Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ομαδική εργασία ΄Δ Ομάδας Θεματική ενότητα «Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ομαδική εργασία ΄Δ Ομάδας Θεματική ενότητα «Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ομαδική εργασία ΄Δ Ομάδας Θεματική ενότητα «Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση»
Project Ά Λυκείου Ομαδική εργασία ΄Δ Ομάδας Θεματική ενότητα «Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση»

2 Κλιμακτήριος Κλιμακτήριος είναι το χρονικό εκείνο διάστημα που η γυναίκα παρουσιάζει ορμονικές ανωμαλίες αλλά και ανωμαλίες εμμήνου ρύσεως και διαρκεί 2-10 χρόνια πριν την εμμηνόπαυση. Συμπτώματα: Μείωση του κύκλου (δηλαδή η περίοδος να έρχεται νωρίτερα απ’ ότι στο παρελθόν). Μεγάλη διάρκεια περιόδου Μεγάλη απώλεια αίματος Μικροαιμοραγίες Συχνές αιμορραγίες Αραιά διαστήματα μεταξύ των περιόδων. Αντιμετώπιση:Είναι πολύ σημαντικό και άκρως απαραίτητο κάθε γυναίκα που παρουσιάζει ένα απ’ αυτά τα συμπτώματα , μια φορά τον χρόνο να κάνει υπερηχογραφικό έλεγχο και test-Παπανικολάου γιατί μπορεί αυτά τα συμπτώματα να μην οφείλονται στην κλιμακτήριο αλλά σε κάποια κακοήθεια.

3 Εμμηνόπαυση Εμμηνόπαυση ορίζεται η χρονική περίοδος που ακολουθεί ένα έτος μετά την τελευταία έμμηνο ρύση και οφείλεται στην μη αναστρέψιμη και οριστική παύση της λειτουργίας της . Η διάγνωση της εμμηνόπαυσης γίνεται εκ των υστέρων και αφορά τη μετάβαση της γυναίκας από την αναπαραγωγική στην μη παραγωγική περίοδο της ζωής της. Η γυναίκα γεννιέται με ένα ορισμένο αριθμό ωαρίων τα οποία αποθηκεύονται στις ωοθήκες. Η περίοδος και η ωορρηξία ρυθμίζονται από τις ορμόνες οιστραδιόλη και προγεστερόνη που παράγουν οι ωοθήκες. Κατά την εμμηνόπαυση οι ωοθήκες δεν παράγουν ωάριο κάθε μήνα , με συνέπεια η περίοδος να σταματά. Η περίοδος που θεωρείται μεταβατική πριν την οριστική κατάπαυση της λειτουργίας των ωοθηκών, ονομάζεται κλιμακτήριος. Οι περισσότερες γυναίκες παύουν να έχουν έμμηνο ρύση κατά τα τέλη της πέμπτης δεκαετίας τους, με μέση ηλικία εμμηνόπαυσης το 51ο έτος. Η εμμηνόπαυση που εμφανίζεται σε ηλικία μικρότερη των 40 ετών ονομάζεται πρώιμη εμμηνόπαυση. Μερικές γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν εμμηνόπαυση μετά από χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών, χημειοθεραπεία , ακτινοβολία της κάτω κοιλιάς , ανοσολογικές διαταραχές, μεγάλο ψυχολογικό σοκ.

4 Συμπτώματα Ξηρότητα του κόλπου Προβλήματα στην ούρηση
Μείωση της σεξουαλικής διάθεσης Οστεοπόρωση Λεπτότερο, ξηρότερο, λιγότερο ελαστικό δέρμα -Ενώ σπανιότερα μπορεί να παρουσιαστεί: Πονοκέφαλος Ταχυκαρδίες Πόνος στις αρθρώσεις και τους μυς Κράμπες Αϋπνία Κατάθλιψη – ευερεθιστότητα – κυκλοθυμία Κακή διάθεση Αίσθημα παλμών.

5 Τα συμπτώματα μπορεί να μειωθούν με την βοήθεια των εξής:
Καλή διατροφή Άσκηση Μείωση βάρους – διατήρηση φυσιολογικού Λήψη συμπληρωμάτων (ασβέστιο, βιταμίνες κ.α.) Διακοπή καπνίσματος Σωστές ώρες ύπνου Ορμονικά σκευάσματα , αφού έχει προηγηθεί εργαστηριακός έλεγχος και συζήτηση με τον γυναικολόγο.

