Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ANIMAL RIGHTS HUMAN WRONGS

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ANIMAL RIGHTS HUMAN WRONGS"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ANIMAL RIGHTS HUMAN WRONGS
Ελληνική Νομοθεσία για την Προστασία των Ζώων Βάσω Τάκη – Δικηγόρος Σύλλογος Ζωόφιλων Ημαθίας – ΖΩ.Η.

2 ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ A. Νόμος 2017/1992 Ευρωπαϊκή σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς. B. Νόμος 3170/2003 «Ζώα συντροφιάς, αδέσποτα ζώα συντροφιάς και άλλες διατάξεις» Γ. Νόμος 1197/1981 «Περί προστασίας των ζωών» Ποινικές κυρώσεις.

3 Νόμος 2017/1992 «Ευρωπαϊκή σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς»
. Θεσμοθετήθηκαν οι ευχές για να μην βασανίζονται τα ζώα. «Κανείς δεν πρέπει να κάνει άσκοπα ένα ζώο συντροφιάς να πονά, να υποφέρει ή να αγωνιά…, κανείς δεν πρέπει να εγκαταλείπει ένα ζώο συντροφιάς» . Χειρουργικές επεμβάσεις όπως κόψιμο ουράς, αυτιών, φωνητικών χορδών απαγορεύονται ρητά, εκτός εάν είναι απαραίτητο για λόγους κτηνιατρικούς ή προς όφελος ενός συγκεκριμένου ζώου. Ποινή φυλάκιση μέχρι 5 μήνες ή χρηματική ποινή ή και τα δύο.

4 Α. Νόμος 3170/2003 Καινοτομίες και βασικές ρυθμίσεις του νόμου
Α. Νόμος 3170/ Καινοτομίες και βασικές ρυθμίσεις του νόμου Εισαγωγή Εισαγγελικής αρμοδιότητας για την προσωρινή αφαίρεση κατοχής ζώου σε περιπτώσεις κακομεταχείρισης και την προσωρινή παράδοσή του σε ζωοφιλικό σωματείο ή σε καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Καθορισμός αντικειμενικής ευθύνης κατόχων σκύλων. Για ζημίες που προκαλούνται από σκύλους οι ιδιοκτήτες ή οι συνοδοί σκύλων, ευθύνονται για κάθε ζημία που προκαλούν οι σκύλοι σε ανθρώπους ή ζώα, κατά παρέκκλιση από το άρθρο 924 ΑΚ, που ορίζει ότι, για τις ζημίες που προκαλούνται από κατοικίδια ζώα που χρησιμοποιούνται για το επάγγελμα, τη φύλαξη της κατοικίας ή τη διατροφή του κατόχου τους, ο κάτοχος τους δεν φέρει καμία ευθύνη, όταν δεν τον βαρύνει κανένα πταίσμα φύλαξης και εποπτείας του ζώου.

5 3) Διατήρηση σκύλων και γάτων σε πολυκατοικίες
3) Διατήρηση σκύλων και γάτων σε πολυκατοικίες . Επιτρέπεται σε κάθε πολυκατοικία, ανεξάρτητα από το τι προβλέπει ο κανονισμός της, η διατήρηση 1 σκύλου και 1 γάτας ή 2 σκύλων ή 2 γάτων, εφόσον τα ζώα αυτά μένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη τους και δεν παραμένουν μόνιμα στις βεράντες. . Απαγορεύεται η διατήρηση ζώων στους κοινόχρηστους χώρους της οικοδομής. . Αντίθετα, στις μονοκατοικίες επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς στους ανοικτούς χώρους των μονοκατοικιών, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας και οι υγειονομικές διατάξεις περί προστασίας της δημόσιας υγείας.

6 4) Υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση με microchip σε όλους τους σκύλους, Εξαιρούνται από την υποχρεωτική σήμανση τα ποιμενικά που φυλάνε τα κοπάδια. 5) Απαγόρευση κυκλοφορίας ζώων χωρίς συνοδό. Πρόστιμο από Δήμο 300 έως 1500 ευρώ. 6) Μετάθεση του θέματος των αδέσποτων στους Δήμους, οι οποίοι ορίζονται υπεύθυνοι για την προστασία τους και για την εφαρμογή των προγραμμάτων στείρωσης, για τον περιορισμό του αριθμού τους. Επιβολή προστίμων στους ιδιώτες, όχι όμως και στους Δήμους. Επανένταξη, μια ελληνική πρωτοτυπία.

