Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Α ΙΟΛΙΚΟΙ Σ ΤΑΘΜΟΙ Ε ΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΔΕ ΛΥΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Α ΙΟΛΙΚΟΙ Σ ΤΑΘΜΟΙ Ε ΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΔΕ ΛΥΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Α ΙΟΛΙΚΟΙ Σ ΤΑΘΜΟΙ Ε ΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΔΕ ΛΥΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

2 Η μισή αλήθεια: Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο δεν παράγει διοξείδιο του άνθρακα και άρα συμβάλει στην μείωση των εκπομπών αερίων, την αντιμετώπιση του φαινόμενου του θερμοκηπίου και των κλιματικών αλλαγών παγκοσμίως.

3 Η αλήθεια: Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο δεν παράγει διοξείδιο του άνθρακα αλλά επειδή είναι ασταθής και απρόβλεπτη όπως ο άνεμος και επειδή δεν αποθηκεύεται, δεν μπορεί να τροφοδοτήσει μόνη της ένα δίκτυο. Χρειάζεται να υπάρχουν ανάλογης ισχύος συμβατικοί (θερμοηλεκτρικοί ή πυρηνικοί) σταθμοί παραγωγής ενέργειας που να τροφοδοτούν το δίκτυο και να εξομαλύνουν την αστάθεια που προκαλούν οι αιολικοί σταθμοί. Επιπλέον, η περίοδος της μέγιστης ή ελάχιστης παραγωγής ισχύος από Α.Σ.Ε μπορεί να ΜΗ συμπίπτει χρονικά με την περίοδο μέγιστης ή ελάχιστης ζήτησης ισχύος από τους καταναλωτές. Όσο αυξάνεται η εγκατεστημένη ονομαστική ισχύς των Α.Σ.Ε στο δίκτυο τόσο πρέπει να αυξάνεται και η ισχύς των συμβατικών εγκαταστάσεων παραγωγής για να διατηρείται η ισορροπία.

4 Σύμφωνα με Γερμανική μελέτη του 2004 [1 ] ο προτεινόμενος τριπλασιασμός της αιολικά παραγόμενης ισχύος ως το 2020 οδηγεί αυτός από μόνος του σε πενταπλασιασμό της αναγκαίας και απαραίτητης συμβατικά παραγόμενης ισχύος για εφεδρεία. [1] [1] Planning of the Grid Integration of Wind Energy in Germany Onshore and Offshore up to the Year 2020 also known as the DENA 2004 Wind Report, issued in English, February 2005

5 Η παγκοσμίως πρωτοπόρα στον τομέα, Γερμανία με εγκατεστημένη αιολική ισχύ πάνω από 14,000 MW αφ’ ενός δεν έχει καταφέρει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αφ’ εταίρου ετοιμάζει 26 νέους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής.

6 Όπως προκύπτει από τις μελέτες δεδομένων εγκαταστάσεων που λειτουργούν ήδη αρκετά χρόνια σε Αγγλία, Δανία, Γερμανία, Ιρλανδία και ΗΠΑ, αυτό που επιτυγχάνεται είναι: ΑΥΞΗΣΗ της παραγόμενης ισχύος με ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΟΤΙ ΑΝ ΟΛΗ ΑΥΤΗ Η ΙΣΧΥΣ ΠΑΡΑΓΟΤΑΝ εξ ολοκλήρου ΑΠΟ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ Το σημαντικό δυσμενές παράπλευρο αποτέλεσμα είναι να ενθαρρύνεται η απληστία και η κατασπατάληση των φυσικών πόρων με ταυτόχρονο εφησυχασμό των συνειδήσεων.

7 Η μισή αλήθεια: Η αιολική ενέργεια είναι δωρεάν και γι αυτό το ρεύμα που παράγεται είναι φθηνό.

