Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κοπέρνικος– Ο άνθρωπος της Αναγέννησης Κεφάλαιο III.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κοπέρνικος– Ο άνθρωπος της Αναγέννησης Κεφάλαιο III."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κοπέρνικος– Ο άνθρωπος της Αναγέννησης Κεφάλαιο III

2 “Οτιδήποτε αυτός ο σπουδαίος άντρας αγγίζει, φέρει την σφραγίδα της δημιουργικής του σκέψης” Jan Śniadecki

3 Στην Πολωνία, τον 16 ο αιώνα είναι η εποχή της Αναγέννησης. Το βασικό μήνυμα αυτής της εποχής αφορά την αναγέννηση της επιστήμης και μια καινούρια ματιά στον άνθρωπο.

4 Η μεταρρύθμιση του ημερολογίου

5 Ως απάντηση στην έφεση του τοπικού συμβουλίου, ο Νικόλαος Κοπέρνικος συνέταξε μια εργασία με το δικό του ημερολόγιο και το έστειλε στην Ρώμη.

6 Η παραμονή στην Olsztyn

7 Κατά την διάρκεια του τελευταίου πολέμου μεταξύ της Πολωνίας και των Τεκτόνων Ιπποτών, ο Νικόλαος Κοπέρνικος διαχειρίστηκε αποτελεσματικά την άμυνα της Olsztyn. Σε αυτήν την περίπτωση, μπόρεσε να χρησιμοποιήσει την γνώση του από πολλούς κλάδους της επιστήμης, όπως η μηχανική τεχνολογία και η μηχανολογία. Γεμάτος ενθουσιασμό, ξεκίνησε να οχυρώνει την Olsztyn. Μάζευε τα απαραίτητα τρόφιμα, το πυροβολικό και τα πυρομαχικά και όπλα.

8 Η επιχείρηση του Νικόλαου Κοπέρνικου στην σύνθεση του χάρτη του Πολωνικού Βασιλείου και της Λιθουανίας.

9 Το πρώτο μισό του 16 ου αιώνα ο φημισμένος Πολωνός χαρτογράφος B. Wapowski συνέθεσε τον χάρτη της Πολωνίας σε κλίμακα 1:1000000. Αλλά για αυτόν τον χάρτη θα μιλήσουμε αργότερα. Όταν έφτιαχνε αυτόν τον χάρτη ο Wapowski εκμεταλλεύτηκε την βοήθεια του N. Κοπέρνικου ο οποίος του έδωσε πολλές πληροφορίες όσο αφορά το βόρειο και ανατολικό τμήμα της Πολωνίας. Ο N. Κοπέρνικος και πολλοί επιστήμονες από την Ακαδημία της Κρακοβίας, συντέλεσαν στην πρωτοπορία της πολωνικής χαρτογραφίας με τα αποτελέσματα των αστρονομικών τους μετρήσεων, τα οποία τους επέτρεψαν να υπολογίσουν τα πλάτη και τα μήκη πολλών τοποθεσιών.

10 Η μεταρρύθμιση του νομισματικού συστήματος.

11 Ο Κοπέρνικος ενδιαφερόταν επίσης για τα οικονομικά θέματα και το έργο του στην μεταρρύθμιση του παλιού νομισματικού συστήματος, το 1517, ήταν αποτέλεσμα της έρευνα του πάνω στο θέμα. Το αναμνηστικό για αυτό το θέμα υποβλήθηκε στο τοπικό Πρωσικό συμβούλιο, που έδρευε στην Toruń το 1519. Το 1526, αυτό το αναμνηστικό επεκτάθηκε στην μορφή μιας πραγματείας με τίτλο: “ο τρόπος του να κόβεις νομίσματα από ένα τενεκεδάκι” από τον Ludwik Decjusz. Αλλά νωρίτερα, το 1522 στο κογκρέσο της Πρωσίας στο Grudziądz, ο Κοπέρνικος παρουσίασε την δική του πραγματεία πάνω στην μεταρρύθμιση του πρωσικού νομίσματος. Οι βασικές αρχές στην νομισματική μεταρρύθμιση βασίζονταν στην βελτίωση του νομίσματος και την ενοποίηση του πρωσικού και του πολωνικού νομίσματος. Ο N. Κοπέρνικος επίσης διατύπωσε και την οικονομική νομοθεσία για αυτό – „τα χειρότερα νομίσματα απορρίπτονται από τα καλύτερα”. Αργότερα αυτός ο νόμος ονομάστηκε νόμος του Gresham. Πολλοί ιστορικοί πιστώνουν την ανακάλυψη του νόμου σε αυτόν και άλλοι στον Κοπέρνικο.

12 Ο νόμος των Κοπέρνικος - Gresham

13 Ο νόμος των Κοπέρνικος – Gresham είναι μια αρχή που λέει : αν υπάρχουν συγχρόνως δύο ειδών νομίσματα ισοδύναμα κατά τον νόμο και ένα από αυτά θεωρείται καλύτερο, αυτό το “καλύτερο” θα συσσωρευτεί και σαν αποτέλεσμα θα παραμείνει κυρίως το “χειρότερο”. Για να συνοψίσουμε “το χειρότερο νόμισμα θα αντικαταστήσει το καλύτερο”

14 Η θεωρία του Κοπέρνικου

15 Αν μέσα σε ένα τεράστιο κύκλο βάλουμε έναν μικρό με ακτίνα την μισή της ακτίνας του μεγάλου κύκλου, τότε οποιοδήποτε σημείο του μικρού κύκλου κινείται πάνω στην διάμετρο του μεγάλου κύκλου.


Κατέβασμα ppt "Κοπέρνικος– Ο άνθρωπος της Αναγέννησης Κεφάλαιο III."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google