν τόσο λαμπρή που ονομάστηκε Βασιλεύουσα.

6 Η θέση της Κωνσταντινούπολης ήταν εξαιρετική
Η θέση της Κωνσταντινούπολης ήταν εξαιρετική. Ήταν σταυροδρόμι των δρόμων που ένωναν την Ευρώπη με την Ασία , τον Εύξεινο Πόντο με το Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Εκεί κατέληγε η Εγνατία Οδός και από εκεί ξεκινούσαν οι εμπορικοί επαρχιακοί δρόμοι προς τη Μικρά Ασία και τις επαρχίες της Ανατολής. Όλος ο πλούτος κατευθυνόταν προς την Πόλη. Η νέα πρωτεύουσα ήταν οχυρωμένη από στεριά και θάλασσα, στολισμένη με υπέροχα κτίρια και έργα τέχνης.

7 Το Ιερό Παλάτι της Κωνσταντινούπολης
Το Ιερό Παλάτι της Κωνσταντινούπολης. Εκεί κατοικούσαν ο αυτοκράτορας και η οικογένειά του, οι σύμβουλοι του αυτοκράτορα και κάποιοι εκλεκτοί άρχοντες του Βυζαντίου.

8 Οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη.

9 Οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη υπερασπίστηκαν το Χριστιανισμό και εφάρμοσαν το διάταγμα των Μεδιολάνων που ψήφισαν το 313 μ.Χ. οι συναυτοκράτορες Κωνσταντίνος και Λικίνιος, υπέρ της ανεξιθρησκίας και της ελευθερίας του κάθε πολίτη να πιστεύει στη θεότητα που θέλει.

10 Το σύμβολο της Χριστιανικής θρησκείας.

11 Ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος διαδέχτηκε τον Ιουλιανό που ήταν οπαδός της αρχαίας θρησκείας και έκανε το χριστιανισμό επίσημη θρησκεία της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Ήρθε σε σύγκρουση με τους οπαδούς της αρχαίας θρησκείας. Το αρνητικό κομμάτι της θητείας του ως αυτοκράτορα ήταν το γεγονός ότι άφησε να καταστραφούν πολλά κλασικά αρχαία μνημεία και έργα τέχνης, έκλεισε αρχαίους ναούς και κατάργησε τους Ολυμπιακούς αγώνες. Ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος, λίγο πριν πεθάνει, χώρισε την αυτοκρατορία σε ανατολική και δυτική και τη μοίρασε στους δύο γιούς του, Αρκάδιο, που πήρε το ανατολικό κομμάτι, και Ονώριο, ο οποίος πήρε το δυτικό κομμάτι. Το κομμάτι που γνώρισε μεγάλη ακμή ήταν το ανατολικό.

12 Το 527 μ. Χ. αυτοκράτορας έγινε ο Ιουστινιανός
Το 527 μ.Χ. αυτοκράτορας έγινε ο Ιουστινιανός. Ο νέος αυτοκράτορας κωδικοποίησε τους παλιούς νόμους, θέσπισε νέους δικαιότερους, κατάργησε τα προνόμια των Δήμων, φορολόγησε τους πολίτες σύμφωνα με τα εισοδήματά τους. Όλα αυτά δυσαρέστησαν τους οργανωτές των ιπποδρομιών με αποτέλεσμα το 532 μ.Χ., κατά τη διάρκεια αγώνων, να ξεσπάσουν σοβαρές ταραχές στον ιππόδρομο. Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός κατέστειλε τη στάση του Νίκα το 532 μ.Χ. με τους στρατηγούς του Βελισσάριο και Ναρσή άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, έγιναν πολλές καταστροφές και το γόητρο του αυτοκράτορα πληγώθηκε ανεπανόρθωτα.

