Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Να μπορείτε να

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Να μπορείτε να"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Να μπορείτε να
1. Δίνετε τον ορισμό του αισθητήρα και να αναφέρει τη χρησιμότητά του.  2. Αναφέρετε πρακτικές εφαρμογές των αισθητήρων στην βιομηχανία, οικιακές συσκευές, αυτοκίνητα, παραγωγή κτλ.  3. Αναγνωρίζετε τους μηχανικούς από τους ηλεκτρονικούς αισθητήρες  4. Αναφέρετε τα βασικά χαρακτηριστικά των επαγωγικών αισθητήρων προσέγγισης.  5. Αναφέρετε τα βασικά χαρακτηριστικά των χωρητικών αισθητήρων προσέγγισης.  6. Να επεξηγείτε την κατασκευή και λειτουργία των διμεταλλικών διακοπτών θερμοκρασίας.  7. Αναγνωρίζετε τους βασικούς τύπους αισθητήρων θερμοκρασίας  8. Επιλέγετε τον κατάλληλο τύπο αισθητήρα  9. Αιτιολογείτε την επίδραση των διαφόρων διατάξεων (αισθητήρων) στα συστήματα αυτοματισμού.  10. Συναρμολογείτε απλό ηλεκτρικό κύκλωμα με αισθητήρες που έχετε διδαχθεί ακολουθώντας σχέδια και οδηγίες.

2 Οι αισθητήρες είναι τα όργανα εκείνα, που μας επιτρέπουν να μετρήσουμε φυσικά μεγέθη, ώστε να ελέγξουμε και να αυτοματοποιήσουμε τη λειτουργία διαφόρων συστημάτων. Οι αισθητήρες, ανάλογα με τον προορισμό του ο καθένας, ανιχνεύουν συγκεκριμένες πληροφορίες στο χώρο που επιτηρούν. Τις πληροφορίες αυτές, αρχικά τις μετατρέπουν στην κατάλληλη μορφή και στη συνέχεια τις μεταφέρουν στο αυτόματο σύστημα επεξεργασίας των πληροφοριών. Εκεί γίνεται η αξιολόγησή τους και λαμβάνονται οι απαραίτητες αποφάσεις, για την καλύτερη λειτουργία του συστήματος. Οι αισθητήρες ενός συστήματος επιτελούν καθένας, παρόμοιο έργο, με εκείνο που επιτελούν και τα αισθητήρια όργανα του ανθρώπου, δηλαδή η όραση, η αφή, η όσφρηση, η ακοή και η γεύση.

3 Σήμερα, με την τεχνολογική ανάπτυξη, έχει κατασκευαστεί πλήθος αισθητήρων, που είναι κατάλληλοι για την ανίχνευση πολλών φυσικών μεγεθών και καταστάσεων, όπως για παράδειγμα: Της θερμοκρασίας Της πίεσης Της δύναμης Της περιστροφής Της στάθμης Της ροής Της κίνησης και άλλους Διακρίνονται σε ηλεκτρονικούς και μηχανικούς αισθητήρες.

4 Στην αγγλική ορολογία οι αισθητήρες αναφέρονται με την ονομασία Sensors. Μπορούμε επίσης να τους βρούμε και με τις ακόλουθες ονομασίες: Encoders, Converters, Detectors, Effectors, Transducers. Η χρήση των αισθητήρων στην αυτοματοποίηση διαφόρων συστημάτων, επέφερε πολλά θετικά συνεπακόλουθα. Για παράδειγμα, στον παραγωγικό τομέα έχουμε: Χαμηλό κόστος παραγωγής Αύξηση της παραγωγικότητας Συνεχή λειτουργία χωρίς λάθη Ασφάλεια στο προσωπικό και στο σύστημα κ.ά.