6 Γυναικολογική εξέταση
Κατά την προσέλευση λαμβάνεται ιστορικό της εξεταζόμενης ή και από τον σύζυγο (εάν αυτό κριθεί σκόπιμο), γίνεται κλινική εξέταση, και στην συνέχεια προγραμματίζονται όλες οι παρακλινικές εργαστηριακές εξετάσεις που απαιτούνται για την διερεύνηση της πάθησης. Η κλασική γυναικολογική εξέταση περιλαμβάνει επισκόπηση αιδοίου, κόλπου τραχήλου, μήτρας και περίνεου καθώς και αμφίχειλη ψηλάφηση των έσω γεννητικών οργάνων. Στην συνέχεια μπορεί να γίνει λήψη test pap και Thin pap Net, λήψη κολπικού και τραχηλικού υγρού για άμεσο παρασκεύασμα αερόβιων και αναερόβιων μικρόβιων, καθώς και για μυκόπλασμα, ουρεόπλασμα και χλαμύδια. Γίνεται κολποσκόπηση για την διάγνωση της παθολογίας του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου και του αιδοίου, στα οποία περιλαμβάνονται καλοήθεις παθήσεις και προκαρκινικές βλάβες καθώς και λήψη βιοψιών από πάσχουσες περιοχές και αποστολή "υλικού" τους σε παθολογοανατομικό εργαστήριο. Τέλος γίνεται ψηλάφηση μαστών και η εξεταζόμενη καθοδηγείτε για την περαιτέρω σωστή παρακολούθηση της. Στα ενδοκρινολογικά προβλήματα καθώς και σε άλλες ορμονολογικές διαταραχές όπως π.χ. υπερπρολακτιναιμία, υπερτρίχωση, ανάλογα με την κάθε περίπτωση συστήνονται περαιτέρω εξετάσεις ή θεραπεία. Σε περίπτωση υπογονιμότητας ενημερώνονται οι γυναίκες ή τα ζευγάρια για τις περαιτέρω εξετάσεις ή ιατρικές δυνατότητες διευθέτησης του προβλήματος.

7 Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ 24 Νοεμβρίου 1864 – 9 Σεπτεμβρίου 1901
Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ 24 Νοεμβρίου 1864 – 9 Σεπτεμβρίου 1901 . Γάλλος ζωγράφος Γεννήθηκε στο Αμπλί, προάστιο του Παρισιού Γόνος ιστορικής και αριστοκρατικής οικογένειας, η οποία ωστόσο την περίοδο της γέννησης του, είχε ήδη χάσει μέρος του παλαιότερου κύρους της. Οι γονείς του συνδέονταν μεταξύ τους με συγγένεια πρώτου βαθμού προκειμένου να διατηρηθεί η περιουσία της οικογένειας μεταξύ των μελών της. Το γεγονός αυτό ωστόσο οδηγούσε σε γενετικές ανωμαλίες, όπως και στην περίπτωση του Λωτρέκ, του οποίου τα πόδια σταμάτησαν να αναπτύσσονται φυσιολογικά, μετά από ρήξεις που υπέστη στο αριστερό και δεξί του πόδι, σε ηλικία 12 και 14 ετών αντίστοιχα. Το ύψος του Λωτρέκ έφθανε μόλις το 1,5 μέτρο ενώ σε αντίθεση με τα πόδια του, το υπόλοιπο σώμα του είχε φυσιολογική ανάπτυξη.

8 Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ (2)
Εξαιτίας αυτής της ανωμαλίας στη σωματική του διάπλαση, αδυνατούσε να ακολουθήσει μία συμβατική κοινωνική ζωή, γεγονός που πιθανά λειτούργησε καταλυτικά στο να αφοσιωθεί στη ζωγραφική. Σημαντικός καλλιτέχνης του μετα-ιμπρεσιονισμού ενώ θεωρείται από πολλούς και ο επίσημος εικονογράφος της νυχτερινής ζωής εκείνης της εποχής – της λεγόμενης Μπελ Επόκ στα καμπαρέ του Παρισιού. Οι πίνακές του χαρακτηρίζονταν από έντονα χρώματα και ανθρώπινες παρουσίες. Θεωρείται επιπλέον ένας από τους πρωτοπόρους στην τέχνη της αφίσας, γνωστός κυρίως για τις αφίσες που φιλοτέχνησε για το καμπαρέ Μουλέν Ρουζ . Έζησε κυρίως στη Μονμάρτρη, που αποτελούσε το κυρίαρχο κέντρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του αντιμετώπισε πρόβλημα αλκοολισμού και πέθανε σε ηλικία 37 ετών, έχοντας προσβληθεί από σύφιλη.

9 Μερικά έργα του… Monsieur Boileau, 1893, Maxime Dethomas, 1896, Au Moulin de la Galette, 1889 Museum of Art, Cleveland National Gallery of Art, Art Institute (Οχάιο) (Ουάσινγκτον) (Σικάγο)

10 ΠΕΡΙΟΔΟΣ Δυσμηνόρροια Είναι το έντονο πυελικό άλγος κατά την διάρκεια της καταμηνιαίας αιμορραγίας (αιτιοπαθογενετικός παράγοντας). Ο πόνος παρατηρείται μόνο σε ωορρηκτικούς κύκλους (κύκλους όπου συμβαίνει ωορρηξία) και πιστεύεται ότι οφείλεται σε απελευθέρωση προσταγλανδινών κατά την περίοδο και υποχωρούν μετά από δύο – τρεις ημέρες από την έναρξη της περιόδου. Η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια γίνεται λιγότερο ενοχλητική μετά από εγκυμοσύνη και με την αύξηση της ηλικίας. Η δευτεροπαθής δυσμηνόρροια συνήθως ξεκινάει κατά την εφηβεία και οφείλεται σε παράγοντες όπως ενδομητρίωση, ινομυώματα, αδενομύωση, σύνδρομο πυελικής συμφόρησης, φλεγμονή πυέλου, στένωση του τραχηλικού στομίου της μήτρας. Για την αντιμετώπιση η χορήγηση NSAIDS συνήθως καταφέρνει να μειώσει αισθητά την επώδυνη συμπτωματολογία.