7 Kαταστήματα πώλησης σκύλων και γατών (pet shops)
Απαγόρευση πώλησης σκύλων ηλικίας μικρότερης των 7 εβδομάδων. Μέγιστος χρόνος παραμονής μέχρι 30 μέρες. Ανώτατο όριο ηλικίας του ζώου οι 3 ή 4 μήνες. Υποχρεωτική αναγραφή στη πρόσοψη του καταστήματος τηλεφώνου επείγουσας ανάγκης. Δυνατότητα συνεχούς πρόσβασης του ζώου σε καθαρό νερό. Διαμονή του ζώου σε άνετο χώρο, προστατευμένο από καιρικές συνθήκες (πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες). Απαγόρευση πώλησης σε άτομα κάτω των 16 ετών χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων ή των κηδεμόνων. Αρμόδιο Όργανο για τον έλεγχο των pet shops οι Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Νομαρχιών.

8 χρηματική ποινή 300 έως 1.500 ευρώ ή και οι δύο ποινές.
Β. Νόμος 1197/1981 «Περί προστασίας των ζωών» Ποινικές κυρώσεις. Προστατεύονται τα ζώα συντροφιάς, εργασίας και εκτροφών 1) . Δολοφονία. . Βασανισμός. . Κακοποίηση. . Μη παροχή κατάλληλης και επαρκούς τροφής και νερού. . Μη εξασφάλιση καταλύματος άνετου, υγιεινού και προσαρμοσμένου στο φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου. . Βασανισμός ή κακομεταχείριση ζώων κατά την διάρκεια της μεταφοράς τους με αυτοκίνητα, εμπορικά πλοία, σιδηρόδρομο, αεροπλάνα, αυτοκίνητα. Ποινή Φυλάκιση μέχρι 6 μήνες ή χρηματική ποινή 300 έως ευρώ ή και οι δύο ποινές.

9 3) Κλοπή κυνηγετικού σκύλου
. Παράνομη ευθανασία. .Θανάτωση θηλαστικού στα σφαγεία χωρίς αναισθητοποίηση. . Παραβίαση διατάξεων για πειραματόζωα. Ποινή φυλάκισης μέχρι 5 μήνες ή χρηματική ποινή 300 έως ευρώ ή και οι δύο ποινές. 3) Κλοπή κυνηγετικού σκύλου Ποινή φυλάκισης μέχρι 6 μήνες και χρηματική ποινή ευρώ 4) Ειδική περίπτωση νόμου 3170/2003 άρθρο 12 παρ. 1: Εκτροφή - εκπαίδευση - χρησιμοποίηση σκύλων για κυνομαχίες. Παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος από σκύλους ή γάτες Ποινή : Φυλάκιση μέχρι 12 μήνες και χρηματική ποινή έως ευρώ

10 Νομικές ενέργειες σε περίπτωση κακοποίησης ζώου.
Κακοποίηση ζώου, ένα έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα Κατάθεση μήνυσης ή μηνυτήριας αναφοράς κατά του δράστη ή κατ΄ αγνώστων στην Εισαγγελία ή στην Αστυνομία. Καταγγελία στο βιβλία συμβάντων της Αστυνομίας για να γίνουν συστάσεις. Κλήση της Αστυνομία επί τόπου. Σε περίπτωση δηλητηρίασης (φόλα) ειδοποίηση και της Δ/σης Κτηνιατρικής της Νομαρχίας για να πάρει δείγμα από τα εντόσθια του ζώου για τοξικολογική εξέταση ή - αν δεν είναι αυτό δυνατό – λήψη βεβαίωσης από ιδιώτη κτηνίατρο για τον θάνατο του ζώου από δηλητηρίαση. Λήψη φωτογραφιών.