13 Η αυτοκράτειρα Θεοδώρα έπεισε το σύζυγό της Ιουστινιανό να μην εγκαταλείψει την αυτοκρατορία και να προσπαθήσει με κάθε μέσο να καταστείλει τη Στάση του Νίκα. Το αποτέλεσμα ήταν πολλοί άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και να γίνουν πολλές καταστροφές στην Πόλη.

14 Μετά τη Στάση του Νίκα ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός ανέθεσε το χτίσιμο της Αγίας Σοφίας στους αρχιτέκτονες, Ανθέμιο και Ισίδωρο. Το 537 μ.Χ. έγιναν τα εγκαίνια της Αγίας Σοφίας που ήταν η καλύτερη στον κόσμο. Ο Ιουστινιανός επίσης μετά τη Στάση του Νίκα έκλεισε συνθήκες ειρήνης με τους γείτονες λαούς και έκανε, με επικεφελής τους στρατηγούς του Βελισσάριο και Ναρσή, σκληρούς πολέμους με τους Γότθους και τους Βάνδαλους.

15 Ο ρυθμός της Αγίας Σοφίας ήταν η βασιλική με τρούλο
Ο ρυθμός της Αγίας Σοφίας ήταν η βασιλική με τρούλο. Κάθε φορά που οι Βυζαντινοί γιόρταζαν κάτι ιδιαίτερα σημαντικό τελούνταν επίσημη λειτουργία στο ναό. Επίσης κάθε φορά που στεφόταν νέος αυτοκράτορας, η τελετή λάμβανε χώρα στο ναό, που ήταν αφιερωμένος στη Σοφία του Θεού.

16 Η Αγία Σοφία, αποτέλεσε σύμβολο πίστης για τους χριστιανούς για περισσότερους από 9 αιώνες.

17 Αυτοκράτειρα Θεοδώρα και Ιουστινιανός 527 μ.Χ.

18 Η επεκτατική πολιτική της εποχής του Ιουστινιανού κούρασε το στρατό, εξάντλησε τα οικονομικά του κράτους και διευκόλυνε τους Πέρσες να παραβαίνουν τις συνθήκες ειρήνης ζητώντας κάθε φορά περισσότερα χρήματα. Η γεωγραφική θέση του Βυζαντίου είχε τεράστια σημασία, γι’ αυτό και αποτέλεσε επεκτατικό όνειρο πολλών λαών.

19 Η τέλεια οχύρωση της Κωνσταντινούπολης την έσωσε πολλές φορές από σίγουρη κατάκτηση.

20 Κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, στο σχολείο φοιτούσαν μόνο αγόρια. Τα κορίτσια έμεναν στο σπίτι και βοηθούσαν στις οικιακές δουλειές. Μάθαιναν γραφή και ανάγνωση από τη μητέρα τους, αν γνώριζε, ή από άλλα συγγενικά πρόσωπα.

21 Δάσκαλοι. Οι νέοι διδάσκονταν γραφή, ανάγνωση, αριθμητική, μουσική
Δάσκαλοι. Οι νέοι διδάσκονταν γραφή, ανάγνωση, αριθμητική, μουσική. Όταν αργότερα ξεκινούσαν τη φοίτησή τους στα πανεπιστήμια διδάσκονταν φιλοσοφία, αστρονομία, γεωμετρία, άλγεβρα, φυσική και ασχολούνταν και με τον αθλητισμό.

22 Α) Το έργο της διάσωσης των αρχαίων συγγραμμάτων είχαν αναλάβει κατά κύριο λόγο οι μοναχοί, λόγιοι άνθρωποι, καλλιγράφοι. Β) Κύρια ενασχόληση των κατοίκων της υπαίθρου ήταν η γεωργία.

23 Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος, εκχριστιάνισαν λαούς των Βαλκανίων.