11 ΠΕΡΙΟΔΟΣ Αμηνόρροια είναι η κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από την απουσία εμμήνων ρύσεων. 1. Πρωτοπαθής αμηνόρροια δεν ξεκινάνε ποτέ οι καταμήνιοι κύκλοι. 2. Δευτεροπαθής αμηνόρροια κατά την εφηβεία εμφανίζονται κύκλοι περιόδου, οι οποίοι μετά σταματάνε. Η αμηνόρροια είναι φυσιολογική πριν την έναρξη της εφηβείας, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και μετά την εμμηνόπαυση. Μερικές συνθήκες προκαλούν αποκλειστικά πρωτοπαθή αμηνόρροια όπως: 1. Εκ γενετής ανατομικά ελαττώματα της μήτρας και των σαλπίγγων. 2. Χρωμοσωμιακές ανωμαλίες Άλλες προκαλούν μόνο δευτεροπαθή αμμηνόροια: 1. PCOS 2. Μύλη κύηση 3. Σύνδρομο Asherman 4. Χρήση διαφόρων φαρμακευτικών σκευασμάτων

12 ΠΕΡΙΟΔΟΣ Συχνομηνόρροια:  όταν η περίοδος εμφανίζεται συχνότερα από κάθε 24 ημέρες. Είναι σχεδόν πάντοτε ορμονικής αιτιολογίας, αλλά μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, όπως π.χ.  ψυχολογικούς. Η θεραπεία είναι ανάλογη με το αίτιο, αλλά κυρίως υποστηρικτική. Ολιγομηνόρροια: αν η απώλεια αίματος είναι ιδιαίτερα μικρή ή/και διαρκεί λιγότερο από 2 ημέρες. Κυρίως λόγω χαμηλών επιπέδων των ορμονών ή εξ αιτίας ανατομικών ανωμαλιών. Η θεραπεία εξαρτάται από το αίτιο. Πολυμηνόρροια: αν η απώλεια αίματος είναι μεγαλύτερη από 80 ml συνολικά (περίπου 12 κουταλάκια του τσαγιού). Μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές ή αιματολογικές διαταραχές, αλλά και σε κύστεις ωοθηκών ή άλλα σπανιότερα για την ηλικία ανατομικά προβλήματα, όπως πολύποδες κ.α. Εκτός από την αντιμετώπιση του αιτίου, πρέπει να γίνει και υποστήριξη της ασθενούς σε σίδηρο, για το φόβο αναιμίας κλπ.

13 Εγκυμοσύνη Εγκυμοσύνη είναι η διαδικασία κατά την οποία μία γυναίκα φέρει ένα γονιμοποιημένο ωάριο, το οποίο αναπτύσσεται κι εξελίσσεται μέσα της και διαρκεί μέχρι και τη γέννηση του βρέφους. Ο ιατρικός όρος για την κυοφορούσα γυναίκα είναι "έγκυος" και για το μωρό πριν τη γέννησή του «έμβρυο". Μία φυσιολογική εγκυμοσύνη διαρκεί περίπου 40 εβδομάδες από τον τελευταίο γυναικείο κύκλο (ή 38 εβδομάδες μετά τη γονιμοποίηση του ωαρίου). Το πρώτο τρίμηνο εγκυμονεί για τη μέλλουσα μητέρα και τους μεγαλύτερους κίνδυνους για μία ενδεχόμενη αποβολή. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα υγείας του εμβρύου, της μητέρας ή σε κάποια βλάβη που προκλήθηκε μετά τη σύλληψη. Η εγκυμοσύνη είναι για μία γυναίκα ίσως η σημαντικότερη και ομορφότερη περίοδος της ζωής της. Οι αλλαγές δε που συντελούνται τόσο σε σωματικό επίπεδο όσο και στο ψυχικό και συναισθηματικό κόσμο της μέλλουσας μητέρας είναι τεράστιες.

14 Διάγνωση της Εγκυμοσύνης
Το σώμα δεν είναι σε θέση να γνωρίζει την εγκυμοσύνη παρά μόνο όταν το γονιμοποιημένο ωάριο (στο στάδιο της βλαστοκύστης) εμφυτεύεται στα τοιχώματα της μήτρας, περίπου 7 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση. Από τη στιγμή εκείνη και μετά το ωάριο στέλνει την εντολή στο σώμα να συνεχίζει να παράγει προγεστερόνη (από το ωχρό σωμάτιο ή corpus luteum). Τότε αρχίζει να παράγεται και η hCG ( Χοριακή γοναδοτροπίνη), δηλαδή η ορμόνη της εγκυμοσύνης. Για το λόγο αυτό ένα τεστ εγκυμοσύνης για να έχει θετική ένδειξη θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 7 ημέρες από την ωορρηξία (ή ωοθυλακιορρηξία) – όμως και πάλι είναι πολύ σπάνιο να συμβεί τόσο γρήγορα. Ακόμη και με τα πιο ευαίσθητα τεστ εγκυμοσύνης θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 10 ημέρες από τη γονιμοποίηση του ωαρίου προτού ανιχνευτεί ένα θετικό αποτέλεσμα.

