Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ: ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Θ. Βατζιά Ελίνα, Μακρή Νικολέτα, Δούκας Δημήτριος,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ: ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Θ. Βατζιά Ελίνα, Μακρή Νικολέτα, Δούκας Δημήτριος,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ: ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Θ. Βατζιά Ελίνα, Μακρή Νικολέτα, Δούκας Δημήτριος, Τόντης Δημήτριος

2 To 53% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει κατοικίδιο ζώο.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ μοιράστηκαν: 170 απαντήθηκαν: 102 To 53% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει κατοικίδιο ζώο. Tο 38% αυτών Έχει ασκηθεί βία στο κατοικίδιο από τρίτους

3 Κακοποίηση Vs Κακομεταχείριση
Άσκηση σωματικής βίας 29%

4 Κακοποίηση Vs Κακομεταχείριση
Μη πρέπουσα συμπεριφορά 29%

5 Α: Θεωρείτε κακομεταχείριση τον “παραστολισμό” με ρούχα και τη μη συχνή βόλτα του σκύλου;
Β: Θεωρείτε κακοποίηση τις ‘’τιμωρίες’’ των ιδιοκτητών (ελαφρύ χτύπημα με εφημερίδα, εκφοβισμός με δυνατό θόρυβο) προς το κατοικίδιό τους; 77% 39% 26%

6 Ταξινόμηση μορφών κακοποίησης από τη λιγότερο σοβαρή στη σημαντικότερη.
Δηλητηρίαση Πυροβολισμός Κόψιμο ουράς/αυτιών Πρόκληση εγκαύματος Αμέλεια

7 Ταξινόμηση μορφών κακοποίησης από τη λιγότερο σοβαρή στη σημαντικότερη.

8 Το 49% έχει δει περιστατικό κακοποίησης, ενώ το 66% αυτού αντέδρασε (επίπληξη στο θύτη, προστασία του ζώου, κλήση στην αστυνομία ή τη φιλοζωική).

9 Το 49% έχει δει περιστατικό κακοποίησης, ενώ το 66% αντέδρασε (επίπληξη στο θύτη, προστασία του ζώου, κλήση στην αστυνομία ή τη φιλοζωική). Ηλικιωμένος εγκλώβισε γατάκια σε σακούλα και τα πέταξε, ενώ κάποιος άλλος τα έκλεισε σε σακούλα και τα έριξε στη θάλασσα.

10 Το 49% έχει δει περιστατικό κακοποίησης, ενώ το 66% αντέδρασε (επίπληξη στο θύτη, προστασία του ζώου, κλήση στην αστυνομία ή τη φιλοζωική). Ενώ μόνο το 15% δήλωσε πως έχει ασκήσει βίαιη συμπεριφορά σε ζώο στην παιδική ηλικία, σχεδόν οι μισοί είδαν συνομηλίκους τους να έχουν τέτοιου είδους συμπεριφορά.

11 Έχετε δει περιστατικό κακοποίησης κατά τη διάρκεια της φοίτησης σας; (4ο & 5ο Έτος)
Τι έκανε ο κτηνίατρος; (πρακτική) Το 33% αυτών που είδε, δήλωσε πως ο κτηνίατρος απλώς περιέθαλψε το κακοποιημένο ζώο, ενώ μόνο το 13% των κτηνιάτρων κατήγγειλε το περιστατικό στις αρχές.

12 Το 71% των ερωτηθέντων ήξερε που να απευθυνθεί…
Αστυνομία Κτηνίατρο Φιλοζωική

13 Νομοθεσία! Ενώ το 51% του 4ου και 5ου γνώριζε!
Ενώ το 51% του 4ου και 5ου γνώριζε! To 63% του συνόλου των φοιτητών δε γνωρίζει ποιες είναι οι ποινές για την κακοποίηση ζώων στην Ελλάδα. Μόνο το 32% γνώριζε πως η κακοποίηση ζώου αποτελεί στη χώρα μας πλημμέλημα ενώ το 93% πιστεύει πως πρέπει να διώκεται από το νόμο ως κακούργημα. Φυλάκιση έως 1 έτος Πρόστιμο από €