24 Χριστιανικά χειρόγραφα
Χριστιανικά χειρόγραφα. Οι μοναχοί, οι λόγιοι άνθρωποι της εποχής και οι καλλιγράφοι, ανέλαβαν τη διάσωση των αρχαίων συγγραμμάτων. Όσο πιο πολλές εικόνες είχε ζωγραφισμένες με το χέρι ένα βιβλίο τόσο πιο ακριβά πουλιόταν. Τα χρόνια της μεγάλης ακμής του Βυζαντίου είχαν συσταθεί βιβλιοθήκες όπου και φυλάσσονταν τα βιβλία. H γλώσσα που χρησιμοποιούσαν οι Βυζαντινοί στα γραπτά τους ήταν η επίσημη, που έμοιαζε με την αρχαία ελληνική. Ενώ στον προφορικό λόγο χρησιμοποιούσαν την απλή, καθημερινή γλώσσα.

25 Οι Βυζαντινοί για καλύτερη φύλαξη των ακρινών περιοχών του Βυζαντίου παραχωρούσαν στους κατοίκους αυτών των περιοχών γη για να την καλλιεργούν και να την προσέχουν. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, οι Ακρίτες, έμειναν στην Ιστορία γνωστοί για τη γενναιότητά τους, το ήθος και την αγάπη για την πατρίδα. Ο πιο γνωστός από όλους ήταν ο Βασίλειος Διγενής ή Διγενής Ακρίτας.

26 Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος έσωσε την αυτοκρατορία από τους Πέρσες το 628 μ.Χ. Τον βοήθησε ο Πατριάρχης Σέργιος ,δίνοντάς του χρήματα και χρυσά της Εκκλησίας , προκειμένου να οργανώσει αξιόμαχο στρατό . Μετά τη διάσωση της Κωνσταντινούπολης, από τον Πατριάρχη Σέργιο και το μάγιστρο Βώνο , οι Βυζαντινοί συγκεντρώθηκαν όλοι μαζί στην Αγία Σοφία και έψαλλαν τον Ακάθιστο ύμνο ευχαριστώντας την Παναγία για τη βοήθειά της .

27 * Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος είχε εκστρατεύσει κατά των Περσών, έχοντας προηγουμένως κλείσει ειρήνη με τους Αβάρους. Οι Άβαροι όμως συνεννοήθηκαν με τους Πέρσες και πολιόρκησαν μαζί την Κωνσταντινούπολη. * Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος είχε στραφεί κατά των Περσών, οι οποίοι είχαν ήδη κατακτήσει τη Συρία, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο. Επίσης είχαν πάρει τον Τίμιο Σταυρό από τα Ιεροσόλυμα, έχοντας αιχμαλωτίσει τον Πατριάρχη των Ιεροσολύμων. * Η μάχη του αυτοκράτορα Ηράκλειου και του βασιλιά των Περσών Χοσρόη.

28 Ο αυτοκράτορας Λέων Γ΄ ο Ίσαυρος ανέλαβε αυτοκράτορας σε μια περίοδο που η αυτοκρατορία αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα, όπως την αποδιοργάνωση του στρατού, οικονομικά προβλήματα, χαλάρωση της δικαιοσύνης και αποδυνάμωση της τάξης των μικροκαλλιεργητών. Για τους λόγους αυτούς θέσπισε νέους δικαιότερους νόμους που προστάτευαν τους αδύνατους, χώρισε την αυτοκρατορία σε Θέματα, μοίρασε γη στους Ακρίτες, αφαίρεσε από τους κληρικούς τη δημόσια εκπαίδευση, τους φορολόγησε και τους υποχρέωσε να πηγαίνουν στο στρατό. Όλα αυτά δυσαρέστησαν τους Δυνατούς και τους μοναχούς.