15 Αποτελέσματα της εγκυμοσύνης στη μητέρα
Από την στιγμή που μια γυναίκα μείνει έγκυος, στο σώμα της αρχίζουν να γίνονται διάφορες αλλαγές, ώστε αυτό να είναι έτοιμο να αντεπεξέλθει σε αυτό που συντελείται μέσα της. Το σώμα της, πρέπει να προετοιμαστεί να αντέξει με τα οστά και τους μύες το αυξανόμενο βάρος καθώς και να είναι σε θέση να παρέχει στο έμβρυο όλες τις θρεπτικές ουσίες και το οξυγόνο που θα του είναι αναγκαίο για την ανάπτυξή του. Από τις πρώτες ακόμη εβδομάδες, το στήθος αποκτά όγκο και πρήζεται. Τα οστά της λεκάνης και οι πλευρές ανοίγουν ελαφρώς σιγά-σιγά καθώς το έμβρυο μεγαλώνει. Η κοιλότητα του θώρακα εκτείνεται λίγο, λόγω της ώθησης της μήτρας προς τα κάτω. Η κοιλιά αρχίζει να φαίνεται από τον 4ο-5ο μήνα, ενώ το αν θα φαίνεται περισσότερο ή λιγότερο εξαρτάται από το σώμα της μητέρας,καθώς και τον αριθμό των εμβρύων που κυοφορεί.

16 Αποτελέσματα της εγκυμοσύνης στη μητέρα (2)
Πολλές γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ομορφαίνουν και γλυκαίνουν, ενώ κάποια χαρακτηριστικά του σώματός τους γίνονται καλύτερα και κάποια ελαττώματα περιορίζονται. Επίσης, συνήθως, οι πολύ λεπτές κοπέλες παίρνουν περισσότερα κιλά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους από εκείνες που έχουν φυσιολογικό βάρος. Τροποποιούνται και άλλα πράγματα, όπως η αναπνοή, το κυκλοφορικό, ο μεταβολισμός, η λειτουργία του ήπατος και του εντέρου, η εσωτερική όψη όλων των οργάνων έως και η δομή των οστών. Όλοι οι παράγοντες αυτοί παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξωτερική εμφάνιση. Πιο συγκεκριμένα, οι ορμόνες της εγκυμοσύνης, θα αλλάξουν - προς το καλύτερο - το περίγραμμα του προσώπου, τα μάτια, το δέρμα, τα μαλλιά. Το σώμα μαθαίνει να κινείται με νέο τρόπο και η γυναίκα βρίσκει διαφορετικές θέσεις για να εργάζεται, να περπατά, να κοιμάται κτλ.

17 Επιπλοκές και διακοπή της κύησης
Μπορεί μια εγκυμοσύνη που δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα, να διακοπεί πριν την 22η εβδομάδα, όταν δηλαδή το έμβρυο είναι ανώριμο να επιζήσει (αυτόματη αποβολή). Εάν, αντίθετα, το γονιμοποιημένο ωάριο εγκατασταθεί έξω από τη μήτρα, θα διακοπεί κι αυτή αρκετά νωρίς (εξωμήτρια κύηση). Αυτόματη αποβολή. Στο 60% των περιπτώσεων, η αποβολή προκαλείται από εμβρυϊκές ανωμαλίες, στο 15% σε λόγους που αφορούν τη μητέρα, ενώ σε κάποιες άλλες μπορεί να υπάρχουν προβλήματα που αφορούν το γεννητικό σύστημα της μητέρας. Συχνά, όμως, οι λόγοι αυτόματης αποβολής παραμένουν άγνωστοι. Οι κυριότεροι λόγοι αποβολής είναι: 1. Εμβρυϊκές ανωμαλίες. 2. Προβλήματα της μητέρας 3. Προβλήματα του γεννητικού συστήματος

18 Επιπλοκές και διακοπή της κύησης (2)
Εξωμήτρια κύηση. Η εξωμήτρια κύηση αφορά εγκυμοσύνη κατά την οποία το γονιμοποιημένο ωάριο εγκαθίσταται έξω από την κοιλότητα της μήτρας. Γενικά, αυτό συμβαίνει σε μία από τις σάλπιγγες, μπορεί όμως να συμβεί και στην ωοθήκη ή στην κοιλιακή κοιλότητα. Φυσικά, η εγκυμοσύνη δεν μπορεί να εξελιχθεί κανονικά και προορίζεται να διακοπεί μέσα στους πρώτους τρεις μήνες. Στο 50% των περιπτώσεων, οι εξωμήτριες κυήσεις προκαλούνται από φλεγμονώδη τραύματα των σαλπίγγων, που εμποδίζουν τη φυσιολογική εγκατάσταση του ωαρίου στη μήτρα. Στο 30% των περιπτώσεων η εξωμήτρια εγκυμοσύνη εμφανίζεται με απώλειες αίματος μετά από λίγες ημέρες και οπωσδήποτε μέσα στις 2 εβδομάδες από την απουσία της περιόδου. Οι πρώτες ενοχλήσεις είναι: 1. Συνεχείς πόνοι χαμηλά στη κοιλιά με περιοδικές σουβλιές πότε από την αριστερή και πότε από την δεξιά πλευρά. Προκαλούνται από την σάλπιγγα η οποία διογκώνεται και μπορεί να μπερδευτούν με πόνους σκωληκοειδήτιδος. 2. Απώλειες σκούρου κόκκινου αίματος, όχι άφθονες. Αυτό σημαίνει ότι η εξωμήτρια κύηση έχει διακοπεί και η καινούργια ορμονική κατάσταση προκάλεσε την απόπτωση της βλεννογόνου της μήτρας.