14 Ποια θεωρείτε κατάλληλη ποινή για:
Ίδια με τον άνθρωπο;

15 Ξεπερνά τo 1.000.000 ο αριθμός των αδέσποτων ζώων στη χώρα μας;
Το 51% γνωρίζει ότι οι φιλοζωικές σε συνεργασία με το Δήμο είναι αρμόδιοι για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων . Σχεδόν όλοι γνωρίζουν πως είναι υποχρεωτική η δήλωση των ζώων συντροφιάς με ηλεκτρονική σήμανση. Μόνο το % ανταποκρίνεται ; Ποινή 300 € τόσο για την εγκατάλειψη όσο και για την μη παροχή ηλεκτρονικής ταυτότητας.

16 Συνδέεται η κακοποίηση με τα έθιμα/πολιτιστικά χαρακτηριστικά ενός λαού;

17 Βιετνάμ Ιαπωνία: σφαγή δελφινιών στο Ταϊτζί
Νεπάλ: μαζική θυσία ζώων στο Gadhimai Festival Βιετνάμ

18 Τι πιστεύετε ότι οδηγεί κάποιον στην κακοποίηση των ζώων;
1 Ψυχικά Τραύματα Συμπλέγματα Φοβίες Ανάγκη για εκτόνωση Βίαιος Χαρακτήρας 2 Παιδεία/Μόρφωση 3 19% 78%

19 The 4 stages of cruelty

20

21 Σε έρευνα του Johns Hopkins University από το 1994 ως το 2000.
Έρευνα του 97’ από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Άνθρωπος που κακοποιεί ζώα είναι 5 φορές πιο πιθανό να βιαιοπραγήσει έναντι ανθρώπου . Σε έρευνα του Johns Hopkins University από το 1994 ως το 2000. H κακοποίηση ζώων ήταν ένας από τους τέσσερις σημαντικότερους δείκτες που φανέρωναν πιθανούς μελλοντικούς κακοποιούς! Σε μια μελέτη, το 71% των γυναικών που κακοποιήθηκαν, ανέφεραν ότι το ίδιο άτομο που τις κακοποίησε είχε κακοποιήσει κάποτε το κατοικίδιο τους ή απείλησε να κακοποιήσει ζώο! (Ascione, 1998)

22 ? Το 88% των ερωτηθέντων θεωρεί πως υπάρχει συσχέτιση.
Έγκλημα κατά ζώου Έγκλημα κατά ανθρώπου Το 88% των ερωτηθέντων θεωρεί πως υπάρχει συσχέτιση.

23 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η βίαιη συμπεριφορά έναντι των ζώων έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης πολλών επιστημών (κοινωνικές επιστήμες, ψυχιατρική νομική, κτηνιατρική,) εδώ και πολλά χρόνια. Ιδιαίτερα έχει μελετηθεί η κακοποίηση ζώων από παιδιά, ενώ έρευνες έχουν δείξει πως η έκθεση παιδιών σε πράξεις ενδοοικογενειακής βίας, σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης, προδιαθέτει τη βίαιη συμπεριφορά έναντι ζώων. κοινωνικές επιστήμες ψυχιατρική νομική κτηνιατρική

24 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Οι προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Κτηνιατρικής Π.Θ. είναι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα κακοποίησης και θανάτωσης των ζώων, αλλά δε γνωρίζουν επακριβώς λεπτομέρειες για επιμέρους παραμέτρους. Γι αυτό απαιτείται καλύτερη ενημέρωση των φοιτητών γύρω από το θέμα. Τέλος να επισημάνουμε πως η κακοποίηση-θανάτωση ζώου σχετίζεται άμεσα με το πολιτισμικό και οικονομικό επίπεδο κάθε κοινωνίας και αφορά ευνομούμενες κοινωνίες κι όχι σε κοινωνίες εν μεσω κρίσης(οικονομική κρίση , πόλεμος...)

25 Ευχαριστούμε πολύ για την προσοχή σας…


Κατέβασμα ppt "ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ: ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Θ. Βατζιά Ελίνα, Μακρή Νικολέτα, Δούκας Δημήτριος,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google