5 Έλεγχος συνέχειας νήματος Αυτόματη καταμέτρηση προϊόντων
Πρακτικές εφαρμογές αισθητήρων: Υπάρχουν πολλά παραδείγματα εφαρμογών στη βιομηχανία, στις οικιακές συσκευές, τα αυτοκίνητα, την παραγωγή, όπως: Έλεγχος στάθμης υγρών Έλεγχος συνέχειας νήματος Αυτόματη καταμέτρηση προϊόντων Έλεγχος πώματος φιάλης Μέτρηση απόστασης Έλεγχος ποσότητας Έλεγχος ποιότητας Έλεγχος ταχύτητας Έλεγχος θέσης Σε γραμμή παραγωγής προϊόντων (φωτοκύτταρα)

6 ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ N/O Contacts N/C Contacts
ΟΡΙΟΔΙΑΚΟΠΤΕΣ (τερματικοί διακόπτες) Αυτοί οι διακόπτες μετατρέπουν τις ωθήσεις, που προέρχονται από κινούμενα μηχανικά μέρη, σε ηλεκτρικά σήματα με άνοιγμα ή κλείσιμο της επαφής τους. Σύμβολο οριοδιακόπτη N/O Contacts N/C Contacts

7 Τα κύρια μέρη ενός οριοδιακόπτη είναι:
α) Το σώμα: είναι ένα στεγανό κουτί, μέσα στο οποίο βρίσκονται μια ανοικτή και μια κλειστή επαφή (διακόπτης). Οι επαφές αλλάζουν κατάσταση για όσο χρονικό διάστημα πιέζεται ο βραχίονας. β) Η κεφαλή: τοποθετείται πάνω στο σώμα του οριοδιακόπτη και είναι κατάλληλα διαμορφωμένη, ώστε να δέχεται τον κατάλληλο βραχίονα.  γ) Ο βραχίονας: μεταφέρει τη μηχανική κίνηση μέσω της κεφαλής στο σώμα του οριοδιακόπτη, αλλάζοντας την κατάσταση των επαφών του. Η μορφή του εξαρτάται από το είδος της εφαρμογής. Δομή τερματικού διακόπτη

8 Πραγματικές μορφές οριοδιακοπτών

9 Εφαρμογές: Τυπικές μορφές οριοδιακοπτών έχουμε σε μηχανές συσκευασίας, εκτυπώσεων, συναρμολόγησης. Στον αυτόματο έλεγχο πόρτας, σε μεταφορικές ταινίες διακίνησης εμπορευμάτων, σε εργαλειομηχανές, σε μηχανές επεξεργασίας ξύλου, σε πλυντήρια αυτοκινήτων.

10 ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗΣ Θερμοστάτης είναι το εξάρτημα εκείνο, που ο διακόπτης του ενεργοποιείται από αισθητήριο θερμοκρασίας.  Τα κύρια μέρη του θερμοστάτη είναι 1) Το αισθητήριο θερμοκρασίας: Είναι το μέρος εκείνο του θερμοστάτη το οποίο αντιλαμβάνεται τις μεταβολές θερμοκρασίας και με κατάλληλο μηχανισμό ενεργοποιεί το διακόπτη. Το αισθητήριο κατασκευάζεται από διάφορα υλικά και ανάλογα με την αρχή λειτουργίας τους διακρίνεται: α) Αισθητήριο με διμεταλλικό στοιχείο: Για την ενεργοποίηση της επαφής χρησιμοποιείται η ιδιότητα του διμεταλλικού ελάσματος να κάμπτεται, όταν μεταβάλλεται η θερμοκρασία. Οι αισθητήρες αυτοί θερμοκρασίας είναι δυαδικοί, δηλαδή αλλάζουν κατάσταση μεταξύ ON και OFF. Έχει σαν πλεονέκτημα ότι είναι απλό στη λειτουργία του και φτηνό, αλλά δεν είναι αισθητήριο ακριβείας και δεν επιδέχεται τηλεχειρισμό. Χρησιμοποιείται σε εφαρμογές για έλεγχο θερμοκρασίας χώρου, στους θερμοσίφωνες, στις οικιακές συσκευές κλπ. Χρήση: Σε εφαρμογές για έλεγχο θερμοκρασίας χώρου, στους θερμοσίφωνες, στις οικιακές συσκευές κλπ.