8 Η αλήθεια: Ο άνεμος που φυσά είναι δωρεάν αλλά η παραγόμενη ηλεκτρική ισχύ αποτελεί μόνο ένα μικρό κλάσμα τις αιολικής ισχύος. Και επειδή όπως είπαμε είναι ασταθής δεν μπορεί να τροφοδοτήσει μόνη της ένα δίκτυο αλλά χρειάζονται συμβατικοί σταθμοί που να είναι συνδεδεμένοι σε αυτό. Ακόμα και όταν οι παραγωγή ρεύματος από Α.Σ.Ε είναι στο μέγιστο, οι συμβατικοί σταθμοί - επειδή χρειάζονται αρκετές ώρες να «πάρουν μπρος» οι μεγάλες μηχανές τους - τίθενται εκτός δικτύου αλλά δεν σταματούν να λειτουργούν (ρελαντί) καθώς πρέπει να είναι έτοιμοι να τροφοδοτήσουν το δίκτυο σε περίπτωση που πέσει ο αέρας ή που δυναμώσει περισσότερο, πέρα από τα όρια λειτουργίας των ανεμογεννητριών. Έτσι όμως εξακολουθούν να καίνε καύσιμα που τα πληρώνουν οι καταναλωτές και να απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Δανία που έχει μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ανεμογεννητριών παγκοσμίως. Εκεί το 80% της αιολικά παραγόμενης ισχύος εξάγεται στις γειτονικές Νορβηγία και Σουηδία σε τιμές μακράν κάτω του κόστους μόνο και μόνο για να μην υπερφορτωθεί το δίκτυο καθώς παράγεται σε περιόδους χαμηλής ζήτησης. Αντιστρόφως εξ αιτίας της μεγάλης και μονόπλευρης επένδυσης της Δανίας σε Αιολικούς Σταθμούς Ενέργειας είναι αναγκασμένη πολύ συχνά να εισάγει ρεύμα από πυρηνικούς ή υδροηλεκτρικούς σταθμούς των γειτονικών χωρών. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι η Δανία με τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ από Α.Σ.Ε. να έχει την υψηλότερη τιμή χρέωσης για τους καταναλωτές και τα δανέζικα νοικοκυριά να πληρώνουν το ρεύμα ως και 100% ακριβότερα από άλλους ευρωπαίους. Εκτός των παραπάνω οι Α.Σ.Ε. έχουν ιδιαιτέρα υψηλό κόστος διασύνδεσης μέσω εναέριων, υπόγειων ή υποθαλάσσιων γραμμών που θα πρέπει να το πληρώσουν οι φορολογούμενοι καθώς οι γραμμές αυτές θεωρούνται κρατικές υποδομές.

9 Η μισή αλήθεια: Οι Αιολικοί Σταθμοί Ενέργειας δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

10 Η αλήθεια: Οι Αιολικοί Σταθμοί Ενέργειας δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον επειδή δεν εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου ή άλλα αέρια, υγρά, ή στερεά απόβλητα κατά τη λειτουργία τους. Δεν παύουν όμως να είναι μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις που αλλοιώνουν το τοπίο και το μικροκλίμα, διαταράσσουν το οικοσύστημα και κατακερματίζουν τους βιοτόπους υπονομεύοντας έτσι τη βιοποικιλότητα του τόπου που εγκαθίστανται. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι είναι μια τεχνολογία που αναπτύχθηκε για να εφαρμοστεί σε περιοχές με εντελώς διαφορετική μορφολογία, ήπιο ανάγλυφο, άλλη κλίμακα τοπίου και με σημαντικά πιο περιορισμένη βιοποικιλότητα. Αυτό τις καθιστά ασύμβατες με το χαρακτήρα της ελληνικής υπαίθρου και πολύ περισσότερο με το νησιώτικο τοπίο. Ας φέρουμε κατά νου τα παλιά, μεγάλα γερμανικά λεωφορεία που κυκλοφορούσαν και το πόσο «καλά» λειτουργούσαν στο οδικό δίκτυο του νησιού!

11

12 Συχνό είναι το φαινόμενο του θανάσιμου τραυματισμού πουλιών και νυχτερίδων από πρόσκρουση στον πύργο, στα πτερύγια ή την μεγάλη και ξαφνική υποπίεση που προκαλεί τοπικά η κίνηση των πτερυγίων στον αέρα.

13 DARMSTADT MANIFESTO Το τεράστιο μέγεθος τους καθυποτάσσει κάθε μορφολογικό χαρακτηριστικό της περιοχής, φυσικό ή ανθρωπογενές. Ακόμα και στη Γερμανία που είναι χώρα κατασκευής α/γ και έχει εγκατεστημένους – φυσικά όχι στις Άλπεις αλλά στους κάμπους - Α.Σ.Ε. συνολικής ισχύος μεγαλύτερης των 14,000 MW υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες για την υποβάθμισή του (επίπεδου και μονότονου σε σχέση με αυτό των νησιών) τοπίου.

14 Μια α/γ των 2MW έχει ύψος περίπου 70μ. και διάμετρο φτερωτής περίπου 90μ.δηλ το μήκος κάθε πτερυγίου είναι περίπου 35μ. - 40μ. και ζυγίζει 7 τόνους. Για σύγκριση το Βενέτικο έχει ύψος 71μ. και το άνοιγμα των φτερών ενός Boeing 737 (τα παλιά τζετ της Ολυμπιακής) είναι 34,5μ. ενώ του AVRO RJ 100 της Aegean είναι 26,5μ.

