Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΑΡΧΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΑΡΧΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΑΡΧΗ

2 Λευκά Όρη (Μαδάρες) Τα Λευκά Όρη ή Μαδάρες καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο τμήμα του Νομού Χανίων και αποτελούν τη μεγαλύτερη οροσειρά της Κρήτης, με μήκος 50km και πλάτος 25km. Με περίπου 50 κορυφές με υψόμετρο πάνω από 2000m, τα Λευκά Όρη είναι γενικά ο πιο ψηλός ορεινός όγκος του νησιού.

3 Οι περισσότερες κορυφές σχηματίζονται σε ένα εσωτερικό υψίπεδο με υψόμετρο Αυτή η ορεινή μορφολογία έχει άλλωστε κρατήσει τον πολιτισμό μακρυά, καθώς ελάχιστα είναι τα χωριά πάνω στα βουνά.

4 Παρόλα αυτά η ψηλότερη κορυφή της Κρήτης δεν βρίσκεται στα Λευκά Όρη, αλλά στον Ψηλορείτη που μόλις 5 κορυφές ξεπερνούν τα 2000m, καθώς η κορυφή Τίμιος Σταυρός στον Ψηλορείτη είναι ψηλότερη μόλις κατά 3m (2456m) από τη ψηλότερη κορυφή των Λευκών Ορέων, τις Πάχνες (2453m). Άλλες κορυφές των Λευκών Ορέων είναι ο Τροχάρης (2402m), η Σβουριχτή (2360m), κ.α.

5 Η πεζοπορία στα Λευκά Όρη απαιτεί πολύ καλή φυσική κατάσταση, εμπειρία σε ορειβασία, αλλά και πολύ καλό προσανατολισμό. Η πιθανότητα να χαθεί κανείς ανάμεσα στις τόσες βουνοκορφές είναι πολύ μεγάλη και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν εξαφανιστεί άνθρωποι.

6 Σε μερικά σημεία υπάρχουν καταφύγια, όπως στο οροπέδιο της Ταύρης, από όπου μπορείτε να συνεχίσετε την ανάβαση σας στη κορυφή του Κάστρου, αλλά και το καταφύγιο Καλλέργη κοντά στο οροπέδιο του Ομαλού, από όπου μπορείτε να επισκεφτείτε το Μελινταού και να συνεχίσετε στο μονοπάτι Ε4 (με δύσκολη πεζοπορία 8 ωρών) ως το καταφύγιο της Σβουριχτής, μετά ως τις Πάχνες (4-6 ώρες) και στη συνέχεια ως στην Αράδαινα (4-5 ώρες).

7 Τα χιόνια καλύπτουν τις περισσότερες κορυφές έως τον Ιούνιο, ενώ οι αλπικές ζώνες άνω των 2000m είναι γυμνές από βλάστηση και δεν υπάρχει νερό το καλοκαίρι. Οι γυμνές κορυφές αποτελούνται κυρίως από μεγάλες πέτρες, ενώ τα χαλίκια στις απότομες πλαγιές κάνουν την ορειβασία δύσκολη.

8 Στα Λευκά Όρη η γεωλογική μορφολογία είναι πολύ έντονη και γι’αυτό υπάρχουν πολλά σπήλαια, σπηλαιοβάραθρα και φαράγγια. Το σπουδαιότερο φαράγγι είναι το φαράγγι της Σαμαριάς, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικός Δρυμός από το Άλλα φαράγγια που καταλήγουν στο Λιβυκό Πέλαγος είναι της Ελυγιάς, της Αράδαινας, της Τρυπητής, του Κλάδου, της Αγίας Ειρήνης, της Ίμβρου και του Καλλικράτη.

9 Στα Λευκά Όρη υπάρχουν τα μεγαλύτερα σπηλαιοβάραθρα της Ελλάδος, όπως του Γουργούθακα και το Leon. Άλλα σπήλαια είναι του Τζανή στο Οροπέδιο του Ομαλού και του Ασφένδου

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20 ΤΕΛΟΣ ΑΠΟ ΦΙΛΙΠ


Κατέβασμα ppt "Η ΑΡΧΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google