11 Πραγματική μορφή θερμοστατών

12 β) Αισθητήριο με υγρό ή αέριο υπό πίεση :
Αποτελείται από αμπούλα που περιέχει υγρό ή αέριο που με τριχοειδή σωλήνα μεταφέρεται στο μηχανισμό ενεργοποίησης των επαφών. Η αυξομείωση του όγκου του υγρού ή του αερίου προκαλεί την κίνηση της μεμβράνης, που ενεργοποιεί κατάλληλα τις επαφές του θερμοστάτη. Οι αισθητήρες αυτοί θερμοκρασίας είναι δυαδικοί, δηλαδή αλλάζουν κατάσταση μεταξύ ON και OFF. Χρησιμοποιείται σε εφαρμογές θερμοστατών, σε ψυκτικούς θαλάμους, σε φούρνους, κλπ.

13 2) Ο διακόπτης : Ο διακόπτης είναι συνήθως μια μεταγωγική επαφή ή μία ανοικτή και μία κλειστή επαφή. Σύμβολα θερμοστατών 3) Δίσκος επιλογής ή πλήκτρο επιλογής: Επιτρέπει τη ρύθμιση της επιθυμητής τιμής της θερμοκρασίας. Ανάλογα με τον τύπο του θερμοστάτη μπορεί να είναι ένας περιστροφικός δίσκος επιλογής ή κομβία για ψηφιακή ρύθμιση .

14 4) Βάση ή πλαίσιο: Πάνω σ’ αυτή στηρίζονται όλα τα εξαρτήματα του θερμοστάτη και είναι κατάλληλα διαμορφωμένη, ώστε ανάλογα με την εφαρμογή (θερμοστάτης χώρου, φούρνου, ψυγείου, επαφής, εμβαπτιζόμενος) έχει κατάλληλη μορφή για την καλύτερη στήριξη και λειτουργικότητά του.

15 ΠΙΕΣΟΣΤΑΤΗΣ (Πρεσσοστάτης)
Είναι το εξάρτημα εκείνο, που ο διακόπτης του ενεργοποιείται από αισθητήριο πίεσης. Τα κύρια μέρη του πιεσοστάτη είναι : Το αισθητήριο πίεσης: Το αισθητήριο είναι το μέρος εκείνο του πιεσοστάτη, που αντιλαμβάνεται τη μεταβολή της πίεσης και προκαλεί το άνοιγμα ή κλείσιμο μιας επαφής. Συνήθως το αισθητήριο αποτελείται από μια μεμβράνη η οποία ανάλογα με τη μεταβολή της πίεσης εκτείνεται ή συστέλλεται . Ο διακόπτης: Ο διακόπτης του πιεσοστάτη είναι συνήθως μεταγωγική επαφή ή μια ανοικτή και μια κλειστή επαφή. Μηχανισμός ρύθμισης πίεσης: Έχει τη δυνατότητα με ρυθμιστικά βιδάκια να ρυθμίζει την ανώτερη και την κατώτερη στάθμη πίεσης στην οποία ανοίγει ή κλείνει τις επαφές του διακόπτη του. Βάση ή πλαίσιο: Η βάση του είναι κατάλληλα διαμορφωμένη, ώστε να συγκρατεί τα εξαρτήματά του για να στηρίζεται πάνω σε σωλήνες.

16 Πραγματική μορφή πιεσοστατών
Οι πιεσοστάτες χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο ή τη ρύθμιση μιας πίεσης σ’ ένα υδραυλικό δίκτυο ή σε ένα δίκτυο αέρα. Όταν η πίεση ή η πτώση της πίεσης φτάσει την τιμή του άνω ή του κάτω ορίου της ρύθμισης, η ηλεκτρική επαφή του πιεσοστάτη αλλάζει κατάσταση (μεταγωγική επαφή). Ο πιεσοστάτης τοποθετείται μέσω ενός σωλήνα μικρότερης διατομής πάνω στον κύριο σωλήνα, μέσα στον οποίο περνά το ελεγχόμενο ρευστό. Σύμβολα πιεσοστάτη

