Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

“Διαχείριση Αποκεντρωμένης Παραγωγής-ΔΑΠ” “Distributed Generation-DG”

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "“Διαχείριση Αποκεντρωμένης Παραγωγής-ΔΑΠ” “Distributed Generation-DG”"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 “Διαχείριση Αποκεντρωμένης Παραγωγής-ΔΑΠ” “Distributed Generation-DG”

2 Διαχείριση Αποκεντρωμένης Παραγωγής
Ένα βασικό πρόβλημα του ηλεκτρικού μας δικτύου είναι αυτό των αιχμών. Λόγω αυτού του προβλήματος η ΔΕΗ αναγκάζεται να επενδύει τεράστια ποσά σε μονάδες παραγωγής, την ισχύ των οποίων χρειάζεται μόνο μερικές δεκάδες ώρες το έτος. Έτσι το καλοκαίρι του 2007-ένα από πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα- γύρω στα MW απαιτήθηκαν για να καλύψουν την αιχμή του συστήματος η οποία ήταν διάρκειας ολίγων ωρών.

3 Τα Η/Ζ των μεγάλων πελατών
Οι μεγάλοι πελάτες της ΔΕΗ (Ξενοδοχεία, Εμπορικά Κέντρα, Μεγάλες επιχειρήσεις, Νοσοκομεία, Βιομηχανικές μονάδες κ.λ.π.) διαθέτουν εφεδρικά Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη (Η/Ζ) που τα λειτουργούν βασικά σε περιπτώσεις διακοπών της ηλεκτρικής ενέργειας.

4 Σημαντική αποκεντρωμένη ισχύς
Στην ηπειρωτική χώρα η ισχύς των Η/Ζ των μεγάλων πελατών της ΔΕΗ υπολογίζεται σε 600 – 700 MW, ενώ στην Κρήτη σε 100 MW και στη Ρόδο σε 30 ΜW. Μπορεί να υπολογισθεί το όφελος από την διαχείριση αυτών των MW αφού έτσι δεν θα απαιτηθούν αντίστοιχες νέες μεγάλες μονάδες ούτε νέες γραμμές για να μεταφέρουν και να διανέμουν την παραγωγή τους.

5 Ηλεκτρονικό κέντρο κατανομής
Η Δ.Α.Π. είναι ένα σύστημα το οποίο δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται τα Η/Ζ των μεγάλων πελατών όχι μόνο σε διακοπές ρεύματος ή έκτακτες ανάγκες αλλά προγραμματισμένα για την περικοπή των αιχμών που η κάλυψή τους κεντρικά είναι πολύ δαπανηρή. Με ένα ηλεκτρονικό κέντρο κατανομής και το κατάλληλο λογισμικό θα μπορεί η ΔΕΗ να λειτουργεί προς ανακούφιση του δικτύου της τα Η/Ζ των πελατών της.

6 Εφαρμοσμένη τεχνολογία
Η Δ.Α.Π. έχει εφαρμοστεί στις ΗΠΑ και την Αγγλία με μεγάλη επιτυχία και ανακούφιση των εκεί δικτύων. Η εφαρμογή της στη χώρα μας θα απαιτήσει αποφάσεις θεσμικού χαρακτήρα από τη ΡΑΕ, τροποποιήσεις στις συνδέσεις των Η/Ζ και στις σχετικές οδηγίες της ΔΕΗ και φυσικά ένα κίνητρο προς τους πελάτες ώστε να ενεργοποιούν πρόθυμα τις εφεδρείες τους.

7 Distributed Generation Aggregation on Long Island, New York
5 MW total dispatchable DG capacity Roslyn Huntington Cutchogue Hicksville Smithtown Hempstead Bayshore Brentwood Sag Harbor East Hampton

8

9 Available DG Resources
60-80 generators available with total dispatchable capacity of 10 MW

10 Comparison of DG Aggregation and Gas Turbine Peaking Plant Assuming 10 MW
Aggregation system $100,000 Building metering and controls $800,000 Project Development $300,000 Total Cost $1.2 million $110/kW Gas Turbine Peaker $700/kW capital cost $7million

11 The DG Aggregation Concept DG Aggregation Manager
PPC/Rhodes Island System Operator Call for capacity reserves SCADA DG Aggregation Manager Hotels Casinos Other DG

12 Ερευνητικό στην Κω Στο ερευνητικό πρόγραμμα για τη Δ.Α.Π., που επεξεργάστηκε το Κέντρο Ερευνών της ΔΕΗ (ΚΔΕΠ), με τη συμβολή του Γ. Συντζανάκη, π. Γ. Δ/τή ΔΕΗ και του ΕΜΠ, προτάθηκε πιλοτική εφαρμογή στη νήσο ΚΩ όπου τα εφεδρικά Η/Ζ των μεγάλων πελατών έχουν συνολική ισχύ 10 MW. Η πρόταση προβλέπει ακόμη και τη χρησιμοποίηση βιοντίζελ ή φυσικού αερίου ώστε να μειωθούν οι όποιοι ρύποι, που δε συγκρίνονται φυσικά με αυτούς των μεγάλων θερμικών μονάδων.

13 Κόστος υποπολλαπλάσιο
Το κόστος επένδυσης για ένα σύστημα που θα διαχειρίζεται αποκεντρωμένη παραγωγή συνολικής ισχύος 10 MW ανέρχεται με βάση παλαιότερες μελέτες σε 1,2 εκατ. $ ενώ αυτό ενός αεριοστροβίλου αιχμής ανέρχεται στα 7 εκατ. $, χωρίς να υπολογίσουμε το κόστος των νέων γραμμών μεταφοράς και διανομής. Η οικονομική μελέτη της έρευνας του ΚΔΕΠ απέδειξε ότι σε κάθε περίπτωση το κόστος για τη ΔΕΗ, υπολογίζοντας και το κίνητρο προς τους μεγάλους πελάτες (0,5 €/kw/ημέρα), πέραν των άλλων θετικών , θα είναι υποπολλαπλάσιο από αυτό της κατασκευής νέων μονάδων ή πανάκριβων ενοικιάσεων.

14 Η τροφοδοσία των νησιών με LNG, μπορεί να αναβαθμίσει και τα Η/Ζ των μεγάλων πελατών της ΔΕΗ


Κατέβασμα ppt "“Διαχείριση Αποκεντρωμένης Παραγωγής-ΔΑΠ” “Distributed Generation-DG”"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google