19 Παρένθετη μητέρα Ως παρένθετη μητέρα ορίζεται η γυναίκα που κυοφορεί βρέφος το οποίο προορίζεται για άτεκνο ζευγάρι που δεν έχει τη δυνατότητα τεκνοποίησης. Αν και δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα στοιχεία, εκτιμάται στις αρχές του 2007 ότι οι παρένθετες μητέρες φτάνουν τις 500 κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο. Η παρένθετη μητρότητα αποτελεί σήμερα απαγορευμένη πρακτική στην Ιταλία, την Αυστραλία, την Ισπανία και την Κίνα, ενώ επιτρέπεται υπό περιορισμούς στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Η αποτελεσματικότητα και η πιθανότητα επιτυχίας αυτής της πρακτικής εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την ηλικία της γυναίκας στην οποία ανήκει το ωάριο.

20 Η Παρένθετη Μητρότητα στην χώρα μας
Στη Ελλάδα, όπως και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, αποτρέπεται το εμπόριο τέτοιου είδους, καθώς υφίσταται σαφής νομοθεσία που επιτρέπει την παρένθετη μητρότητα και καθορίζει το πλαίσιο βάσει του οποίου μπορεί να διενεργηθεί. Η παρένθετη μητρότητα υφίσταται από το 2005 στην Ελλάδα, όποτε και μπήκε σε εφαρμογή η σχετική νομοθεσία του υπουργείου Υγείας. Πρακτικά, το ενδιαφερόμενο ζευγάρι πρέπει να καταφύγει στο πρωτοδικείο με το αίτημα να κυοφορήσει μια άλλη γυναίκα το γενετικό υλικό τους. Όπως ορίζει ο νόμος, η παρένθετη μητέρα δεν μπορεί να προέρχεται από άλλη χώρα με σκοπό να αποκλειστεί τέτοιου είδους αθέμιτη επιχειρηματική εκμετάλλευση. Στη συνέχεια, μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία της επέμβασης, εφόσον η δικαστική πράξη κάνει δεκτή την κυοφορία του γενετικού υλικού.

21 Γενικά για την παρένθετη μητρότητα
Η πρώτη καταγεγραμμένη «περίπτωση» παρένθετης μητρότητας στην ιστορία του ανθρώπου μπορεί να αναζητηθεί στη Βίβλο, όπου Σάρα, μη μπορώντας να γεννήσει, προτείνε στο σύζυγό της Αβραάμ, την υπηρέτριά τους Hagar για να τεκνοποιήσει το παιδί τους. Στην παραδοσιακή παρένθετη μητρότητα (επίσης γνωστή ως η μέθοδος Straight) η παρένθετη μητέρα μένει έγκυος με το δικό της βιολογικό παιδί, αλλά με την πρόθεση του να παραιτηθεί αμέσως μετά τη γέννησή του και να ανατραφεί από άλλους, όπως το βιολογικό πατέρα του και, ενδεχομένως, τη σύζυγο ή τη σύντροφο του, είτε άνδρα είτε γυναίκα. Το παιδί συλλαμβάνεται με τεχνητή γονιμοποίηση, χρησιμοποιώντας νωπό ή κατεψυγμένο σπέρμα ή γονιμοποιημένο με IUI (σπερματέγχυση), ή εξωσωματική γονιμοποίηση (in vitro γονιμοποίηση) ή ICSI που πραγματοποιούνται σε μια κλινική γονιμότητας. Χρησιμοποιείται σπέρμα από τον άνδρα του ζευγαριού «που κάνει την ανάθεση» της εγκυμοσύνης, ή εναλλακτικά, από δότη σπέρματος. Δότης σπέρματος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παράδειγμα, αν το ζευγάρι περιλαμβάνει δύο γυναίκες ή αν στην περίπτωση της μονογονεϊκής οικογένειας (γυναίκα χωρίς σύντροφο).

22 Η Παρένθετη Μητρότητα και η 7η τέχνη
Το Θέμα της παρένθετης μητρότητας έχει απασχολήσει αρκετά τηλεόραση και κινηματογράφο και δεν είναι λίγες οι σειρές και οι ταινίες σχετικά με αυτό. Η Ελληνική σειρά «Στο φως του φεγγαριού» ( ) δίχασε το κοινό,θέτοντας για 1η φορά το πρόβλημα για την παρένθετη μητρότητα. Το μεγάλο δίλλημα για το ποια μητέρα δικαιούται να κρατήσει το παιδί, η φυσική ή η ανάδοχη, έγινε για καιρό αντικείμενο ευρύτερης συζήτησης. Στην 4η σεζόν της γνωστής κωμικής τηλεοπτικής σειράς «Τα φιλαράκια» η Φοίβη δέχεται να κυοφορήσει το παιδί του αδερφού της και της γυναίκας του. Έπειτα από την γέννηση των τριδύμων με χιουμοριστικό πάντα τρόπο η Φοίβη φαίνεται να θέλει να κρατήσει το ένα, αλλά στην συνέχεια υποχωρεί.