17 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ
ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ (Proximity Sensors) Οι αισθητήρες προσέγγισης είναι συνήθως δυαδικοί. Αναφέρονται επίσης με το όνομα διακόπτες προσέγγισης (proximity switches). Είναι ηλεκτρονικοί, και λειτουργούν χωρίς να έρχονται σε άμεση επαφή με το αντικείμενο που ανιχνεύουν. Επιπρόσθετα, έχουν τα ακόλουθα πλεονεκτήματα. Η διάρκεια λειτουργίας τους είναι μεγάλη, επειδή δεν έχουν επαφές και κινούμενα μέρη, τα οποία συνήθως φθείρονται εύκολα. Ο χρόνος από τη μια κατάσταση στην άλλη (ON/OFF) είναι πολύ μικρός, γι’ αυτό και η συχνότητα λειτουργίας τους μπορεί να είναι μεγάλη. Δεν παρουσιάζουν τα μειονεκτήματα σπινθηρισμών των επαφών, ούτε άλλα μειονεκτήματα που συνήθως προκύπτουν από τις μηχανικές ατέλειες.

18 ΕΠΑΓΩΓΙΚΟΣ ΑΙΣΘΗΤΗΡΑΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ (Inductive Proximity Sensor)
Ο επαγωγικός αισθητήρας προσέγγισης είναι ο περισσότερο διαδεδομένος τύπος αισθητήρα. Όταν παρουσιαστεί μπροστά από την ενεργό επιφάνειά του, κάποιο μεταλλικό αντικείμενο, τότε η έξοδός του αλλάζει κατάσταση. Αυτήν την ιδιότητα του επαγωγικού αισθητήρα την εκμεταλλευόμαστε σε διάφορες εφαρμογές. Αρχή Λειτουργίας Όταν τροφοδοτηθεί με ρεύμα ο επαγωγικός αισθητήρας, τότε δημιουργείται εναλλασσόμενο μαγνητικό πεδίο, μπροστά από την ενεργό επιφάνειά του. Αν εισέλθει μέσα στο μαγνητικό αυτό πεδίο, κάποιο μεταλλικό αντικείμενο (σίδερο, αλουμίνιο, χαλκός κτλ), τότε προκαλείται ισχυρή απόσβεση της ταλάντωσης, αντιστρέφεται η έξοδος του κυκλώματος σκανδάλης και αλλάζει η κατάσταση της εξόδου του αισθητήρα.

19

20 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΕΠΑΓΩΓΙΚΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΩΝ
ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ Ή ΥΔΡΑΥΛΙΚΟ ΚΥΛΙΝΔΡΟ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΠΑΝΩ ΣΕ ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΥΛΙΚΩΝ

21 ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΚΚΕΝΤΡΩΝ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΜΕ ΕΠΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ
ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΟΔΟΝΤΩΤΟΥ ΤΡΟΧΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗΣ

22 Χαρακτηριστικά Επαγωγικού Αισθητήρα
Πιο κάτω αναφέρονται ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά των επαγωγικών αισθητήρων, τα οποία πρέπει να γνωρίζουμε, για να επιλέξουμε τον κατάλληλο αισθητήρα για κάθε περίπτωση: Τάση λειτουργίας Απόσταση αίσθησης Διαστάσεις Κατάσταση εξόδου στη θέση ηρεμίας. Επιπρόσθετα, το κύκλωμα του επαγωγικού αισθητήρα μπορεί να παρουσιάζει τις ακόλουθες θετικές ιδιότητες: Προστασία από ανάστροφη πόλωση Προστασία από βραχυκύκλωμα Προστασία από στιγμιαίες υπερτάσεις. Γενικά, οι επαγωγικοί αισθητήρες έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και δε χρειάζονται συντήρηση. Μπορούν να τοποθετηθούν και σε αντίξοες συνθήκες λειτουργίας, όπως είναι η παρουσία υγρών, σκόνης, δονήσεων κτλ.

23

24

25 ΧΩΡΗΤΙΚΟΣ ΑΙΣΘΗΤΗΡΑΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ (Capacitive Proximity Sensor)
Ο χωρητικός αισθητήρας προσέγγισης, βασίζει την αρχή λειτουργίας του, στην αλλαγή της χωρητικότητας πυκνωτή σε ένα κύκλωμα ταλάντωσης RC, όταν πλησιάσει την ενεργό επιφάνεια του αισθητήρα ένα οποιοδήποτε αντικείμενο. Ο χωρητικός αισθητήρας χρησιμοποιείται για τη μέτρηση αντικειμένων Οι χωρητικοί αισθητήρες ελέγχουν το γέμισμα του σιλό Τα χαρακτηριστικά του χωρητικού αισθητήρα είναι τα ίδια με αυτά του επαγωγικού αισθητήρα.

