Κατέβασμα παρουσίασης
Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε
1
Η γεύση, μια από τις πέντε αισθήσεις...
2ο συνέδριο μικρών βιολόγων Απρίλιος Ελληνογερμανική Αγωγή Η γεύση, μια από τις πέντε αισθήσεις... Οικονομοπούλου Κορίνα Λιάκου Σοφία
2
Η γεύση... Αισθητήριο όργανο της γεύσης είναι η γλώσσα... Με αυτή καταλαβαίνουμε αν κάτι είναι γλυκό ή αλμυρό ή πικρό ή ξινό...
3
Από που προκύπτει; Η γεύση προκύπτει από την επαφή μορίων των φαγητών ή των υγρών με διάφορα κύτταρα που βρίσκονται στα όργανα της γεύσης που καλύπτουν τη γλώσσα.
4
Πώς καταλαβαίνουμε τη γεύση των φαγητών;
Τα μηνύματα από τα κύτταρα της γλώσσας μεταφέρονται στον εγκέφαλό μας ο οποίος μπορεί να αναγνωρίσει διαφορετικές γεύσεις.
5
Μειώνεται η γεύση με την πάροδο του χρόνου;
Η γεύση μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας. Οι ηλικιωμένοι για να αισθανθούν κάτι γλυκό, χρειάζεται να είναι κάτι πιο γλυκό από αυτό που θα δοκίμαζε κάποιος νέος.
6
Υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν την μείωση της γεύσης στους ηλικιωμένους;
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που θεωρούνται υπεύθυνοι για τη μείωση της γεύσης στους ηλικιωμένους όπως η κακή διατροφή, ο καρκίνος, ο διαβήτης και τα φάρμακα.
7
Η γλώσσα που βοηθάει; Με τη γλώσσα καταλαβαίνουμε τις γεύσεις των τροφίμων... Αν είναι γλυκό... Αν είναι πικρό... Αν είναι ξινό... Αν είναι αλμυρό...
8
Πώς ξεχωρίζει η γλώσσα τις γεύσεις;
Οι γευστικοί κάλυκες της γλώσσας είναι τοποθετημένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να σχημαστίζουν ένα κεφαλαίο «Λ» με την κορυφή του προς την κορυφή της γλώσσας (γευστικό λάμδα)
9
Οι άκρες τις γλώσσας είναι πιο ευαίσθητες στις ξινές γεύσεις, η κορυφή και οι άκρες στις αλμυρές και η βάση της γλώσσας στις πικρές. Οι άλλες γευστικές εντυπώσεις είναι αποτέλεσμα του συνδιασμένου ερεθισμού των νεύρων.
10
Για τα παρακάτω παραδείγματα θα χρειαστείς για να καταλάβεις τις γεύσεις:
Αλμυρή γεύση( αλμυρό νερό) Γλυκιά γεύση( ζαχαρούχο νερό) Ξινή γεύση ( χυμό λεμονιού ) Πικρή γεύση (ζωμός κρεμμυδιού)
11
Παραδείγματα Ας δούμε κάποια παραδείγματα για να ξεχωρίσουμε τις γεύσεις: Αν ακουμπήσεις στη γλώσσα σου αλμυρό νερό θα καταλάβεις τη διαφορά μεταξύ του γλυκού νερού. Αν ακουμπήσεις χυμό λεμονιού θα καταλάβεις τη διαφορά μεταξύ του ζωμού του κρεμμυδιού. Τι θα καταλάβεις; Τι θα καταλάβεις;
12
Πού πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό;
Η εναλλαγή των γεύσεων οφείλεται στο ότι καθε διαφορετικό μέρος της γλώσσας είναι πιο ευαίσθητο σε κάθε διαφορετική γεύση
13
Διευθύνσεις που χρησιμοποιήσα:
(για τις εικόνες taste για τις πληροφορίες γεύση) (για τις πληροφορίες taste και μερικά σημεία μεταφράστηκαν)
Παρόμοιες παρουσιάσεις
© 2024 SlidePlayer.gr Inc.
All rights reserved.