29 Οι αυτοκράτορες Λέων Γ΄ και Κωνσταντίνος Ε΄ με αποφάσεις τους όπως η απαγόρευση λατρείας των εικόνων, η υποχρέωση των κληρικών και των μοναχών να πηγαίνουν στο στρατό δημιούργησαν αναταραχή. Έτσι ξέσπασε η περίοδος της Εικονομαχίας τον 8ο αιώνα μ.Χ. . Οι Βυζαντινοί χωρίστηκαν σε Εικονομάχους και σε Εικονολάτρες, πολλές εικόνες και ψηφιδωτά καταστράφηκαν, έγιναν πολλές καταστροφές, ναοί και μοναστήρια έκλεισαν, διαταράχτηκαν οι σχέσεις Δυτικής και Ανατολικής Εκκλησίας . Όλα αυτά έως τη Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδο το 843 μ.Χ., που συγκάλεσε η αυτοκράτειρα Θεοδώρα, όπου και αποφασίστηκε πως οι εικόνες δε λατρεύονται για το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένες, αλλά για το πρόσωπο, την ιδέα που συμβολίζουν. Η αναστήλωση των εικόνων γιορτάζεται την 1η Κυριακή των νηστειών του Πάσχα, την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

30 Η Βυζαντινή αυτοκρατορία το 12ο αιώνα μ. Χ
Η Βυζαντινή αυτοκρατορία το 12ο αιώνα μ.Χ. είχε φτάσει στο απόγειο της ακμής της, αποτελώντας κέντρο πολιτισμού, γραμμάτων, εμπορίου. Παρόλα αυτά προς το τέλος της διακυβέρνησης της Μακεδονικής δυναστείας, με την κακή διαχείριση, την κατάργηση νόμων που στήριζαν τους αδυνάτους, όπως αυτός του Αλληλέγγυου, ξεκίνησε μια διαμάχη μεταξύ Δυνατών και Αδυνάτων και οι δυο τάξεις είχαν εχθρικές διαθέσεις η μία για την άλλη. Τέλος η παραχώρηση προνομίων σε γειτονικούς λαούς είχε ως αποτέλεσμα τον έλεγχο του εμπορίου και του Βοσπόρου από τους Βενετούς.

31 Ο Πάπας της Δυτικής Εκκλησίας δεν βοήθησε ποτέ το Βυζάντιο, όταν ζήτησε βοήθεια. Μετά και το Σχίσμα των δύο εκκλησιών το 1054 μ.Χ. οι σχέσεις των δύο εκκλησιών χειροτέρεψαν. Αποτέλεσμα ήταν η Κωνσταντινούπολη να κατακτηθεί από τους Φράγκους το 1204 μ.Χ., αβοήθητη.

32 Οι Βυζαντινοί, θέλοντας να ελευθερώσουν τα Ιεροσόλυμα από τους Σελτζούκους Τούρκους ζήτησαν τη βοήθεια του Πάπα. Εκείνος έπεισε τους άρχοντες της Δύσης να βοηθήσουν. Αυτοί ξεκίνησαν τότε τις γνωστές Σταυροφορίες, 4 στον αριθμό. Απώτερος σκοπός τους ήταν η άλωση της Κωνσταντινούπολης, η απελευθέρωση των εδαφών που κατείχαν οι Τούρκοι και η κατάκτησή τους από τους ίδιους.

33 Ο χάρτης των Σταυροφοριών.

34 Οι Φράγκοι πολιόρκησαν και κατέκτησαν την Κωνσταντινούπολη το 1204 μ.Χ. Κατά τη διάρκεια της 4ης Σταυροφορίας που έγινε για να ανακτηθούν οι Άγιοι τόποι των Ιεροσολύμων, οι Σταυροφόροι αντί να κατευθυνθούν προς την Αίγυπτο, όπως είχε συμφωνηθεί, αιφνιδίασαν τους Βυζαντινούς και κατευθύνθηκαν προς την Πόλη, την οποία και κατέκτησαν.