26

27 ΟΠΤΙΚΟΙ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ
Οι οπτικοί αισθητήρες προσέγγισης χρησιμοποιούν οπτικά και ηλεκτρονικά μέσα, για την ανίχνευση οποιουδήποτε αντικειμένου. Οι οπτικοί αισθητήρες αναφέρονται και ως φωτοκύτταρα. Ένας οπτικός αισθητήρας αποτελείται από δύο μέρη: Τον πομπό Το δέκτη Ο πομπός εκπέμπει ερυθρό ή υπέρυθρο φως και για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται δίοδοι φωτοεκπομπής (LED). Ο δέκτης περιλαμβάνει στο κύκλωμά του στοιχεία ευαίσθητα στο ερυθρό ή υπέρυθρο φως, δηλαδή φωτοδιόδους ή φωτοτρανσίστορ.

28 Τύποι οπτικών αισθητήρων προσέγγισης
Χωριστού πομπού – δέκτη Ο τύπος αυτός του αισθητήρα έχει τον πομπό και το δέκτη προσαρμοσμένους σε διαφορετικά σώματα και πρέπει να βρίσκονται σε οπτική επαφή. Η αρίδα ελέγχεται με οπτικό αισθητήρα

29 2. Οπτικός αισθητήρας με ανακλαστήρα
Ο πομπός και ο δέκτης βρίσκονται στο ίδιο σώμα. Για τη λειτουργία του αισθητήρα αυτού, χρειάζεται ειδικός ανακλαστήρας Οι οπτικοί αισθητήρες ελέγχουν το τέντωμα μεταλλικής ταινίας 3. Οπτικός αισθητήρας με ανάκλαση στο αντικείμενο Ο πομπός και ο δέκτης βρίσκονται στο ίδιο σώμα. Το αντικείμενο που πρόκειται να ανιχνευτεί, ανακλά προς το δέκτη το φως, που δέχεται από τον πομπό. Ανάλογα με το ποσοστό του φωτός που ανακλά, γίνεται και η ανίχνευση. Η ορθή τοποθέτηση των αντικειμένων ελέγχονται με οπτικό αισθητήρα

30 Στους πιο πάνω τύπους οπτικών αισθητήρων μπορεί να χρησιμοποιηθούν και οπτικά καλώδια, για τη μεταφορά φωτός από το πομπό στο δέκτη. Οπτικός αισθητήρας με οπτικά καλώδια

31 Αναλογικού τύπου θερμοστάτες
Στους αναλογικού τύπου αισθητήρες θερμοκρασίας το σήμα εξόδου μπορεί να καταλάβει άπειρες τιμές. Αυτοί είναι: (α) Θερμοστοιχείο (Thermocouple) Είναι ενεργός αισθητήρας που μετατρέπει τη θερμική ενέργεια σε ηλεκτρική. Κατασκευάζονται από δύο σύρματα διαφορετικών μετάλλων, τα οποία έχουν τα δύο άκρα τους ενωμένα και τα άλλα δύο ελεύθερα. Η τάση που αναπτύσσεται μεταξύ των ελευθέρων άκρων είναι ανάλογη της θερμοκρασίας.

32 (β) Θερμίστορ (Thermistor)
Είναι αντίσταση που αλλάζει την τιμή της σε κάθε μεταβολή της θερμοκρασίας. Υπάρχουν δύο τύποι θερμίστορ: PTC (Positive Temperature Coefficient) NTC (Negative Temperature Coefficient) Το θερμίστορ PTC αυξάνει την αντίστασή του με την αύξηση της θερμοκρασίας, ενώ το θερμίστορ NTC μειώνει την αντίστασή του με την αύξηση της θερμοκρασίας. Τα θερμίστορ, όπως και τα θερμοστοιχεία, σε συνδυασμό με ηλεκτρονικά κυκλώματα, μπορούν να ελέγχουν θερμοκρασίες με μεγάλη ακρίβεια.