11 Τσίρκο με ζώα Νόμος 2323/1995 «Περί υπαιθρίου εμπορίου» Νόμος 3463 (άρθρα 80,81) «Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων Δικαιολογητικά για έκδοση αδειας λειτουργίας 1. Αίτηση στον Δήμο. 2. Εκκαθαριστικά σημειώματα από ΔΟΥ της τελευταίας τριετίας 3. Πιστοποιητικό του αρμόδιου ασφαλιστικού φορέα. 4. Βεβαίωση της οικείας ΔΟΥ περί ενάρξεως επιτηδεύματος 5. Γνωμάτευση κτηνιάτρου της αρμόδιας οργανικής μονάδας Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης περί της υγειονομικής καταλληλότητας των ζώων 6. Βεβαίωση διπλωματούχου μηχανικού περί της ασφαλείας των εγκαταστάσεων με ημερομηνία εκείνη της εγκαταστάσεως. 7. Βεβαίωση Ηλ/λόγου Μηχανολόγου για την ασφάλεια των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων. 8. Γνωμάτευση του Συμβουλίου Θεάτρων-Κινηματογράφων. 9. Βεβαίωση Πολεοδομίας για την χρήση Γης

12 Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων Άρθρο Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης. Άρθρο 2 Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου. Άρθρο 6 Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική. Διεθνής Ένωση Δικαιωμάτων των Ζώων - Παρίσι Οκτώβριος 1978.

13 Προστασία των ζώων κατά την σφαγή Το Άουσβιτς ξεκινά κάθε φορά που κάποιος κοιτά ένα σφαγείο και σκέφτεται: είναι απλά ζώα." Θεοντόρ Αντόρνο (Γερμανός κοινωνιολόγος) Το ΠΔ 327/1996 σχετικά με την προστασία των ζώων κατά τη σφαγή τους ή τη θανάτωσή τους, ρυθμίζει με «ανθρωπισμό» τον καταλληλότερο τρόπο θανάτωσης ή σφαγής των ζώων. Τα μόνοπλα, τα μηρυκαστικά, οι χοίροι, τα κουνέλια και τα πουλερικά που φέρονται στα σφαγεία για σφαγή πρέπει να αναισθητοποιούνται πριν τη σφαγή ή να θανατώνονται ακαριαία. Παραδείγματα «ανθρωπισμού» Αποκεφαλισμός και εξάρθρωση του αυχένα. Οι μέθοδοι αυτές χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη θανάτωση των πουλερικών Μέθοδοι θανάτωσης των γουνοφόρων ζώων 1. Μηχανικά όργανα που διεισδύουν στον εγκέφαλο. 2. Ένεση θανατηφόρας δόσης αναισθητικού προϊόντος. 3. Ηλεκτροπληξία με καρδιακή ανακοπή. 4. Έκθεση στο μονοξείδιο του άνθρακα. 5. Έκθεση στο χλωροφόρμιο. 6. Έκθεση στο διοξείδιο του άνθρακα.

14 Πειραματόζωα Στη χώρα μας τα πειραματόζωα προστατεύονται από το Προεδρικό Διάταγμα 160/1991 που εναρμονίζει την εθνική μας νομοθεσία με την κοινοτική οδηγία 1986/609 και από τον νόμο 2015/2001. Κύριοι στόχοι της συγκεκριμένης νομοθεσίας είναι: • Η μείωση στο ελάχιστο του αριθμού των ζώων που χρησιμοποιούνται για πειραματικούς, άλλους επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. • Η κατάλληλη μέριμνα για τα ζώα αυτά σε ό, τι αφορά την υγεία και την ευζωία τους. • Να μην υφίστανται ανώφελα κανένα πόνο, ταλαιπωρία, αγωνία ή μόνιμη βλάβη, όπου δε αυτά είναι αναπόφευκτα να περιορίζονται στο ελάχιστο δυνατό. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο σημείο αυτό, το ΠΔ επέλεξε μια αυστηρότερη, σε σχέση με την Οδηγία (αλλά και τη Σύμβαση), εκδοχή, επιβάλλοντας έγκριση για όλα ανεξαιρέτως τα πειράματα και όχι μόνον για αυτά που προβλέπεται να προκαλέσουν μεγάλη ταλαιπωρία σε ζώα