35 Η Κωνσταντινούπολη το 1204 μ. Χ
Η Κωνσταντινούπολη το 1204 μ.Χ. κατακτήθηκε από τους Φράγκους και έμεινε υπό την κυριαρχία τους έως το 1261 μ.Χ., οπότε και ανακτήθηκε ξανά από το Μιχαήλ Παλαιολόγο και τον Αλέξιο Στρατηγόπουλο αναίμακτα. Συγκεκριμένα οι Βυζαντινοί παρακολουθούσαν το τι γινόταν έξω από την Πόλη και βρήκαν ευκαιρία να μπουν κρυφά μέσα από ένα μικρό κρυφό πέρασμα που χρησιμοποιούσε ένας ηλικιωμένος για να πηγαινοέρχεται.

36 Ο Ιωάννης Παλαιολόγος και ο αδερφός του, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

37 Το Βυζαντινό κράτος πριν την άλωση της Κωνσταντινούπολης, το 1453 μ.Χ.

38 Τα τείχη της Κωνσταντινούπολης.

39 Ο Μωάμεθ ο πολιορκητής, σύμφωνα με την παράδοση ήταν αυτός που αναμενόταν από τον πατέρα του Μουράτ Β΄ να κατακτήσει την Πόλη.

40 Ο Μωάμεθ, πριν την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης το 1453 μ. Χ
Ο Μωάμεθ, πριν την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης το 1453 μ.Χ., έχτισε το φρούριο Ρούμελη Χισάρ, 15 χμ. έξω από την Πόλη, με σκοπό τον έλεγχο των πολιορκημένων, των πλοίων που τους προσέγγιζαν για εφοδιασμό και τη φορολόγησή τους.

41 Οι Οθωμανοί Τούρκοι έχουν κατασκηνώσει έξω από τα τείχη της Κωνσταντινούπολης τον Απρίλιο του 1453 μ.Χ. Ο Μωάμεθ ζήτησε από τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο την ειρηνική παράδοση της Πόλης με την υπόσχεση πως ο ίδιος θα σωθεί. Ο Κωνσταντίνος όμως αρνήθηκε να την παραδώσει και έτσι ξεκίνησε η πολιορκία της.

42 Διάταξη αντιπάλων, Βυζαντινών και Οθωμανών Τούρκων κατά την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης την Άνοιξη του 1453 μ.Χ.

43 Ο Μωάμεθ ζήτησε από τον Κωνσταντίνο να παραδοθεί και εκείνος αρνήθηκε

44 Ο Κωνσταντίνος γνωρίζει πως η μάχη θα είναι άνιση.

45 Οι Οθωμανοί περνούν πάνω από κορμούς δέντρων στη στεριά τα καράβια τους και κυριεύουν τον Κεράτιο Κόλπο.

46 Οι Οθωμανοί Τούρκοι μπαίνουν στην Πόλη από μία μικρή Κερκόπορτα που είχε μείνει ανοιχτή, είτε από ανθρώπινο λάθος είτε από προδοσία.

47 Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος δίνει μάχη για να σώσει την Πόλη.

48 Οι Βυζαντινοί περνούν δύσκολες στιγμές.

49 Μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, στις 29 Μαΐου 1453 από τους Οθωμανούς Τούρκους, ο Μωάμεθ είναι πια ο κυρίαρχος της νέας δύναμης, της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

50 Η Αγία Σοφία, μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους και τους Οθωμανούς Τούρκους, λεηλατήθηκε και πολλά από τα ιερά κειμήλια και έργα τέχνης της χάθηκαν για πάντα.

51 Ο ναός, από το 1453 έως σήμερα, έχει λειτουργήσει ως τζαμί, τόπος λατρείας των μουσουλμάνων, λειτούργησε ως μουσείο ενώ διατέθηκε και για εκδηλώσεις.

52 Εικόνες από την Κωνσταντινούπολη του χθες και του σήμερα.


Κατέβασμα ppt "Οι Ρωμαίοι ονόμασαν τη Μεσόγειο θάλασσα Mare nostrum μετά την εξάπλωση της αυτοκρατορίας τους και την κατάκτηση των ελληνικών πόλεων - κρατών το 146."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google