33 ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΥΠΕΡΗΧΩΝ Όπως δείχνει το όνομα, οι αισθητήρες υπερήχων μετρούν την απόσταση χρησιμοποιώντας υπερηχητικά κύματα. Η κεφαλή αισθητήρα εκπέμπει υπερηχητικό κύμα και δέχεται το κύμα που ανακλάται από το στόχο. Οι αισθητήρες υπερήχων μετρούν την απόσταση από το στόχο μετρώντας το χρόνο μεταξύ εκπομπής και λήψης. Ένας οπτικός αισθητήρας διαθέτει πομπό και δέκτη, ενώ ένας αισθητήρας υπερήχων χρησιμοποιεί ένα απλό υπερηχητικό στοιχείο τόσο για εκπομπή όσο και για λήψη. Σε έναν αντανακλαστικό μοντέλο υπερηχητικού αισθητήρα, ένας μόνο ταλαντωτής εκπέμπει και λαμβάνει υπερηχητικά κύματα εναλλάξ. Αυτό επιτρέπει τη μικρογράφηση της κεφαλής του αισθητήρα.

34

35 Χαρακτηριστικά Η παρακάτω λίστα παρουσιάζει τα τυπικά χαρακτηριστικά που ενεργοποιούνται από το σύστημα ανίχνευσης. Ανιχνεύσιμο διαφανές αντικείμενο Δεδομένου ότι τα υπερηχητικά κύματα μπορούν να αντανακλούν μια γυάλινη ή υγρή επιφάνεια και να επιστρέψουν στην κεφαλή του αισθητήρα, μπορεί να εντοπιστούν και διαφανείς στόχοι. Ανθεκτικό στην ομίχλη και τη βρωμιά Η ανίχνευση δεν επηρεάζεται από τη συσσώρευση σκόνης ή βρωμιάς. Αντικείμενα με σύνθετο σχήμα ανιχνεύσιμα Η ανίχνευση παρουσίας είναι σταθερή ακόμη και για στόχους όπως δίσκους πλέγματος ή ελατήρια.

36 Διάφορες εφαρμογές οπτικών αισθητήρων

37 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΘΕΜΑ: Απλό κύκλωμα ανίχνευσης μεταλλικών αντικειμένων. ΣΚΟΠΟΣ: Να εξασκηθεί ο μαθητής στο σχεδιασμό και κατασκευή απλού αυτοματισμού ανίχνευσης μεταλλικών αντικειμένων. ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΛΙΚΑ: Να αναγνωριστούν και ονομαστούν από τους μαθητές σαν μέρος της άσκησης. ΠΟΡΕΙΑ: 1. Σχεδιάστε στο τετράδιό σας ένα απλό κύκλωμα αυτοματισμού το οποίο να μεταδίδει ηχητικό σήμα όταν ανιχνεύει μεταλλικά αντικείμενα. Στην προσπάθειά σας αυτή τι είδους αισθητήρα θα χρησιμοποιήσετε; Για να παράγεται το σήμα, χρησιμοποιήστε ένα βομβητή τον οποίο να συνδέσετε κατάλληλα στο κύκλωμα. Υποδείξετε στο σχέδιό σας τα σημεία σύνδεσης του βομβητή.

38 Ονομάστε τα υλικά / εξαρτήματα που θα χρειαστείτε για το κύκλωμα με βάση το σχέδιο που έχετε ετοιμάσει. 4. Χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εξαρτήματα και την κατάλληλη τάση παροχής, συνδέστε το κύκλωμα το οποίο έχετε σχεδιάσει. Ελέγξετε τη σωστή λειτουργία του κυκλώματος προσπαθώντας να ανιχνεύσετε διάφορα μεταλλικά σώματα που βρίσκονται κοντά σας. Σε κάθε περίπτωση αναφέρετε τη μέγιστη απόσταση από την οποία μπορεί να γίνει ανίχνευση των αντικειμένων. 6. Γράψετε τη διαδικασία που ακολουθήσατε στην άσκηση αυτή και τα συμπεράσματά σας στο τετράδιό σας.


Κατέβασμα ppt "ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Να μπορείτε να"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google