23

24 Τράπεζα Σπέρματος Δωρεά σπέρματος θεωρείται η κατάθεση σπέρματος ενός άντρα με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για να γονιμοποιήσει γυναίκα με την οποία ο άντρας δεν έχει σεξουαλικές σχέσεις. Το σπέρμα τις περισσότερες φορές δωρίζεται μέσω των τραπεζών σπέρματος. Ωστόσο οι τράπεζες είναι υπεύθυνες για την ανωνυμότητα του δότη. Ετεροσεξουαλικά ζευγάρια που έχουν προβλήματα γονιμότητας του άντρα, ζευγάρια γυναικών και γυναίκες μόνες είναι οι κύριοι δέκτες δωρεάς σπέρματος. Η γονιμοποίηση γίνεται με τρείς τρόπους. 1. Εξωσωματική γονιμοποίηση. 2. Τεχνητή γονιμοποίηση στον κόλπο της γυναίκας 3. Σεξουαλική επαφή με τον δότη (σπάνιο) Όταν οι προαναφερθέντες χρησιμοποιούν τις τράπεζες σπέρματος συχνά διαλέγουν το δότη μέσω της εμφάνισης του, της προσωπικότητας του, της εκπαίδευσης του και πολλών άλλων παραγόντων.

25 Τράπεζα Σπέρματος (2) Για να δωρίσει κανείς το σπέρμα του πρέπει να διαθέτει ορισμένες προϋποθέσεις όπως είναι η ηλικία και το ιατρικό ιστορικό. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση μία τράπεζα σπέρματος πρέπει να διαθέτει άδεια σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της E.U. Tissue Directive. Ένας άντρας δωρίζει το σπέρμα του σε μία κλινική ή σε μία Τράπεζα Σπέρματος μέσω της μεθόδου του αυνανισμού σε ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια. Πολλές τράπεζες προσφέρουν και πορνογραφικό περιεχόμενο για να βοηθήσουν τον άντρα να ολοκληρώσει, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις προσφέρουν και σεξουαλική επαφή στην οποία χρησιμοποιείται προφυλακτικό για την συλλογή του σπέρματος. Έπειτα οι τράπεζες καθαρίζουν το σπέρμα από τα υπόλοιπα υγρά που περιέχει το σπερματικό υγρό και στην συνέχεια το καταψύχουν. Οι περισσότεροι δότες ως αντάλλαγμα κερδίζουν μια αμοιβή, η οποία όμως σπάνια είναι ένα σημαντικό ποσό. Στην Κρήτη λειτουργεί το Crete Fertility Center, όπου στις υπηρεσίες που προσφέρει είναι και αυτή της Τράπεζας Σπέρματος.

26

27 Κατανομή κατηγοριών των πελατών των τραπεζών σπέρματος.

28 Δωρεά Ωαρίων Δωρεά Ωαρίων θεωρείται η διαδικασία κατά την οποία μία γυναίκα προσφέρει μερικά ωάρια (συνήθως 10-15) με σκοπό την βοήθεια της αναπαραγωγής ή για βιοφαρμακευτική έρευνα. Η δωρεά ωαρίων για αναπαραγωγή συμβαίνει για αρκετούς λόγους. 1. Μία γυναίκα ίσως να μην έχει ωάρια ικανά για μια εφικτή εγκυμοσύνη. 2. Μερικές φορές η κλιμακτήριος μιας γυναίκας αρχίζει από την ηλικία των 30 οπότε αυτή να μην έχει πια άλλα ωάρια για γονιμοποίηση. 3. Πιο σπάνια, μια γυναίκα γεννιέται χωρίς όλα τα απαραίτητα γεννητικά όργανα. 4. Επίσης, μία γυναίκα μπορεί να μην έχει πια έμμηνο ρύση λόγω κάποιας ασθένειας. 5. Τέλος, πολλά ομοσεξουαλικά αντρικά ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί καταφεύγουν στην δωρεά ωαρίων. Κάθε δότης επίσης πρέπει να τηρεί ορισμένες προϋποθέσεις και να έχει ένα σχετικά καθαρό ιατρικό μητρώο.

29 Δωρεά Ωαρίων (2) Παγκοσμίως, η τεχνική της δωρεάς ωαρίων έχει μια αυξητική τάση επιτυχίας που αγγίζει το 60%. Υπάρχουν τρεις τύποι δότη ωαρίων. 1. Οι ανώνυμοι δότες που δεν έχουν καμία σχέση με τους δέκτες. 2. Δότες οι οποίοι έχουν προσωπικές σχέσεις με τους δέκτες και το κάνουν με σκοπό να τους βοηθήσουν. 3. Ασθενείς που παίρνουν μέρος σε ένα πρόγραμμα όπου μοιράζονται τα ωάρια τους με άλλους με σκοπό να συμβάλλουν οικονομικά οι δέκτες στην επικείμενη εγχείρηση του δότη. Αυτή η τεχνική γονιμοποίησης αν και υφίσταται στην χώρα μας δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη.

30 Ποσοστά της ηλικίας των γυναικών, που καταφεύγουν στην δωρεά ωαρίων, 2008 (ART Cycles).

31 Φίμωση Φίμωση είναι η συγγενής ή επίκτητη στένωση του στομίου της ακροποσθίας (του δέρματος που καλύπτει τη βάλανο, κεφαλή του πέους), με συνέπεια αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου με έλξη της ακροποσθίας προς τη βάση του πέους.

