Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ‘’ΑΓΙOΣ ΠΑΥΛΟΣ’’

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ‘’ΑΓΙOΣ ΠΑΥΛΟΣ’’"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ‘’ΑΓΙOΣ ΠΑΥΛΟΣ’’
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: κ. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΑΚΗ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ :

2 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ : ΣΧΙΖΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ: ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

3 ΟΡΙΣΜΟΣ Η τηλεόραση είναι σύστημα τηλεπικοινωνίας που χρησιμεύει στη μετάδοση και λήψη κινούμενων εικόνων και ήχου εξ αποστάσεως. Αποτελεί το κυριότερο και δημοφιλέστερο Μέσο Μαζικής Επικοινωνίας και η χρήση της είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο. Ο όρος καλύπτει ολόκληρο το φάσμα των τεχνικών χαρακτηριστικών και των δραστηριοτήτων που αφορούν τα τηλεοπτικά προγράμματα, καθώς και τη μετάδοσή τους.

4 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ιστορία της Ελληνικής τηλεόρασης αρχίζει το 1951 οπότε με τον νόμο 1663 προβλέπεται η ίδρυση και λειτουργία ραδιοτηλεοπτικών σταθμών των Ενόπλων Δυνάμεων – διάταξη η οποία καταργείται 15 χρόνια αργότερα – ενώ παράλληλα προβλέπεται και η λειτουργία της Υπηρεσίας Ενημέρωσης Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΕΝΕΔ) που θα είχε την αρμοδιότητα για την εγκατάσταση και λειτουργία ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

5 Η έγχρωμη μετάδοση στην Ελληνική τηλεόραση με το σύστημα Secam εισέρχεται το Μέχρι τότε η τηλεόραση πέρασε από πολλά στάδια. Το πρώτο και το κυριότερο ήταν η βασική ανακάλυψη της. Οι πρώτες προσπάθειες, αναφέρει το Κέντρο Διάδοσης Επιστημόνων & Μουσείο Τεχνολογίας έγιναν με εικόνα τηλεόρασης 30-γραμμών τη δεκαετία του 1930.

6 Μετά τον πόλεμο ξαναρχίζουν οι μεταδόσεις , αλλά ήταν λιγότερες σε αριθμό. Το1946 δώδεκα εμπορικοί τηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούσαν στις ΗΠΑ και οι πωλήσεις τηλεοπτικών συσκευών ανέβηκαν κατακόρυφα. Μετά ακολουθεί η έγχρωμη τηλεόρασης. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 λειτουργούν στην Αμερική 1300 τηλεοπτικοί σταθμοί και το 98% των αμερικανικών νοικοκυριών διαθέτει τηλεόραση.

7 Super Channel (Μ. Βρετανία). TV5 Europe (Γαλλία) SAT1 (Γερμανία)
Την Δευτέρα ,24 Οκτωβρίου1988, ξεκινά ανεπίσημα στην Αθήνα, η αναμετάδοση των πρώτων δορυφορικών καναλιών που ολοκληρώνεται 2 μέρες ,όταν πλέον στον αέρα βρίσκονται 6 συνολικά προγράμματα. Super Channel (Μ. Βρετανία). TV5 Europe (Γαλλία) SAT1 (Γερμανία) RAIDUE (Ιταλία) CNN International (Η.Π.Α.) Horizon (ΕΣΣΔ)

8 ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Η λειτουργία της τηλεόρασης βασίζεται στο φωτοηλεκτρικό φαινόμενο, κατά το οποίο η φωτεινή ροή που εκπέμπεται από διάφορα σημεία μιας εικόνας μετατρέπεται σε εναλλαγές ηλεκτρικού ρεύματος. Ουσιαστικά κατά το σχηματισμό μιας ασπρόμαυρης εικόνας πάνω σε μία οθόνη συμβαίνει μία κατανομή της φωτεινότητας (διαφορετικής για κάθε ένα) των σημείων της εικόνας.

9 Η κίνηση δε αντίστοιχα του αντικειμένου που φαίνεται στην εικόνα προκαλείται από μία μεταβολή της φωτεινότητας του κάθε σημείου σε συνάρτηση με το χρόνο. Συνοπτικά οι τιμές της φωτεινότητας μιας εικόνας αναλύονται σημείο προς σημείο και αυτό γίνεται δεκάδες φορές κάθε δευτερόλεπτο, οι μεταβολές δε της φωτεινότητας αναπαράγονται στην οθόνη μιας συσκευής αναπαραγωγής που βρίσκεται σε απόσταση. Η ανάλυση αυτής της φωτεινότητας της εικόνας σημείο προς σημείο ονομάζεται "σάρωμα της εικόνας".

10 Η παραπάνω ανάπτυξη όμως της αρχής λειτουργίας της τηλεόρασης είναι σχηματική και θεωρητική· στην πράξη είναι αδύνατο να γίνει μία ανάλυση της φωτεινότητας σημείο προς σημείο. Γι` αυτό η ανάλυση γίνεται όχι κατά σημεία, αλλά κατά περιοχές της εικόνας, φυσικά όσο πιο μικρές γίνεται. Έτσι, όλη η οθόνη χωρίζεται σε πολλές οριζόντιες γραμμές, οπότε η ανάλυση και η ανασύνθεση της εικόνας γίνεται με το διάβασμα και την αναπαραγωγή της φωτεινής έντασης των τετραγωνιδίων που είναι στην πρώτη γραμμή, έπειτα στη δεύτερη κλπ.