15 Η έκταση των περίπου 150 τ.μ. που πρέπει να ισοπεδωθεί για να τοποθετηθεί κάθε α/γ δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη και αμελητέα για την κλίμακα των νησιωτικών κορυφογραμμών. Η κατακρεούργηση των βουνοπλαγιών από δρόμους πλάτους 15μ. δεν είναι καθόλου μικρή επέμβαση. Ούτε και τα χαντάκια ή οι πυλώνες για τα καλώδια υψηλής τάσης ανάλογα με το αν θα συνδεθούν εναέρια ή υπόγεια.

16

17 Η μισή αλήθεια: Μα καλώς ή κακώς στα νησιά φυσάει. Η αλήθεια: Στα νησιά φυσάει και στην Πτολεμαΐδα και τη Μεγαλόπολη έχει λιγνίτη. Δεν πρόκειται να δεχτούμε να γίνουμε αιολικές Πτολεμαΐδες.-

18 Η μισή αλήθεια: Αν οι Α.Σ.Ε. δεν ενσωμάτωναν ώριμη και επιτυχημένη τεχνολογία δεν θα τους προωθούσαν και δε θα τους επιδοτούσαν τόσο «δυνατά». Η αλήθεια: Οι α/γ αποτελούν εμπορικά ώριμη και επιτυχημένη τεχνολογία. Έχουν επενδυθεί τεράστια κεφάλαια για έρευνα ώστε οι α/γ να παράγουν αποτελεσματικά ρεύμα εκμεταλλευόμενες τον άνεμο. Αλλά εξ αιτίας της αδυναμίας αποθήκευσης του, της αστάθειας της παραγόμενης ισχύος, της ανεπάρκειας συγχρονισμού παραγωγής - ζήτησης δεν μπορούν να πετύχουν το βασικό σκοπό για τον οποίο σχεδιάστηκαν – αποδέσμευση από τα ορυκτά καύσιμα, μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ούτε είναι η πρώτη φορά που η βιομηχανία προσπαθεί να αποσβέσει το κόστος μιας ανεπιτυχούς προσπάθειας της. Ίντα φρίζεις και ξεφρίζεις, τον παρά μου ήδοκα, α σε φάω θω!!!

19 Η μισή αλήθεια: Οι α/γ προσφέρουν πολλές θέσεις εργασίας και συμβάλουν στη μείωση της ανεργίας. Η αλήθεια: Οι α/γ προσφέρουν πολλές θέσεις εργασίας και συμβάλουν στη μείωση της ανεργίας στις χώρες που κατασκευάζονται! Για παράδειγμα η Δανία το 2005 κατείχε το 40% της παγκόσμιας παραγωγής α/γ και απασχολούσε 20.000 εργαζόμενους (Μason, 2005). Στην χώρα μας που απλά εισάγει α/γ, οι θέσεις εργασίας περιορίζονται μόνο στην εγκατάσταση και συντήρηση λειτουργίας, οι οποίες όμως είναι ελάχιστες, επειδή οι α/γ παρακολουθούνται και ελέγχονται εξ αποστάσεως με αυτοματοποιημένα συστήματα. Και αφού βέβαια κατασκευάζονται τόσες α/γ πρέπει κάπως και να πουλιούνται. Ορίστε άλλος ένας καλός λόγος προώθησης των Α.Σ.Ε.

20 Η μισή αλήθεια: Με την εγκατάσταση Α.Σ.Ε. θα έρθουν λεφτά στον τόπο μας.

21 Η αλήθεια: Με την εγκατάσταση Α.Σ.Ε. ΙΣΩΣ έρθουν κάποια λεφτά στον τόπο μας. Η εταιρία που θα τα εκμεταλλεύεται υπόσχεται ότι θα δίνει ως ανταποδοτικά οφέλη ένα μικρό ποσοστό από τα κέρδη της στο δήμο. Το αιολικό δυναμικό ενός τόπου είναι ένα από τα φυσικά κεφάλαια του, όπως π.χ. ο ορυκτός του πλούτος Πόσο αποτιμάται όμως η υποβάθμιση του περιβάλλοντος ή της ποιότητας ζωής των κατοίκων του που συνεπάγεται η εκμετάλλευση του; Τι παράπλευρες επιπτώσεις θα έχει αυτή σε άλλες τοπικές, οικονομικές δραστηριότητες όπως ο τουρισμός ή η αγορά γης και ακινήτων; Ποιο θα είναι το τελικό όφελος για τους ανθρώπους του νησιού;

22 Περιοχές όπως η Σκωτία με σημαντικά μεγαλύτερη κλίμακα τοπίου και ηπιότερο ανάγλυφο παρουσίασαν μικρή αλλά αισθητή μείωση στον τουρισμό και τα έσοδα που αποφέρει καθώς και απώλεια ανάλογων θέσεων εργασίας εξ’ αιτίας της εγκατάστασης Α.Σ.Ε. Πτώση παρουσιάστηκε και στην αξία τη γης που ήταν ακόμα σημαντικότερη εκεί όπου υπήρχαν πυλώνες.