32 Στην κανονική κατάσταση, αυτό πρέπει να είναι εφικτό στη διάρκεια του δεύτερου ή τρίτου έτους της ζωής. Στα παιδιά υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης βαλανοποσθίτιδων, συνεπεία της αδυναμίας απομάκρυνσης του σμήγματος ή και ουρολοιμώξεων. Η πλέον ενδεδειγμένη εγχειρητική αποκατάσταση είναι η πλαστική της ακροποσθίας, που επιτρέπει την άνετη αποκάλυψη της βαλάνου, αλλά παράλληλα διατηρεί την ακροποσθία, που προστατεύει την βάλανο

33 Η φίμωση των ενηλίκων είναι μία σοβαρή κατάσταση διότι από την μία πλευρά είναι αδύνατη η αποκάλυψη της βαλάνου και από την άλλη πέραν των πολλών κινδύνων αναπτύξεως καρκινωμάτων στο πέος μπορεί να συμβεί και η παραφίμωση κατά την οποία το στενεμένο δέρμα και στην φάση στύσης κατέρχεται προς την στεφανιαία αύλακα της βαλάνου και λόγω του οιδήματος είναι αδύνατη σχεδόν η ανάταξη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την νέκρωση του πέους, αν η κατάσταση αφεθεί χωρίς θεραπεία.

34 Περιτομή Περιτομή ονομάζεται ο περιορισμένος ακρωτηριασμός της φυσικής διαμόρφωσης του ανδρικού μορίου, συγκεκριμένα είναι η αποκοπή (αφαίρεση) της πόσθης ή ακροποσθίας (αρχ. ακροβυστίας), της πτύχωσης δηλαδή του δέρματος που καλύπτει τη βάλανο του πέους, του εξωτερικού ανδρικού γεννητικού οργάνου. Η περιτομή εξυπηρετεί κατά μία άποψη λόγους υγιεινής: με την αφαίρεση της πόσθης μειώνονται οι πιθανότητες μόλυνσης από τη συσσώρευση μικροοργανισμών ή ξένων σωμάτων (σκόνης, σμήγματος κλπ.). Αν και η περιτομή δε συνδέεται μόνο με τη θρησκεία και σε χώρες όπως οι ΗΠΑ εφαρμόζεται σε πολλά νεογέννητα άσχετα με το θρήσκευμα, στην εβραϊκή και στη μουσουλμανική θρησκεία οι γονείς οφείλουν να περιτέμνουν τα άρρενα βρέφη τους (σουνέτι στα τουρκικά), σύμφωνα με τους θρησκευτικούς κανόνες.

35

36 ΑΝΔΡΟΠΑΥΣΗ Η ανεπάρκεια της τεστοστερόνης αρχίζει μετά τα 50 χρόνια, αλλά φαίνεται κυρίως μετά τα 60. Η «ανδρόπαυση» ή ανδρική κλιμακτήριος προτιμά τους παχύσαρκους άνδρες, σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα. Ωστόσο, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι τα χαμηλά επίπεδα των ανδρικών ορμονών, που σηματοδοτούν το «πέρασμα» στην κλιμακτήριo, μπορεί να οφείλονται και σε κάποια πάθηση ή σε χρήση ορισμένων φαρμάκων και αντιμετωπίζεται κατά περίπτωση.

37 Τα «ύποπτα» σημάδια Εάν εμφανίζετε κάποια από τα ­ακόλουθα συμπτώματα, και μάλιστα ορισμένα είναι ιδιαίτερα έντονα ή «επιμένουν», ενδέχεται να έχετε περάσει στην ανδρόπαυση. ● Έχει μειωθεί σημαντικά η ­σεξουαλική σας επιθυμία. ● Παρουσιάζετε στυτική ­δυσλειτουργία. ● Νιώθετε συνέχεια κουρα­σμένος. ● Έχετε συχνά εξάψεις και ­ιδρώνετε πολύ όταν κοιμάστε. ● Είστε συνέχεια εκνευρισμένος, έχετε αδικαιολόγητο άγχος, ­νιώθετε μελαγχολία ή σαν να έχετε κατάθλιψη. ● Δεν μπορείτε να συγκεντρω­θείτε και ξεχνάτε εύκολα. ● Παρατηρείτε ότι έχει αυξηθεί το λίπος στο σώμα σας σε σχέση με τη μυϊκή σας μάζα και έχει περιοριστεί η μυϊκή σας δύναμη. ● Μετά από ειδική μέτρηση οστικής πυκνότητας, διαπιστώσατε ότι έχετε οστεοπενία ή οστεο­πόρωση. ● Πρόσφατη αιματολογική εξέ­ταση έδειξε ότι τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι λιγότερα από το φυσιολογικό.

38 Τα συμπτώματα της ανδρόπαυσης επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή, την ψυχική διάθεση και την εμφάνιση του άνδρα. Η κατάσταση αυτή χαρακτηριζόταν τη δεκαετία του 1950 «κλιμακτήριος» του άνδρα και από τότε είχε αρχίσει η χρήση της τεστοστερόνης ως φαρμακευτικού υποκατάστατου.