11 Όλη αυτή διαδικασία όμως δεν πρέπει να παίρνει χρόνο μεγαλύτερο από τη χρονική διάρκεια που μία εικόνα παραμένει στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Μ` αυτόν τον τρόπο η αντίληψη της εικόνας από το μάτι γίνεται στο σύνολό της. Γι` αυτό και οι οθόνες κατασκευάζονται έτσι, ώστε τα τετραγωνίδια και οι γραμμές που αντιστοιχούν σε μία οπτική αντίληψη να μην εξαφανίζονται αμέσως, αλλά να παραμένουν για ένα μικρό διάστημα.

12 Στην τ. η εντύπωση της κίνησης της εικόνας δίνεται με τρόπο ανάλογο μ` αυτόν του κινηματογράφου. Οι διάφορες εικόνες δηλ. "σαρώνονται" στην οθόνη σε πολύ σύντομη χρονική διάρκεια, οπότε προκαλείται μία υπέρθεση εικόνων που διαφέρουν χρονικά ελάχιστα μεταξύ τους. Η υπέρθεση και γρήγορη εναλλαγή των εικόνων, καθώς και το γεγονός ότι αυτές παραμένουν για ελάχιστο διάστημα στον αμφιβληστροειδή, δημιουργούν την εντύπωση της κίνησης της εικόνας.

13 ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ Η τηλεόραση αποτελείται από το ηλεκτρικό κανόνι, το σύστημα απόκλισης δέσμης, το μεταλλικό πλέγμα και την οθόνη. Η τηλεόραση είναι ένα σύστημα τηλεπικοινωνιών με το οποίο εξασφαλίζεται η εκπομπή και η λήψη εικόνων κινητών ή ακίνητων σε συνδυασμό με τον ήχο. Το όλο σύστημα λειτουργεί με την μετατροπή της φωτεινής ροής που εκπέμπουν τα διάφορα σημεία μιας εικόνας σε εναλλαγές ηλεκτρικού ρεύματος.

14 Τα ρεύματα αυτά τροφοδοτούν την κεραία του πομπού που με την σειρά της θα δημιουργήσει ηλεκτρομαγνητικό πεδίο για να γίνει η λήψη του από το δέκτη. Επειδή η εκπομπή είναι διπλή, δηλαδή εκτός από την εικόνα υπάρχει και ο ήχος, ο δέκτης της τηλεοράσεως αποτελείται από διάφορες βαθμίδες που διαχωρίζει αυτά τα δύο της. Τα ρεύματα αυτά τροφοδοτούν την κεραία του πομπού που με την σειρά της θα δημιουργήσει ηλεκτρομαγνητικό πεδίο για να γίνει η λήψη του από το δέκτη

15 Για να δείξει η τηλεόραση εικόνα, τα ηλεκτρικά ρεύματα περνάνε από διάφορες φάσεις και με την βοήθεια εξαρτημάτων εκτελούν εργασίες για την λειτουργία της. Η τηλεόραση χρησιμοποιείται με την μορφή του κλειστού κυκλώματος στην βιομηχανία, στα πανεπιστήμια, για την εκπαίδευση, για την παρακολούθηση χώρων κτλ. Η λήψη εικόνων γίνεται είτε στα τηλεοπτικά στούντιο είτε σε άλλους χώρους ή στην ύπαιθρο ανάλογα με τον τρόπο της εκπομπής. Τα προγράμματα χωρίζονται σε απ' ευθείας ή μαγνητοσκοπημένα.

16 ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Το ρεύμα της αέναης τεχνολογικής εξέλιξης έρχεται να συμπαρασύρει και τη συμβατική τεχνολογία της τηλεόρασης, η οποία σε λίγα χρόνια θα έχει μεταμορφωθεί. Κατά βάση, θα έχει γίνει πιο έξυπνη και πιο ομιλητική! Η νέα τάση -οι θεατές να μιλάνε στις τηλεοράσεις και αυτές να ακούνε- προδιαγράφεται σαφώς στη διεθνή ηλεκτρονική έκθεση CES 2012 στο Λας Βέγκας. Οι «έξυπνες» τηλεοράσεις με σύνδεση στο διαδίκτυο πρωτοεμφανίστηκαν το 2008.

17 Όμως έως τώρα δεν είχαν μεγάλη εξάπλωση, επειδή το συμβατικό τηλεχειριστήριο δεν είναι κατάλληλο για πλοήγηση στο Internet, όπως αντίθετα είναι το «ποντίκι» στους υπολογιστές. Τώρα όμως που φαίνεται να αναπτύσσονται νέες τεχνολογίες με επαφή ( interfaces)των χρηστών-θεατών με τις τηλεοράσεις, χάρη και στην αξιοποίηση της σχετικής τεχνολογίας που έχει ήδη εφαρμοσθεί στις παιχνιδοκονσόλες π.χ. Kinect ), η νέα γενιά «έξυπνων» τηλεοράσεων αναμένεται να πάρει τα πάνω της.

18 Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας!


Κατέβασμα ppt "ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ‘’ΑΓΙOΣ ΠΑΥΛΟΣ’’"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google