15 ΖΩΑ ΕΚΤΡΟΦΩΝ Οδηγία αριθ
ΖΩΑ ΕΚΤΡΟΦΩΝ Οδηγία αριθ. 98/58/ΕΚ του 1998, σχετικά με την προστασία των ζώων στα εκτροφεία. . Η οδηγία αυτή εφαρμόζεται στα ζώα (συμπεριλαμβανομένων των ιχθύων, των ερπετών και των αμφιβίων) που εκτρέφονται ή που διατηρούνται για την παραγωγή τροφίμων, μαλλιού, δέρματος ή γούνας ή για άλλους σκοπούς γεωργικής εκμετάλλευσης. . Δεν αφορά τα άγρια ζώα, τα ζώα που προορίζονται να συμμετάσχουν σε αγώνες ή σε άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις (εκθέσεις), τα πειραματόζωα ή τα ζώα εργαστηριακών δοκιμών και τα ασπόνδυλα. . Τα κράτη μέλη θεσπίζουν διατάξεις ώστε οι κύριοι ή οι κάτοχοι ζώων να λαμβάνουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για να εξασφαλίσουν την καλή διαβίωση των ζώων τους καθώς και το ότι τα εν λόγω ζώα δεν υφίστανται κανένα περιττό πόνο, ταλαιπωρία ή βλάβη. . Δεν πρέπει να εφαρμόζονται μέθοδοι εκτροφής που προκαλούν ταλαιπωρία ή βλάβη εκτός εάν οι επιπτώσεις τους είναι ελάχιστες, στιγμιαίες ή επιτρέπονται ρητώς από τις εθνικές διατάξεις.

16 Ζωολογικοί Κήποι Με το Π. Δ
Ζωολογικοί Κήποι Με το Π.Δ.98/2004 «Ίδρυση και λειτουργία των ζωολογικών κήπων» εναρμονίσθηκε η ελληνική νομοθεσία προς την Οδηγία 1999/22/ΕΚ. Με το ΦΕΚ 396/ ορίσθηκε ο καθορισμός του σημαντικού αριθμού αγρίων ζώων και ειδών σε μια εγκατάσταση για να θεωρείται ζωολογικός κήπος. Για εκατοντάδες μικρές μονάδες διάσπαρτες ανά την χώρα (ατομικοί κήποι ή εγκαταστάσεις με μη σημαντικό αριθμό ζώων) δεν υπάρχει καμιά πρόνοια και είναι χωρίς ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο από πλευράς αδειοδότησης. Αρμόδιες αρχές για την επιθεώρηση και τον έλεγχο εφαρμογής των σχετικών διατάξεων είναι οι Δ/νσεις Δασών των Περιφερειών και οι Δ/νσεις Κτηνιατρικής.

17 Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο των απειλουμένων με εξαφάνιση ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας CITES Convention of International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora Η σύμβαση αυτή, την οποία έχει υπογράψει και η χώρα μας, αποσκοπεί στην προστασία πολλών ειδών άγριων ζώων και φυτών με τον έλεγχο του εμπορίου τους, ώστε να εξασφαλισθεί ότι αυτό δεν καθίσταται απειλή για την επιβίωσή του Τέθηκε σε ισχύ το 1975 και έκτοτε έχει γίνει μία από τις πιο σημαντικές διεθνείς συμφωνίες στον τομέα της προστασίας των ειδών της άγριας ζωής. Σήμερα, περισσότερα από 175 κράτη έχουν προσχωρήσει στη Σύμβαση. Ο στόχος της CITES είναι να διαβεβαιώσει ότι το διεθνές εμπόριο σε άγρια ζώα και φυτά δεν είναι απειλή για την προστασία των ειδών στο περιβάλλον. Η CITES σήμερα ρυθμίζει το εμπόριο περίπου 30,000 ειδών της χλωρίδας και πανίδας, μέσα από ένα σύστημα αδειών και πιστοποιητικών που πρέπει να αποκτηθούν πριν το είδος το οποίο καλύπτεται από τη Σύμβαση διακινηθεί.

18 Animal Liberation Front - ΑLF
Οι άνθρωποι με τις μαύρες κουκούλες και την ευαίσθητη καρδιά, παραβιάζουν τον νόμο εσκεμμένα, εισβάλλουν σε πειραματικά εργαστήρια, φάρμες παραγωγής και γούνας, απελευθερώνουν τα ζώα και μας αποκαλύπτουν τα μεγάλα εγκλήματα που διαπράττονται σε βάρος τους. Στόχος των ακτιβιστών; Να δείξουν τις προθέσεις τους σε όσους σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν τα ζώα και να προειδοποιήσουν όσους το πράττουν ότι τίποτα δεν είναι ικανό να τους σταματήσει. Ούτε καν η τιμωρία και η φυλακή!

19

20


Κατέβασμα ppt "ANIMAL RIGHTS HUMAN WRONGS"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google