39 Δεν πρέπει να παίρνουν τεστοστερόνη όσοι έχουν: - Καρκίνο του μαστού και του προστάτη. - Οποιαδήποτε σκληρή διόγκωση του προστάτη. - Αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη από κληρονομικούς ή φυλετικούς λόγους. - Αυξημένα επίπεδα του δείκτη ΡSΑ (prostate specific antigen) - Σύνδρομο της άπνοιας του ύπνου. - Αυξημένα ερυθρά αιμοσφαίρια. - Σοβαρή δυσκολία στην ούρηση από διόγκωση του προστάτη. - Καρδιακή ανεπάρκεια σοβαρού βαθμού.

40 Στυτική Δυσλειτουργία
Τι είναι η Στυτική Δυσλειτουργία; Είναι η μόνιμη ή παροδική αδυναμία ενός άνδρα, να έχει μία  ικανοποιητική  στύση, η οποία θα διατηρηθεί κατά  την σεξουαλική  επαφή Αιτίες στυτικής δυσλειτουργίας Ψυχικοί παράγοντες: έντονοςτρόπος ζωής ,άγχος, κατάθλιψη Οργανικά  αίτια : που μπορεί να είναι ● αγγειακά –διαβήτης–-καρδιαγγειακή νόσος-φλεβική ανεπάρκεια ●νευρογενή –-πάθηση νωτιαίου μυελού-ΑΕΕ-ΧΝΑ –ριζική προστατεκτομή ●ορμονικά Παθολογικά επίπεδα ορμονών όπως η τεστοστερόνη, προλακτίνη και θυρεοειδικές ορμόνες ●ανατομικά αίτια –φίμωση, κάμψη του πέους   ●φαρμακευτικά –αντιφλεγμονώδη –ανιϋπερτασικά –αντικαταθλιπτικά –οιστρογόνα   ●ουσίες καπνός –αλκοόλ –ναρκωτικές ουσίες

41 Ποιες είναι οι οι εξετάσεις που χρειάζονται; Οπωσδήποτε ένας βασικός Βιοχημικός και Ορμονικός έλεγχος, καταγραφή της στυτικής δραστηριότητας του πέους κατά την διάρκεια του ύπνου, και καταγραφή της στύσης  μετά από ένεση ειδικών φαρμάκων στο πέος καθώς και ένα έγχρωμο Doppler- triplex των πεϊκών αγγείων.

42 καρκίνος του προστάτη Τι είναι ο καρκίνος του προστάτη Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί την επικρατέστερη κακοήθη νόσο στους άνδρες άνω των 50 ετών. Ευθύνεται για πάνω από το 15% των καρκίνων στους άνδρες. Το 9% των ανδρών με καρκίνο πεθαίνει από καρκίνο του προστάτη. Τα τελευταία χρόνια είχαμε μια δραματική αύξηση του καρκίνου του προστάτη στις βιομηχανικές χώρες. Κάθε χρόνο περισσότεροι από Ευρωπαίοι και περίπου Αμερικανοί αναπτύσσουν καρκίνο του προστάτη. Τι είναι το PSA Το Ειδικό Προστατικό Αντιγόνο (Prostate Specific Antigen - PSA) είναι μια 28,4 Kda γλυκοπρωτείνη με 237 αμινοξέα που παράγεται από τα φυσιολογικά, τα καλοήθη και τα καρκινικά προστατικά επιθηλιακά κύτταρα. Βρίσκεται στο σπερματικό και προστατικό υγρό, στον ορό και στα ούρα. Η κύρια λειτουργία του είναι η υγροποίηση του σπέρματος.

43 Ποιες είναι οι μορφές εμφάνισης του PSA στον ορό
Free PSA: Αντιπροσωπεύει μια ενζυματικά ανενεργή μορφή οποία δεν μπορεί να συνδεθεί με αναστολείς. Αποτελεί την επικρατέστερη μορφή του PSA στο σπέρμα. PSA-ACT: Δημιουργείται από την σύνδεση του ελεύθερου PSA με τον αναστολέα άλφα-1-αντιχυμοτρυψίνη (alfa-1-antichymotrypsin). Είναι ενζυματικά ενεργή και η επικρατέστερη μορφή του PSA στον ορό. Σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη εμφανίζεται υψηλό ποσοστό της μορφής αυτής στον ορό τους σε σύγκριση με υγιείς ή με αυτούς που έχουν καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. PSA-a2M: Το ελεύθερο PSA μπορεί επίσης να συνδεθεί με την άλφα-2-μακροσφαιρίνη (alpha-2-macroglobulin, a2M) σχηματίζοντας σύμπλοκο υψηλού μοριακού βάρους. Η άλφα-2-μακροσφαιρίνη περιβάλλει το μόριο του PSA κρύβοντας όλες τις πιθανές θέσεις σύνδεσης (επίτοποι). Η μορφή αυτή δεν είναι ανιχνεύσιμη.

44 Πηγές.. Σοφία Βερερουδάκη. Ελένη Βεισάκη. Βάσια Αλεξάκη.
Ελένη Βεισάκη. Βάσια Αλεξάκη. Χριστόφορος Γιανναδάκης.

45 Πηγές… Γιώργος Βολιτάκης. http://www.vita.gr/html/ent/619/ent.8619.asp


Κατέβασμα ppt "Ομαδική εργασία ΄Δ Ομάδας Θεματική ενότητα «Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google