23 Η μισή αλήθεια: Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι αναποτελεσματικές και περιβαλλοντικά επιζήμιες τελικά;

24 Η αλήθεια: Η εμπορική εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας μέσω των Α.Σ.Ε. διασυνδεδεμένων σε ένα κεντρικό δίκτυο μεταφοράς και διανομής τα καθιστά σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικά ως προς το βασικό τους στόχο που είναι η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Επιπλέον η εμπορική εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας μέσω των Α.Σ.Ε. και της ηλιακής μέσω εκτεταμένων φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων μετατρέπει παρθένες φυσικές περιοχές αλλά και αγροτικές εκτάσεις σε βιομηχανικές ζώνες προκαλώντας ποικίλα προβλήματα. Η εγκατάσταση τους σε ήδη επιβαρυμένες βιομηχανικές / αστικές περιοχές ίσως άφηνε περιθώριο στα όποια οφέλη τους να ευδοκιμήσουν.

25 Τα πραγματικά οφέλη στην εκμετάλλευση των δυο παραπάνω μορφών ΑΠΕ βρίσκονται στην εγκατάσταση μικρών αυτόνομων δικτύων σε επίπεδο οικίας, κτηριακού συγκροτήματος ή οικισμού.

26 Σε τέτοια δίκτυα η ενέργεια που παράγεται καταναλώνεται επί τόπου χωρίς απώλειες σε μεταφορές και χωρίς την ανάγκη μεγάλων και λειτουργικά δύσκαμπτων συμβατικών σταθμών παραγωγής που παραμένουν σε άεργη λειτουργία.

27 Στα μικρής κλίμακας αυτόνομα δίκτυα κάθε kWh που παράγεται από ΑΠΕ πραγματικά αντικαθιστά μία kWh που παράγεται από πετρέλαιο, άνθρακα, λιγνίτη, φυσικό αέριο ή πυρηνικά! Το μόνο που χρειάζεται για να «δουλέψει» είναι απλός και λογικός ενεργειακός προγραμματισμός από τους ιδιοπαραγωγούς – ιδιοκαταναλωτές που θα είναι και οι άμεσα ωφελούμενοι

28 Δυστυχώς αυτού του τύπου η χρήση των ΑΠΕ ελάχιστα προβάλλεται και προωθείται, από την Ελληνική Πολιτεία τουλάχιστον. Πολύ πρόσφατα μόνο ξεκίνησε ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων για τοποθέτηση φ/β σε οικίες με την προϋπόθεση, οπωσδήποτε να συνδεθούν στο δίκτυο της ΔΕΗ.

29 Στην Ε.Ε. ο κτηριακός τομέας (τα νοικοκυριά και ο τριτογενής τομέας) αντιπροσωπεύει το σημαντικότερο τομέα κατανάλωσης σε απόλυτες τιμές (40%). Έχει καταγραφεί ότι η θέρμανση των κτηρίων κατέχει σημαντικό μέρος των συνολικών ενεργειακών καταναλώσεων (69%) ακολουθούμενη από την παραγωγή ζεστού νερού (15%), τις ηλεκτρικές συσκευές και το φωτισμό (11%). Με σωστό σχεδιασμό και κατάλληλους συνδυασμούς εκμετάλλευσης των τοπικά διαθέσιμων ΑΠΕ μπορεί να επιτευχθεί πολύ σημαντικό όφελος ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ.

30 Η ΗΗ Η Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στην κατασκευή Αιολικού Πάρκου ΜΑΜΟΥΘ στη Χίο στέκεται απέναντι στην - με πειθαναγκάστηκες μεθοδεύσεις και ψευτοδιλήμματα - επιβολή, μιας λύσης που δεν λύνει κανένα πρόβλημα, υποβαθμίζει σημαντικές από κάθε άποψη περιοχές του νησιού μας χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για τους κατοίκους και το περιβάλλον. Είμαστε υπέρ της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ζητάμε να εφαρμοστούν οι κατάλληλες τεχνολογίες με προτεραιότητα στην προστασία της Φύσης και του ευαίσθητου νησιώτικου τοπίου, στην ωφέλεια των κατοίκων του και όχι στο εμπορικό κέρδος των εγχώριων και πολυεθνικών εταιριών και των αιρετών «αντιπροσώπων» τους. Καλύτερα άσε…Αιολικοί Σταθμοί Ενέργειας Α.Σ.Ε;


Κατέβασμα ppt "Α ΙΟΛΙΚΟΙ Σ ΤΑΘΜΟΙ Ε ΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΔΕ ΛΥΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google